ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Εως την Παρασκευή οι τελικές ρυθμίσεις στη Βουλή

Οι προωθούμενες αλλαγές δεν αναιρούν ούτε στο ελάχιστο την αντιλαϊκή ουσία του χαρατσιού

«Ανέπαφος» παραμένει ο συνολικός εισπρακτικός στόχος του χαρατσιού που θα φορτωθούν στην πλάτη τους τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά

Eurokinissi

«Ανέπαφος» παραμένει ο συνολικός εισπρακτικός στόχος του χαρατσιού που θα φορτωθούν στην πλάτη τους τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά
Μέχρι το τέλος της βδομάδας αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή οι τελικές ρυθμίσεις για τον υπολογισμό του «Ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων» (ΕΝΦΙΑ). Ταυτόχρονα, μέχρι και την τελευταία στιγμή, η συγκυβέρνηση συνεχίζει τους ελιγμούς σε ό,τι αφορά ορισμένες από τις παραμέτρους για τον υπολογισμό του αντιλαϊκού χαρατσιού, κατά τρόπον που να υπηρετείται ο συνολικός εισπρακτικός στόχος.

Σύμφωνα με ορισμένα σενάρια που διαρρέουν, εξετάζεται να δοθεί, υπό προϋποθέσεις, περιορισμένη «έκπτωση» σε μη ηλεκτροδοτούμενα και ξενοίκιαστα διαμερίσματα. Την ίδια ώρα, βέβαια, σύμφωνα με τα ίδια σενάρια εξετάζονται... ισοδύναμα μέτρα, προκειμένου να αναπληρωθεί η «απώλεια». Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τα ίδια σενάρια, η κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή επιπλέον περιουσιακών κριτηρίων, πέρα από τα ήδη ισχύοντα εισοδηματικά, για την παροχή των προβλεπόμενων από το νόμο του ΕΝΦΙΑ «εκπτώσεων» σε κατηγορίες του πληθυσμού που κινούνται στα όρια της φτώχειας. Με βάση αυτά τα σενάρια, ακόμα περισσότεροι θα είναι αυτοί που θα «κοπούν» από τις προβλεπόμενες «εκπτώσεις», καθώς στα κριτήρια που πρέπει να πληρεί κανείς σωρευτικά για να ενταχθεί στη σχετική ρύθμιση (το συνολικό οικογενειακό εισόδημα να είναι μέχρι 9.000 ευρώ το χρόνο, με «προσαύξηση» 1.000 ευρώ για σύζυγο και κάθε προστατευόμενο παιδί, η επιφάνεια των κτισμάτων που ανήκουν στο νοικοκυριό να είναι μικρότερη από 150 τ.μ., κάτω από 500 τ.μ. για οικόπεδα, οι επαγγελματίες να έχουν μειωμένο τζίρο πάνω από 30% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά), φέρεται να εξετάζεται και η προσθήκη του κριτηρίου της συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου, η οποία με βάση τις αντικειμενικές τιμές θα πρέπει να είναι χαμηλότερη από 120.000 ευρώ...

Σε κάθε περίπτωση, η ουσία βρίσκεται στο γεγονός ότι από φέτος αφενός μονιμοποιούνται τα χαράτσια πάνω στη λαϊκή στέγη κι αφετέρου τα χαράτσια επεκτείνονται και στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, καθώς και σε κάθε σπιθαμή γης.

Αυτήν ακριβώς την αντιλαϊκή ουσία δεν «αγγίζουν» οι αλλαγές που προωθούνται στον αρχικό νόμο, οι βασικότερες από τις οποίες είναι οι εξής:

-- Δυνατότητα καταβολής σε 6 μηνιαίες δόσεις, με την προθεσμία της πρώτης να λήγει στις 30 Σεπτέμβρη και την τελευταία στο τέλος Φλεβάρη 2015.

-- Διορθώνονται τα υπολογιστικά λάθη σε ακίνητα εντός οικισμών, αλλά εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού.

-- Για τις παρεχόμενες «εκπτώσεις και απαλλαγές» καταργείται η προϋπόθεση της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τάζει ρευστό στις επιχειρήσεις ενόψει ΔΕΘ

Κλίμα ενόψει ΔΕΘ επιχείρησε να φτιάξει ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, σε συνάντησή του χτες στο Μέγαρο Μαξίμου με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης. Εταξε νέα χρηματοδοτικά πακέτα για τις επιχειρήσεις, με ταυτόχρονη απρόσκοπτη συνέχιση των αντιλαϊκών μέτρων, προκειμένου να μη διαταραχθεί η επιτευχθείσα «σταθερότητα» που έχει ανάγκη το κεφάλαιο. Στη σύσκεψη μετείχαν, επίσης, οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης, Τουρισμού, Ναυτιλίας, Μακεδονίας και Θράκης, Επικρατείας και η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Ο Αντ. Σαμαράς φέρεται να εστίασε στα «χρονοδιαγράμματα» που πρέπει να ακολουθηθούν (βλ. αντιλαϊκά μέτρα που πρέπει να επιταχυνθούν) για την παραπέρα χρηματοδότηση της χώρας, ενώ έδωσε έμφαση στην ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας στις επιχειρήσεις. «Είναι μια κρίσιμη καμπή στην πορεία για τη σταθεροποίηση της κατάστασης και την έναρξη της διαδικασίας για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη», σημείωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως «φέτος η Εκθεση συμπίπτει με μια περίοδο, όπου για τη χώρα ζυγίζονται πολλά πράγματα».

Ενδεικτικές και οι δηλώσεις που έκανε η υπουργός Τουρισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη, μετά τη σύσκεψη, επιχειρώντας να καλλιεργήσει ελπίδες στα λαϊκά στρώματα ότι θα επωφεληθούν από την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων: «Ο τουρισμός είναι η αιχμή του δόρατος για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και δουλεύουμε και προχωράμε έτσι ώστε και να εμπλουτίσουμε το τουριστικό προϊόν, αλλά και να μπορέσουμε να διαχυθεί το όφελος από την αναγέννηση του ελληνικού τουρισμού σε ολόκληρη την Ελληνική κοινωνία», είπε.

Ερωτηθείσα για τις συνέπειες στις αφίξεις τουριστών από τη Ρωσία, λόγω της κρίσης στις σχέσεις Μόσχας και ευρωατλαντικού άξονα, επεχείρησε να διασκεδάσει τους φόβους, υποστηρίζοντας ότι «η πολιτική κατάσταση στη Ρωσία και στην Ουκρανία έχει μια πολύ μικρή επιρροή στο συνολικό τουριστικό ρεύμα (...) όμως, αυτό είναι κάτι που το παρακολουθούμε και συνεργαζόμαστε και με τον ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε να απορροφήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους κραδασμούς».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΝΙΑΤΗ - ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΠΡΕΣΒΗ
«Ενεργειακές πρωτοβουλίες» για αναβάθμιση των εγχώριων μονοπωλίων

Αναβαθμισμένο ρόλο στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση για λογαριασμό των ντόπιων μονοπωλίων. Σε αυτό το πλαίσιο, οι «ενεργειακές πρωτοβουλίες» της Αθήνας για εξασφάλιση καυσίμου στις ευρωενωσιακές επιχειρήσεις εν μέσω όξυνσης της κόντρας με τη Μόσχα, τέθηκαν στο επίκεντρο της χτεσινής συνάντησης του υπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη, με τον Αμερικανό πρέσβη David D. Pearce.

Συζητήθηκε η «πρωτοβουλία» της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός εκτάκτου ανάγκης για την προμήθεια Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) «για την ενιαία αντιμετώπιση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο των πιθανών ελλείψεων σε φυσικό αέριο, εξαιτίας της κατάστασης στην Ουκρανία». Σημειωτέον, η Μόσχα έχει προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο διακοπής στην παροχή καυσίμου στις χώρες της ΕΕ, γεγονός που μεσο-μακροπρόθεσμα βολεύει και τις ΗΠΑ, καθώς θέλουν να προχωρήσουν σε εξαγωγές δικού τους τέτοιου καυσίμου στην Ευρώπη.

Μέχρι να γίνει αυτό, «η ενεργειακή ασφάλεια αποτελεί ένα κρίσιμο και ζωτικό πεδίο έκφρασης της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η διαφαινόμενη κρίση», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Μανιάτης.

Παράλληλα, ο υπουργός αναφέρθηκε στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων μέσω της προκήρυξης διεθνών γύρων παραχωρήσεων, για το ενδιαφέρον που έχει ήδη εκδηλωθεί, αλλά και τις «θετικές προοπτικές που διανοίγονται για την προσέλκυση σημαντικών εταιρειών του πετρελαϊκού τομέα στην Ελλάδα». «Θετικές προοπτικές» που αφορούν βέβαια τα μονοπώλια, που θα βάλουν χέρι σε αυτόν τον πλούτο, και όχι το λαό.

ΤΕ ΝΟΤΙΑΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ημερίδες αποκάλυψης της ταξικής διάστασης των ιδιωτικοποιήσεων

Δύο ενδιαφέρουσες ημερίδες πραγματοποίησε η ΤΕ Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ, στο Παραδείσι στις 29/8 και στη Σορωνή στις 30/8, με θέμα: «Ιδιωτικοποιήσεις - Ανάπτυξη για ποιον;».

Σε δελτίο Τύπου της Οργάνωσης αναφέρεται: «Οι εισηγήσεις προσέγγισαν το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων από πολλές πλευρές. Αναλύθηκε σε βάθος το ερώτημα, Ανάπτυξη για ποιον; Με κύριο στοιχείο ότι η ανάπτυξη έχει ταξική διάσταση. Προσεγγίστηκε η ανάπτυξη από την οικονομική της πλευρά, αναλύθηκε το θεσμικό πλαίσιο το οποίο έχει διαμορφωθεί για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων ("οργανωμένων υποδοχέων δραστηριότητας"), έγινε αναλυτική γεωαναφορά των ακινήτων τα οποία έχουν περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ για ιδιωτικοποίηση, αποκαλύφθηκε ο ρόλος των ΜΚΟ και των ΚΟΙΝΣΕΠ (Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων), ως οργάνων προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων.

Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε στο Παραδείσι η εισήγηση με θέμα την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων "Διαγόρας" και Μαριτσών, με τις σοβαρές επιπτώσεις στους εργαζόμενους, την αύξηση των τελών, τα γεωστρατηγικά ζητήματα που προκύπτουν, τη διαφαινόμενη επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων στην περιοχή των ακινήτων της "Βάρης", τους κινδύνους για τους μικροεπαγγελματίες από την πιθανή δημιουργία μεγάλου εμπορικού κέντρου στο πλαίσιο της εκχώρησης του αεροδρομίου.

Στη Σορωνή, επίσης, η αναλυτική παρουσίαση του νέου νόμου για τα δάση αποκάλυψε την επιδιωκόμενη πλήρη εμπορευματοποίηση των δασών και των δασικών εκτάσεων, προς όφελος των "οργανωμένων υποδοχέων δραστηριότητας", όπως ονομάζονται τώρα οι επιχειρηματικοί όμιλοι οι οποίοι και θα τα καρπωθούν. Ο νέος νόμος για τα δάση, σε συνδυασμό με την έκταση των 13 χιλιάδων στρεμμάτων η οποία έχει παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ γύρω από τον προφήτη Ηλία για ιδιωτικοποίηση, προκάλεσε σοβαρό προβληματισμό για το μέλλον της περιοχής».

Στην παρέμβασή του ο Τάκης Πότσος, Γραμματέας της ΤΕ Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ, τόνισε μεταξύ άλλων: «Είναι ανάγκη να γίνει πλατιά συζήτηση για τις ιδιωτικοποιήσεις όπου δουλεύει, ζει, ψυχαγωγείται ο εργαζόμενος. Να περάσει σε κάθε φορέα, να γίνουν συγκεντρώσεις, να ακουστούν θέσεις και απόψεις. Πρώτα και κύρια πρέπει να περάσει στα σωματεία, στους εργασιακούς χώρους, να βγουν επιτροπές αγώνα. Να δεθεί το θέμα με τα γενικότερα, να βγουν συμπεράσματα από την ποιότητα και το βάθος των μέχρι σήμερα αιτημάτων. Να μπει στο στόχαστρο ο πραγματικός αντίπαλος, που είναι τα μονοπώλια και η εξουσία τους».

ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ
Νέο κρατικό δάνειο ύψους 1,1 δισ. ευρώ

Σε νέα δημοπρασία βραχυπρόθεσμου κρατικού χρέους, μέσω έκδοσης εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 βδομάδων προχώρησε χτες το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με ανακοίνωση από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), αντλήθηκαν ποσά ύψους 1,1 δισ. ευρώ με μέσο επιτόκιο 2%, από 2,02% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία. Το ποσό καλύφθηκε από τις «προσφορές» που υπέβαλαν οι ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι, οι οποίοι αγοράζουν το σύνολο των βραχυπρόθεσμων εκδόσεων. Πρόκειται για τη συνήθη πρακτική ανακύκλωσης του βραχυπρόθεσμου χρέους, προκειμένου να αποπληρωθούν από το Δημόσιο προηγούμενες εκδόσεις, που λήγουν στο επόμενο διάστημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ