Πέμπτη 4 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΟΓΓΟΛΙΑ
Πεντάωρη επίσκεψη Πούτιν

Ο Πρόεδρος της Μογγολίας πρότεινε την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου που θα περνά από τη χώρα του

Οι Πρόεδροι της Ρωσίας και της Μογγολίας
Οι Πρόεδροι της Ρωσίας και της Μογγολίας
ΟΥΛΑΝ ΜΠΑΤΟΡ.--

Μπορεί το ταξίδι του να κράτησε ελάχιστες ώρες, ωστόσο φαίνεται πως ήταν «γόνιμο». Ο λόγος για τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, που χτες έκανε επίσημη επίσκεψη στη Μογγολία (διάρκειας πέντε ωρών, σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία), σε μια περίοδο που η «ουκρανική κρίση» προκαλεί νέα δεδομένα για παλιές και νέες επιχειρηματικές συνεργασίες.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ITAR-TASS, ο Πρόεδρος της Μογγολίας Τσαχιάγκιιν Ελμπεγκντόρζ πρότεινε την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου που θα περνά από τη χώρα του. Ο Πούτιν τόνισε ότι η ρωσική «Ροσνέφτ» ενδιαφέρεται να επεκτείνει τη «δράση» της στη Μογγολία. Ο τελευταίος χαρακτήρισε μάλιστα ως «πετυχημένη» τη συνεργασία των δύο χωρών ειδικά στην εξόρυξη μεταλλευμάτων, αναφερόμενος ειδικά στην κοινοπραξία «Erdenet». Η συγκεκριμένη κοινοπραξία, σύμφωνα με το ITAR-TASS, διαχειρίζεται το μεγαλύτερο κοίτασμα χαλκού και μολυβδαίνιου (χρησιμοποιείται στη βιομηχανία) στην Ασία.

Μεταξύ άλλων, υπογράφτηκαν συμφωνίες για την κατάργηση της βίζας μεταξύ των δύο χωρών, τη χορήγηση στρατιωτικής τεχνικής βοήθειας από τη Ρωσία στη Μογγολία, αλλά και συνεργασίας μεταξύ ρωσικών σιδηροδρομικών και αεροπορικών εταιρειών και αντίστοιχων υπουργείων της Μογγολίας. Σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», σήμερα, ρωσικά κεφάλαια συμμετέχουν κατά 51% στους σιδηροδρόμους της Μογγολίας και κατά 49% στα κρατικά ορυχεία χαλκού.

Η Μογγολία έχει συνολική έκταση σχεδόν όσο η Αλάσκα και βρίσκεται μεταξύ Κίνας και Ρωσίας. Τον περασμένο Μάη είχε φτάσει στη χώρα ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, στο πλαίσιο των προσπαθειών των ΗΠΑ να εξασφαλίσουν «πατήματα» στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ασίας. Μάλιστα, τότε, ο Τσακ Χέιγκελ είχε παινέψει τη συμβολή της Μογγολίας στις «ειρηνευτικές» αποστολές σε Ιράκ και Αφγανιστάν, εκτιμώντας ότι «ως μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες, η Μογγολία έχει ένα αυξανόμενο μερίδιο στην περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ