Σάββατο 13 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
Ανήσυχος για τους ανταγωνισμούς και το βάθεμα της κρίσης

Ανήσυχος για την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, το βάθος της καπιταλιστικής κρίσης, τον αναιμικό χαρακτήρα της ανάκαμψης, τις δεδομένες στο σύστημα ανισομετρίες και την ογκούμενη ανεργία των νέων εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, που βρέθηκε στο Βερολίνο μετά από πρόσκληση που του απηύθυνε ο Γερμανός ομόλογός του, Γιόακιμ Γκάουκ, προκειμένου να παραστεί χτες σε επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τη θέσπιση προγράμματος υποτροφιών, που αφορά στη μετεκπαίδευση και ανταλλαγή νέων ηλικιακά στελεχών από υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης ανάμεσα σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν.

Στο χαιρετισμό του ο Κ. Παπούλιας μεταξύ άλλων τόνισε: «Πριν ένα χρόνο, ελάχιστοι θα προέβλεπαν ότι σήμερα θα υπήρχε στην ήπειρό μας μία πολεμική ανάφλεξη που κινδυνεύει να δημιουργήσει νέα ρήγματα, ρήγματα τα οποία ελπίζαμε ότι δε θα ξαναεμφανίζονταν. Στη νότια γειτονία της ΕΕ, αλλά και σε άλλα μέρη, υπάρχουν πολλαπλές εστίες κρίσης, των οποίων τα αποτελέσματα τα νιώθουμε στην Ευρώπη και τα νιώθουμε με ιδιαίτερη ένταση στη χώρα μου, που αποτελεί το εξωτερικό σύνορο της ΕΕ. Η παράτυπη μετανάστευση, που εντείνεται δραματικά από τις κρίσεις αυτές και αποτελεί ένα οξύ ευρωπαϊκό πρόβλημα, πρέπει ακριβώς να αντιμετωπιστεί ως ευρωπαϊκό, γιατί μας επηρεάζει όλους και γιατί σε αντίθετη περίπτωση μόνο να οξυνθεί μπορεί».

Πρόσθεσε ότι «με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα, σε πολλές χώρες της Ευρώπης, την ανεργία, την αναιμική ανάπτυξη, τις περιφερειακές ανισότητες, κινδυνεύουμε να χάσουμε μια γενιά. Η χαλαρή και αναποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων δημιουργούν ένα νέο κύμα ευρωσκεπτικισμού και υποσκάπτουν την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών στα κεκτημένα και στην αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων ευρωπαϊκών θεσμών».

Χτες, εξάλλου, ο Κ. Παπούλιας μαζί με το Γερμανό ομόλογό του υπέγραψαν την ίδρυση του «Ελληνο-Γερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ