Σάββατο 13 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΙΛΙΑ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΔΕΘ
Με το σταγονόμετρο και υπό αίρεση οι εξαγγελίες

Ενίσχυση του κυβερνητικού «προφίλ» του κόμματός του, με παράλληλη κάλυψη των αναγκών ψηφοθηρίας, θα επιχειρήσει στην αποψινή του ομιλία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Μέτρα που θα υπηρετούν την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας με παράλληλη διαχείριση της ακραίας φτώχειας, αναμένεται να εξαγγείλει απόψε το βράδυ ο Αλ. Τσίπρας απ' τη Θεσσαλονίκη. Παρότι η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ασχολήθηκε επί μακρόν την Πέμπτη με το τι θα ειπωθεί απ' το βήμα του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου, εντούτοις ως την τελευταία στιγμή θα συνεχίζονται τα «κόψε - ράψε».

Βασική επιδίωξη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι η εμφάνιση Τσίπρα να ενισχύσει το προφίλ μιας δύναμης στον προθάλαμο της κυβερνητικής εξουσίας. Σύμφωνα με τις ως τώρα διαβεβαιώσεις κορυφαίων στελεχών του, οι εξαγγελίες θα είναι ρεαλιστικές, προσαρμοσμένες στα δημοσιονομικά δεδομένα και αυστηρά κοστολογημένες. Συγχρόνως, όμως, επιδίωξη της Κουμουνδούρου είναι να υπηρετούν και τις ανάγκες δημαγωγίας και ψηφοθηρίας, «πατώντας» στις μειωμένες απαιτήσεις που και ο ίδιος συνέβαλε να αναπτυχθούν σε ένα μέρος του λαού.

Ανάμεσα σε άλλα, αναφέρεται ότι στο τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις όπως για αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, για ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, για επιστροφή της 13ης σύνταξης σε κάποιες κατηγορίες συνταξιούχων, επίδομα ανεργίας στα 461 ευρώ, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ κ.ά.

Σε κάθε περίπτωση, αν και προφανώς οι εξαγγελίες Τσίπρα θα υπολείπονται κατά πολύ από εξαγγελίες παρελθόντων ετών, από τους τότε διεκδικητές της αστικής διαχείρισης, ακόμα κι από εξαγγελίες του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι πρότινος, ακόμα κι αυτά τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Αλ. Τσίπρας είναι αδύνατον να ανακόψουν, πόσο μάλλον να ανατρέψουν, τη γενική τάση που καταγράφεται σε όλη την ΕΕ, σε κάθε χώρα που ακολουθεί τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, πορεία που εγγυάται και επιθυμεί να ενισχύσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η τάση αυτή είναι για διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων απασχόλησης σε βάρος της σταθερής και μόνιμης εργασίας, για μείωση των μισθών και των συντάξεων, για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και πάει λέγοντας, για βάθεμα της εκμετάλλευσης με κάθε πρόσφορο μέσο. Και δεν ανακόπτεται, ανεξάρτητα από το μείγμα διαχείρισης που πρεσβεύει όποιος θέλει να διαχειριστεί την αστική εξουσία στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής λυκοσυμμαχίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ