Τρίτη 24 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Αντιδράσεις για τις φυλακίσεις

KAΪΡΟ.--

Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε η χτεσινή καταδίκη τριών δημοσιογράφων του «Αλ Τζαζίρα» σε ποινές κάθειρξης από επτά έως 10 έτη, επειδή βρέθηκαν «ένοχοι» για την υποστήριξη των «Αδελφών Μουσουλμάνων» που έχουν τεθεί εκτός νόμου από τον περασμένο Νοέμβρη.

Οι βαριές ποινές αφορούν τον Αιγυπτιοκαναδό Μοχάμεντ Φάντελ Φάχμι, που ήταν επικεφαλής του γραφείου του «Αλ Τζαζίρα» στο Κάιρο, τον Αυστραλό δημοσιογράφο Πίτερ Γκρέστε (αμφότεροι καταδικάστηκαν σε επταετή φυλάκιση) και τον Αιγύπτιο Μπάχερ Μοχάμεντ, που καταδικάστηκε συνολικά σε 10ετή κάθειρξη. Και οι τρεις, έχουν ήδη εκτίσει ποινή φυλάκισης 160 ημερών.

Στο πλαίσιο της ίδιας δίκης - η οποία έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή - καταδικάστηκαν ερήμην σε 10ετή κάθειρξη και άλλοι 11 κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους δύο Βρετανοί και μια Ολλανδή, αλλά και τρεις φοιτητές που υποστήριξαν ότι δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το «Αλ Τζαζίρα» και κατήγγειλαν πως υπέστησαν κακομεταχείριση ενόσω βρίσκονταν υπό κράτηση.

Συνολικά, 16 Αιγύπτιοι κατηγορούνταν στο πλαίσιο αυτής της δίκης ότι ανήκαν σε «τρομοκρατική οργάνωση» (στους «Αδελφούς Μουσουλμάνους»), ότι επεδίωκαν να «αμαυρώσουν την εικόνα της Αιγύπτου» και τέσσερις ξένοι ότι προέβησαν σε διασπορά «ψευδών ειδήσεων», με σκοπό να παράσχουν υποστήριξη στην Αδελφότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ