Σάββατο 13 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Με «εναλλαγές» το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής

«Θετική» στο ενδεχόμενο επέκτασης της «χρηματοδοτικής ενίσχυσης» προς την Ελλάδα εμφανίζεται η ΕΚΤ
«Θετική» στο ενδεχόμενο επέκτασης της «χρηματοδοτικής ενίσχυσης» προς την Ελλάδα εμφανίζεται η ΕΚΤ
«Εναλλαγές» διαφαίνονται στο μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής των κρατών της Ευρωζώνης, ενώ τα κυριότερα τμήματα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου δείχνουν να μετατοπίζονται στην ανάγκη στήριξης των κερδοφόρων επενδύσεων και της οικονομικής ανάκαμψης. Οι εξελίξεις αυτές αποτυπώνονται και στις δηλώσεις των υψηλόβαθμων στελεχών της λυκοσυμμαχίας, στο πλαίσιο της χτεσινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομίας (συμβούλιο Γιούρογκρουπ) στο Μιλάνο.

Ο επικεφαλής του Γιούργκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, σημείωσε ότι «επιτεύχθηκε ο στόχος της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και πλέον η προσοχή της Ευρωζώνης πρέπει να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη». Παράλληλα, έδωσε έμφαση στην «ανάγκη» διασύνδεσης της εφαρμοζόμενης σήμερα νομισματικής πολιτικής με τη δημοσιονομική πολιτική, τις επενδύσεις και τις «μεταρρυθμίσεις».

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μ. Ντράγκι, στο πλαίσιο φόρουμ που διοργανώθηκε στο Μιλάνο, υπογράμμισε ότι «χωρίς επενδύσεις η Ευρώπη δεν μπορεί να πετύχει οικονομική ανάκαμψη», καθώς σε αντίθετη περίπτωση η οικονομία θα «αποδυναμωθεί βραχυπρόθεσμα και θα επηρεαστούν αρνητικά οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο επενδύσεις μετά την εκδήλωση της κρίσης μειώθηκαν συνολικά κατά 20%.

Πληροφορίες, που δημοσιεύονται στον ξένο Τύπο, αναφέρουν ότι ο Μ. Ντράγκι ζήτησε από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να υποστηρίξουν μέσω κρατικών εγγυήσεων τα προγράμματα αγοράς τιτλοποιημένων δανείων, που διατρέχουν μεγαλύτερους κινδύνους και επισφάλειες. Δηλαδή να εγγυηθούν για το ύψος της ρευστότητας που οι τράπεζες θα αντλήσουν από την ΕΚΤ.

Αντίθετες με το συγκεκριμένο σχεδιασμό της ΕΚΤ εμφανίζονται οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας, οι οποίες μάλιστα φέρονται να έχουν καταθέσει κοινό κείμενο στο χτεσινό Γιούρογκρουπ. Ηδη, στο παρασκήνιο, γίνεται λόγος για τον κίνδυνο μεταφοράς προβληματικών δανείων και άλλων επισφαλειών στους ισολογισμούς της ΕΚΤ. Ο Μ. Ντράγκι, από την πλευρά του, επιχειρεί να υποβαθμίσει τις ανησυχίες, σημειώνοντας ότι «η παροχή εγγυήσεων πρέπει να εξεταστεί για την ενίσχυση του δανεισμού των επιχειρήσεων, αντίστοιχα με ό,τι κάνουν άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ».

Παζάρια για λογαριασμό του κεφαλαίου

Σε ό,τι αφορά την ελληνική κυβέρνηση, τη δέσμευσή της να ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα μέχρι το Γενάρη του 2015, μετέφερε, στο χτεσινό Γιούρογκρουπ, ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης. Σε δηλώσεις του, που ντύνονται φιλολαϊκό μανδύα, ωστόσο ιεραρχούν την προώθηση των αντεργατικών αναδιαρθρώσεων και την πολιτική σταθερότητα που αυτή απαιτεί, σημείωσε πως «η βιωσιμότητα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων εξαρτάται από την αποδοχή του κόσμου» και ότι «οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι ένα εργαλείο που πρέπει να χρησιμοποιηθεί σωστά για να γίνει η επανεκκίνηση της οικονομίας». Σημείωσε, επίσης, ότι «είναι σημαντικό ο κόσμος να πάρει μια ανάσα, να δει φως στην άκρη του τούνελ για να αποδεχθεί στη συνέχεια την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων» και ότι οι «ουσιαστικές συζητήσεις» για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα ξεκινήσουν μετά τα στρες τεστ των τραπεζών.

Στο πλαίσιο των επαφών του στο Μιλάνο, ο Γκ. Χαρδούβελης συναντήθηκε με τον Μ. Ντράγκι. Η ΕΚΤ εμφανίζεται θετική στο ενδεχόμενο επέκτασης της χρηματοδοτικής ενίσχυσης προς την Ελλάδα, με την εφαρμογή και τρίτου δανειακού προγράμματος. Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός ενδέχεται να συνδέεται με την προσπάθεια «διεμβολισμού» του ΔΝΤ, η τρέχουσα δανειακή σύμβαση του οποίου με την Ελλάδα φτάνει μέχρι και το 2016, μετά δηλαδή τη λήξη των δόσεων από την ΕΕ.

Οι παράγοντες της ελληνικής κυβέρνησης εμφανίζονται αντίθετοι στην εφαρμογή νέου δανειακού προγράμματος. Ηδη το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε κινήσεις μείωσης του χρηματοδοτικού κενού για το 2015, προκειμένου να παζαρέψει από καλύτερες θέσεις τα συμφέροντα των ντόπιων επιχειρηματιών.

Παράλληλα, σύμφωνα με «διαρροές» από ντόπιους τραπεζίτες, εκτιμάται ότι η ΕΚΤ θα κάνει αποδεκτά ελληνικά ομόλογα «χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης» στην περίπτωση νέας δανειακής συμφωνίας με την Ελλάδα. Ο επικεφαλής του «Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας» (EFSF), Κ. Ρέγκλινκ, δήλωσε πως τα διαθέσιμα που υπάρχουν για την Ελλάδα φτάνουν τα 1,8 δισ. ευρώ (μέσω της δανειακής σύμβασης με το EFSF) και ακόμη 1,8 δισ. ευρώ μέσω ΕΚΤ, από τα κέρδη των ελληνικών κρατικών ομολόγων που παρέμειναν «ακούρευτα». Σημείωσε ότι «και τα δυο ποσά εξαρτώνται από την ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης».

Στο μεταξύ, σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του ελληνικού κρατικού χρέους προχώρησε χτες ο «οίκος αξιολόγησης» «Standard and Poor's», σύμφωνα με τον οποίο «οι κίνδυνοι σε επίπεδο δημοσιονομικής προσαρμογής έχουν υποχωρήσει». Προβλέπουν ανάκαμψη του ΑΕΠ από το 2015, καθώς και «πρωτογενή πλεονάσματα» ύψους 2% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο την περίοδο 2014 - 2017.

Η ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ

Σε ανακοίνωση, που εκδόθηκε μετά τη χτεσινή συνεδρίαση, αναφέρεται: «Το Γιούρογκρουπ ενημερώθηκε για την πορεία του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας ενόψει της νέας, 5ης κατά σειρά, αξιολόγησής του, η οποία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει πριν τα τέλη του τρέχοντος μήνα, Σεπτεμβρίου.

Η τρόικα και οι ελληνικές αρχές είχαν χρήσιμες και παραγωγικές συζητήσεις στο Παρίσι, προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για την επικείμενη αξιολόγηση. Αμέσως μόλις γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, το ΓΙούρογκρουπ θα αρχίσει τις συζητήσεις για μια σειρά από σχετικά θέματα, όπως το τι θα συμβεί αμέσως μετά τα τέλη του 2014, οπότε και λήγει το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ