Σάββατο 13 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προβληματισμός για τη δυνατότητα να περάσει τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα

«Κόκκινα» δάνεια, πλειστηριασμοί σπιτιών, παράταση «έκτακτων» χαρατσιών, εργασιακά και Ασφαλιστικό στην αντεργατική ατζέντα του επόμενου διαστήματος

Προβληματισμός επικρατεί στην συγκυβέρνηση, αλλά και σε μια σειρά αστικά επιτελεία, για τη δυνατότητά της να περάσει απρόσκοπτα τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα για λογαριασμό του κεφαλαίου. Αφορμή, οι αντιδράσεις στο εσωτερικό των κομμάτων της για τον ΕΝΦΙΑ, το γεγονός ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προέβησαν σε οκτώ συνολικά αντικαταστάσεις βουλευτών, προκειμένου η επίμαχη τροπολογία να ψηφιστεί τελικά στο Θερινό Τμήμα με 51 ψήφους υπέρ.

Η εξέλιξη αυτή οδήγησε αστικές εφημερίδες όπως τα χτεσινά «ΝΕΑ» να γράψουν ότι ο ΕΝΦΙΑ «προκαλεί ανήκεστο βλάβη στην κυβέρνηση που τον επιβάλλει - είναι ένα είδος πολιτικής αυτοκτονίας». Στο ίδιο μήκος κύματος, και περιγράφοντας τα πράγματα ακόμα πιο καθαρά, η χτεσινή «Καθημερινή» σε πρωτοσέλιδο άρθρο της, με τίτλο «Αστάθμητη μεταβλητή των εξελίξεων η Βουλή», σημείωνε ότι «το επόμενο διάστημα θα απαιτηθούν ιδιαίτερα προσεκτικοί χειρισμοί στη Βουλή, καθώς κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ολομέλειας η κυβέρνηση θα πρέπει να ψηφίσει την παράταση - έστω μειωμένης - της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και ενδεχομένως νομοθετήματα που σχετίζονται με την επερχόμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα, όπως για τους πλειστηριασμούς και ιδίως για τα εργασιακά και ασφαλιστικά». Σκληρά, δηλαδή, αντεργατικά μέτρα που απαιτούν τα μονοπώλια, για να ενισχύσουν την κερδοφορία τους στις νέες συνθήκες, όπως η απελευθέρωση των απολύσεων, μέτρα περιοριστικά της συνδικαλιστικής δράσης, η διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων κ.ά.

«Συναίνεση» για μεγαλύτερη διασφάλιση του κεφαλαίου

Την ίδια στιγμή, εντείνονται οι παρεμβάσεις, ώστε οι αστικές πολιτικές δυνάμεις να καταλήξουν σε ένα συμβιβασμό για την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, την ερχόμενη άνοιξη, ώστε να αποφευχθούν έτσι οι πρόωρες εκλογές και να εξασφαλιστεί η περιλάλητη κυβερνητική και πολιτική σταθερότητα. Στο σκεπτικό τους, προβάλλεται ότι η «πολιτική συναίνεση» θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της εφαρμογής των προαποφασισμένων αντεργατικών μέτρων.

Σε αυτό το πλαίσιο, μετά το άρθρο του στελέχους του ΠΑΣΟΚ Μιχ. Χρυσοχοΐδη στην «Καθημερινή» της περασμένης Κυριακής, όπου καλούσε ουσιαστικά τον ΣΥΡΙΖΑ να καταλήξουν σε συμφωνία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τις βασικές αναδιαρθρώσεις που έχουν ανάγκη τα μονοπώλια και εκλογές το Δεκέμβρη 2015, χτες η εφημερίδα επανήλθε στο θέμα, γράφοντας στο κύριο άρθρο της με τίτλο «Συναίνεση»: «Θα ήταν μεγάλο λάθος, αυτή την ώρα, να μπει και η Ελλάδα σε μια μακρά περιπέτεια έπειτα από ένα πολιτικό "ατύχημα" με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Υπεύθυνοι πολιτικοί έχουν προτείνει την εξεύρεση μιας συναινετικής λύσης για την Προεδρία και τον καθορισμό οριστικής ημερομηνίας για τη διεξαγωγή των επόμενων εκλογών. Αλλοι προτείνουν την όσο το δυνατόν γρηγορότερη ανάδειξη νέου Προέδρου. Γεγονός είναι ότι η χώρα, με τους βουλευτές πρώτους, κατρακυλάει σε μια οιονεί προεκλογική περίοδο που θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα. Η συναίνεση είναι ο μόνος δρόμος. Πρέπει να μπουν στην άκρη κομματικοί εγωισμοί και συμφέροντα και να δούμε για μια φορά τι συμφέρει τον τόπο μας»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ