ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προβληματισμός για τη δυνατότητα να περάσει τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα

«Κόκκινα» δάνεια, πλειστηριασμοί σπιτιών, παράταση «έκτακτων» χαρατσιών, εργασιακά και Ασφαλιστικό στην αντεργατική ατζέντα του επόμενου διαστήματος

Προβληματισμός επικρατεί στην συγκυβέρνηση, αλλά και σε μια σειρά αστικά επιτελεία, για τη δυνατότητά της να περάσει απρόσκοπτα τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα για λογαριασμό του κεφαλαίου. Αφορμή, οι αντιδράσεις στο εσωτερικό των κομμάτων της για τον ΕΝΦΙΑ, το γεγονός ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προέβησαν σε οκτώ συνολικά αντικαταστάσεις βουλευτών, προκειμένου η επίμαχη τροπολογία να ψηφιστεί τελικά στο Θερινό Τμήμα με 51 ψήφους υπέρ.

Η εξέλιξη αυτή οδήγησε αστικές εφημερίδες όπως τα χτεσινά «ΝΕΑ» να γράψουν ότι ο ΕΝΦΙΑ «προκαλεί ανήκεστο βλάβη στην κυβέρνηση που τον επιβάλλει - είναι ένα είδος πολιτικής αυτοκτονίας». Στο ίδιο μήκος κύματος, και περιγράφοντας τα πράγματα ακόμα πιο καθαρά, η χτεσινή «Καθημερινή» σε πρωτοσέλιδο άρθρο της, με τίτλο «Αστάθμητη μεταβλητή των εξελίξεων η Βουλή», σημείωνε ότι «το επόμενο διάστημα θα απαιτηθούν ιδιαίτερα προσεκτικοί χειρισμοί στη Βουλή, καθώς κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ολομέλειας η κυβέρνηση θα πρέπει να ψηφίσει την παράταση - έστω μειωμένης - της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και ενδεχομένως νομοθετήματα που σχετίζονται με την επερχόμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα, όπως για τους πλειστηριασμούς και ιδίως για τα εργασιακά και ασφαλιστικά». Σκληρά, δηλαδή, αντεργατικά μέτρα που απαιτούν τα μονοπώλια, για να ενισχύσουν την κερδοφορία τους στις νέες συνθήκες, όπως η απελευθέρωση των απολύσεων, μέτρα περιοριστικά της συνδικαλιστικής δράσης, η διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων κ.ά.

«Συναίνεση» για μεγαλύτερη διασφάλιση του κεφαλαίου

Την ίδια στιγμή, εντείνονται οι παρεμβάσεις, ώστε οι αστικές πολιτικές δυνάμεις να καταλήξουν σε ένα συμβιβασμό για την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, την ερχόμενη άνοιξη, ώστε να αποφευχθούν έτσι οι πρόωρες εκλογές και να εξασφαλιστεί η περιλάλητη κυβερνητική και πολιτική σταθερότητα. Στο σκεπτικό τους, προβάλλεται ότι η «πολιτική συναίνεση» θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της εφαρμογής των προαποφασισμένων αντεργατικών μέτρων.

Σε αυτό το πλαίσιο, μετά το άρθρο του στελέχους του ΠΑΣΟΚ Μιχ. Χρυσοχοΐδη στην «Καθημερινή» της περασμένης Κυριακής, όπου καλούσε ουσιαστικά τον ΣΥΡΙΖΑ να καταλήξουν σε συμφωνία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τις βασικές αναδιαρθρώσεις που έχουν ανάγκη τα μονοπώλια και εκλογές το Δεκέμβρη 2015, χτες η εφημερίδα επανήλθε στο θέμα, γράφοντας στο κύριο άρθρο της με τίτλο «Συναίνεση»: «Θα ήταν μεγάλο λάθος, αυτή την ώρα, να μπει και η Ελλάδα σε μια μακρά περιπέτεια έπειτα από ένα πολιτικό "ατύχημα" με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Υπεύθυνοι πολιτικοί έχουν προτείνει την εξεύρεση μιας συναινετικής λύσης για την Προεδρία και τον καθορισμό οριστικής ημερομηνίας για τη διεξαγωγή των επόμενων εκλογών. Αλλοι προτείνουν την όσο το δυνατόν γρηγορότερη ανάδειξη νέου Προέδρου. Γεγονός είναι ότι η χώρα, με τους βουλευτές πρώτους, κατρακυλάει σε μια οιονεί προεκλογική περίοδο που θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα. Η συναίνεση είναι ο μόνος δρόμος. Πρέπει να μπουν στην άκρη κομματικοί εγωισμοί και συμφέροντα και να δούμε για μια φορά τι συμφέρει τον τόπο μας»...

ΠΑΣΟΚ
Προπαρασκευαστική συνάντηση για τη «Δημοκρατική Παράταξη»

«Πανελλήνια συνάντηση» στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που αναλαμβάνουν την προσπάθεια οργάνωσης συνεδρίου της λεγόμενης «Δημοκρατικής Παράταξης» και θα μετέχουν εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ στην Εθνική Οργανωτική Επιτροπή, πραγματοποιείται αύριο Κυριακή. Το συνέδριο και οι προετοιμασίες του εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο διεργασιών αναδιάταξης του αστικού πολιτικού σκηνικού, σηματοδοτούν την εκκίνηση εκ νέου των προσπαθειών για συμπόρευση των δυνάμεων της εγχώριας κεντροαριστεράς με ορίζοντα τις εκλογές.

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, αναμένεται να απευθύνει πρόσκληση, «στη βάση της συλλογικότητας και της ισοτιμίας», προς όλες τις κινήσεις του ευρύτερου χώρου της «Δημοκρατικής Παράταξης» «και κυρίως προς όλους τους πολίτες που ανήκουν στην κοινωνική βάση της παράταξης, να συμμετέχουν στην οργάνωση του συνεδρίου και στις σχετικές διαδικασίες».

Στη συνάντηση προγραμματίζεται να πάρουν μέρος τα μέλη της ΚΠΕ και της ΚΟ, οι βουλευτές, πρώην βουλευτές, οι υποψήφιοι στις ευρωεκλογές και στις βουλευτικές εκλογές του 2012, στελέχη της Τοπικής Διοίκησης, οργανωτικά και περιφερειακά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Μέσα στις επόμενες μέρες, προγραμματίζεται, εξάλλου, συνάντηση αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ, υπό τον Ευ. Βενιζέλο, με τις κινήσεις που μετείχαν στο προεκλογικό εγχείρημα της «Ελιάς» και η ανακοίνωση της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής που θ' απευθύνει την πρόσκληση συμμετοχής στο συνέδριο της «Δημοκρατικής Παράταξης».

Ο Βενιζέλος έχει πραγματοποιήσει ήδη προκαταρκτικές συναντήσεις με τους επικεφαλής των κινήσεων που συμμετείχαν στην «Ελιά» αλλά και με «προσωπικότητες» του χώρου της κεντροαριστεράς, οι οποίοι ζήτησαν να μην ανακοινωθεί άμεσα η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου, ώστε να έχουν χρονικό περιθώριο να κάνουν και εκείνοι τους δικούς τους χειρισμούς αλλά και για να αφαιρεθεί κάθε υποψία ότι το ΠΑΣΟΚ θα «καπελώσει» την προσπάθεια, όπως φοβούνται στελέχη της «Μεταρρυθμιστικής Τάσης» που αποχώρησαν από τη ΔΗΜΑΡ.

Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
Ανήσυχος για τους ανταγωνισμούς και το βάθεμα της κρίσης

Ανήσυχος για την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, το βάθος της καπιταλιστικής κρίσης, τον αναιμικό χαρακτήρα της ανάκαμψης, τις δεδομένες στο σύστημα ανισομετρίες και την ογκούμενη ανεργία των νέων εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, που βρέθηκε στο Βερολίνο μετά από πρόσκληση που του απηύθυνε ο Γερμανός ομόλογός του, Γιόακιμ Γκάουκ, προκειμένου να παραστεί χτες σε επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τη θέσπιση προγράμματος υποτροφιών, που αφορά στη μετεκπαίδευση και ανταλλαγή νέων ηλικιακά στελεχών από υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης ανάμεσα σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν.

Στο χαιρετισμό του ο Κ. Παπούλιας μεταξύ άλλων τόνισε: «Πριν ένα χρόνο, ελάχιστοι θα προέβλεπαν ότι σήμερα θα υπήρχε στην ήπειρό μας μία πολεμική ανάφλεξη που κινδυνεύει να δημιουργήσει νέα ρήγματα, ρήγματα τα οποία ελπίζαμε ότι δε θα ξαναεμφανίζονταν. Στη νότια γειτονία της ΕΕ, αλλά και σε άλλα μέρη, υπάρχουν πολλαπλές εστίες κρίσης, των οποίων τα αποτελέσματα τα νιώθουμε στην Ευρώπη και τα νιώθουμε με ιδιαίτερη ένταση στη χώρα μου, που αποτελεί το εξωτερικό σύνορο της ΕΕ. Η παράτυπη μετανάστευση, που εντείνεται δραματικά από τις κρίσεις αυτές και αποτελεί ένα οξύ ευρωπαϊκό πρόβλημα, πρέπει ακριβώς να αντιμετωπιστεί ως ευρωπαϊκό, γιατί μας επηρεάζει όλους και γιατί σε αντίθετη περίπτωση μόνο να οξυνθεί μπορεί».

Πρόσθεσε ότι «με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα, σε πολλές χώρες της Ευρώπης, την ανεργία, την αναιμική ανάπτυξη, τις περιφερειακές ανισότητες, κινδυνεύουμε να χάσουμε μια γενιά. Η χαλαρή και αναποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων δημιουργούν ένα νέο κύμα ευρωσκεπτικισμού και υποσκάπτουν την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών στα κεκτημένα και στην αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων ευρωπαϊκών θεσμών».

Χτες, εξάλλου, ο Κ. Παπούλιας μαζί με το Γερμανό ομόλογό του υπέγραψαν την ίδρυση του «Ελληνο-Γερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας».

Συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με τον πρέσβη του Ιράν

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε χτες, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, με τον πρέσβη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Μπεχνάμ Μπεχρούζ.

Στη συνάντηση εξετάστηκαν οι επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή, η κατάσταση στο Ιράκ και την Ουκρανία, εκφράστηκε η αλληλεγγύη των δύο πλευρών στο δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού ενάντια στην κατοχή και τις εγκληματικές επιθέσεις του Ισραήλ.

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στις θέσεις του ΚΚΕ κατά της εμπλοκής της ελληνικής κυβέρνησης στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και εξέφρασε την αντίθεση του Κόμματος στα οικονομικά - πολιτικά μέτρα σε βάρος του Ιράν.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ένταση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, την όξυνση των αντιθέσεων και ανταγωνισμών στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, σημείωσε ιδιαίτερα τις συνέπειες στην περιοχή μας.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ καυτηρίασε το ρόλο των ΗΠΑ και της ΕΕ στη στήριξη και τον εξοπλισμό των δυνάμεων που συγκροτούν το «Ισλαμικό κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε», τις επεμβάσεις και τους πολέμους των ιμπεριαλιστών στο Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη.

Εδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα συγκρότησης μετώπου πάλης των λαών για την αντιμετώπιση της επικίνδυνης κατάστασης που θυμίζει μπαρουταποθήκη.

ΕΛΛΑΔΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Διερευνητικές επαφές στο φόντο των «μπίζνες»

Ο 58ος γύρος των λεγόμενων διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας γίνεται σήμερα, Σάββατο, στη Θεσσαλονίκη (ο προηγούμενος είχε γίνει αρχές Ιούνη στη Σμύρνη), στο πλαίσιο των περιλάλητων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Οι επαφές διεξάγονται λίγες μέρες μετά τη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, στην Ουαλία, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, συνάντηση όπου διαπιστώθηκαν αποκλίσεις σε μια σειρά ζητήματα, όπως το Κυπριακό.

Σε κάθε περίπτωση, οι τέτοιες συναντήσεις και διαβουλεύσεις αντανακλούν τη βούληση ελληνικών και τουρκικών μονοπωλίων, όπως και άλλων, να βρεθεί ένας τρόπος συνεννόησης στους, πάντοτε παρόντες, μεταξύ τους ανταγωνισμούς, προκειμένου να προχωρήσουν οι «μπίζνες» στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή.

ΥΠΕΞ
Απάντηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Την αντίδραση της Αθήνας προκάλεσαν δηλώσεις του Γερμανού υφυπουργού Εξωτερικών, Μ. Ροτ, πως το θέμα των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου έχει οριστικά ρυθμιστεί νομικά και, επομένως, δεν υφίσταται -κατά τη γερμανική πλευρά- ζήτημα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κ. Κούτρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, δήλωσε τα εξής: «Οι ελληνικές θέσεις είναι γνωστές. Τις έχει διατυπώσει η Ελλάδα προς την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας σε όλα τα πολιτειακά και πολιτικά επίπεδα και προς το παρόν αναμένουμε το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής και την γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ