Πέμπτη 4 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Κινήσεις τακτικής με κυβερνητικό ανασχηματισμό

Παραμένει προτεραιότητα η «προετοιμασία» του στρατού για «μια απρόσκοπτη απάντηση», δήλωσε ο Σίνζο Αμπε

ΤΟΚΙΟ.--

Σε ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου προχώρησε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε, αναζητώντας τον καλύτερο τρόπο να συνεχίσει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, αλλά και να χειριστεί «αντιδράσεις» που συνδέονται με ενδοαστικές αντιθέσεις.

«Είμαστε στα μισά του δρόμου όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις και χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε νέες προκλήσεις. Ανασχημάτισα το υπουργικό συμβούλιο ώστε να μπορέσουμε να χειριστούμε αυτές τις προκλήσεις τολμηρά και σθεναρά», σημείωσε μεταξύ άλλων, τονίζοντας ότι πρέπει να δημιουργηθούν «σθεναρές και ελκυστικές (σ.σ.: στους επενδυτές) περιοχές». Επιπλέον, ξεκαθάρισε ακόμα μια φορά ότι αποτελεί προτεραιότητα η ενεργότερη εμπλοκή της Ιαπωνίας στους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς, στο φόντο και των αλλαγών που αίρουν περιορισμούς στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης εκτός συνόρων. «Σκοπεύω να επιταχύνω τις προετοιμασίες της νομικής βάσης, ώστε η εθνική άμυνα να επιτρέπει μια απρόσκοπτη απάντηση», υπογράμμισε όλο νόημα.

Στο νέο υπουργικό συμβούλιο συμμετέχουν πέντε γυναίκες, αριθμός που θεωρήθηκε μεγάλος. Αστικά ΜΜΕ έσπευσαν μάλιστα να ερμηνεύσουν ως επιλογή που προμηνύει μέτρα στήριξης των γυναικών. Ωστόσο, τα συμφέροντα των εργαζόμενων γυναικών είναι διαμετρικά αντίθετα με εκείνα των γυναικών της αστικής τάξης την οποία θα υπηρετήσει με αφοσίωση και η «νέα» κυβέρνηση Αμπε, ως πολιτικό προσωπικό της ιαπωνικής πλουτοκρατίας.

Την ίδια στιγμή, αλλαγές έγιναν και σε όργανα του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LPD) του Αμπε. Μεταξύ άλλων, ο Σαντακάζου Τανιγκάκι, που απομακρύνθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης, τοποθετήθηκε στη θέση του γενικού γραμματέα του κόμματος. Σημαντικές θέσεις στο κόμμα κατέλαβαν ακόμα ο 75χρονος Τοσιχίρο Νικάι και ο 55χρονος Τομόμι Ινάντα (απερχόμενος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης). Αρκετά ΜΜΕ έγραψαν ότι και οι τρεις υποστηρίζουν τη βελτίωση των σχέσεων με την Κίνα.

Τέσσερις εργαζόμενοι που έχουν πάρει μέρος στις εργασίες καθαρισμού των πυρηνικών αντιδραστήρων Νταΐτσι στη Φουκουσίμα κατέθεσαν αγωγή στην Tepco, διεκδικώντας 620.000 δολάρια και καταγγέλλοντας ότι οι μισθοί τους ήταν πολύ χαμηλοί σε σχέση ειδικά με τις ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, αφού έπρεπε να απομακρύνουν ραδιενεργά απόβλητα κτλ. Ρεπορτάζ του BBC ανέφερε ότι το τελευταίο δίμηνο στο σύμπλεγμα της Φουκουσίμα εργάζονται καθημερινά σχεδόν 6.000 εργάτες, η πλειοψηφία τους μέσω εργολάβων και υπεργολάβων, με όρους που εξασφαλίζουν μεγάλα κέρδη στην εργοδοσία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μιλούν για «συνεπακόλουθη μετατόπιση» στον Ινδο-Ειρηνικό (2022-07-13 00:00:00.0)
Με νέες ασκήσεις οι ΗΠΑ κλιμακώνουν την ένταση (2017-09-01 00:00:00.0)
Ενταση στην Κορεατική Χερσόνησο (2017-07-29 00:00:00.0)
Ανοιχτές οι «πληγές» τρία χρόνια μετά (2014-03-12 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2013-09-07 00:00:00.0)
Φουκουσίμα (2011-07-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ