ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΤΡΑ
Απαιτείται κρατική χρηματοδότηση για τους παιδικούς σταθμούς

Δήλωση του δημάρχου Κώστα Πελετίδη

Στις μεγάλες ελλείψεις στην προσχολική αγωγή και ειδικά στους παιδικούς σταθμούς, αναφέρθηκε με δήλωσή του χτες ο δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης. Οπως σημειώνει: «Παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για "εξασφάλιση επιπλέον χρηματοδότησης για τη φιλοξενία παιδιών στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς", χιλιάδες παιδιά λαϊκών οικογενειών μένουν έξω από την προσχολική αγωγή.

Στο Δήμο μας μένουν έξω από τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς 409 παιδιά, στερούμενα την προσχολική αγωγή, που είναι απαραίτητη για την ψυχοσωματική τους ανάπτυξη.

Αυτήν την κατάσταση παρέλαβε η νέα Δημοτική Αρχή, διεκδικώντας κανένα παιδί να μη μείνει έξω από την προσχολική αγωγή.

Διεκδικούμε το να δοθεί άμεσα κρατική επιχορήγηση στους Δήμους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η σημερινή εκρηκτική κατάσταση, με δημιουργία νέων υποδομών και πρόσληψη μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, για το δικαίωμα των παιδιών στη δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή.

Παράλληλα, μαζί με τους εργαζόμενους στις δομές, οι οποίοι συμβάλλουν αποφασιστικά στην προσπάθεια εξεύρεσης άμεσων λύσεων για το θέμα, δημιουργούμε σε δύο παιδικούς σταθμούς τέσσερα τμήματα, προκειμένου να φιλοξενηθούν άλλα 100 παιδιά, παρά τις συνεχιζόμενες ελλείψεις προσωπικού.

Οι προσπάθειές μας θα συνεχιστούν σε άμεσο χρόνο, για ακόμα περισσότερα παιδιά στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς -με στόχο να απορροφήσουμε όλες τις αιτήσεις φέτος-, ενώ η πάγια θέση μας είναι, και προς αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε, κανένα παιδί να μη μείνει έξω από την προσχολική αγωγή. Αγωνιζόμαστε για κρατικούς, δημόσιους, σύγχρονους και δωρεάν δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, με εξειδικευμένο και μόνιμο προσωπικό».

Στη Μακεδονία

Περισσότερα από 9.000 παιδιά μένουν εκτός παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Σε αγώνα για να έχουν θέση όλα τα παιδιά στους δημόσιους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς καλεί η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Στην ανακοίνωσή της σημειώνει: «Η προσχολική αγωγή είναι δικαίωμα κάθε παιδιού, αποτελεί λαϊκή ανάγκη. Η ανεργία, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η γενικότερη πτώση του βιοτικού επιπέδου της εργατικής - λαϊκής οικογένειας δεν πρέπει να στέκεται εμπόδιο στην πρόσβαση των παιδιών στην προσχολική αγωγή. Το ΚΚΕ καλεί τους γονείς αλλά και τους εργαζόμενους σε δημοτικούς και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς να παλέψουν από κοινού για: Να έχουν θέση όλα τα παιδιά στους δημόσιους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Δημόσιους - Δωρεάν - Σύγχρονους και Ασφαλείς παιδικούς σταθμούς, με κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, ποιότητα φαγητού. Μόνιμο, εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό με ενιαίο φορέα προσχολικής αγωγής και ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα».

Τα προβλήματα θα οξυνθούν

Για το ίδιο θέμα, μιλώντας στο web radio του «902.gr», η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, δημοτική σύμβουλος Πειραιά και εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο ΔΣ της ΚΕΔΕ, εκτίμησε σχετικά με το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ πως «σε λίγο και σε αυτό το πρόγραμμα, όσο κρατήσει, ουσιαστικά θα πάρει μπροστά ο ιδιωτικός τομέας». Επεσήμανε ότι αρχικά το πρόγραμμα κάλυπτε όλο το ποσό, τώρα μειώνουν το κόστος ανά παιδί, μειώνουν προσωπικό και εντατικοποιούν την εργασία όσων μένουν. Προειδοποίησε πως τα προβλήματα το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ μεγάλα, δεδομένου ότι υπάρχουν ήδη επισημάνσεις ότι αυτό το πρόγραμμα δε θα συνεχιστεί. Δε θα πάει επ' αόριστον. «Το είχαμε τονίσει εδώ και χρόνια ότι ανησυχούμε πως αυτό το πρόγραμμα έρχεται να εξυπηρετήσει κάποιες ασφυκτικές ανάγκες που εμείς δε λέμε όχι. Αλλά, ταυτόχρονα, ξηλώνει τις δομές που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή. Για για να μπει στο πρόγραμμα κάποιος δημόσιος ή ιδιωτικός σταθμός πρέπει να έχει το κτίριο και το προσωπικό. Επομένως, δεν υπάρχει σκέψη για να γίνουν νέα κτίρια. Ο κάθε δήμος, μέσα σε τρία - τέσσερα χρόνια, με το ζόρι να κάνει ένα - δυο σταθμούς».

Υπογράμμισε, τέλος, πως οι δυνάμεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε όλους τους δήμους θα καλέσουν τους δημάρχους να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά, να ζητήσουν έκτακτους πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό, να νοικιάσουν κτίρια, τους επόμενους μήνες να αντιμετωπίσουν κάποια ζητήματα. Αλλά, τόνισε, πως χρειάζεται αντίδραση και οργάνωση της πάλης από τις λαϊκές οικογένειες που πλήττονται, γιατί υπάρχει η συνειδητή επιλογή να πληρώνει ο λαϊκός κόσμος και αυτό από την τσέπη του.

Συνεχίζεται το κυνήγι των μεταναστών

Τριάντα τέσσερις μετανάστες εντοπίστηκαν χτες το πρωί από άντρες του Λιμενικού βόρεια της Σάμου. Τους μετέφεραν στο Βαθύ της Σάμου όπου και συνελήφθησαν γιατί στερούνταν ταξιδιωτικά έγγραφα. Επίσης, δύο μετανάστες εντοπίστηκαν προχτές στην περιοχή Πυθαγορείου Σάμου. Αλλοι επτά μετανάστες, χωρίς χαρτιά, εντοπίστηκαν στην περιοχή λιμένα Χάλκης, από άντρες της Λιμενικής Αρχής Ρόδου. Συγκριτικά σημειώνεται ότι τον Ιούλιο ΕΛΑΣ και Λιμενικό εντόπισαν συνολικά 4.300 μετανάστες, ενώ τον Αύγουστο ο αριθμός ανέρχεται σε 6.300. Με τους ρυθμούς αυτούς εκτιμάται ότι ως το τέλος του χρόνου θα έχουν εντοπιστεί περίπου 30.000 μετανάστες, αριθμός τριπλάσιος από πέρυσι.

Χτες, ο υπουργός Ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξη Τύπου για το θέμα της μετανάστευσης, ανακοίνωσε για πολλοστή φορά τα στοιχεία που αναφέρονται στη ραγδαία αύξηση της ροής μεταναστών προς τη χώρα, κάνοντας λόγο για αύξηση 214% τη χρονική περίοδο 2012 - 2014. Επανέλαβε τα περί ενίσχυσης της χρηματοδότησης της ελληνικής κυβέρνησης από την ΕΕ για τη συνέχιση, επί της ουσίας, της αντιμεταναστευτικής πολιτικής με την αστυνόμευση και την καταστολή. Τέλος, ανακοίνωσε πως το κυνηγητό των μεταναστών χωρίς χαρτιά θα συνεχίζεται, αφού, όπως είπε, «τα σύνορα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι».

  • Δύο πτώματα σε αποσύνθεση βρέθηκαν στην περιοχή του Εβρου, στην περιοχή Μοναστηρακίου. Οι σοροί πιστεύεται πως ανήκουν σε μετανάστες, αφρασιατικής καταγωγής. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν υπάρχουν ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας. Οι σοροί των αντρών μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.
Νεκρός μοναχός και δύο πυροσβέστες τραυματίες στο Αγ. Ορος

Ενας μοναχός έχασε χτες τη ζωή του και δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν σοβαρά στο Αγιο Ορος. Οπως έγινε γνωστό, οι δύο πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης πραγματοποιούσαν πρωινή περιπολία κοντά στην Ιερά Μονή Χιλανδαρίου όταν, λόγω της σαθρότητας του οδοστρώματος, το έδαφος υποχώρησε παρασύροντας το όχημα που επέβαιναν σε γκρεμό βάθους 70 μέτρων. Αμέσως ξεκίνησαν έρευνες για τον εντοπισμό τους, στις οποίες συμμετείχαν και μοναχοί. Ενας από τους μοναχούς, που οδηγούσε κοντά στο σημείο του ατυχήματος, έχασε τον έλεγχο του οχήματός του και έπεσε σε γκρεμό 100 μέτρων με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του. Οι δύο τραυματισμένοι πυροσβέστες μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης με πολλαπλά κατάγματα.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μικρές υλικές ζημιές προκλήθηκαν από τη έκρηξη μηχανισμού που είχε τοποθετηθεί σε μία από τις δύο θεμελιακές κολόνες του Κάστρου των Ιπποτών στη Ρόδο. Η έκρηξη ήταν μικρής ισχύος και σημειώθηκε χτες τα ξημερώματα και το αξιοσημείωτο είναι πως ο μηχανισμός ήταν τοποθετημένος σε ύψος 15 μέτρων. Αστυνομικοί περισυνέλεξαν τα υπολείμματα του μηχανισμού για να διαπιστωθεί η ύλη που χρησιμοποιήθηκε, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του ή των αγνώστων.

«Κινηματογραφική» ήταν η απόδραση ενός κρατούμενου από την Εισαγγελία Εκτελέσεως Ποινών στα δικαστήρια Πειραιά, η οποία σημειώθηκε χτες το μεσημέρι. Οπως έγινε γνωστό, ο καταδικασμένος για κλοπές και ναρκωτικά, που ήταν ελεύθερος με περιοριστικούς όρους που είχε παραβιάσει, ξέφυγε από τους αστυνομικούς που τον «πρόσεχαν», ανέβηκε στον 4ο όροφο και από ένα ανοικτό παράθυρο πήδηξε στην ταράτσα του διπλανού οικήματος και εξαφανίστηκε. Ομως, λίγη ώρα αργότερα συνελήφθη εκ νέου, καθώς οι αστυνομικοί τον εντόπισαν στο σπίτι του στη Δραπετσώνα.

Αρχαία αντικείμενα, δενδρύλια κάνναβης και όπλα, είχαν στην κατοχή τους δύο άντρες, ηλικίας 43 και 52 ετών, που συνελήφθησαν προχτές το μεσημέρι στην Ξάνθη. Στα σπίτια των δύο κατηγορουμένων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 40 αρχαία νομίσματα, ένα αρχαίο δαχτυλίδι, 47 φυτά κάνναβης ύψους έως 1,7μ., ακατέργαστη κάνναβη 259,5 γραμμαρίων, δύο πιστόλια ρέπλικα, τρεις γεμιστήρες, 30 σφαίρες διαφόρων διαμετρημάτων, ένα σπαθί μήκους 85 εκατοστών και ένα μονόκαννο όπλο, παλαιού τύπου.

Οκτώ διαρρήξεις και δύο απόπειρες σε βάρος ταξί, φέρεται να είχε διαπράξει ένας ανήλικος στην Τρίπολη, ο οποίος αναζητείται να συλληφθεί. Οπως ανακοινώθηκε, ο καταζητούμενος διέπραξε τα παραπάνω αδικήματα μέσα σε ένα μήνα και από τα οχήματα αφαιρούσε χρήματα και προσωπικά αντικείμενα.

Συνελήφθη ένας 27χρονος, το μεσημέρι της Τρίτης, καθώς - σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. - μαζί με συνεργούς του, που αναζητούνται, είχε συστήσει εγκληματική ομάδα που διέπραττε διαρρήξεις και κλοπές σε σπίτια. Οπως ανακοινώθηκε, η δράση της οργάνωσης κράτησε τέσσερα χρόνια και σε αυτά είχαν διαρρήξει 10 σπίτια σε Αθήνα, Βριλήσσια, Νέο Ψυχικό, Χαλάνδρι, Αχαρνές και Παλαιό Φάληρο.

Συνεχίζεται η δίκη για τη ληστεία στο Βελβεντό

Με την πρόταση του εισαγγελέα, συνεχίζεται σήμερα, στις φυλακές Κορυδαλλού, η δίκη των συλληφθέντων για τη διπλή ληστεία σε Τράπεζα και στα ΕΛΤΑ, την 1η Φλεβάρη του 2013 στο Βελβεντό Κοζάνης, οι οποίοι κατηγορούνται και για συμμετοχή στην αυτοαποκαλούμενη οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Από την έναρξη της δίκης, τέσσερις από τους κατηγορούμενους, αφού διάβασαν ένα κείμενο στο οποίο εκτιμούσαν ότι η καταδίκη τους είχε ήδη αποφασιστεί, αποχώρησαν και δεν έρχονταν στην αίθουσα. Επίσης, για τέσσερις, εκκρεμεί δικαστική έρευνα για τις καταγγελίες, ότι ξυλοκοπήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Βέροιας. Να υπενθυμίσουμε ότι γονείς των συλληφθέντων και συνήγοροι είχαν καταγγείλει άγριο ξύλο και βασανισμούς. Οι αστυνομικοί που κατέθεσαν ως μάρτυρες, υποστήριξαν ότι κάθε κακοποίηση προήλθε από τη σύλληψη και όχι από το βασανισμό. Υπάρχει, όμως, και κατάθεση αυτόπτη μάρτυρα, που λέει ότι οι κρατούμενοι δεν αντιστάθηκαν κατά τη σύλληψη και ότι δεν προέβαλαν καμία αντίσταση.

Κλιμάκιο του ΚΚΕ στην Αμυγδαλέζα

Το στρατόπεδο της Αμυγδαλέζας και τους μετανάστες που κρατούνται σε αυτό, θα επισκεφτεί την Τρίτη 9 Σεπτέμβρη κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή του Κόμματος, Κώστα Παπαδάκη. Οπως είναι γνωστό, το τελευταίο διάστημα έχουν πληθύνει οι καταγγελίες για τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών στο συγκεκριμένο στρατόπεδο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ