ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΙΟΥ «ΕΜΠΟΛΑ»
Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων

Περισσεύουν τα ευχολόγια ενώ η καπιταλιστική βαρβαρότητα εμποδίζει την προστασία των λαών από θανατηφόρες επιδημίες

Στη Λιβερία στήνονται οδοφράγματα για να εμποδιστεί η μετακίνηση του πληθυσμού
Στη Λιβερία στήνονται οδοφράγματα για να εμποδιστεί η μετακίνηση του πληθυσμού
Ξεπέρασαν τους 1.900 οι άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους από την επιδημία του ιού «Εμπολα» στη Δυτική Αφρική (σε σύνολο 3.500 πιθανών, ύποπτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων), όπως ανακοίνωσε χτες η επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), δρ. Μάργκαρετ Τσαν. Την περασμένη βδομάδα οι νεκροί στη συγκεκριμένη περιοχή είχαν μόλις ξεπεράσει τους 1.500. Πάνω από το 40% των κρουσμάτων της επιδημίας του ιού «Εμπολα» στη Δυτική Αφρική σημειώθηκαν τις τελευταίες 21 μέρες, σημείωσαν χτες αξιωματούχοι του ΠΟΥ. Ο Οργανισμός προειδοποίησε πως η επιδημία στη Δυτική Αφρική ενδέχεται να μολύνει πάνω από 20.000 ανθρώπους και να εξαπλωθεί σε 10 χώρες, ενώ η εκπρόσωπός του αναφέρθηκε σε ένα σχέδιο που προβλέπει τη δαπάνη 490 εκατ. δολαρίων λέγοντας ότι «με μια συντονισμένη διεθνή αντίδραση, τη διάθεση κεφαλαίων και την έλευση ειδικών, ελπίζουμε ότι θα σταματήσει πλήρως η εξάπλωση (του "Εμπολα") μέσα σε έξι ως εννέα μήνες».

Ωστόσο, η ραγδαία εξάπλωση της επιδημίας του ιού «Εμπολα» επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά πόσο καταστροφικές συνέπειες έχει για τους λαούς η απουσία αποκλειστικά δημόσιων και δωρεάν, ολοκληρωμένων και σύγχρονων συστημάτων Υγείας. Η πρόληψη και προστασία της υγείας των λαών δεν μπορεί να εξασφαλιστούν από ιδιωτικές εταιρείες ή ακόμα και το περιστασιακό έργο ΜΚΟ (που μέλη τους μπορεί να προσφέρουν ακόμα και καλοπροαίρετα). Επιπλέον, η «συμπόνια» και τα ευχολόγια για τους βασανισμένους αφρικανικούς λαούς δεν θα εξαφανίσουν ποτέ τις συνέπειες της ασύλληπτης φτώχειας που αμείωτα προκαλεί η καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Στο μεταξύ, εκπρόσωποι της ΜΚΟ «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου ότι «τα κράτη που διαθέτουν την ικανότητα αντίδρασης σε βιολογικές καταστροφές, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών και στρατιωτικών ιατρικών μέσων, πρέπει να αποστείλουν άμεσα βοήθεια και προσωπικό στη Δυτική Αφρική (...) Η περαιτέρω εξάπλωση του ιού δεν θα αναχαιτιστεί χωρίς τη μαζική ανάπτυξη τέτοιων εξειδικευμένων ιατρικών μονάδων προκειμένου να ενισχυθούν οι προσπάθειες ελέγχου της επιδημίας στις πληγείσες χώρες». Ακόμα, πρόσθεσαν ότι «πολλές χώρες έχουν στην κατοχή τους μηχανισμούς ανταπόκρισης σε περίπτωση βιολογικής απειλής. Μπορούν να παρατάξουν εκπαιδευμένες πολιτικές ή στρατιωτικές ιατρικές ομάδες μέσα σε λίγες μέρες, με οργανωμένο τρόπο και με αλυσιδωτές αποφάσεις να εξασφαλίσουν υψηλά επίπεδα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας για την υποστήριξη των κρατών που έχουν πληγεί. Οι "Γιατροί Χωρίς Σύνορα" επιμένουν, ωστόσο, ότι τυχόν στρατιωτικά μέσα και προσωπικό στην περιοχή δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για καραντίνα, περιορισμό ή ως μέτρο ελέγχου του πληθυσμού. Οι καραντίνες υπό καθεστώς εξαναγκασμού εκτρέφουν το φόβο και την ανησυχία και δεν συμβάλλουν στον περιορισμό του ιού».

ΙΑΠΩΝΙΑ
Κινήσεις τακτικής με κυβερνητικό ανασχηματισμό

Παραμένει προτεραιότητα η «προετοιμασία» του στρατού για «μια απρόσκοπτη απάντηση», δήλωσε ο Σίνζο Αμπε

ΤΟΚΙΟ.--

Σε ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου προχώρησε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε, αναζητώντας τον καλύτερο τρόπο να συνεχίσει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, αλλά και να χειριστεί «αντιδράσεις» που συνδέονται με ενδοαστικές αντιθέσεις.

«Είμαστε στα μισά του δρόμου όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις και χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε νέες προκλήσεις. Ανασχημάτισα το υπουργικό συμβούλιο ώστε να μπορέσουμε να χειριστούμε αυτές τις προκλήσεις τολμηρά και σθεναρά», σημείωσε μεταξύ άλλων, τονίζοντας ότι πρέπει να δημιουργηθούν «σθεναρές και ελκυστικές (σ.σ.: στους επενδυτές) περιοχές». Επιπλέον, ξεκαθάρισε ακόμα μια φορά ότι αποτελεί προτεραιότητα η ενεργότερη εμπλοκή της Ιαπωνίας στους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς, στο φόντο και των αλλαγών που αίρουν περιορισμούς στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης εκτός συνόρων. «Σκοπεύω να επιταχύνω τις προετοιμασίες της νομικής βάσης, ώστε η εθνική άμυνα να επιτρέπει μια απρόσκοπτη απάντηση», υπογράμμισε όλο νόημα.

Στο νέο υπουργικό συμβούλιο συμμετέχουν πέντε γυναίκες, αριθμός που θεωρήθηκε μεγάλος. Αστικά ΜΜΕ έσπευσαν μάλιστα να ερμηνεύσουν ως επιλογή που προμηνύει μέτρα στήριξης των γυναικών. Ωστόσο, τα συμφέροντα των εργαζόμενων γυναικών είναι διαμετρικά αντίθετα με εκείνα των γυναικών της αστικής τάξης την οποία θα υπηρετήσει με αφοσίωση και η «νέα» κυβέρνηση Αμπε, ως πολιτικό προσωπικό της ιαπωνικής πλουτοκρατίας.

Την ίδια στιγμή, αλλαγές έγιναν και σε όργανα του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LPD) του Αμπε. Μεταξύ άλλων, ο Σαντακάζου Τανιγκάκι, που απομακρύνθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης, τοποθετήθηκε στη θέση του γενικού γραμματέα του κόμματος. Σημαντικές θέσεις στο κόμμα κατέλαβαν ακόμα ο 75χρονος Τοσιχίρο Νικάι και ο 55χρονος Τομόμι Ινάντα (απερχόμενος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης). Αρκετά ΜΜΕ έγραψαν ότι και οι τρεις υποστηρίζουν τη βελτίωση των σχέσεων με την Κίνα.

Τέσσερις εργαζόμενοι που έχουν πάρει μέρος στις εργασίες καθαρισμού των πυρηνικών αντιδραστήρων Νταΐτσι στη Φουκουσίμα κατέθεσαν αγωγή στην Tepco, διεκδικώντας 620.000 δολάρια και καταγγέλλοντας ότι οι μισθοί τους ήταν πολύ χαμηλοί σε σχέση ειδικά με τις ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, αφού έπρεπε να απομακρύνουν ραδιενεργά απόβλητα κτλ. Ρεπορτάζ του BBC ανέφερε ότι το τελευταίο δίμηνο στο σύμπλεγμα της Φουκουσίμα εργάζονται καθημερινά σχεδόν 6.000 εργάτες, η πλειοψηφία τους μέσω εργολάβων και υπεργολάβων, με όρους που εξασφαλίζουν μεγάλα κέρδη στην εργοδοσία.

Στην πρεσβεία της Παλαιστίνης η ΣΕΑΑΝ

Τον αποτροπιασμό της για τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα από το κράτος του Ισραήλ με τη στήριξη του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ΗΠΑ εκφράζει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ). Σήμερα το μεσημέρι αντιπροσωπεία της επισκέπτεται την πρεσβεία της Παλαιστίνης, για να εκφράσει την αλληλεγγύη των αναπήρων στον αγωνιζόμενο Παλαιστινιακό λαό.

ΛΙΒΥΗ
Παραμένει η ένταση

Την ανησυχία τους για την «επικίνδυνη» κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Λιβύη εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας και Αιγύπτου από το Παρίσι, όπου συναντήθηκαν, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι τίθεται σε κίνδυνο όλη η γύρω περιοχή. «Η κατάσταση στη Λιβύη αποτελεί πηγή βαθιάς ανησυχίας δεδομένης της επιδείνωσης της κατάστασης ασφάλειας και της ραγδαίας αύξησης της βίας», υπογράμμισε ο Σάμεχ Σούκρι, σε κοινή συνέντευξη με τον Γάλλο ομόλογό του Λοράν Φαμπιούς.

Προχτές, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν (ανάμεσά τους και ένα παιδί) και άλλοι εννιά τραυματίστηκαν, όταν μαχητικό αεροσκάφος συνετρίβη προχτές στην πόλη Τομπρούκ, ένα περίπου χιλιόμετρο από την προσωρινή έδρα του εκλεγμένου κοινοβουλίου της Λιβύης. Αν και τα ακριβή αίτια της συντριβής δεν είχαν γίνει γνωστά, το συμβάν συνδέθηκε αμέσως με προειδοποιήσεις που εδώ και μέρες έχουν «εκδώσει» μυστικές υπηρεσίες δυτικών κρατών, σχετικά με ενδεχόμενη «τρομοκρατική επίθεση» στη βόρεια Αφρική, δεδομένου του ότι εδώ και ένα μήνα ομάδες ισλαμιστών στη Λιβύη έχουν καταλάβει σχεδόν 12 επιβατηγά αεροσκάφη.

Την ίδια στιγμή, τοπικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο Ομάρ αλ Χάσι, που την περασμένη βδομάδα το «Εθνικό Γενικό Συμβούλιο» (σ.σ. το προηγούμενο κοινοβούλιο της χώρας) όρισε ...«πρωθυπουργό», παρουσίασε το 19μελές υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησής του. Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας κάλεσε όλες τις πλευρές να σταματήσουν τις συγκρούσεις, προειδοποιώντας ότι η «διεθνής κοινότητα» μπορεί να αποφασίσει «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων της Λιβύης που βρίσκονται στο εξωτερικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ