Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΝΙΑΤΗ - ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΠΡΕΣΒΗ
«Ενεργειακές πρωτοβουλίες» για αναβάθμιση των εγχώριων μονοπωλίων

Αναβαθμισμένο ρόλο στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση για λογαριασμό των ντόπιων μονοπωλίων. Σε αυτό το πλαίσιο, οι «ενεργειακές πρωτοβουλίες» της Αθήνας για εξασφάλιση καυσίμου στις ευρωενωσιακές επιχειρήσεις εν μέσω όξυνσης της κόντρας με τη Μόσχα, τέθηκαν στο επίκεντρο της χτεσινής συνάντησης του υπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη, με τον Αμερικανό πρέσβη David D. Pearce.

Συζητήθηκε η «πρωτοβουλία» της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός εκτάκτου ανάγκης για την προμήθεια Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) «για την ενιαία αντιμετώπιση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο των πιθανών ελλείψεων σε φυσικό αέριο, εξαιτίας της κατάστασης στην Ουκρανία». Σημειωτέον, η Μόσχα έχει προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο διακοπής στην παροχή καυσίμου στις χώρες της ΕΕ, γεγονός που μεσο-μακροπρόθεσμα βολεύει και τις ΗΠΑ, καθώς θέλουν να προχωρήσουν σε εξαγωγές δικού τους τέτοιου καυσίμου στην Ευρώπη.

Μέχρι να γίνει αυτό, «η ενεργειακή ασφάλεια αποτελεί ένα κρίσιμο και ζωτικό πεδίο έκφρασης της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η διαφαινόμενη κρίση», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Μανιάτης.

Παράλληλα, ο υπουργός αναφέρθηκε στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων μέσω της προκήρυξης διεθνών γύρων παραχωρήσεων, για το ενδιαφέρον που έχει ήδη εκδηλωθεί, αλλά και τις «θετικές προοπτικές που διανοίγονται για την προσέλκυση σημαντικών εταιρειών του πετρελαϊκού τομέα στην Ελλάδα». «Θετικές προοπτικές» που αφορούν βέβαια τα μονοπώλια, που θα βάλουν χέρι σε αυτόν τον πλούτο, και όχι το λαό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ