Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κινητοποίηση ενάντια στο «οργανόγραμμα των απολύσεων»

Σε κινητοποίηση την Κυριακή 14 Σεπτέμβρη, με παράσταση διαμαρτυρίας στο Νέο Μουσείο Ακροπόλεως για την Αθήνα και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στις 12 το μεσημέρι, αλλά και στην Πανελλαδική απεργία τους την Τετάρτη 17/9, με παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, καλεί ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ) και το Σωματείο Εργαζομένων στην Αρχαιολογία, με έδρα την Αρτα, διαμαρτυρόμενο για το νέο Οργανόγραμμα του ΥΠΠΟΑ, το οποίο χαρακτηρίζουν «Οργανόγραμμα... απολύσεων».

Στην ανακοίνωσή τους επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, σχετικά με το οργανόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού: «Συγχώνευση υπηρεσιών, μείωση κενών οργανικών θέσεων και, παράλληλα, δημιουργία νέων επιτροπών άγνωστης λειτουργίας και αναγκαιότητας, είναι οι "λύσεις" που αποφασίστηκαν για τη βελτίωση και την οργάνωση της δομής και της λειτουργίας της απαξιωμένης και υποστελεχωμένης Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Σα να μη φτάνει μόνο αυτό δημιουργεί, αντίθετα με το προσοντολόγιο του δημοσίου, νέα πρότυπα διορισμού και προσλήψεων του επιστημονικού προσωπικού, καθώς απαιτεί επιπλέον την κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου για την εργασία. Το επιστημονικό και εξειδικευμένο προσωπικό του ΥΠΠΟΑ χρόνια τώρα παρέχει αμέριστα τις υπηρεσίες του κάτω από αντίξοες συνθήκες απ' άκρη σε άκρη στον ελλαδικό χώρο. Προσωπικό που αμείβεται κατά το δοκούν για τις υπηρεσίες και συνθήκες που εργάζεται. Προσωπικό που έρχεται αντιμέτωπο με χρόνιες καθυστερήσεις πληρωμών αλλά ακούραστα συνεχίζει, ως οφείλει, να δίνει τον εαυτό του για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Προσωπικό άρρηκτα συνδεδεμένο με το υπουργείο Πολιτισμού που του στερούν το δικαίωμα στην εργασία και το καταδικάζουν να ζει στην ανεργία».

Και καταλήγει η ανακοίνωση: «Το νέο οργανόγραμμα του ΥΠΠΟΑ έρχεται σε απόλυτο συγχρονισμό με την "αξιολόγηση" του προσωπικού να στρώσει με όρους και κανόνες το χαλί στο δρόμο των απολύσεων. Πρόκειται για την πιο ανέντιμη και ποταπή πράξη που προάγει τη διάλυση των κοινωνικών θεσμών και αξιών, την απαξίωση ιδανικών και προσωπικοτήτων, την απαξίωση των γνώσεων και της εμπειρίας. Καταντάει τη γνώση από "δύναμη" σε καταναγκασμό, σε κυνήγι μορίων, σε απλή μαθηματική πράξη. Μια απροκάλυπτη πράξη για την εξυπηρέτηση πολιτικών συμφερόντων».

Τέλος, καλούν όλους τους αρχαιολόγους και όλο το προσωπικό του ΥΠΠΟΑ «να αντισταθεί και να καταπολεμήσει το αντισυνταγματικό, άδικο και απαράδεκτο οργανόγραμμα του υπουργείου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ