Σάββατο 13 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
Σχέδια «ενεργειακής ασφάλειας» για γεωστρατηγική αναβάθμιση

Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών και Ενέργειας της Βουλγαρίας, Vassil Shtonov, είχε χτες ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης. Τέθηκε επί τάπητος το σύνολο των ενεργειακών θεμάτων μεταξύ των δύο πλευρών, με στόχο την ανάπτυξη πρωτοβουλιών σε επίπεδο ΕΕ προς γεωστρατηγική αναβάθμιση των αστικών τάξεων των δύο χωρών.

Ο Γ. Μανιάτης ανέλυσε την πρόταση που διατύπωσε πρόσφατα στους αρμόδιους αξιωματούχους της ΕΕ, περί της «αναγκαιότητας» δημιουργίας ευρωπαϊκού μηχανισμού για την προμήθεια στα κράτη - μέλη της ΕΕ υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο ενεργειακής κρίσης εξαιτίας της κατάστασης στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ένας «κεντρικός συντονισμός» της αγοράς LNG σε επίπεδο ΕΕ, προκειμένου σε περίπτωση κρίσης (διακοπή στην παροχή ρωσικού καυσίμου) να υπάρξει διοχέτευση καυσίμου από χώρες που διαθέτουν πλεόνασμα προς τα κράτη - μέλη που θα έχουν έλλειμμα.

Αντιλαμβανόμενος, βέβαια, ότι σε συνθήκες «ελεύθερης αγοράς» τέτοια «αλληλεγγύη» δύσκολα επιδεικνύεται μεταξύ καπιταλιστικών κρατών, πολύ περισσότερο μεταξύ των μονοπωλιακών ομίλων που εμπορεύονται το καύσιμο, ο Γ. Μανιάτης επέμεινε ότι πρέπει να δημιουργηθούν τα «κατάλληλα κίνητρα» και να υπάρξουν εκείνες οι «εγγυήσεις» που «θα συμβάλλουν αποτελεσματικά στην αλληλεγγύη που πρέπει να επιδείξουν τα κράτη - μέλη».

Ο V. Shtonov δήλωσε ότι η Βουλγαρία στηρίζει την ελληνική πρόταση και συμφώνησε οι δυο κυβερνήσεις να συντονίσουν προς τούτο τις ενέργειές τους σε ευρωενωσιακό επίπεδο. Σε αυτό το πνεύμα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη μεταφορά φυσικού αερίου από Ελλάδα προς Βουλγαρία μέσω αντίστροφης ροής στους υπάρχοντες αγωγούς.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν, επίσης, για τα έργα που έχουν χαρακτηριστεί Κοινού Ενδιαφέροντος από την ΕΕ και, συγκεκριμένα, για το διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας - Βουλγαρίας IGB (Ιnterconnector Greece Bulgaria) και το σχέδιο κατασκευής πλωτού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Βόρεια Ελλάδα (FSRU).

Χαρακτήρισαν τον IGB ως στρατηγικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή, ευελπιστώντας ότι η κατασκευή του θα αναβαθμίσει γεωστρατηγικά τη θέση των αστικών τάξεων των δύο χωρών. Προέβησαν σε επισκόπηση της, μέχρι στιγμής, «ικανοποιητικής προόδου» και συμφώνησαν στα περαιτέρω βήματα, σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο, που πρέπει να γίνουν για την υλοποίηση του έργου.

Οπως τόνισαν, άλλωστε, οι δύο υπουργοί, IGB και FSRU θα συμβάλουν σημαντικά στην διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου, κεντρικό πρόταγμα της ΕΕ και των ΗΠΑ προκειμένου να περιοριστεί η ενεργειακή εξάρτηση από τη Μόσχα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φορτία - χρυσάφι για τους εφοπλιστές στη σκιά του πολέμου (2022-10-15 00:00:00.0)
Ξεκινούν άμεσα οι εργασίες κατασκευής (2019-10-11 00:00:00.0)
Τελείωσαν και με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ (2016-07-15 00:00:00.0)
Συνεχείς επαφές με παράγοντες των ΗΠΑ (2014-10-08 00:00:00.0)
Βάζουν στο στόχαστρο των μονοπωλίων τον πλούτο του λαού (2014-10-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ