ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Καλύπτει την πολιτική επιστράτευση και την ανταπεργία

Απαντώντας σε ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, «συστήνει» στους εργαζόμενους που θίγονται να πάνε στα αστικά δικαστήρια!

Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ ενάντια στο αυταρχικό μέτρο της επιστράτευσης
Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ ενάντια στο αυταρχικό μέτρο της επιστράτευσης
Στα αστικά δικαστήρια, ελληνικά, ευρωενωσιακά και διεθνή, για να βρουν δήθεν το δίκιο τους, παραπέμπει τους εργαζόμενους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαντώντας σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ σχετικά με την πολιτική επιστράτευση από τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ των απεργών της ΔΕΗ (όπως και των ναυτεργατών, των εργαζομένων του ΜΕΤΡΟ κ.ά), την ένταση της κρατικής καταστολής σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, ενάντια στο απεργιακό δικαίωμα.

Αντί απάντησης, στο ερώτημα για το πώς τοποθετείται απέναντι στο αίτημα του εργατικού κινήματος να αρθεί άμεσα η πολιτική επιστράτευση των απεργών και να καταργηθεί το απαράδεκτο αυτό μέτρο, η Επιτροπή καλεί τους εργαζόμενους «οι οποίοι πιστεύουν ότι τα μέτρα που περιγράφει ο κ. βουλευτής παραβιάζουν το δικαίωμα ανάληψης συλλογικής δράσης, πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να προσφύγουν στα ελληνικά δικαστήρια ή, υπό ειδικούς όρους ή συνθήκες, σε διεθνή δικαστήρια, όπως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου»!

Δηλαδή να απευθυνθούν στην αστική δικαιοσύνη, που κηρύσσει το 90% των απεργιών παράνομες και καταχρηστικές και που πρόσφατα καταδίκασε τη μεγαλειώδη απεργία των χαλυβουργών, επιβάλλοντας ποινές φυλάκισης 23 μηνών σε πρωτοπόρους απεργούς. Να απευθυνθούν, επίσης, στο Ευρωδικαστήριο, που κρίνει παράνομες τις απεργίες γιατί «παραβιάζουν» το «θεμελιώδες δικαίωμα που κατοχυρώνεται στις συνθήκες της ΕΕ»: Της ελεύθερης κίνησης του κεφαλαίου και της ελεύθερης εγκατάστασης επιχειρήσεων.

Πρόκληση αποτελεί και η επίκληση από την Επιτροπή του «Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ», τη στιγμή που αυτός ο ίδιος Χάρτης κατοχυρώνει το «δικαίωμα» ανταπεργίας (λοκ άουτ) των καπιταλιστών ενάντια στους εργάτες, την οποία προωθεί και η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα, σε συνεννόηση με την τρόικα.

Σε δελτίο Τύπου, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σημειώνει: «Η απάντηση της Επιτροπής καταδεικνύει ότι όλοι οι θεσμικοί μηχανισμοί της ΕΕ και των κρατών - μελών της δημιουργήθηκαν και υπάρχουν για να θωρακίζουν την εξουσία της αστικής τάξης, για να υψώνουν σε νόμο το συμφέρον των καπιταλιστών, τη σκληρή εκμετάλλευση και την καταπίεση της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Το δίκιο του ο εργαζόμενος λαός μπορεί να το διεκδικήσει μόνο με την ανυποχώρητη πάλη του ενάντια στους εκμεταλλευτές. Και θα το κερδίσει οριστικά μόνο όταν αλλάξει χέρια η εξουσία, με την εργατική εξουσία για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του εργαζόμενου λαού».

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Προσωρινή απόφαση για την Κυριακή αργία

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την υπ' αριθμ. 307/2014, έκανε δεκτή την αίτηση των εμπόρων και άλλων φορέων και αναστέλλει προσωρινά την απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης για άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου, που εφαρμόζεται πιλοτικά σε 9 περιοχές της χώρας. Η αναστολή ισχύει μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση επί της κυρίας προσφυγής, που θα συζητηθεί στο ΣτΕ το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη.

Οι σύμβουλοι της Επικρατείας έκριναν ότι, από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, θα υποστούν «ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη» και «αυτονοήτως δυσεπανόρθωτη ηθική βλάβη» οι καταστηματάρχες, οι έμποροι, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι κ.ά. Ειδικότερα, η Ολομέλεια έκρινε ότι η ηθική βλάβη αφορά «στο δικαίωμα του ελευθέρου χρόνου και της απολαύσεώς του από κοινού με την οικογένειά τους κατά την κοινή αργία της Κυριακής, καθώς και στο δικαίωμα στην άσκηση της θρησκευτικής λατρείας».

Εκρινε, επίσης, ότι θα πληγούν τόσο οι ιδιοκτήτες μικρών και μεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίοι «θα αναγκαστούν σε παροχή απασχολήσεως προσωπικής ή των μελών της οικογενείας τους λόγω αδυναμίας απασχολήσεως πρόσθετου προσωπικού», όσο και οι εργαζόμενοι εμποροϋπάλληλοι, οι οποίοι «θα εξαναγκασθούν εκ των πραγμάτων να παρέχουν εργασία την Κυριακή».

Παρά το γεγονός ότι οι φορείς που είχαν προσφύγει στο ΣτΕ (ενώσεις εργοδοτών, μεμονωμένοι εργοδότες και η ΟΙΥΕ) επικαλούνταν ακόμα και τις στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό για να καταργηθεί η απόφαση, οι εργαζόμενοι έχουν κάθε συμφέρον να δυναμώσουν την πάλη για νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας. Πολύ περισσότερο που η απόφαση του ΣτΕ αναγνωρίζει την «ανάγκη εξυπηρέτησης των τουριστών και τις Κυριακές», συστήνοντας να εφαρμοστεί ο νόμος που προβλέπει το άνοιγμα των καταστημάτων μέχρι 250 τ.μ. ακόμα και όλες τις Κυριακές του χρόνου με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Αντιδρούν στον επανέλεγχο των συμβάσεων

Στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έκαναν χτες το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εργαζόμενοι στους ΟΤΑ και στο υπουργείο Πολιτισμού. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν οι ταξικές δυνάμεις, με κάλεσμα της Πανελλαδικής Γραμματείας ΟΤΑ του ΠΑΜΕ.

Αιτία της κινητοποίησης είναι η διενέργεια από την κυβέρνηση επανελέγχου των συμβάσεων που μετατράπηκαν από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, προκειμένου να χρησιμοποιήσει και αυτό το τμήμα των εργαζομένων ως «δεξαμενή» για απολύσεις.

Χαρακτηριστικά, σημειώνεται στην ανακοίνωση της Πανελλαδικής Γραμματείας ΟΤΑ του ΠΑΜΕ: «Τα λεγόμενα της κυβέρνησης περί πλαστών δικαιολογητικών για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι παραμύθια. Οι εργαζόμενοι ΙΔΑΧ, που δούλευαν στους ΟΤΑ με "εντολή δημάρχου" ή και με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, ανασφάλιστοι και απλήρωτοι τις περισσότερες φορές, δεν μπορεί να είναι υπόλογοι για την κατάσταση αυτή, δεν μπορεί να διώκονται και να απολύονται (...)

Κυβέρνηση, δήμαρχοι και περιφερειάρχες είναι συνυπεύθυνοι, γιατί εκμεταλλεύτηκαν βάναυσα τους συμβασιούχους, γιατί τους κρατούσαν ομήρους για πολλά χρόνια, άρπαζαν την ψήφο τους και τώρα μιλάνε για "νόμιμες διαδικασίες" και αξιοκρατία στις απολύσεις!».

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης έγινε συνάντηση αντιπροσωπείας των εργαζομένων με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Θ. Λιβάνιο, από την οποία, όμως, δεν προέκυψε κάτι συγκεκριμένο. Το μόνο που βγήκε είναι ότι σύντομα, ίσως και την επόμενη βδομάδα, θα δημοσιοποιηθεί προς συζήτηση το αναμενόμενο νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο στόχος αυτός περιγράφεται στην «Εθνική Στρατηγική για τη Δημόσια Διοίκηση», που παρουσιάστηκε τον Μάρτη του 2014 και σημειώνεται ότι θα υιοθετηθεί ένα «νέο και μόνιμο σύστημα ατομικής αξιολόγησης της απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων» μέχρι το Δεκέμβρη του 2014. Μετά τη συνάντηση ακολούθησε πορεία έως το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.

Αγριο φοροκυνηγητό και στους αγρότες

Τη διάταξη που παρακρατεί τυχόν ενισχύσεις που έχουν να λαμβάνουν οι αγρότες, έναντι χρεών τους προς τον ΟΓΑ, θέτει σε εφαρμογή από 1η Οκτώβρη η κυβέρνηση, σύμφωνα με εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο Εργασίας προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Με τον τρόπο αυτόν εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες, που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους προς τον ΟΓΑ και έχουν μείνει ανασφάλιστοι, αυτοί και οι οικογένειές τους, τώρα κινδυνεύουν να χάσουν και εισοδήματα που τα έχουν ανάγκη για να επιβιώσουν. Σημειώνεται ότι η ίδια διαδικασία ενεργοποιείται και για άλλους οφειλέτες σε ταμεία (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ) που μπορεί να δικαιούνται επιστροφή φόρου ή ΦΠΑ.

Η σχετική διάταξη περιλαμβάνεται στο νόμο 4254, που έχουν ψηφίσει οι βουλευτές της συγκυβέρνησης, οι οποίοι τώρα, όψιμα, ανακάλυψαν ότι έτσι κινδυνεύουν με χρεοκοπία χιλιάδες φτωχοί και μεσαίοι αγρότες. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, η παρακράτηση για χρέη προς τον ΟΓΑ είναι σύννομη, καθώς θεωρεί ότι ο νόμος «βρίσκει εφαρμογή και στις αντισταθμιστικές πληρωμές που καταβάλλονται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων για την επίτευξη των στόχων της κοινής γεωργικής πολιτικής». Αυτά, τη στιγμή που ήδη 25.566 αγρότες, που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον ΟΓΑ, έχουν παραπεμφθεί στο ΚΕΑΟ, το οποίο ήδη έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για την αναγκαστική είσπραξη των ποσών που χρωστάνε.

Αγροτοδικείο στη Ζάκυνθο

Αλλο ένα αγροτοδικείο στήνεται την Τρίτη, 16 Σεπτέμβρη, στη Ζάκυνθο. Η σχετική δίωξη έγινε το Γενάρη του 2009 και αφορά τους Τάκη Στρούζα, πρόεδρο του ΕΚΖ, Δημήτρη Σούλη, μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ, και σε 21 ακόμα αγρότες, επειδή συμμετείχαν σε συγκέντρωση στο λιμάνι, διαμαρτυρόμενοι για την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης. Το ΕΚ Ζακύνθου καλεί τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους του νησιού να συμπαρασταθούν στους διωκόμενους συνδικαλιστές, με συγκέντρωση στις 9 π.μ. στα δικαστήρια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ