Σάββατο 13 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΚΟ «ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΝΑΡΚΟΘΕΤΗΣΗΣ»
Ελεύθερος με χρηματική εγγύηση ο Α. Ρόντος

Στην 4η ειδική ανακρίτρια απολογήθηκε χτες ο Α. Ρόντος για την υπόθεση της ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 50.000 ευρώ. Ο Α. Ρόντος κατηγορείται για ψευδή βεβαίωση, απιστία και απάτη μαζί με άλλα πέντε άτομα. Σύμφωνα με την κατηγορία, το διάστημα 10/7/2002 - 24/1/2003 υπέγραψε διάφορα δικαιολογητικά, εγκρίνοντας χρηματοδότηση της ΜΚΟ για την υλοποίηση προγραμμάτων αποναρκοθέτησης στη Βοσνία και το Λίβανο, συνολικού ύψους 2,3 εκατ. ευρώ (κατά την κατηγορία, το σύνολο των παράνομων χρηματοδοτήσεων για τη ΜΚΟ ανέρχεται σε 9 εκατ. ευρώ).

Στην απολογία του ο Α. Ρόντος αρνήθηκε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι ο ρόλος του ως γενικού διευθυντή της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών δεν περιελάμβανε τον έλεγχο της νομιμότητας των δικαιολογητικών για την έγκριση των χρηματοδοτήσεων. Επίσης, υποστηρίζει ότι μόνο δύο από τις βεβαιώσεις έγκρισης κονδυλίων χρηματοδότησης είναι υπογεγραμμένες από τον ίδιο ενώ οι υπόλοιπες που φέρουν την υπογραφή του δεν είναι δικές του.

Επιπρόσθετα, αναφέρει ότι κατά τη διαδικασία εκταμίευσης των δόσεων προς τη ΜΚΟ, καμία υπηρεσία δεν είχε επισημάνει οποιαδήποτε έλλειψη και λέει ότι όλες αυτές οι αποφάσεις για τη λειτουργία και το νομικό πλαίσιο των ΜΚΟ είχαν ληφθεί σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο διότι συνδέονταν με την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Να σημειωθεί ότι οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι που έχουν απολογηθεί υποστηρίζουν ότι την αρμοδιότητα για τον έλεγχο των ενταλμάτων πληρωμής την είχε η Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠΕΞ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ