Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνεχείς επαφές με παράγοντες των ΗΠΑ

Κλιμακώνονται οι επαφές της κυβέρνησης με παράγοντες των ΗΠΑ σε όλα τα επίπεδα, στην προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά στην ευρύτερη περιοχή, να εμπλακεί βαθύτερα στους άκρως επικίνδυνους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, διεκδικώντας μεγαλύτερο μερίδιο από την αστική λεία.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς συναντήθηκε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου με αντιπροσωπεία μελών του αμερικανικού Κογκρέσου, συγκεκριμένα τους Michele Bachmann, Gus Bilirakis, Paul Cook, Loretta Sanchez και Jack Kingston.

Κατά πληροφορίες, η συζήτηση εστίασε στο «εξαιρετικό επίπεδο» των διμερών σχέσεων σε θέματα «περιφερειακής ασφάλειας», ελληνο-αμερικανικών σχέσεων και οικονομικών εξελίξεων στην Ευρωζώνη. Οι Αμερικανοί φέρονται να εξέφρασαν την εκτίμησή τους για τη συμβολή της Ελλάδας στη «σταθερότητα» στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.

Με αντιπροσωπεία μελών του αμερικανικού Κογκρέσου συναντήθηκε χτες το μεσημέρι και ο υπουργός Εξωτερικών, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, όπως και ο γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Παναγιώτης Μίχαλος.

Οι Αμερικανοί συναντήθηκαν και με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Μανιάτη. Οπως ανακοινώθηκε, ο Γ. Μανιάτης «παρουσίασε στην αμερικανική αντιπροσωπεία το ρόλο της Ελλάδας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής ενεργειακής ασφάλειας και αναφέρθηκε αναλυτικά στα βήματα που έχουν γίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα για τη γεωπολιτική και γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας. Συγκεκριμένα, ο υπουργός ΠΕΚΑ αναφέρθηκε στο έργο του αγωγού ΤΑΡ, του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB, στους σταθμούς Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) και στα 12 ευρωπαϊκά προγράμματα Κοινού Ενδιαφέροντος», έργα υποδομών που αφορούν την εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας για τα ευρωενωσιακά μονοπώλια.

Επίσης, ο Γ. Μανιάτης, στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος μονοπωλίων του ευρωατλαντικού άξονα για τα αποθέματα υδρογονανθράκων της χώρας, «έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις ενέργειες που έχουν γίνει για την έρευνα και την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, με τελευταία την κύρωση από τη Βουλή των Ελλήνων των συμβάσεων για έρευνες σε Ιωάννινα, Κατάκολο και Πατραϊκό, αλλά και τις διεθνείς διαγωνιστικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τις 20 περιοχές σε Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης, καθώς και τις τρεις χερσαίες, σε Αρτα - Πρέβεζα, βορειοδυτική Πελοπόννησο και Αιτωλοακαρνανία».

Μια μέρα νωρίτερα, τη Δευτέρα, οι Αμερικανοί είχαν φροντίσει να δουν και τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα, όπως και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ