ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΑΝΙΑ
Αντιφασιστική εκδήλωση

Από την εκδήλωση την Κυριακή
Από την εκδήλωση την Κυριακή
Αντιφασιστική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Κοπεγχάγη, με αφορμή τη συμπλήρωση 73 χρόνων από τη σύλληψη και φυλάκιση κομμουνιστών από τη δανέζικη αστυνομία και τους Γερμανούς κατακτητές.

Στις 22 Ιούνη του 1941, μετά από διαταγή των Γερμανών κατακτητών, η δανέζικη αστυνομία συνέλαβε πάνω από 300 μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος (DKP), με βάση τα στοιχεία που είχε στα αρχεία της, μεταξύ των οποίων και όλους τους βουλευτές του κόμματος.

Σε πρώτη φάση, οι κρατούμενοι οδηγήθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Horseroed, βόρεια της Κοπεγχάγης και από κει οι περισσότεροι στάλθηκαν αργότερα στο στρατόπεδο Stutthof της Πολωνίας, όπου πολλοί πέθαναν από τα βασανιστήρια.

Μεταξύ αυτών ήταν και ο Μάρτιν Νίλσεν, πατέρας του Αντον Νίλσεν, σημερινού πρόεδρου του Συλλόγου Δανών αντιστασιακών και απογόνων του Horseroed Stutthof (μέλος της FIR), με πρωτοβουλία του οποίου οργανώθηκε η εκδήλωση έξω από το χώρο του στρατοπέδου Horseroed, το οποίο και σήμερα λειτουργεί σαν φυλακή. Πρόκειται για την ίδια φυλακή στην οποία φυλακίστηκε πριν 3 χρόνια και ο Αντον Νίλσεν και εξέτισε την ποινή του με φυλάκιση 6 μηνών, καταδικασμένος με βάση το δανέζικο τρομονόμο, επειδή η οργάνωση είχε κάνει έρανο υπέρ των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας και του Εθνικοαπελευθερωτικού Μετώπου Παλαιστίνης, που βρίσκονται στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων της ΕΕ.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και αντιπροσωπεία της ΚΟΒ Κοπεγχάγης του ΚΚΕ.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Βαθαίνει η κόντρα με αφορμή τις εκλογές

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Την παραίτησή του υπέβαλε χτες ο Ζία Ουλ-χακ Αμαρκχάιλ, μέλος της Εκλογικής Επιτροπής στο Αφγανιστάν, μετά από καταγγελίες ότι ήταν μπλεγμένος σε επιχείρηση ευρείας νοθείας του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών.

Το Σαββατοκύριακο κυκλοφόρησαν κασέτες (η γνησιότητα των οποίων δεν μπορεί να διασταυρωθεί ωστόσο), στις οποίες ο Αμαρκχάιλ φέρεται να παρεμβαίνει για να «γεμίσουν οι κάλπες» (σ.σ. με συγκεκριμένα ψηφοδέλτια), σε τουλάχιστον τέσσερις αφγανικές επαρχίες. Τις κασέτες φαίνεται ότι έδωσε στη δημοσιότητα το περιβάλλον του υποψήφιου για την προεδρία Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, ο οποίος στον πρώτο γύρο της 5ης Απρίλη είχε επικρατήσει με 45%. Ο Αμπντουλάχ ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα ότι δε συνεργάζεται πλέον με τις αρχές για τις εκλογές και δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα, αφού πρώτα ζήτησε να σταματήσει η καταμέτρηση, έχοντας καταγγείλει ευρεία νοθεία από το αντίπαλο «στρατόπεδο» του Ασράφ Γκάνι.

Οπαδοί του Αμπντουλάχ διαδήλωσαν στην Καμπούλ δηλώνοντας ότι θα υπερασπιστούν την ψήφου τους. Πάντως, αντίστοιχες καταγγελίες για νοθεία έχουν γίνει και από την πλευρά του Γκάνι.

Ολα δείχνουν ότι η ίδια η ανακοίνωση και η αναγνώριση του αποτελέσματος θα δώσουν τροφή σε έναν ακόμα γύρο ενδοαστικής αντιπαράθεσης και στο εσωτερικό της χώρας. Κι αυτά συμβαίνουν, σε μια περίοδο κρίσιμη για το ποιες δυνάμεις θα αναλάβουν το «πάνω χέρι» στην «αντιτρομοκρατική» στήριξη της χώρας, με το καθεστώς παραμονής των ΝΑΤΟικών και αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα να εξακολουθεί ουσιαστικά να βρίσκεται υπό συζήτηση.

Πάντως, η αντιπαράθεση με τους «Ταλιμπάν» συνεχίζονται, προσφέροντας πολύτιμα άλλοθι σε πολλούς. Ετσι, το Σάββατο σημειώθηκε νέα ισχυρή έκρηξη μέσα στην Καμπούλ. Στόχος ήταν, όπως φαίνεται, ο Μοχάμεντ Μασούμ Στανικζάι, αξιωματούχος στενά συνδεδεμένος με τις «ειρηνευτικές επαφές» που η κυβέρνηση διεξάγει με τους Ταλιμπάν, που τελικά σώθηκε ανέπαφος. Στο μεταξύ, τρεις ακόμα Αμερικανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στο νότο της χώρας.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΕΟΥΛ.-- Επίθεση με χειροβομβίδα, αλλά και πυρά εξαπέλυσε το περασμένο Σάββατο ένας Νοτιοκορεάτης στρατιώτης, σκοτώνοντας πέντε μέλη της μονάδας και τραυματίζοντας άλλους επτά σε ένα στρατιωτικό φυλάκιο στην ανατολική πλευρά της κορεατικής χερσονήσου. Χτες, ο 22χρονος στρατιώτης συνελήφθη αφού - σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού - είχε κάνει αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας και ενώ είχε ανταλλάξει πυρά με στρατιώτες που τον κυνηγούσαν σε δασώδη περιοχή κοντά στα σύνορα με τη ΛΔ Κορέας. Νοτιοκορεατικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ίσως βρεθεί αντιμέτωπος με τη θανατική ποινή.

ΦΡΙΤΑΟΥΝ.-- Εκτός ελέγχου μαίνεται πλέον η επιδημία του αιμορραγικού ιού Εμπολα σε δυτικοαφρικανικές χώρες όπως η Γουινέα Ισημερινού, η Λιβερία και η Σιέρα Λεόνε με διεθνείς οργανώσεις αρωγής να απαιτούν «μαζική συγκέντρωση πόρων» να προληφθεί η περαιτέρω εξάπλωσή της. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, από το Φλεβάρη ως σήμερα στη Δ. Αφρική έχουν πεθάνει από τον ιό περίπου 340 άτομα.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Βομβιστική επίθεση στην ιατρική σχολή του πανεπιστήμιου της βορειοανατολικής πόλης Κάνο στη Νιγηρία προκάλεσε χτες το απόγευμα το θάνατο τουλάχιστον οκτώ ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 12.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Η ρίψη πλαστικών στους Ωκεανούς απειλεί τη θαλάσσια ζωή, τον τουρισμό, την αλιεία και προκαλεί ζημιές ύψους 13 δισ. ευρώ προειδοποίησαν χτες αξιωματούχοι του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ κατά την έναρξη της πρώτης Συνόδου για το Περιβάλλον που πραγματοποιείται στο Ναϊρόμπι της Κένυας. Το UNEP εξέφρασε επίσης «την ανησυχία του για τη χημική μόλυνση (...) και την οικονομική ζημιά που προκαλείται στους τομείς του τουρισμού και της αλιείας σε πολλές χώρες».

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Ελεύθερη αφέθηκε χτες η 27χρονη Σουδανή μητέρα που είχε καταδικαστεί σε θανατική ποινή επειδή αλλαξοπίστησε και παντρεύτηκε Χριστιανό έπειτα από το διεθνή σάλο που προκάλεσε η υπόθεσή της.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Η Σερβία είναι εγγυήτρια της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέιτον, κάτι που συνεπάγεται και διαφύλαξη της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, είπε χτες ο Σέρβος Πρόεδρος, Τόμισλαβ Νίκολιτς, υπογραμμίζοντας ότι με τον Πρόεδρο της σερβοβοσνιακής οντότητας, Μίλοραντ Ντόντικ, έχει εξαιρετικά καλή συνεργασία. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «δεν μπορεί να κάνει κάτι για να επιβιώσει η Βοσνία - Ερζεγοβίνη, αν εκείνη δεν το επιθυμεί...».

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Νεκροί οκτώ χρυσωρύχοι

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.--

Στο σκοτάδι κινούνται οι έρευνες που ξεκίνησε χτες η νοτιοαφρικανική αστυνομία σχετικά με τις συνθήκες θανάτου οκτώ χρυσωρύχων που βρέθηκαν νεκροί σε παράνομο ορυχείο στα ανατολικά προάστια του Γιοχάνεσμπουργκ. Και οι οκτώ έφεραν τραύματα στην άνω θωρακική χώρα και ως το βράδυ της Δευτέρας δεν είχε καταστεί εφικτή η αναγνώριση της ταυτότητάς τους.

Η φτώχεια και η ανεργία σπρώχνει συχνά νεαρούς Νοτιοαφρικανούς σε παράνομα, επισφαλή και εγκαταλελειμμένα χρυσωρυχεία. Τον περασμένο Φλεβάρη, 21 μεταλλωρύχοι εγκλωβίστηκαν σε εγκαταλειμμένο ορυχείο στο Μπενόνι της Ν. Αφρικής και διασώθηκαν μετά από επιχείρηση αρκετών ημερών.

Στο μεταξύ, χτες το απόγευμα, επικεφαλής νοτιοαφρικανικού συνδικάτου εργαζομένων στα νοτιοαφρικανικά ορυχεία πλατίνας, που συμμετείχε στις απεργιακές κινητοποιήσεις των τελευταίων πέντε μηνών, ανακοίνωσε τον τερματισμό της απεργίας, έπειτα από συμφωνία με τις διοικήσεις των ορυχείων που ανήκουν στις εταιρείες Lonmin, Impala Platinum, Anglo American Platinum.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Πεδίο συγκρούσεων το «Πάρκο Ειρήνης»

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Φωνάζοντας «ΟΥΤΣΕΚΑ» και κρατώντας αλβανικές και αμερικανικές σημαίες μερικές εκατοντάδες Αλβανοί κάτοικοι του νότιου τομέα της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα συγκρούστηκαν το απόγευμα της Κυριακής με αστυνομικές δυνάμεις, αντιδρώντας στη δημιουργία του «Πάρκου Ειρήνης» που δημιουργήθηκε πρόσφατα από Σέρβους της περιοχής κοντά στη γέφυρα και στο οδόφραγμα που χώριζε κάποτε την πόλη σε αλβανικό και σερβικό τομέα.

Στη διάρκεια των συγκρούσεων τραυματίστηκαν 13 διαδηλωτές, έξι αστυνομικοί και δύο δημοσιογράφοι, ενώ πυρπολήθηκαν αυτοκίνητα της αστυνομίας και της αστυνομικο-δικαστικής αποστολής της ΕΕ στο προτεκτοράτο. Οι Κοσσοβάροι Αλβανοί διαδηλωτές δεν δίστασαν να εκτοξεύσουν πέτρες και εναντίον μελών της ΝΑΤΟικής δύναμης κατοχής (KFOR) οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα.

Στην άλλη πλευρά της γέφυρας είχαν συγκεντρωθεί Σέρβοι, μεταξύ των οποίων ο δήμαρχος του βόρειου τμήματος της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα και παρακολουθούσαν τα επεισόδια.

Η Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Ατιφέτα Γιαχγιάγκα, με αφορμή τις συγκρούσεις, ζήτησε να εξευρεθεί «ειρηνική λύση», επικαλούμενη άρθρα του συντάγματος του προτεκτοράτου που αναφέρονται στην ελευθερία κυκλοφορίας. Επιπλέον, ο διευθυντής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης, αρμόδιος για το Κόσσοβο, Μάρκο Τζούριτς, δήλωσε ότι οι διαδηλώσεις στρέφονται κατά της ειρήνης, της συμβίωσης και της εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ του σερβικού και του αλβανικού λαού.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Αντιδράσεις για τις φυλακίσεις

KAΪΡΟ.--

Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε η χτεσινή καταδίκη τριών δημοσιογράφων του «Αλ Τζαζίρα» σε ποινές κάθειρξης από επτά έως 10 έτη, επειδή βρέθηκαν «ένοχοι» για την υποστήριξη των «Αδελφών Μουσουλμάνων» που έχουν τεθεί εκτός νόμου από τον περασμένο Νοέμβρη.

Οι βαριές ποινές αφορούν τον Αιγυπτιοκαναδό Μοχάμεντ Φάντελ Φάχμι, που ήταν επικεφαλής του γραφείου του «Αλ Τζαζίρα» στο Κάιρο, τον Αυστραλό δημοσιογράφο Πίτερ Γκρέστε (αμφότεροι καταδικάστηκαν σε επταετή φυλάκιση) και τον Αιγύπτιο Μπάχερ Μοχάμεντ, που καταδικάστηκε συνολικά σε 10ετή κάθειρξη. Και οι τρεις, έχουν ήδη εκτίσει ποινή φυλάκισης 160 ημερών.

Στο πλαίσιο της ίδιας δίκης - η οποία έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή - καταδικάστηκαν ερήμην σε 10ετή κάθειρξη και άλλοι 11 κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους δύο Βρετανοί και μια Ολλανδή, αλλά και τρεις φοιτητές που υποστήριξαν ότι δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το «Αλ Τζαζίρα» και κατήγγειλαν πως υπέστησαν κακομεταχείριση ενόσω βρίσκονταν υπό κράτηση.

Συνολικά, 16 Αιγύπτιοι κατηγορούνταν στο πλαίσιο αυτής της δίκης ότι ανήκαν σε «τρομοκρατική οργάνωση» (στους «Αδελφούς Μουσουλμάνους»), ότι επεδίωκαν να «αμαυρώσουν την εικόνα της Αιγύπτου» και τέσσερις ξένοι ότι προέβησαν σε διασπορά «ψευδών ειδήσεων», με σκοπό να παράσχουν υποστήριξη στην Αδελφότητα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ