Πέμπτη 4 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Εντείνονται οι διεργασίες και νέες ανακοινώσεις
  • Το Λονδίνο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εξαπολύσει και αυτό αεροπορικές επιδρομές. Για το ενδεχόμενο «στρατιωτικής απάντησης» μίλησε και το Παρίσι.
  • Ο αποκεφαλισμός του 31χρονου Αμερικανού δημοσιογράφου τροφοδότησε με νέα «ορμή» τις διακηρύξεις κατά της «τρομοκρατίας»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΚΑΜΠΕΡΑ.--

Νέο γύρο δηλώσεων και ιμπεριαλιστικών «όρκων» υπέρ της καταπολέμησης της «διεθνούς τρομοκρατίας» και των «τζιχαντιστών» πυροδότησε ο αποκεφαλισμός ενός ακόμα Αμερικανού δημοσιογράφου, του 31χρονου Στίβεν Σότλοφ, από το «Ισλαμικό Κράτος» (ΙΚ). Ο αποτροπιασμός που δικαιολογημένα προκάλεσε η δολοφονία ενός ακόμα αθώου αλλά και ο προκλητικός τρόπος που οι ισλαμιστές τη χρησιμοποίησαν για επίδειξη δύναμης (στο διαδίκτυο αναρτήθηκε βίντεο από την εκτέλεση με τον τίτλο «ένα ακόμα μήνυμα στην Αμερική») αξιοποιήθηκαν από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα προκειμένου να εξασφαλίσουν λαϊκή «συναίνεση» στα σχέδιά τους που αναπτύσσουν αδιάκοπα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ (που είπε ότι απέτυχε μια προσπάθεια διάσωσης του Βρετανού Ντέιβιντ Κόθορν Κέινς που το ΙΚ κρατά όμηρο στο Ιράκ), δήλωσε ότι δεν αποκλείεται η χώρα του να ακολουθήσει τις ΗΠΑ στην εξαπόλυση αεροπορικών επιθέσεων στο Ιράκ. «Αν κρίνουμε ότι τα αεροπορικά πλήγματα θα βοηθήσουν (...) τότε ασφαλώς θα εξετάσουμε (την επιλογή αυτή)», είπε συγκεκριμένα. Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον - που προχτές ανέβασε το επίπεδο «επαγρύπνησης» της χώρας απέναντι στο «Ισλαμικό Κράτος» και εδώ και καιρό ισχυρίζεται ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο επιθέσεων από ισλαμιστές τρομοκράτες -, είπε ότι η κυβέρνησή του θα εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες ώστε καμιά χώρα του G8 να μην καταβάλει λύτρα για την απελευθέρωση ομήρων, ως ένδειξη μη υποχώρησης έναντι των «τζιχαντιστών».

Επιπλέον, διεθνή και αυστραλιανά ΜΜΕ σημείωναν ότι ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Αμποτ, αρνήθηκε χτες να αποκλείσει την αποστολή χερσαίων στρατευμάτων στο Ιράκ. Σε ερώτημα αν οι «μπότες στο έδαφος» είναι απαραίτητες για να απωθηθεί το «Ισλαμικό Κράτος», ο Αμποτ είπε: «Πολλές χώρες μιλούν η μία με την άλλη για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουμε, αλλά απλά το "Ισλαμικό Κράτος" είναι μια απειλή όχι μόνο για τους λαούς της Μέσης Ανατολής, αλλά και για τον ευρύτερο κόσμο (...) Αυτή είναι μια σύγκρουση που δικαιολογημένα επιθυμούμε να αποφύγουμε, αλλά είναι μια σύγκρουση που δυστυχώς έχει φτάσει σε εμάς όπως έχουμε δει».

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, υπογράμμισε «τη σημασία μιας πολιτικής, ανθρωπιστικής και, αν κριθεί απαραίτητο, στρατιωτικής απάντησης για το σεβασμό του διεθνούς δικαίου», όσον αφορά την απειλή που αποτελεί το ΙΚ. «Η Γαλλία σκοπεύει να συνεχίσει τη στενή συνεργασία με το σύνολο των εταίρων της ώστε αυτή η απάντηση να είναι συντονισμένη σε όλους τους τομείς και να αποδειχθεί αντίστοιχη της παγκόσμιας απειλής που έχει γίνει σοβαρή», αναφέρθηκε στη σχετική ανακοίνωση.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε ότι «είναι περισσότερο δεσμευμένη από ποτέ να υποστηρίξει τις διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση του "Ισλαμικού Κράτους" και όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων που απειλούν την περιφερειακή και παγκόσμια σταθερότητα».

Ενισχύει την παρουσία της η Ουάσιγκτον

Από την Ουάσιγκτον, όπου προχτές έδωσε συνέντευξη Τύπου, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι οι αποκεφαλισμοί δε θα εκφοβίσουν τις ΗΠΑ και σημείωσε ότι η συντριβή του ΙΚ θα χρειαστεί χρόνο, λόγω της κατάστασης στη Συρία, του μεγάλου αριθμού των σκληραγωγημένων στη μάχη ανδρών που εντάχθηκαν σε παρακλάδια της «Αλ Κάιντα» κατά τον πόλεμο στο Ιράκ αλλά και της ανάγκης να συναφθούν συμμαχίες με τις τοπικές σουνιτικές κοινότητες. «Δεν θα είναι (ένας αγώνας) μιας εβδομάδας ή ενός μήνα ή έξι μηνών (...) Θα χρειαστούμε χρόνο για να τους απωθήσουμε (...) Ο στόχος μας είναι σαφής και αφορά την καταστροφή (του "Ισλαμικού Κράτους") ώστε να μην αποτελεί πλέον μια απειλή όχι μόνο για το Ιράκ αλλά και για την ευρύτερη περιοχή και για τις ΗΠΑ».

Την ίδια στιγμή, ο Ομπάμα έκανε γνωστό πως θα αυξήσει σε 820 (στέλνοντας ακόμα 350) τους Αμερικανούς στρατιωτικούς που βρίσκονται στη Βαγδάτη για την προστασία της πρεσβείας και της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ. Επίσης, την Τρίτη το βράδυ ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα μεταβούν στη Μέση Ανατολή οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, Τζον Κέρι και Τσακ Χέιγκελ, αντίστοιχα, όπως και η σύμβουλος σε θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, Λάιζα Μόνακο, χωρίς άλλες διευκρινίσεις για το ακριβές πρόγραμμα του ταξιδιού των διπλωματών.

Ο Κέρι, προδιαγράφοντας το ...«ανθρωπιστικό» περιεχόμενο που θα έχει και αυτό το ταξίδι του, έσπευσε να χαρακτηρίσει την εκτέλεση του Σότλοφ «γροθιά στο στομάχι» και «μεσαιωνική θηριωδία», προσπερνώντας ακόμα μια φορά προκλητικά το γεγονός ότι η δική του κυβέρνηση και οι «σύμμαχοί» της έχουν πρωτοστατήσει στη δημιουργία και την ισχυροποίηση οργανώσεων, των οποίων τις βαναυσότητες βγαίνουν μετά και καταδικάζουν οι πάτρωνές τους.

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε σε ανακοίνωσή του ότι ο Ομπάμα θα βρεθεί σε διαβουλεύσεις με τους συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ ώστε «να αναπτυχθεί μια ευρεία διεθνής συμμαχία για την εφαρμογή μιας συνολικής στρατηγικής για την προστασία του λαού μας και τη στήριξη των εταίρων μας εναντίον της οργάνωσης αυτής».

Πάντως, ενδεικτικό των διεργασιών και στο εσωτερικό της αμερικανικής αστικής τάξης είναι το ότι τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση Ομπάμα εισπράττει αυξανόμενη κριτική - όχι μόνο από τους Ρεπουμπλικάνους αλλά και από το εσωτερικό των Δημοκρατικών - πως «δεν έχει ακόμη μια στρατηγική» για να αντιμετωπίσει το ΙΚ.

Παρέμβαση με αφορμή την εκτέλεση του Σότλοφ έκανε και ο Ματέο Ρέντσι, ως πρωθυπουργός της χώρας που προεδρεύει της ΕΕ, στέλνοντας μήνυμα ότι η ευρωενωσιακή λυκοσυμμαχία διεκδικεί αναβάθμιση του ρόλου της στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. «Ελπίζω πως θα δούμε ήδη στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ (σ.σ. σήμερα και αύριο) να προκύπτει η συνειδητοποίηση της ανάγκης για μια επέμβαση στη Συρία και το Ιράκ με όλο και πιο αποφασιστικό τρόπο, επειδή δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε να παρακολουθούμε μια γενοκτονία όπως αυτή που διεξάγεται».

«Δράση της διεθνούς κοινότητας» ζητά ο Ευ. Βενιζέλος

Στην Αυστραλία, ο πρέσβης της Τουρκίας, Ρέχα Κενσκίντεπε, επιχείρησε να δώσει απάντηση σε όσους κατηγορούν τη χώρα του για στήριξη οργανώσεων όπως το ΙΚ, δηλώνοντας ότι «κάποιες χώρες αντί να μας ασκούν κριτική, αυτές θα πρέπει να εμποδίσουν τζιχαντιστές πολίτες τους να πάνε και να πολεμούν στη Συρία και το Ιράκ», συμπληρώνοντας ότι μια τέτοια χώρα είναι και η Αυστραλία. Την ίδια στιγμή, σημείωσε ότι η Αγκυρα πάντα ανησυχεί μήπως και τα όπλα που στέλνονται (από την Αυστραλία αλλά και άλλες χώρες) στους Κούρδους του Ιράκ καταλήξουν σε «Κούρδους τρομοκράτες».

Από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης, παρέμβαση έκανε ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, αναφερόμενος σε «μία νέα αποτρόπαιη απόδειξη της βαρβαρότητας» που χαρακτηρίζει το ΙΚ, που «επιβεβαιώνει την αδήριτη ανάγκη για άμεση δράση της διεθνούς κοινότητας ενάντια σε κάθε εξτρεμιστική, τζιχαντιστική οργάνωση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ