Τρίτη 24 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Πεδίο συγκρούσεων το «Πάρκο Ειρήνης»

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Φωνάζοντας «ΟΥΤΣΕΚΑ» και κρατώντας αλβανικές και αμερικανικές σημαίες μερικές εκατοντάδες Αλβανοί κάτοικοι του νότιου τομέα της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα συγκρούστηκαν το απόγευμα της Κυριακής με αστυνομικές δυνάμεις, αντιδρώντας στη δημιουργία του «Πάρκου Ειρήνης» που δημιουργήθηκε πρόσφατα από Σέρβους της περιοχής κοντά στη γέφυρα και στο οδόφραγμα που χώριζε κάποτε την πόλη σε αλβανικό και σερβικό τομέα.

Στη διάρκεια των συγκρούσεων τραυματίστηκαν 13 διαδηλωτές, έξι αστυνομικοί και δύο δημοσιογράφοι, ενώ πυρπολήθηκαν αυτοκίνητα της αστυνομίας και της αστυνομικο-δικαστικής αποστολής της ΕΕ στο προτεκτοράτο. Οι Κοσσοβάροι Αλβανοί διαδηλωτές δεν δίστασαν να εκτοξεύσουν πέτρες και εναντίον μελών της ΝΑΤΟικής δύναμης κατοχής (KFOR) οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα.

Στην άλλη πλευρά της γέφυρας είχαν συγκεντρωθεί Σέρβοι, μεταξύ των οποίων ο δήμαρχος του βόρειου τμήματος της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα και παρακολουθούσαν τα επεισόδια.

Η Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Ατιφέτα Γιαχγιάγκα, με αφορμή τις συγκρούσεις, ζήτησε να εξευρεθεί «ειρηνική λύση», επικαλούμενη άρθρα του συντάγματος του προτεκτοράτου που αναφέρονται στην ελευθερία κυκλοφορίας. Επιπλέον, ο διευθυντής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης, αρμόδιος για το Κόσσοβο, Μάρκο Τζούριτς, δήλωσε ότι οι διαδηλώσεις στρέφονται κατά της ειρήνης, της συμβίωσης και της εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ του σερβικού και του αλβανικού λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ