ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανακοίνωση για την καταδίκη των ναυτεργατών στη Θάσο

Καλεί το λαό της περιοχής να εκφράσει την αλληλεγγύη του

Από παλιότερη κινητοποίηση στην Καβάλα
Από παλιότερη κινητοποίηση στην Καβάλα
«Εμπνευσμένη από το δόγμα "νόμος και τάξη" της συγκυβέρνησης», χαρακτηρίζει η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, την απόφαση του μονομελούς πλημμελειοδικείου Θάσου, που καταδικάζει 13 εν ενεργεία και 7 συνταξιούχους ναυτεργάτες σε 8 μήνες φυλάκιση με 3ετή αναστολή, γιατί συμμετείχαν στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 11/3/2010.

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «αποδεικνύει πως η αστική Δικαιοσύνη ούτε "ανεξάρτητη" είναι ούτε "τυφλή". Σε μια ταξική κοινωνία όπου στην οικονομία κάνουν κουμάντο τα μονοπώλια, το μεγάλο κεφάλαιο και τα πάντα κινούνται γύρω από το κέρδος τους, οι αστικοί θεσμοί λειτουργούν με αυτό το κριτήριο».

Σε άλλο σημείο, αναφέρεται: «Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο το αιτιολογικό της απόφασης που ανέπτυξε η εισαγγελέας και υιοθέτησε ο πρόεδρος του δικαστηρίου ότι και μόνο η φυσική παρουσία των απεργών ναυτεργατών στο χώρο του λιμανιού που πραγματοποιούνταν απεργιακή συγκέντρωση, είχε "επιθετικό χαρακτήρα" και αποτελεί παράνομη πράξη. Η λογική αυτή ποινικοποιεί τη συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις.

Η απόφαση αποτελεί τίτλο τιμής για τους ναυτεργάτες που έπραξαν το ταξικό τους καθήκον. Επιβεβαιώνει ότι ο ταξικός αγώνας είναι αυτός που τρομάζει πραγματικά το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, τους εφοπλιστές, το μεγάλο κεφάλαιο, τα μονοπώλια. Καμιά δικαστική απόφαση, κανένας αντεργατικός νόμος, κανένας κυβερνητικός αυταρχισμός δεν μπορούν να εμποδίσουν την εργατική τάξη, το λαό, αν το αποφασίσουν, να βαδίσουν το δικό τους δρόμο και να επιβάλουν τελικά το δίκιο τους.

Χρειάζεται να δυναμώσει η αλληλεγγύη στους ναυτεργάτες από τους υπόλοιπους εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, φτωχούς αγρότες της περιοχής, να καταδικαστεί η απαράδεκτη δικαστική απόφαση που χτυπά παραπέρα τη συνδικαλιστική δράση».

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Καταγγέλλουν εξαφάνιση της δράσης τους από τα ΜΜΕ

Χιλιάδες συνταξιούχοι ταξίδεψαν με τις ώρες για να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο, στην Αθήνα. Για την πλειοψηφία των ΜΜΕ, η συγκέντρωσή τους δεν υπήρξε ποτέ...
Χιλιάδες συνταξιούχοι ταξίδεψαν με τις ώρες για να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο, στην Αθήνα. Για την πλειοψηφία των ΜΜΕ, η συγκέντρωσή τους δεν υπήρξε ποτέ...
Την «εξαφάνιση» των πρωτοβουλιών τους από την πλειοψηφία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, με αποκορύφωμα την αποσιώπηση της μαζικότατης πανελλαδικής συγκέντρωσης στις 19 Ιούνη στην Αθήνα, καταγγέλλουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΤΑΕ-ΟΑΕΕ, που εκπροσωπούν πάνω από 2,5 εκ. συνταξιούχους όλων των Ταμείων.

Συγκεκριμένα, η Συντονιστική Επιτροπή καταγγέλλει: «Δεν παραβρέθηκε σχεδόν κανένα ΜΜΕ στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε από την ΣΕΑ στις 12/6/14 παρά του ότι έγκαιρα είχαν ειδοποιηθεί, εκτός της εφημερίδας "Ριζοσπάστης" και του portal "902.gr" και δεν αναφέρθηκε σχεδόν κανένα στα προβλήματά μας. Το ίδιο έκαναν, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, και στη μεγαλειώδη πανελλαδική συγκέντρωσή μας στα προπύλαια και την πορεία στη Βουλή.

Τόσο τα ιδιωτικά ΜΜΕ, όσο και η κρατική ΝΕΡΙΤ, όλα αυτά τα εξαφάνισαν. Γι' αυτούς δεν έγινε τίποτα και φαίνεται δεν έχει καμία σημασία ότι χιλιάδες βασανισμένοι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας ταξίδεψαν για πολλές ώρες, κάνοντας εκατοντάδες χιλιόμετρα, από όλη την Ελλάδα, με περισσότερα από 50 πούλμαν, πλοία και άλλα μέσα, από την Κρήτη μέχρι τον Εβρο. Γι' αυτό τον λόγο τους καταγγέλλουμε, εκτός λίγων εξαιρέσεων.

Θεωρούμε τη στάση τους αυτή ως συνειδητή πράξη, απέναντι στους ταξικούς αγώνες, που υπαγορεύεται από τα συμφέροντα των ιδιοκτητών τους. Εχει στόχο και αποσκοπεί στη χειραγώγηση των εργαζομένων και του λαού στη λογική του "τίποτε δεν γίνεται", στην αποστράτευση, και την υποταγή στις αντεργατικές, αντισυνταξιουχικές πολιτικές. Θεωρούμε υποχρέωσή μας να ευχαριστήσουμε δημόσια την εφημερίδα "Ριζοσπάστης", καθώς το portal «902.gr» που σε καθημερινή βάση και πολλές φορές με πρωτοσέλιδα κύρια άρθρα πρόβαλαν όλη μας τη δράση μέχρι το τέλος».

Συγκέντρωση για τους εργαζόμενους της πρώην ΒΦΛ

Συγκέντρωση για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα «Ελληνικά Λιπάσματα», οργανώνει η Γραμματεία Καβάλας του ΠΑΜΕ, το Σάββατο 28 Ιούνη, στις 10.30 π.μ., στο Δημοτικό Κήπο Καβάλας. Καλεί τα πρωτοβάθμια εργατικά σωματεία να ενημερώσουν τα μέλη τους, τους εργαζόμενους ώστε να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση, να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους.

Στο κάλεσμα σημειώνεται, μεταξύ άλλων: «Η λύση για τα προβλήματα των εργαζομένων στα Ελληνικά Λιπάσματα, δεν θα έρθει με το να καλεί το ΔΣ του Σωματείου για άλλη μία φορά να διεκδικήσουν αιτήματα που εξυπηρετούν τα συμφέροντα του εργοδότη, όπως μείωση του ενεργειακού κόστους, νέες διευκολύνσεις για τη διευθέτηση των χρεών της εταιρείας.

(...) Η λύση δε θα έρθει, περιμένοντας κάποιο νέο εργοδότη - σωτήρα, ούτε παρακαλώντας την κυβέρνηση να καταργήσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Φυσικού Αερίου για να γλιτώσει η εταιρεία, αιτήματα που υιοθετεί όπως όλοι οι άλλοι και η ναζιστική - φασιστική - εγκληματική Χρυσή Αυγή. Οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν στην ίδια και χειρότερη θέση».

Καλεί τους εργαζόμενους του εργοστασίου να πάρουν την οργάνωση του αγώνα στα χέρια τους και να διεκδικήσουν: Πληρωμές στην ώρα τους, για μόνιμους και εργολαβικούς. Μισθοί, ένσημα, ασφάλιση, επιδόματα, τριετίες, δικαιώματα, με βάση τη βαριά και ανθυγιεινή εργασία, σε όλους χωρίς εξαίρεση τους εργαζομένους. Καμία απόλυση. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Να λυθεί το ζήτημα των αποζημιώσεων. Αμεσα να καταβληθούν οποιεσδήποτε εισφορές χρωστάει η διοίκηση της εταιρείας προς τους εργαζομένους.

Καταστρατηγείται το ωράριο στη γραμμή Καβάλα - Θάσος

Την ίδια ώρα που εφοπλιστές - Δικαιοσύνη και κυβέρνηση ορμάνε για να συντρίψουν το δικαίωμα των ναυτεργατών στην απεργία, η κατάσταση στην πορθμειακή γραμμή Καβάλα - Θάσος έρχεται να επιβεβαιώσει την αναγκαιότητα των απεργιακών και άλλων κινητοποιήσεων που κάνουν τα πληρώματα, με οργανωτή το Συνδικάτο τους.

Οπως καταγγέλλει η ΠΕΜΕΝ, με έγγραφο που κοινοποιεί σε όλες τις αρμόδιες Αρχές, «από περιοδεία που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της ΠΕΜΕΝ στην πορθμειακή γραμμή Καβάλας - Θάσου, τα δρομολόγια που έχουν καθοριστεί από το λιμεναρχείο της Καβάλας παραβιάζουν τις ώρες εργασίας και ανάπαυσης των ναυτεργατών». Η ΠΕΜΕΝ παρουσιάζει συγκεκριμένα στοιχεία για πλοία της γραμμής και ζητάει την άμεση παρέμβαση των υπηρεσιών του ΥΝΑ.

Με άλλη, κοινή τους ανακοίνωση, ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ - ΠΕΠΡΝ - ΠΕΣ/ΝΑΤ και Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών, καταγγέλλουν την απόφαση του δικαστηρίου στη Θάσο, που καταδίκασε τους απεργούς ναυτεργάτες. Σημειώνουν, μεταξύ άλλων: «Αυτή η απόφαση έρχεται να προστεθεί στο πογκρόμ ποινικών διώξεων που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση στο ταξικό εργατικό κίνημα που αγωνίζεται για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου, της κυβέρνησης, της ΕΕ.

Ο αγώνας των ναυτεργατών, των εργαζομένων, ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα δεν κρίνεται και δεν θα κριθεί στις αίθουσες των δικαστηρίων. Οι ναυτεργάτες, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, η νεολαία, επιβάλλεται να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στο δρόμο του ταξικού αγώνα, με οργάνωση - συσπείρωση δυνάμεων, για την ανάπτυξη πολύμορφων αγωνιστικών και απεργιακών κινητοποιήσεων, ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου, που κατακρεουργεί το σύνολο των δικαιωμάτων μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ