ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Χειρουργεία επί πληρωμή στα δημόσια νοσοκομεία

Ψηφίστηκε χτες κατά πλειοψηφία το νομοθέτημα που βαθαίνει την εμπορευματική λειτουργία του κρατικού συστήματος Υγείας

Ψηφίστηκε επί της αρχής και κατά άρθρο χτες από τα κόμματα της συγκυβέρνησης στο Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο: «Προσαρμογή στο εθνικό δίκαιο της Εκτελεστικής Οδηγίας 2012 / 25 / ΕΕ της Επιτροπής της 9ης Οκτώβρη 2012 για τη θέσπιση διαδικασιών ενημέρωσης σχετικά με την ανταλλαγή, μεταξύ των κρατών - μελών, ανθρώπινων οργάνων που προορίζονται για μεταμόσχευση. Ρυθμίσεις για την Ψυχική Υγεία και την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και λοιπές διατάξεις».

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου συνιστούν ένα ακόμα μεγάλο βήμα στην παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας σε βάρος των λαϊκών αναγκών. Για παράδειγμα, οι ρυθμίσεις που περιέχει για την Ψυχική Υγεία συνδέονται ακριβώς με την πολιτική της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, της οποίας το κύριο χαρακτηριστικό είναι η συρρίκνωση του κρατικού τομέα και η ενίσχυση του ιδιωτικού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο άρθρο 12 δίνεται το «ελεύθερο» σε ΜΚΟ και σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου ν' αναπτύξουν κάθε είδους δομή ψυχικής υγείας. Μάλιστα, προβλέπεται ότι στη σύνθεση των Τομεακών Επιτροπών Ψυχικής Υγείας θα συμμετέχουν πλέον και οι εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα.

Στο άρθρο 45, με τίτλο «για την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων», θεσμοθετεί τα απογευματινά χειρουργεία, στα οποία «θα εξυπηρετούνται - σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση - ασθενείς που είναι ασφαλισμένοι σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες ή που δύνανται να πληρώσουν τα έξοδα νοσηλείας τους εξ ιδίων χρημάτων και θα δοθεί η δυνατότητα στα νοσοκομεία ν' αυξήσουν τα έσοδά τους».

Επιπρόσθετα, περιέχει άρθρα με τα οποία εκχωρεί την κατ' οίκον νοσηλεία, τις μονάδες οικογενειακού προγραμματισμού και τα κέντρα Μητέρας - Παιδιού στην επιχειρηματική δραστηριότητα, μέσω και των δήμων κ.ά. Περιλαμβάνονται ακόμα διατάξεις για την ένταξη οδηγίας για τις μεταμοσχεύσεις κ.ά.

Καταψήφισε το ΚΚΕ

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης σημείωσε ότι το νομοσχέδιο είναι τμήμα της πολιτικής που «μετατοπίζει την ευθύνη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας στην ατομική ευθύνη του ασθενή, στον ίδιο, στην οικογένειά του και γενικότερα στην ευθύνη των λαϊκών στρωμάτων ως σύνολο. Βεβαίως, αυτό έχει καταγραφεί, έχει αποφασιστεί κι έχει ψηφιστεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση με την περίφημη "Λευκή Βίβλο"».

Πρόσθεσε ακόμα ότι και στο θέμα της Υγείας το θέμα είναι «με ποιους είσαι. 'Η είσαι με τους επιχειρηματίες και το κεφάλαιο ή είσαι με τους εργαζομένους, με το λαό. Αυτή είναι η αντιπαράθεση. 'Η είσαι με τα μονοπώλια ή είσαι με το λαό».

Αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τα απογευματινά χειρουργεία ανέφερε: «Πρόκειται ξεκάθαρα για επέκταση της επιχειρηματικής δράσης των δημόσιων νοσοκομείων και στις χειρουργικές επεμβάσεις κι επεμβατικές πράξεις κατά την ολοήμερη λειτουργία που έχει θεσπιστεί εδώ και τέσσερα χρόνια. Οι συγκεκριμένες πράξεις πρέπει να παρέχονται δωρεάν σε όσους έχουν ανάγκη. Με τη διάταξη αυτή και με δεδομένη την ανεπάρκεια να καλύπτονται έγκαιρα οι ανάγκες αυτές, θα αναγκάζονται οι ασθενείς είτε να αποκτούν ιδιωτική ασφάλιση υγείας - ο τρίτος πυλώνας του ασφαλιστικού - είτε να πληρώνουν απευθείας από την τσέπη τους».

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Λ. Γρηγοράκος είπε για τα απογευματινά χειρουργεία ότι «είναι κάτι στο οποίο πειραματιζόμαστε (...) για να δούμε εάν τελικά υπάρχουν έσοδα στα νοσοκομεία από αυτό που θα κάνουμε».

Συγκέντρωση χτες στην «Ευρωκλινική» Αθήνας

Οι εργαζόμενοι απεργούν για ΣΣΕ στο ύψος του 2009 και ανάκληση της απόλυσης γιατρού

Από τη χτεσινή συγκέντρωση έξω από την «Ευρωκλινική»
Από τη χτεσινή συγκέντρωση έξω από την «Ευρωκλινική»
Να ανακαλέσει η εργοδοσία της «Ευρωκλινικής» Αθήνας την απόλυση γιατρού απαίτησαν χτες το πρωί τα σωματεία εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Αθήνας και Πειραιά, εργαζόμενοι του κλάδου, το σωματείο μισθωτών γιατρών και δυνάμεις του ΠΑΜΕ από διάφορους κλάδους. Οι εργαζόμενοι της «Ευρωκλινικής», μετά από την απεργία της Παρασκευής, συνέχισαν και χτες τον απεργιακό τους αγώνα για υπογραφή ΣΣΕ στα επίπεδα του 2009, ενώ έγινε συγκέντρωση έξω από την κλινική.

Τα κλαδικά σωματεία των εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Αθήνας και Πειραιά βρέθηκαν εκεί για να στηρίξουν την απεργία και να καταγγείλουν την «τρομοκρατική απόλυση συνάδελφου γιατρού από την εργοδοσία της "Ευρωκλινικής". Ο συνάδελφος απολύθηκε γιατί συμμετείχε στις απεργιακές κινητοποιήσεις τόσο του κλάδου όσο και του επιχειρησιακού σωματείου της κλινικής για υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις. Είναι ξεκάθαρο ότι θέλουν να εκφοβίσουν όχι μόνο τους συναδέλφους της "Ευρωκλινικής" που συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, αλλά ολόκληρο τον κλάδο».

Αντιπροσωπεία των κλαδικών συνδικάτων και του επιχειρησιακού της «Ευρωκλινικής» συναντήθηκε με τη διοίκηση της επιχείρησης, η οποία είπε πως θα επανεξετάσει το ζήτημα της απόλυσης. «Θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την ανάκληση της απόλυσης του συναδέλφου. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να μη σκύψουν το κεφάλι και ακόμα πιο αποφασιστικά να συνεχίσουμε τον αγώνα για υπογραφή ΣΣΕ στο ύψος του 2009 που έγινε διαιτητική απόφαση το 2011», σημειώνουν τα σωματεία Αθήνας και Πειραιά.

Διαμαρτυρία για την Εντατική Νεογνών στα Χανιά

Παράσταση διαμαρτυρίας έκαναν την Τρίτη τα σωματεία Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση, Τροφίμων - Ποτών και ο Σύλλογος Γυναικών Νομού Χανίων της ΟΓΕ στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, με αίτημα την άμεση λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, έπειτα και από την επιστολή - καταγγελία τριών νέων γονέων, που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους τα σωματεία επισημαίνουν: «Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο. Στους σχεδιασμούς της διοίκησης και του υπουργείου Υγείας όχι μόνο δεν είναι η άμεση και πλήρης λειτουργία της Μονάδας ως Εντατικής Νοσηλείας, αλλά το κλείσιμο ακόμη και αυτής της ενδιάμεσης φροντίδας που λειτουργεί σήμερα, με διακομιδή όλων των νεογνών στο Ηράκλειο! Δηλαδή, εκεί που το ένα στα τέσσερα πρόωρα βρέφη ως τώρα πήγαινε στο Ηράκλειο, τώρα να πηγαίνουν όλα!

Απαιτείται να σηκωθεί συναγερμός! Η υποβάθμιση συνολικά του ΓΝΧ απειλεί τόσο τη ζωή όλων των εργαζομένων όσο και των αγέννητων παιδιών μας. Απαιτούμε: Αμεση λειτουργία της Μονάδας Νεογνών ως Εντατικής Νοσηλείας και όχι ως ενδιάμεσης φροντίδας. Αμεσες προσλήψεις προσωπικού στο Νοσοκομείο με νέους μόνιμους διορισμούς. Κατάργηση κάθε ιδιωτικής επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της Υγείας. Δημόσια και δωρεάν Υγεία και Πρόνοια για όλο το λαό».

Μειώνονται σταθερά οι δημόσιες δαπάνες Υγείας

Στο 4,5% επί του ΑΕΠ για τα έτη 2013 και 2014 βρίσκονται οι δημόσιες δαπάνες Υγείας, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες σε φαρμακευτικό συνέδριο. Ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πάνω από 7%. Με βάση αυτά τα ποσοστά και με ΑΕΠ 190 δισ. ευρώ για το 2013 και 195 για το 2014, οι δημόσιες δαπάνες Υγείας διαμορφώνονται σε 8,55 δισ. ευρώ και 8,77 δισ., αντίστοιχα. Η συμφωνία με την τρόικα θέτει ως «οροφή» για τις ΔΔΥ το 6% επί του ΑΕΠ, όταν το 2012 ήταν 6,9% και αντιστοιχούσαν σε 12,033 δισ. ευρώ. Απ' τα 8,55 δισ. ευρώ της ΔΔΥ για το 2014 τα 2,019 δισ. είναι για τα φάρμακα - εκ των οποίων 100 εκ. θα διατεθούν για τη χορήγηση φαρμάκων των ανασφαλίστων - όταν το 2012 ήταν 3,132 δισ. ευρώ. Οι άρρωστοι υποχρεώνονται σε άγριες συμμετοχές για τα φάρμακα που κάθε χρόνο κάνουν μεσοσταθμικά άλματα: Από 17% το 2011, σε 25% - 27% το 2013, με πρόβλεψη το 32% για το 2014.

Αναπροσαρμογές στο κέρδος των φαρμακοποιών

Σε μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών σε 15,7%, από 21%, προχώρησε χτες ο υπουργός Υγείας. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι εφεξής θα πωλούνται απ' τα ιδιωτικά φαρμακεία και τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), που μέχρι τώρα διατίθενται απ' τα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ. Τα ΦΥΚ έχουν συνολική αξία 700 εκατ. ευρώ το χρόνο και επ' αυτών το μέσο ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών θα είναι 3%. Υπολογίζεται ότι με αυτή την απόφαση, στην αλυσίδα παραγωγής και εμπορίας του φαρμάκου, θα αφαιρεθούν απ' τους φαρμακοποιούς 40 εκατ. ευρώ το χρόνο, τα οποία καρπώνονται οι φαρμακοβιομηχανίες, καθώς θα επιστρέψουν στον ΕΟΠΥΥ μειωμένο κατά το ίδιο ποσό το clowback.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ