Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Νέα Ερώτηση του ΚΚΕ για τους ροδακινοπαραγωγούς

Επίκαιρη Ερώτηση με το αίτημα να γίνει άμεσα η αναπλήρωση εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών κατέθεσε προς τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης.

Οπως σημειώνει, «σε τραγική κατάσταση είναι οι ροδακινοπαραγωγοί και σε αβεβαιότητα και αγωνία οι φρουτοπαραγωγοί γενικά, εξαιτίας του ρωσικού εμπάργκο. ΕΕ και κυβέρνηση, παρά την τεράστια καταστροφή, αποφάσισαν να διαθέσουν συνολικά 30 εκατ. ευρώ για Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία και Ελλάδα ως αποζημίωση για τα προϊόντα που έπληξε το εμπάργκο, όταν στην Ελλάδα και μόνο για τους ροδακινοπαραγωγούς η ζημιά αφορά 60.000 τόνους, αξίας πάνω από 40 εκατ. ευρώ.

Αυτή είναι η ΕΕ και ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής. Ωστόσο η κυβέρνηση οφείλει να υπερασπιστεί την ντόπια παραγωγή και τα συμφέροντα των φρουτοπαραγωγών και συνολικά των μικρομεσαίων αγροτών, διαχωρίζοντας τη θέση της από τις κυρώσεις της ΕΕ. Να στηρίξει έμπρακτα το χαμένο εισόδημα της μικρομεσαίας αγροτιάς και σε σύγκρουση με τις ευρωπαϊκές αντιαγροτικές πολιτικές.

Να πάρει μέτρα κρατικής συγκέντρωσης της παραγωγής, που απομένει αδιάθετη, και να δοθεί σε Νοσοκομεία, Στρατό, Ιδρύματα, ανέργους, κ.ά. καλύπτοντας τους παραγωγούς με τιμές πάνω από το κόστος. Να αξιοποιήσει για μεταποίηση τα αποθέματα με τις ίδιες τιμές παραγωγού, συμπληρώνοντας τις τιμές της μεταποίησης (χυμός, μαρμελάδες, κ.ά.) και όχι να διαχωρίζει τιμές παραγωγού, ανάλογα αν οι αγρότες είναι μεμονωμένοι ή ενταγμένοι σε ομάδες παραγωγών».

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η κυβέρνηση: Τι μέτρα θα πάρει για την άμεση και γρήγορη συγκέντρωση και διάθεση της παραγωγής και την αναπλήρωση του εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών με ενιαίο τρόπο (μεμονωμένοι και μη), προκειμένου να μην καταστραφούν και να συνεχίσουν την αγροτική δραστηριότητα; Τι προγραμματίζει για τη διάθεση της φρουτοπαραγωγής που θα ακολουθήσει (ακτινίδια, μήλα κ.ά.) και συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο του εμπάργκο;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ