ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εντυπωσιάζουν οι Καρυάτιδες

Καινούργια στοιχεία από τις συνεχιζόμενες ανασκαφικές εργασίες στο λόφο Καστά Αμφίπολης, από την ΚΗ Εφορεία Αρχαιοτήτων, δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα, αφαιρέθηκε ο πρώτος δόμος του τοίχου σφράγισης μπροστά από τις Καρυάτιδες και αποκαλύφθηκε η συνέχεια των χειριδωτών χιτώνων των δύο γλυπτών. Οι χιτώνες φέρουν εξαιρετικής τέχνης πτυχώσεις. Οι Καρυάτιδες, από την εξωτερική πλευρά, φαίνεται ότι ανασηκώνουν ελαφρά το χιτώνα τους, με το αντίστοιχο χέρι τους. Τμήματα του προσώπου και της πόλου της ανατολικής Καρυάτιδας εντοπίστηκαν κατά την ανασκαφή και αποδόθηκαν στο γλυπτό.

Προχώρησαν οι εργασίες απομάκρυνσης των αμμωδών χωμάτων στο χώρο μπροστά και πίσω από το διαφραγματικό τοίχο με τις Καρυάτιδες. Μέχρι τη στάθμη της μαρμάρινης οροφής, οι δύο πλευρικοί τοίχοι του καλύπτονται από μαρμάρινους ορθοστάτες, οι οποίοι μιμούνται τον περίβολο. Παράλληλα, προχώρησαν οι τεχνικές εργασίες, για την αντιστήριξη και την υποστύλωση του μνημείου, στο χώρο πίσω από τις Καρυάτιδες: Ολοκληρώθηκε η αντιστήριξη της βόρειας πλευράς του δεύτερου διαφραγματικού τοίχου με τις Καρυάτιδες και της νότιας πλευράς του τρίτου διαφραγματικού τοίχου. Ολοκληρώθηκε η αντιστήριξη - υποστύλωση της θόλου στο χώρο πίσω από τις Καρυάτιδες. Ελήφθησαν πρόσθετα μέτρα προστασίας της δυτικής Καρυάτιδας, με τοποθέτηση κατακόρυφης υποστύλωσης εκατέρωθεν αυτής. Η απαίτηση για πρόσθετη υποστύλωση οφείλεται στη διαπίστωση επιπλέον κατακόρυφης ρωγμής στην κεφαλή, που οφείλεται στο αυξημένο θλιπτικό φορτίο, το οποίο προέρχεται κυρίως από τη στήριξη της μαρμάρινης πλάκας της οροφής και από το δυτικό τμήμα του επιστυλίου. Ολοκληρώθηκε η ασφαλής υποστύλωση της μαρμάρινης πλάκας οροφής.


Για την προστασία του μνημείου και των εργαζομένων τοποθετήθηκε αλεξικέραυνο στην κορυφή του λόφου.


ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ «ΑΚΡΟΠΟΛ»
Επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις

Ανακοίνωση εξέδωσε το «Ακροπόλ», με την οποία καταφέρεται εναντίον του Διονύση Τσακνή και του Γιώργου Κιμούλη, επειδή ...τόλμησαν να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους και των συνεργατών τους στην παράσταση «Θεσμοφοριάζουσες».

«Ο Θεατρικός Οργανισμός "Ακροπόλ" συνεπής προς τη δήλωσή του» -αναφέρει η ανακοίνωση- «σήμερα δεν έχει καμία εκπρόθεσμη υποχρέωση προς τους ηθοποιούς του Χορού της παράστασης και επιπλέον έχει εξοφλήσει στο ακέραιο και για το σύνολο της περιοδείας όλους τους συνεργάτες και συντελεστές της παράστασης, Κώστα Γεωργουσόπουλο, Γιάννη Μετζικώφ, Κατερίνα Μαραγκουδάκη και Ελενα Γεροδήμου. Το ίδιο έχει πράξει για το σύνολο των πρωταγωνιστών της παράστασης, Δημήτρη Πιατά, Φαίη Ξυλά, Θανάση Αλευρά, Δημήτρη Ραφαήλο, Κωνσταντίνο Γιαννακόπουλο και Χάρη Χιώτη... Οσο για τον κ. Γιώργο Κιμούλη και τον κ. Διονύση Τσακνή, την απάντηση για τις συκοφαντίες και τις καταγγελίες τους θα δώσει η Δικαιοσύνη, στην οποία και θα προσφύγουμε για την ικανοποίηση της ζημίας που μας προξένησαν από την ακύρωση των παραστάσεων σε Χαλκίδα, Κορυδαλλό και Νίκαια, καθώς και για τη δυσφήμιση του Θεατρικού Οργανισμού Ακροπόλ».

Προς ενημέρωση, η ακύρωση της Χαλκίδας έγινε λόγω Επίσχεσης Εργασίας (νόμιμη και δικαιολογημένη, αφού δεν πληρώνονταν οι εργαζόμενοι), στον Κορυδαλλό λόγω Εξώδικου εργαζομένων (επίσης, εξαιτίας μη καταβολής δεδουλευμένων) και στη Νίκαια λόγω της απαγόρευσης της μουσικής του Διονύση Τσακνή.

Για τις ευθύνες του «Ακροπόλ» απέναντι στους εργαζόμενους από τη ματαίωση των υπολοίπων παραστάσεων, εντός μάλιστα Αττικής (με καθαρά κέρδη), δεν τις αναλαμβάνει ο Φάνης Κιρκινέζος, αντίθετα απειλεί τους εργαζόμενους που τόλμησαν να απαιτήσουν τα δεδουλευμένα τους.

«Με λύπη» του ισχυρίζεται ότι αναγκάστηκε να ματαιώσει τις τελευταίες παραστάσεις, «λόγω χαμηλής ανταπόκριση του κοινού και άλλων λόγων». Αυτούς τους άλλους λόγους δεν τους αναφέρει, βέβαια. Είναι, πάντως, απορίας άξιο το πώς βρήκε τα λεφτά να εξοφλήσει τώρα και όχι στη διάρκεια της «Οδύσσειας» των εργαζομένων.


Κινητοποίηση ενάντια στο «οργανόγραμμα των απολύσεων»

Σε κινητοποίηση την Κυριακή 14 Σεπτέμβρη, με παράσταση διαμαρτυρίας στο Νέο Μουσείο Ακροπόλεως για την Αθήνα και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στις 12 το μεσημέρι, αλλά και στην Πανελλαδική απεργία τους την Τετάρτη 17/9, με παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, καλεί ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ) και το Σωματείο Εργαζομένων στην Αρχαιολογία, με έδρα την Αρτα, διαμαρτυρόμενο για το νέο Οργανόγραμμα του ΥΠΠΟΑ, το οποίο χαρακτηρίζουν «Οργανόγραμμα... απολύσεων».

Στην ανακοίνωσή τους επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, σχετικά με το οργανόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού: «Συγχώνευση υπηρεσιών, μείωση κενών οργανικών θέσεων και, παράλληλα, δημιουργία νέων επιτροπών άγνωστης λειτουργίας και αναγκαιότητας, είναι οι "λύσεις" που αποφασίστηκαν για τη βελτίωση και την οργάνωση της δομής και της λειτουργίας της απαξιωμένης και υποστελεχωμένης Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Σα να μη φτάνει μόνο αυτό δημιουργεί, αντίθετα με το προσοντολόγιο του δημοσίου, νέα πρότυπα διορισμού και προσλήψεων του επιστημονικού προσωπικού, καθώς απαιτεί επιπλέον την κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου για την εργασία. Το επιστημονικό και εξειδικευμένο προσωπικό του ΥΠΠΟΑ χρόνια τώρα παρέχει αμέριστα τις υπηρεσίες του κάτω από αντίξοες συνθήκες απ' άκρη σε άκρη στον ελλαδικό χώρο. Προσωπικό που αμείβεται κατά το δοκούν για τις υπηρεσίες και συνθήκες που εργάζεται. Προσωπικό που έρχεται αντιμέτωπο με χρόνιες καθυστερήσεις πληρωμών αλλά ακούραστα συνεχίζει, ως οφείλει, να δίνει τον εαυτό του για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Προσωπικό άρρηκτα συνδεδεμένο με το υπουργείο Πολιτισμού που του στερούν το δικαίωμα στην εργασία και το καταδικάζουν να ζει στην ανεργία».

Και καταλήγει η ανακοίνωση: «Το νέο οργανόγραμμα του ΥΠΠΟΑ έρχεται σε απόλυτο συγχρονισμό με την "αξιολόγηση" του προσωπικού να στρώσει με όρους και κανόνες το χαλί στο δρόμο των απολύσεων. Πρόκειται για την πιο ανέντιμη και ποταπή πράξη που προάγει τη διάλυση των κοινωνικών θεσμών και αξιών, την απαξίωση ιδανικών και προσωπικοτήτων, την απαξίωση των γνώσεων και της εμπειρίας. Καταντάει τη γνώση από "δύναμη" σε καταναγκασμό, σε κυνήγι μορίων, σε απλή μαθηματική πράξη. Μια απροκάλυπτη πράξη για την εξυπηρέτηση πολιτικών συμφερόντων».

Τέλος, καλούν όλους τους αρχαιολόγους και όλο το προσωπικό του ΥΠΠΟΑ «να αντισταθεί και να καταπολεμήσει το αντισυνταγματικό, άδικο και απαράδεκτο οργανόγραμμα του υπουργείου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ