Τετάρτη 11 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ - ΝΑΤΟ
ΝΑΤΟική σύναξη στην Αθήνα για τη θαλάσσια στήριξη ιμπεριαλιστικών αποστολών

Ελληνες εφοπλιστές και εκπρόσωποι ναυτιλιακών εταιρειών έδωσαν το «παρών» μαζί με τους αξιωματούχους της λυκοσυμμαχίας

Σε φάση πλήρους ενεργοποίησης έχουν περάσει μια σειρά δομές των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και την εδραίωση της παρουσίας του σε όλες τις θάλασσες του πλανήτη. Ολα αυτά σε στενή διασύνδεση με τις ανάγκες του κεφαλαίου, ιδιαίτερα των εφοπλιστών.

Συγκεκριμένα, από 1 έως 4 Ιούνη πραγματοποιήθηκε, στις εγκαταστάσεις του Πολυεθνικού Συντονιστικού Κέντρου Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ) στο ΓΕΕΘΑ, το Συνέδριο του NATO για την Ποντοπόρο Ναυτιλία.

Το ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ ιδρύθηκε το 2004 προκειμένου να αντιμετωπιστούν «οι στρατηγικές ελλείψεις στις θαλάσσιες μεταφορές, κυρίως στο πλαίσιο ασκήσεων και επιχειρήσεων που καθοδηγούνται από ΝΑΤΟ και ΕΕ». Επίσης, το Κέντρο, «για την εκπλήρωση της αποστολής του, συνεργάζεται με το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος και τις Ενώσεις Ελλήνων Εφοπλιστών».

Το Συνέδριο του NATO για την Ποντοπόρο Ναυτιλία διεξάγεται σε ετήσια βάση και διοργανώνεται από την ομάδα εργασίας «ΝΑΤΟ/TGOS» («ΝΑΤΟ Transportation Group Ocean Shipping»). Για το τρέχον έτος διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του ΓΕΕΘΑ μέσω του ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ και εντάσσεται «στο πλαίσιο προβολής των δυνατοτήτων του Κέντρου στον τομέα των Στρατηγικών Μεταφορών», όπως διαφημίζεται επισήμως η δυνατότητα του κέντρου να οργανώνει τη μεταφορά, μετακίνηση, διεκπεραίωση δυνάμεων της λυκοσυμμαχίας όπου Γης.

Το Συνέδριο παρακολούθησαν 70 σύνεδροι από 12 χώρες, καθώς και ο Διευθυντής θεμάτων Ναυτιλίας των ΗΠΑ, Paul Jaenichen, εκπρόσωποι του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών, εκπρόσωποι μεγάλων ναυτιλιακών εταιρειών και εκπρόσωποι του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούσαν «στην πειρατεία στον Κόλπο της Γουινέας (σ.σ. πολλά λέγονται για αποστολή μόνιμης ΝΑΤΟικής ναυτικής δύναμης στη θαλάσσια αυτή περιοχή της Δυτικής Αφρικής στα πρότυπα της μόνιμης ΝΑΤΟικής ναυτικής δύναμης στη Μεσόγειο και της μόνιμης ευρωενωσιακής ναυτικής δύναμης στην Ανατολική Αφρική), στις διαδικτυακές απειλές σε υποδομές και εγκαταστάσεις των μεγάλων λιμένων, στις εξελίξεις στα αυτόματα συστήματα προσδιορισμού θέσης και στη διαθεσιμότητα των πληρωμάτων των εμπορικών πλοίων κατά τη διάρκεια των αποστολών τους σε εμπόλεμες ζώνες».

Στο μεταξύ, από 26 ως 29 Μάη, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στη Σούδα έγινε το «Εαρινό συνέδριο πληροφοριακών υπηρεσιών / συστημάτων στο Θαλάσσιο Περιβάλλον», το οποίο διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Συμμαχικής Διοίκησης Μετεξέλιξης (ACT) του ΝΑΤΟ. Σκοπός του συνεδρίου ήταν η «ανάπτυξη υπηρεσιών Διοίκησης και Ελέγχου στο Θαλάσσιο Περιβάλλον». Στο συνέδριο συμμετείχαν 65 σύνεδροι από 16 κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ (Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιταλία, Καναδάς, Λετονία, Μεγ. Βρετανία, Νορβηγία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία και Τουρκία).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ