ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Αίτημα για αμερικανική επέμβαση κατέθεσε η κυβέρνηση

Κούρδοι «Πεσμεργκά» σε μάχες με ισλαμιστές στην Τζαλούλα
Κούρδοι «Πεσμεργκά» σε μάχες με ισλαμιστές στην Τζαλούλα
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, με πρώτες τη CIA και την NSA, σε συνεργασία με αυτές σε Τουρκία, Ιορδανία και Σαουδική Αραβία εμφανίζονται να συλλέγουν και τις τελευταίες «λεπτομερείς» πληροφορίες σε σχέση με τις δραστηριότητες και το προφίλ ηγετικών στελεχών του «Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Λεβάντε» (IΚΙΛ), αναζητώντας τρόπους υποστήριξης μιας πιθανής στρατιωτικής ή συγκεκαλυμμένης επιχείρησης εναντίον τους. Ως στόχος εμφανίζεται η «διάσωση» της Βαγδάτης και το φρενάρισμα της προέλασης των εξτρεμιστών όχι βεβαίως για όφελος του ιρακινού λαού, αλλά για την προάσπιση και προώθηση συμφερόντων των αμερικανικών μονοπωλίων στο Ιράκ στον ανταγωνισμό τους με άλλα που δρουν στην περιοχή.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, πριν ενημερώσει το Κογκρέσο για την κατάσταση στο Ιράκ, εμφανιζόταν «διστακτικός» απέναντι στη «λύση» των αεροπορικών επιδρομών, μέχρις ότου βρεθεί «σαφής και ξεκάθαρος στόχος» που θα μειώσει τάχα τις επιπτώσεις για τον άμαχο πληθυσμό.

Ωστόσο, η απόφαση της ιρακινής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Νούρι Αλ Μάλικι να καταθέσει χτες και επίσημα αίτημα για την εξαπόλυση αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών κατά θέσεων των ισλαμιστών της ISIL δεν αποκλείεται να ρίξει «νερό στο μύλο» των Αμερικανών ιμπεριαλιστών και να τη χρησιμοποιήσουν ως «δυνατό χαρτί» για προώθηση μιας νέας επέμβασης. Και ας μην υπάρχει, για την ώρα, θερμή υποστήριξη ακόμη και από στελέχη των Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο που το 2003 είχαν ψηφίσει την καταστροφική επέμβαση στο Ιράκ, με πρόσχημα τα δήθεν ιρακινά «όπλα μαζικής καταστροφής». Χαρακτηριστικά, ο (Ρεπουμπλικάνος) πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπόνερ απαίτησε από τον Πρόεδρο Ομπάμα «μία στρατηγική που θα εγγυάται κάποια επιτυχία που θα διατηρήσει το Ιράκ ελεύθερο και θα στηρίζει τη δημοκρατία για την οποία έχουμε αγωνιστεί τόσο σκληρά». Ο ίδιος αντιτάχθηκε και στη συνεργασία ΗΠΑ - Ιράν για την αντιμετώπιση του πολέμου στο Ιράκ.

«Αναποδιά και όχι ήττα» βλέπει ο Ιρακινός πρωθυπουργός

Στη Βαγδάτη πάντως, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι Αλ Μάλικι θεωρεί πως υπάρχει «εθνική ενότητα», φέρνοντας ως παράδειγμα τους χιλιάδες Σουνίτες και Σιίτες εθελοντές που προτίθενται να πολεμήσουν τους ισλαμιστές της οργάνωσης ISIL. Μίλησε για «αναποδιά» και όχι για ήττα του στρατού στη Μοσούλη»(!) και ας είχε μερικές ώρες νωρίτερα αποπέμψει ανώτατους στρατιωτικούς αξιωματούχους για ανικανότητα. Ο ίδιος δεν παρέλειψε, για μια ακόμη φορά, να υποδείξει ως υπεύθυνες για την κρίση και την υποστήριξη της ISIL τις ηγεσίες Σαουδικής Αραβίας και Κατάρ, αποδοκιμάζοντας το χαρακτηρισμό του «επαναστάτη» που απέδωσαν μεγάλα ΜΜΕ αμφοτέρων των χωρών στους εξτρεμιστές της οργάνωσης.

Παράλληλα, εκπρόσωπος του ιρακινού στρατού υποστήριξε ότι απωθήθηκαν οι προσπάθειες των ισλαμιστών για κατάληψη των μεγαλύτερων διυλιστηρίων της χώρας στο Μπαϊτζί και ότι σύντομα θα ανακτηθεί η στρατηγικής σημασίας μεθοριακή (κοντά στα σύνορα με τη Συρία) βόρεια ιρακινή πόλη Ταλ Αφαρ από τους ισλαμιστές.

Επιθέσεις ισλαμιστών αναφέρθηκαν χτες και σε χωριά Τουρκμάνων στο Τικρίτ του βορείου Ιράκ, αλλά και σκληρές μάχες με τις κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας «Πεσμεργκά» για τον έλεγχο της πόλης Τζαλούλα της επαρχίας Ντιγιάλα παράλληλα με την ανακοίνωση νέας κουρδικής αυτόνομης κυβέρνησης στο βόρειο Ιράκ με τη συμμετοχή για πρώτη φορά του νεοϊδρυθέντος κόμματος «Γκολάν». Οι Κούρδοι του Ιράκ, δηλαδή η αστική τάξη, σε μια περιοχή με τεράστια ενεργειακά αποθέματα φαίνεται να είναι αυτοί που επωφελούνται από τη σύγκρουση στο Ιράκ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στην Τουρκία διενεργείται έρευνα για την πιθανότητα νέας απαγωγής 15 Τούρκων οικοδόμων στο βόρειο Ιράκ, ενώ στην Ινδία επιβεβαιώθηκε η ομηρία 40 Ινδών εργαζομένων σε εργοτάξιο στο Τάρικ Νουρ αλ Χουντ της Μοσούλης, και από τους «Γιατρούς του Κόσμου» καταγγέλλεται ο βομβαρδισμός κλινικής στο Τικρίτ.

Αντιδράσεις σε Ευρώπη και Μ. Ανατολή

Ενδιαφέρον παρουσίασαν χτες και ορισμένες αντιδράσεις ξένων ηγετών.

Ξεχώρισε η δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, περί της «ειδικής ευθύνης των ΗΠΑ στο Ιράκ» με την επιμελή αποφυγή οποιασδήποτε αναφοράς σε στρατιωτική επέμβαση. Η πρόβλεψη του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, πως οι δυτικές και αραβικές ιμπεριαλιστικές χώρες, που στήριζαν τους ισλαμιστές εξτρεμιστές της IΚΙΛ, θα γίνουν και αυτές, αργά ή γρήγορα, στόχος της τρομοκρατικής δράσης τους. Η δήλωση του Ιρανού Προέδρου, Χασάν Ρουχανί, πως η Τεχεράνη είναι «έτοιμη να κάνει τα πάντα» για να προστατεύσει τους ιερούς τόπους των Σιιτών στο νότιο Ιράκ. Η άποψη του Σαουδάραβα υπουργού Εξωτερικών, Σαούντ μπιν Φαϊσάλ, για «εμφύλιο πόλεμο στο Ιράκ» και η δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, στο κοινοβούλιο περί σχεδίων της ISIL για τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βρετανία.

ΕΕΔΥΕ
Οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί αιματοκυλούν τον ιρακινό λαό

«Βαθαίνει η κρίση και το μακελειό στο Ιράκ, με θύμα το λαό του, που, από την ανοιχτή εισβολή των ΗΠΑ και των προθύμων συμμάχων τους το 2003, μετράει εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες κι εκτοπισμένους, μαζί με την καταστροφή μνημείων ενός αρχαίου πολιτισμού, των υποδομών και ολόκληρων πόλεων», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), στην οποία υπογραμμίζει ότι «η ιμπεριαλιστική επέμβαση το 2003 έγινε με πρόσχημα τα όπλα μαζικής καταστροφής, που ποτέ δε βρέθηκαν. Ο Σαντάμ Χουσεΐν, άλλοτε άνθρωπος των ΗΠΑ, εκτελέστηκε, ενώ τον έλεγχο των πετρελαίων ανέλαβαν οι Αμερικανοί και οι πολυεθνικές τους. Η εγκατάσταση φιλικού προς τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ καθεστώτος στη Βαγδάτη δεν έλυσε φυσικά κανένα πρόβλημα. Η χώρα "τριχοτομείται", το παλιό "διαίρει και βασίλευε" των Βρετανών οδήγησε σε νέες εντάσεις, θρησκευτικές, φυλετικές, με μοναδικό στόχο το γεωστρατηγικό έλεγχο της περιοχής».

Η ΕΕΔΥΕ καταγγέλλει την υποκρισία «όσων χύνουν τα κροκοδείλια δάκρυά τους σήμερα για τις ζωές που συνεχίζουν να χάνονται στο Ιράκ, όταν αποσιωπούν τη συνεχιζόμενη κατοχή από τις ΗΠΑ και τις οδυνηρές συνέπειες για το λαό της χώρας. Ακόμα και σήμερα παραμένει ιδιωτικός μισθοφορικός στρατός, που ελέγχει μεταξύ άλλων τις πηγές πετρελαίου και τους αγωγούς του. Η δε προσέγγιση του αεροπλανοφόρου "USS G. Bush" στην περιοχή προμηνύει νέα ένταση και πολεμική εμπλοκή. Από κοντά βρίσκεται και ο μακελάρης Βρετανός Τόνι Μπλερ, που ανοιχτά μιλάει για νέο βομβαρδισμό στόχων στο Ιράκ».

Για την ΕΕΔΥΕ, το φιλειρηνικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα στην Ελλάδα, είναι καθαρό, σημειώνεται στην ανακοίνωση, πως τα προβλήματα δεν μπορούν να τα λύσουν αυτοί που ουσιαστικά τα προκάλεσαν. Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ από τη μια και οι εξτρεμιστικές θρησκευτικές ομάδες από την άλλη δεν μπορούν να φέρουν την ειρήνη και την ευημερία στο λαό του Ιράκ. Αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος με σκοπό να χειραγωγούν και να τρομοκρατούν το λαό του Ιράκ, ενώ προχωράει το ιμπεριαλιστικό σχέδιο για τη "Μεγάλη Μέση Ανατολή", το οποίο στηρίζουν ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και η ΕΕ. Η ελληνική κυβέρνηση, προεδρεύοντας στην ΕΕ, έχει ευθύνες για όλα τα παραπάνω, γιατί όχι μόνο δεν εναντιώθηκε ποτέ στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, αλλά τους στηρίζει, όπως το έπραξε άλλωστε και στην περίπτωση των κυρώσεων εναντίον της Συρίας, του Ιράν και της ανοιχτής επέμβασης της ΕΕ στην Ουκρανία.

Ο μαρτυρικός λαός του Ιράκ έχει συμφέρον να οργανώσει την πάλη του απέναντι σε όλους αυτούς, ξένους και ντόπιους που τον θέλουν γονατισμένο και αντικείμενο θρησκευτικών και φυλετικών διενέξεων, ώστε να γίνει πραγματικός αφέντης της χώρας του και του πλούτου που παράγει».

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κινήσεις τακτικής με προσχηματική «εκεχειρία»

ΚΙΕΒΟ.--

Με την προσπάθεια να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι θέλει να προχωρήσει το ειρηνευτικό σχέδιο στις περιοχές του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, ο μεγαλοβιομήχανος πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο πρότεινε χτες μονομερή κατάπαυση του πυρός από πλευράς του κυβερνητικού στρατού. Είπε συγκεκριμένα ότι αυτό θα γίνει σύντομα και θα ισχύσει για μικρό χρονικό διάστημα, ώστε οι ρωσόφωνοι πολιτοφύλακες να παραδώσουν τα όπλα τους και να φύγουν όσοι κάτοικοι το επιθυμούν. Ετσι όλα προμηνύουν ότι ετοιμάζεται σφοδρή επίθεση τις επόμενες μέρες. Το ζήτημα της «εκεχειρίας» συζήτησε ο Ποροσένκο και με το Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον οποίο επικοινώνησε τηλεφωνικά προχτές αργά το βράδυ.

Πάντως, οι επικεφαλής των πολιτοφυλακών του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) απέρριψαν την πρόταση Ποροσένκο, λέγοντας ότι πρέπει να φύγουν οι «καταληψίες» από τα εδάφη τους.

Ο Ντ. Πουσίλιν, πρόεδρος της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ» όπως αυτοονομάζεται, δήλωσε ότι «η προσφορά αυτή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί εποικοδομητική» και συνέχισε λέγοντας ότι «σταματάνε να πυροβολούν, αφοπλιζόμαστε κι επιτίθενται εναντίον μας όταν είμαστε άοπλοι. Αυτή είναι η λογική του Κιέβου».

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση του Κιέβου ανακοίνωσε κι επίσημα ότι ως σήμερα στη λεγόμενη «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στην Ανατολική Ουκρανία έχουν σκοτωθεί 147 στρατιώτες κι έχουν τραυματιστεί 267. Βέβαια, πολλαπλάσια είναι τα θύματα από τους ανηλεείς βομβαρδισμούς πόλεων στη Νοτιοανατολική Ουκρανία. Αν θυμηθούμε και τον πυρπολισμό από τους φασίστες του «Δεξιού Τομέα» του κτιρίου των Συνδικάτων στις 2 Μάη, όπου κάηκαν ζωντανοί πάνω από 100 άνθρωποι, συνολικά ο αριθμός είναι αρκετά μεγάλος. Μια αναφορά του ΟΗΕ, που μόνο μερική μπορεί να είναι, αναφερόμενη στον αριθμό των νεκρών στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, κάνει λόγο για 356 νεκρούς, ανάμεσά τους 257 άμαχους και 14 παιδιά, χωρίς να εξηγεί αν αφορά και τις δύο πλευρές.

Η Ρωσία πάντως κατέθεσε διαμαρτυρία στον ΟΗΕ τόσο για την ατιμωρησία ως τώρα του μακελειού στην Οδησσό όσο και συνολικά για τα εγκλήματα που διέπραξε ο ουκρανικός στρατός.

Μέτρα και πιέσεις για το ενεργειακό

Σε ό,τι αφορά τη διαμάχη για την ενέργεια, το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης του Κιέβου αποφάσισε χτες να προχωρήσουν σε έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής επάρκειας μετά από τη ρήξη με τη Ρωσία στο ζήτημα του χρέους και τη διακοπή από τη Δευτέρα της ροής φυσικού αερίου. Ανάμεσα στα μέτρα είναι και η ενίσχυση της συνεργασίας με ευρωπαϊκά και αμερικανικά μονοπώλια για τη λειτουργία και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος μεταφοράς του φυσικού αερίου, χωρίς να ανακοινωθούν περισσότερες λεπτομέρειες. Την ίδια στιγμή, η ΕΕ πιέζει ώστε να προχωρήσει μια νέα προσπάθεια προσέγγισης Ρωσίας - Ουκρανίας για το χρέος για το φυσικό αέριο και αφήνεται να εννοηθεί ότι θα επιδιωχτεί νέα συνάντηση για διαπραγματεύσεις μέχρι τα μέσα Ιούλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ