ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Μουσικό Σαββατοκύριακο

Τζαζ, λάτιν αλλά και ροκ ρυθμοί, μουσικά παντρέματα του κλασικού και της παράδοσης, νέα συγκροτήματα αλλά και γνωστοί καλλιτέχνες, θα συναντηθούν αύριο και μεθαύριο στο Μπαρουτάδικο στο Αιγάλεω, στο Μουσικό Διήμερο της ΚΝΕ που γίνεται εκεί.

Αναδεικνύοντας μουσικά είδη που δεν έχουμε συνηθίσει στα τελευταία Φεστιβάλ, η ΚΝΕ δίνει περισσότερο χώρο και χρόνο στη μουσική με αυτό το διήμερο, που παίρνει τη σκυτάλη από το θεατρικό διήμερο που είχε προηγηθεί.

Η πρώτη μέρα περιλαμβάνει τζαζ, swing και ethnic μουσική και η δεύτερη μέρα επικεντρώνεται στο ελληνικό και ξένο ροκ, με το αναλυτικό πρόγραμμα να έχει ως εξής:

  • ΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ:

20.00: Οι Gitante σε ένα πρόγραμμα ορχηστρικής μουσικής που ενώνει τη μουσική παράδοση διάφορων λαών με την κλασική μουσική δωματίου και την τζαζ.

21.00: Alekos Vretos quartet. Ο ουτίστας, πιανίστας και συνθέτης Αλέκος Βρέτος, έρχεται να ενώσει τη μουσική παράδοση με το σήμερα, συνενώνοντας με μαεστρία στοιχεία της jazz, αραβικής, ελληνικής και latin μουσικής.

22.00: Οι Ασσοι του Loui Salvador feat Νάσια Γκόφα. Πρόκειται για μια 6μελή τζαζ μπάντα, που παίζει διασκευές από ρεμπέτικα (και όχι μόνο) σε lounge jazz και 30's swing, allegro και ανέμελο.

  • ΚΥΡΙΑΚΗ, 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ:

20.00: Ο τραγουδοποιός Γιώργος Μητρογιαννόπουλος έρχεται να παρουσιάσει τη δισκογραφική του πρόταση με «έντεχνο» ύφος, ευφάνταστες ενορχηστρώσεις και στίχους με κοινωνικό - πολιτικό χαρακτήρα.

21.00: «Stop Rewind Play». Μια πενταμελής indie - post μπάντα που συνθέτει δικά της κομμάτια με αγγλόφωνο στίχο σε alternative και post-rock μουσική.

22.00: Black body radiation, με κύριους άξονες garage, ψυχεδελικά και post-punk ήχους.

23.00: Αντώνης Μιτζέλος - Ερωφίλη στην παράσταση «ΚΙΘΑΡΩΔΙΑ». Μαζί τους ο Θοδωρής Καρέλλας. Με διάθεση για διάλογο και αυτοσχεδιασμό, οι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν τραγούδια τους που αγαπήσαμε και αγαπάμε. Στα πλήκτρα θα τους συνοδεύει η Ευαγγελία Μαυρίδου.

Αθλητικό camp

Στο Μπαρουτάδικο, όμως, η αυριανή μέρα δε θα έχει μόνο μουσική αλλά και... μπάσκετ, αφού ξεκινάει από κει το αθλητικό camp της ΚΝΕ, που διοργανώνεται στο πλαίσιο του 40ού Φεστιβάλ. «Μη μένεις στην εξέδρα θεατής, αγωνίσου! Κάνε τον αθλητισμό μέρος της ζωής σου!», είναι το σύνθημα του camp, που θα ξεκινήσει αύριο και μεθαύριο με τουρνουά μπάσκετ 3 on 3 στα γήπεδα του Μπαρουτάδικου στο Αιγάλεω. Παράλληλα, αύριο, Σάββατο, στο πλαίσιο του camp, θα γίνει στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης» στο Ιλιον ποδηλατικός γύρος του πάρκου για παιδιά, στις 6 το απόγευμα.

Οι δραστηριότητες του camp θα συνεχιστούν στο τριήμερο του Φεστιβάλ, στις 18, 19 και 20 Σεπτέμβρη στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης», με σεμινάρια πάλης και παγκρατίου αθλήματος, με αγώνες, επιδείξεις και σκάκι και θα κορυφωθούν το Σάββατο 20 Σεπτέμβρη με ένα λαϊκό αγώνα δρόμου 5 χλμ., αφιερωμένο στην πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά (αφετηρία το Πάρκο «Αντ. Τρίτσης» στις 9.30 π.μ. και τερματισμός στην κεντρική πλατεία Ιλίου).

Η συμμετοχή στις δραστηριότητες του camp είναι δωρεάν. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 698.7706.814 και στις διευθύνσεις: kne@kne.gr και mail@odigitis.gr

Δυο ενδιαφέρουσες εκθέσεις

Ανέκδοτο υλικό από το προσωπικό φωτογραφικό αρχείο του οπερατέρ του ΔΣΕ, Απόστολου Μουσούρη, θα παρουσιαστεί στη μια από τις δυο εκθέσεις του Φεστιβάλ
Ανέκδοτο υλικό από το προσωπικό φωτογραφικό αρχείο του οπερατέρ του ΔΣΕ, Απόστολου Μουσούρη, θα παρουσιαστεί στη μια από τις δυο εκθέσεις του Φεστιβάλ
Δυο ενδιαφέρουσες εκθέσεις θα λειτουργήσουν φέτος στο 40ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο πάρκο «Αντ. Τρίτση» στο Ιλιον, στις οποίες θα πραγματοποιούνται οργανωμένες ξεναγήσεις.

Καθ' όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα λειτουργεί έκθεση με θέμα «Αλήθειες και Ψέματα για το Σοσιαλισμό». Πρόκειται για την έκθεση που είχε παρουσιαστεί και πέρσι, που είναι βασισμένη στην ομότιτλη έκδοση του ΚΣ της ΚΝΕ με τις τρεις μπροσούρες και δομείται σε 3 ενότητες. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο χαρακτήρα της εποχής μας ως εποχής περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό και στις γενικές νομοτέλειες της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας, παράλληλα με την κριτική αποτίμηση της πορείας της σοσιαλιστικής οικοδόμησης τον 20ό αιώνα. Οι δυο επόμενες ενότητες αναφέρονται σε ζητήματα της σοσιαλιστικής οικονομίας και της σοσιαλιστικής εξουσίας, παρουσιάζοντας τα ψέματα που λένε οι αστοί και αντιπαραβάλλοντας σε αυτά την αλήθεια. Ολα αυτά με πλούσιο φωτογραφικό υλικό που αναδεικνύει την αλήθεια για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση, τα τεράστια επιτεύγματα που κατακτήθηκαν για τους λαούς. Η έκθεση θα περιλαμβάνει ακόμα βίντεο όπου αποκαλύπτονται πλευρές της αντικομμουνιστικής προπαγάνδας, όπως, π.χ., για τη ναζιστική σφαγή στο Κατίν, για τις αντεπαναστατικές απόπειρες σε Ουγγαρία, Τσεχοσλοβακία, για το Τείχος του Βερολίνου και άλλα.

Η άλλη έκθεση του Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει ανέκδοτο υλικό από το προσωπικό φωτογραφικό αρχείο του Απόστολου Μουσούρη, οπερατέρ του ΔΣΕ (1946-1949).

Να σημειώσουμε ότι το αρχείο του Απόστολου Μουσούρη, σε πρωτότυπα φωτογραφικά φιλμ, το δώρησε η οικογένειά του στο ΚΚΕ, αφιερώνοντάς το σε όλους τους αφανείς ήρωες που αγωνίστηκαν για έναν καλύτερο κόσμο και ειδικότερα στους πολιτικούς πρόσφυγες των σοσιαλιστικών χωρών και τα παιδιά τους. Ο Απόστολος Μουσούρης, πήρε μέρος ως κινηματογραφιστής στις μάχες του Γράμμου (1948, 1949) και Βίτσι (1949), αποτυπώνοντας εικόνες ανεκτίμητης αξίας, εικόνες που αποτελούν ιστορικά ντοκουμέντα από την καθημερινότητα των ανθρώπων στις περιοχές της Ελεύθερης Ελλάδας, λεπτομέρειες από τη ζωή των μαχητών του ΔΣΕ, καταγραφές μαχών, στιγμιότυπα από την εκπαίδευση και πολλές άλλες στιγμές από τις χρυσές σελίδες του επαναστατικού κινήματος και του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας μας.

Περίπου πενήντα τέτοιες εικόνες από τη ζωή και τη δράση του ΔΣΕ θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν οι επισκέπτες στην έκθεση που θα στηθεί στο Φεστιβάλ, με τις ανάλογες λεζάντες τους και με στελέχη του Κόμματος να είναι παρόντα για να δίνουν πληροφορίες και να απαντούν σε ερωτήσεις των επισκεπτών.

Τα Φεστιβάλ σε άλλες πόλεις

Πλήθος μεγάλων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ γίνονται σε όλη την Ελλάδα σήμερα και αύριο που έχουν πλούσιο πολιτικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα (αναλυτικά τα προγράμματα στις ιστοσελίδες http://efestival.kne.gr και http://www.902.gr).

Συγκεκριμένα το Φεστιβάλ αυτές τις μέρες θα περάσει από:

Πάτρα, σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο, στο ΤΕΙ της πόλης. Αύριο θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ηράκλειο, σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο, στο Κομμένο Μπεντένι. Αύριο θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Χανιά, σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο, στο πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών. Αύριο θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ρέθυμνο, σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο, στο Δημοτικό Κήπο. Αύριο θα μιλήσει ο Σάββας Βασιλειάδης, Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.

Λάρισα, σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο, στην κοίτη του Πηνειού. Αύριο θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Βόλο, σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο, στο Πάρκο Ρήγα Φεραίου. Σήμερα θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Καρδίτσα, αύριο Σάββατο στο Παυσίλυπο, θα μιλήσει ο Τάσος Τσιαπλές, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Γιάννενα, σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο, στο πάρκο Λιθαρίτσια. Αύριο θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αρτα, σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο, στην πλατεία Σκουφά. Σήμερα θα μιλήσει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Χαλκίδα, σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο, στο Πάρκο Βούρκου. Αύριο θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Λαμία, σήμερα Παρασκευή, στην πλατεία Πάρκου, θα μιλήσει η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Λιβαδειά, σήμερα Παρασκευή, στην κεντρική πλατεία, θα μιλήσει ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Καβάλα, σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο. Σήμερα, στο Πάρκο Φαλήρου, θα μιλήσει ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κομοτηνή, αύριο Σάββατο, στην Παλιά Νομική, θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Αλεξανδρούπολη, αύριο Σάββατο, στο Πάρκο Ακαδημίας, θα μιλήσει ο Θανάσης Χαστάς, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Κοζάνη, αύριο Σάββατο, στο πάρκο, θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Ρόδο, αύριο Σάββατο, στο πάρκο Αϊ Γιάννη, θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αργος, σήμερα Παρασκευή, στο θεατράκι της πλατείας του Αγίου Πέτρου, θα μιλήσει ο Γιάννης Τεφάνης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου - Ζακύνθου - Κεφαλονιάς της ΚΝΕ.

Σύρο, αύριο Σάββατο, στην πλατεία Μιαούλη, θα μιλήσει η Εύα Κατρή, μέλος της Επιτροπής Αιγαίου της ΚΝΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ