ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Προτάσεις με γνώμονα τα συμφέροντα των επιχειρηματιών

Νομοθετικές αλλαγές για αποκατάσταση των φορολογικών αδικιών και τη δημιουργία αναπτυξιακού κλίματος, με ρυθμίσεις «κόκκινων» δανείων, ληξιπρόθεσμων οφειλών και μείωση του κόστους Ενέργειας, έταξε ο Αλ. Τσίπρας στον πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ), Κ. Μίχαλο, κατά τη χτεσινή συνάντησή τους.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο των επαφών που θα έχει ο Αλ. Τσίπρας ενόψει της ΔΕΘ, όπου και θα παρουσιάσει το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Γνωστοποίησε ακόμα στον Κ. Μίχαλο την πρόθεσή του για εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας σε συνεργασία με κοινωνικούς και επιχειρηματικούς φορείς, αλλά και όσες πολιτικές δυνάμεις το επιθυμούν! Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε απ' την ΚΕΕ μόνιμη επικοινωνία και συνεργασία, προκειμένου οι προτάσεις της να συνεκτιμώνται στη χάραξη της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ...

«Στόχος μας είναι να συνάψουμε μια νέα κοινωνική συμφωνία και να πετύχουμε μια ευρύτερη κοινωνική συστράτευση», είπε.

Απ' την πλευρά του ο Κ. Μίχαλος παρέθεσε στον Αλ. Τσίπρα τα αιτήματα της ΚΕΕ για ρύθμιση δανείων και στήριξη των βιώσιμων επιχειρήσεων, την οποία συνέδεσε με τη διαδικασία ρύθμισης του κρατικού χρέους. Για μείωση του φορολογικού συντελεστή στα κέρδη των επιχειρήσεων στο 15%, μείωση των συντελεστών προκαταβολής φόρου εισοδήματος στο 30% για τις προσωπικές επιχειρήσεις και στο 60% για τις ΑΕ, ενώ για τα φυσικά πρόσωπα πρότειναν αφορολόγητο 7.000 ευρώ και ανώτατο συντελεστή φορολόγησης το 32%.

Από την ΚΕΕ ζητήθηκε ακόμα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές από 25 έως 100 μηνιαίες δόσεις, ανάλογα με το ύψος της οφειλής, καθώς και τη σημαντική μείωση του ΦΠΑ, αλλά και ρύθμιση των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία. Ενώ έθεσε και θέμα φορολογίας ακινήτων ζητώντας αναμόρφωσή της.

ΛΑ.Ο.Σ.
«Ψήνεται» η συνεργασία με ΝΔ

Σαν «σύμπραξη σε μια ενδεχόμενη αλλαγή της ακολουθούμενης πολιτικής», την οποία για λογαριασμό της αστικής τάξης διεκδικεί η συγκυβέρνηση, παρουσίασε ο Γ. Καρατζαφέρης την προσέγγισή του με τη ΝΔ. Πάντως, μιλώντας χτες στον ΑΝΤ1 μια εφεδρεία του αστικού πολιτικού συστήματος, όπως είναι ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., διευκρίνισε ότι προς ώρας δεν υπάρχει κάποια συζήτηση επισήμως με τη ΝΔ.

Υπάρχει, ωστόσο, ανεπίσημη συζήτηση καθώς τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. καλούν να επιστρέψει στη ΝΔ στελέχη όπως οι Μ. Βορίδης και Αδ. Γεωργιάδης, ενώ άνοιγμα έκανε χτες και ο Ε. Στυλιανίδης εξαίροντας την «ωριμότητα» που έχει επιδείξει.

Ο Γ. Καρατζαφέρης εκτίμησε ότι οι εκλογές είναι θέμα μηνών και πως «είναι ευδιάκριτη η διάθεση να ασκηθεί μια διαφορετική πολιτική». Η σκόπιμη αοριστία αποσκοπεί στο να καλλιεργούνται αυταπάτες στο λαό ότι επίκεινται μέτρα ανακούφισής του, ενώ στην πραγματικότητα σαν «διαφορετική πολιτική» εννοούν μέτρα ακόμα μεγαλύτερης στήριξης της ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Καταλήγοντας, πρόσθεσε ότι σε περίπτωση εκλογών «ο καθένας από μας θα πρέπει να πάρει θέση» και δείχνοντας προς την πλευρά των ΑΝΕΛ είπε ότι «υπάρχουν κόμματα της κεντροδεξιάς που υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει κυβέρνηση και συμπράττουν σε κάποιο βαθμό, σε κάποια επίπεδα μαζί του. Εμείς διαφωνούμε με αυτήν την πολιτική».

Ο Γ. Καρατζαφέρης υποστήριξε πως «επιβάλλεται η συσπείρωση της κεντροδεξιάς» και «η αστική δημοκρατία να αναλάβει το βάρος των προβλημάτων του σήμερα και των ανομημάτων του χθες» και δεν έχασε την ευκαιρία να κομπάσει περί δικαίωσής του λέγοντας «εάν τότε στην κυβέρνηση Παπαδήμου ακουγόταν η πρότασή μου "πάμε όλοι μαζί στις Βρυξέλλες να διαπραγματευτούμε", είμαι βέβαιος ότι οι εξελίξεις θα ήταν εντελώς διαφορετικές».

ΔΗΜΑΡ
Ψάχνει όχημα και θέση στην αστική διακυβέρνηση

Ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επιθυμεί να κρατήσει η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ, πιεζόμενη ωστόσο κι απ' τους δύο συνομιλητές της για τη στάση της σχετικά με συνεργασίες και συμμαχίες μπροστά και στις διεργασίες για τη λεγόμενη ανασυγκρότηση του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας.

Ο γραμματέας του κόμματος, Θ. Θεοχαρόπουλος, σε συνέντευξή του χτες στη ΝΕΡΙΤ ξεκαθάρισε ότι στόχος του διαλόγου που επιδιώκει το κόμμα του είναι η συμμετοχή μελλοντικά στη διακυβέρνηση. «Δε διαπραγματευόμαστε την πολιτική και οργανωτική μας αυτονομία. Αυτό που έχουμε ξεκινήσει είναι ένας διάλογος στον ευρύτερο χώρο, ένας διάλογος για να βρούμε τις προϋποθέσεις μιας μελλοντικής, προγραμματικής συνεργασίας για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας», ανέφερε.

Στο πλαίσιο αυτό και παράλληλα με τις διαδικασίες προετοιμασίας του Συνεδρίου της το Φθινόπωρο, η ΔΗΜΑΡ θα επιμείνει στις συζητήσεις που έχει αρχίσει και με τα δύο κόμματα. Στελέχη της δεν κρύβουν την απαισιοδοξία τους, καθώς, όπως λένε, στο άμεσο μέλλον δε διαφαίνεται δυνατότητα να παίξει η ΔΗΜΑΡ ρόλο γεφυροποιού μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ και άρα θα πρέπει να διαλέξει πλευρά ιδιαίτερα μπροστά στη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει φόβους ενός τμήματος του κόμματος ότι τελικά και κυρίως αν προκηρυχτούν εκλογές η ηγεσία θα επιλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί, ο Θ. Θεοχαρόπουλος υποστήριξε ότι η ΔΗΜΑΡ «δεν κοιτάει ούτε προς τη μία, ούτε προς την άλλη κατεύθυνση, έχουμε τις δικές μας θέσεις ... με αυτές πορευόμαστε, αλλά και με αυτές προσπαθούμε να δούμε πού υπάρχουν συγκλίσεις και προγραμματικές συμπτώσεις».

Η «ανεπαίσθητη» προπαγάνδα της «Αυγής»

Αντιγράφουμε από ρεπορτάζ της χτεσινής «Αυγής» με τίτλο: «Με σταδιακές και περιορισμένες φοροελαφρύνσεις ανεβαίνει ο Σαμαράς στη ΔΕΘ»: «... η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή το νέο επικοινωνιακό της εύρημα το οποίο αυτή τη φορά θα λέγεται "φοροελαφρύνσεις" (...) το οικονομικό επιτελείο (...) έχει συντάξει και σειρά μέτρων που θα μειώνουν - ανεπαίσθητα πάντως σε σύγκριση με τα δυσβάστακτα φορολογικά βάρη - τη φοροδοτική εξόντωση των ελληνικών νοικοκυριών».

Το νόημα που βγάζει κανείς διαβάζοντας το ρεπορτάζ της «Αυγής» είναι καθαρό: Φοροελάφρυνση, έστω και μικρή, του λαού που στενάζει, υφιστάμενος χρόνια τώρα φορολεηλασία.

Παρακάτω, όμως, προκύπτει ότι στις έστω «περιορισμένες φοροελαφρύνσεις», η «Αυγή» εντάσσει και μέτρα στήριξης των καπιταλιστικών επιχειρήσεων όπως τη «μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 26% στο 20% με στόχο το 15%»!

Αυτό, βεβαίως, δεν είναι «επικοινωνιακό εύρημα», δεν είναι «ανεπαίσθητη», αλλά αισθητή μείωση του φορολογικού βάρους που σηκώνουν οι επιχειρήσεις.

Η «Αυγή», όμως, το «ξεπετάει» χωρίς κανενός είδους σχόλιο. Οπως κανενός είδους σχόλιο στο μακροσκελές της ρεπορτάζ δεν υπάρχει για την πολυεπίπεδη στήριξη που απολαμβάνουν οι καπιταλιστές για να ανακάμψει η κερδοφορία τους. Απεναντίας, ανεπαίσθητα καλλιεργεί στο λαό έστω και αμυδρές ελπίδες για ανακούφισή του, αφετέρου κατηγορεί εμμέσως πλην σαφώς την κυβέρνηση για «τσιγκουνιές» απέναντι στο κεφάλαιο, κρύβοντας ότι οι κυβερνητικές επιδιώξεις για τις λεγόμενες φοροελαφρύνσεις συνδέονται με τις επιθυμίες των αστών για απεμπλοκή από δεσμεύσεις με την τρόικα και αλλαγή στο μείγμα διαχειριστικής πολιτικής για την καπιταλιστική ανάκαμψη.

Και δεν θα μπορούσε να διατυπώνει άλλου είδους κριτική η «Αυγή» και κατ' επέκταση ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι και δική του επιδίωξη η ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας και για την επίτευξή της υπερασπίζεται μέτρα στήριξης του κεφαλαίου, μεταξύ αυτών και φορολογικά. Γι' αυτό και εγκαλεί την κυβέρνηση για «περιορισμένες φοροελαφρύνσεις», γνωρίζοντας ότι εκτεταμένες δε θα μπορούσαν σε καμία περίπτωση να είναι για το λαό, άλλωστε τέτοια δέσμευση ούτε ο ίδιος αναλαμβάνει.

Η μομφή του προς τη συγκυβέρνηση για ανικανότητα να διαπραγματευτεί με την τρόικα ή με την ΕΕ, υποδηλώνει τη δική του προθυμία να εκπροσωπήσει σθεναρά τα συμφέροντα των καπιταλιστών στα διαβούλια της διακρατικής τους συμμαχίας.

Σ' αυτό το πνεύμα και το κύριο άρθρο της χτες με αφορμή το ρωσικό εμπάργκο κατηγορούσε τους Σαμαρά - Βενιζέλο για υποταγή στην πολιτική της Μέρκελ για την Ουκρανία, βγάζοντας λάδι την ΕΕ που με γνώμονα το συλλογικό συμφέρον των μονοπωλίων της «χώνει τη μύτη της» στην Ουκρανία. Την κατηγορούσε ακόμα σαν «δεσμώτη της πολιτικής υπακοής της στην τρόικα» και πως «δεν διαθέτει στοιχειώδη πολιτική αξιοπρέπεια και ελάχιστο δυναμισμό για να διεκδικήσει μερικά εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση από το "χαλάζι" της ουκρανικής κρίσης που καταστρέφει την ελληνική παραγωγή».

Κατηγορίες που φυσικά προσπερνούν το γεγονός ότι η κυβέρνηση υποτάσσεται σε όσα ορίζουν τα συμφέροντα της αστικής τάξης, την οποία και βαραίνει σε τελική ανάλυση η ευθύνη για την κατάσταση με την οποία ήρθαν αντιμέτωποι οι φτωχοί αγρότες. Δική της επιλογή είναι η συμμετοχή στην ΕΕ, δική της και η στήριξη επεμβάσεων όπως αυτή στην Ουκρανία. Αλλά ο λαός πληρώνει τα σπασμένα, όπως πάντα.

Αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ το προσπερνά και αρκείται να κατηγορεί την κυβέρνηση για το αν και πώς διεκδικεί αποζημιώσεις απ' την ΕΕ, που παρεμπιπτόντως δεν έχουν πάρει οι αγρότες καμιάς χώρας - μέλους της.

Αν κατά τον ΣΥΡΙΖΑ η περίπτωση αυτή αποδεικνύει ότι η συγκυβέρνηση δεν έχει τα κότσια να διαπραγματευτεί ρύθμιση του δημοσίου χρέους, όπως γράφει η «Αυγή», για το λαό να είναι καθαρό πως καμιάς αστικής κυβέρνησης οι διαπραγματεύσεις και διεκδικήσεις στο πλαίσιο της ΕΕ δεν αφορούν τα δικά του συμφέροντα με άλλον τρόπο πέραν της υπονόμευσής τους.


Β. Ν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ