Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Εως την Παρασκευή οι τελικές ρυθμίσεις στη Βουλή

Οι προωθούμενες αλλαγές δεν αναιρούν ούτε στο ελάχιστο την αντιλαϊκή ουσία του χαρατσιού

«Ανέπαφος» παραμένει ο συνολικός εισπρακτικός στόχος του χαρατσιού που θα φορτωθούν στην πλάτη τους τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά

Eurokinissi

«Ανέπαφος» παραμένει ο συνολικός εισπρακτικός στόχος του χαρατσιού που θα φορτωθούν στην πλάτη τους τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά
Μέχρι το τέλος της βδομάδας αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή οι τελικές ρυθμίσεις για τον υπολογισμό του «Ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων» (ΕΝΦΙΑ). Ταυτόχρονα, μέχρι και την τελευταία στιγμή, η συγκυβέρνηση συνεχίζει τους ελιγμούς σε ό,τι αφορά ορισμένες από τις παραμέτρους για τον υπολογισμό του αντιλαϊκού χαρατσιού, κατά τρόπον που να υπηρετείται ο συνολικός εισπρακτικός στόχος.

Σύμφωνα με ορισμένα σενάρια που διαρρέουν, εξετάζεται να δοθεί, υπό προϋποθέσεις, περιορισμένη «έκπτωση» σε μη ηλεκτροδοτούμενα και ξενοίκιαστα διαμερίσματα. Την ίδια ώρα, βέβαια, σύμφωνα με τα ίδια σενάρια εξετάζονται... ισοδύναμα μέτρα, προκειμένου να αναπληρωθεί η «απώλεια». Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τα ίδια σενάρια, η κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή επιπλέον περιουσιακών κριτηρίων, πέρα από τα ήδη ισχύοντα εισοδηματικά, για την παροχή των προβλεπόμενων από το νόμο του ΕΝΦΙΑ «εκπτώσεων» σε κατηγορίες του πληθυσμού που κινούνται στα όρια της φτώχειας. Με βάση αυτά τα σενάρια, ακόμα περισσότεροι θα είναι αυτοί που θα «κοπούν» από τις προβλεπόμενες «εκπτώσεις», καθώς στα κριτήρια που πρέπει να πληρεί κανείς σωρευτικά για να ενταχθεί στη σχετική ρύθμιση (το συνολικό οικογενειακό εισόδημα να είναι μέχρι 9.000 ευρώ το χρόνο, με «προσαύξηση» 1.000 ευρώ για σύζυγο και κάθε προστατευόμενο παιδί, η επιφάνεια των κτισμάτων που ανήκουν στο νοικοκυριό να είναι μικρότερη από 150 τ.μ., κάτω από 500 τ.μ. για οικόπεδα, οι επαγγελματίες να έχουν μειωμένο τζίρο πάνω από 30% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά), φέρεται να εξετάζεται και η προσθήκη του κριτηρίου της συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου, η οποία με βάση τις αντικειμενικές τιμές θα πρέπει να είναι χαμηλότερη από 120.000 ευρώ...

Σε κάθε περίπτωση, η ουσία βρίσκεται στο γεγονός ότι από φέτος αφενός μονιμοποιούνται τα χαράτσια πάνω στη λαϊκή στέγη κι αφετέρου τα χαράτσια επεκτείνονται και στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, καθώς και σε κάθε σπιθαμή γης.

Αυτήν ακριβώς την αντιλαϊκή ουσία δεν «αγγίζουν» οι αλλαγές που προωθούνται στον αρχικό νόμο, οι βασικότερες από τις οποίες είναι οι εξής:

-- Δυνατότητα καταβολής σε 6 μηνιαίες δόσεις, με την προθεσμία της πρώτης να λήγει στις 30 Σεπτέμβρη και την τελευταία στο τέλος Φλεβάρη 2015.

-- Διορθώνονται τα υπολογιστικά λάθη σε ακίνητα εντός οικισμών, αλλά εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού.

-- Για τις παρεχόμενες «εκπτώσεις και απαλλαγές» καταργείται η προϋπόθεση της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ