ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
Στο Βερολίνο για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

«Γεύμα εργασίας» με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, θα έχει στο Βερολίνο, την ερχόμενη Τρίτη, 23/9, ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς.

Η ανακοίνωση για την επίσκεψη του Αντ. Σαμαρά στη γερμανική πρωτεύουσα έγινε χτες, κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών στο Βερολίνο, από την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο, Κριστιάν Βουρτζ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, η συνάντηση είχε αποφασιστεί από τους δύο ηγέτες στην κατ' ιδίαν συζήτησή τους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 16 Ιούλη. Οι Σαμαράς και Μέρκελ συμφώνησαν τότε να συναντηθούν και πάλι το Σεπτέμβρη, προκειμένου να συζητήσουν τις «προοπτικές» της ελληνικής οικονομίας και την πορεία του ελληνικού «προγράμματος προσαρμογής». Κατά τη χτεσινή ανακοίνωση, άλλωστε, της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας, Σαμαράς και Μέρκελ «θα συζητήσουν κυρίως την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, καθώς επίσης και τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής».

Αλλοι κύκλοι αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης, ενόψει και της έναρξης της συζήτησης για την περιλάλητη βιωσιμότητα του χρέους. Η κυβέρνηση προσδοκά η τέτοια βιωσιμότητα να «πιστοποιηθεί» από ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ ώστε να απελευθερωθούν κονδύλια από την εξυπηρέτηση του χρέους για την παραπέρα στήριξη μονοπωλιακών ομίλων με νέες επιδοτήσεις και φτηνά δάνεια. Ταυτόχρονα, βέβαια, είναι σε εξέλιξη η συζήτηση (τόσο στο εσωτερικό της χώρας σε μια σειρά αστικά επιτελεία, όσο και με τους δανειστές από το εξωτερικό) για το πώς θα προχωρήσει η παραπέρα απαξίωση κεφαλαίου μέσω αποκλεισμού από τα προγράμματα τέτοιας στήριξης, επιχειρήσεων ή και κλάδων ολόκληρων που θα κριθούν «μη ανταγωνιστικοί» και συνεπώς «μη βιώσιμοι».

Επιπλέον, η συνομιλία Σαμαρά - Μέρκελ θα γίνει στο φόντο των πρόσφατων παρεμβάσεων του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, που φαίνεται να ενισχύουν τη γραμμή του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, και του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι, ότι μόνο με λιτότητα και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν πρόκειται να προχωρήσει η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης. Μια ευρύτερη συζήτηση που αναπτύσσεται στο εσωτερικό του μεγάλου ευρωενωσιακού κεφαλαίου και της αστικής τάξης κάθε κράτους - μέλους χωριστά, για το ποιο μείγμα διαχείρισης θα εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντά τους.

Συζήτηση, βέβαια, που δεν αφορά τα λαϊκά συμφέροντα καθώς όλοι οι αστοί παράγοντες, όποιο μείγμα κι αν προκρίνουν για να διευρύνουν την κερδοφορία τους, ταυτόχρονα διαμηνύουν ότι δεν αμφισβητούν το διαβόητο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ. Τη σιδερένια δημοσιονομική πειθαρχία, τα μνημόνια διαρκείας που ισχύουν σε όλα τα κράτη - μέλη, σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Προτείνει εργασιακή ειρήνη και ιδιωτικοποιήσεις

Εργασιακή ειρήνη, θέσπιση εσωτερικής κινητικότητας του ανθρώπινου δυναμικού, αναπτυξιακά κίνητρα, δηλαδή χρήμα στους επιχειρηματίες, ιδιωτικοποίηση τομέων του Δημοσίου, είναι ορισμένα από τα «μέτρα» που προτείνονται από το Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή στην ετήσια έκθεσή του, την οποία παρουσίασε χτες στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για το 2013, επιβεβαιώνοντας πλήρως ότι η Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης είναι ένα ακόμα βασικό εργαλείο για την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Αναφέρεται συγκεκριμένα στην έκθεση: «Η θέσπιση εσωτερικής κινητικότητας του ανθρώπινου δυναμικού, με εναλλαγή στις θέσεις ευθύνης και με την προϋπόθεση ότι αυτή γίνεται αξιοκρατικά για την καλύτερη λειτουργία της υπηρεσίας και κατά τη δικαστική αντιμετώπιση του θέματος να εξετάζεται και το δημόσιο συμφέρον, η ιδιωτικοποίηση εκείνων των τομέων του Δημοσίου, που δεν ανταποκρίνονται στο ρόλο αυτού ως imperium, χωρίς όμως το κράτος να απολέσει σε καμία περίπτωση τον ελεγκτικό ή ρυθμιστικό του ρόλο», είναι προϋποθέσεις για τον περιορισμό της διαφθοράς στο Δημόσιο.

Προτάσεις κατέθεσε και για το πώς θα βγει η χώρα από την κρίση. «Ως μόνη διέξοδος», αναφέρεται, «από την οικονομική και συνακόλουθα δημοσιονομική και κοινωνική κρίση απομένει η οικονομική ανάπτυξη της χώρας, που απαιτεί λήψη μέτρων συνολικά και την κατάλληλη στιγμή και όχι ετεροχρονισμένα, με οικονομικά και όχι πολιτικά κριτήρια και εφόσον συντρέξουν και άλλες συνθήκες, όπως εργασιακή και κοινωνική ειρήνη, ασφάλεια δικαίου, σε βάθος χρόνου σταθερή φορολογική πολιτική, υγιής συνδικαλισμός, αναπτυξιακά κίνητρα με συνταγματικές εγγυήσεις, πάταξη της φοροδιαφυγής, υγιής ανταγωνισμός και κυρίως πάταξη της γραφειοκρατίας»!

Αποπροσανατολισμός

Ως οι πλέον διεφθαρμένοι εμφανίζονται και σε αυτήν την έκθεση οι δημόσιοι υπάλληλοι, διευκολύνοντας έτσι την επίθεση που έχει εξαπολυθεί σε βάρος τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, καταγράφηκαν 1.093 περιπτώσεις που έγινε παρέμβαση από το Γενικό Επιθεωρητή για την επίσπευση της πειθαρχικής διαδικασίας.

Διαφθορά εντοπίστηκε και στους ΟΤΑ, ενώ σε ό,τι αφορά τις ΜΚΟ, όπως επιβεβαίωσε, δεν έγινε κανένας έλεγχος λόγω και της έλλειψης προσωπικού.

Μάλιστα, για να φανεί ότι η Γενική Επιθεώρηση «τα βάζει με όλους» και αποκρύβοντας ταυτόχρονα ότι η διαφθορά είναι σύμφυτη του συστήματος, ανέφερε ότι «στην προσπάθεια που κάνω για τους επωνύμους βρίσκω ένα τείχος και αυτό είναι τα απαλλακτικά βουλεύματα. Παραπέμπω τους επώνυμους, αλλά στη διαδικασία της δικαιοσύνης βγαίνουν απαλλακτικά βουλεύματα», προσθέτοντας ότι βρίσκει πάντα μπροστά του «ένα τείχος».

Τη συνεδρίαση ωστόσο μονοπώλησε η κόντρα κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για τις εξελίξεις στη ΝΕΡΙΤ. Από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατατέθηκε η πρόταση για έκτακτη σύγκληση της επιτροπής για τις παραιτήσεις διευθυντικών στελεχών από τη ΝΕΡΙΤ, για ποινική έρευνα για το διαγωνισμό προσλήψεων και τον τρόπο που καλύφθηκε τηλεοπτικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η πρόταση απορρίφθηκε από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης. Παρών ψήφισε η ΧΑ.

Υπέρ της πρότασης τάχτηκε η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν είναι το πρόβλημα αν θα γίνει τέτοια συζήτηση στην επιτροπή, αλλά ο αποπροσανατολισμός που επιχειρείται σε βάρος των εργαζομένων. Οπως σημείωσε, το θέμα της ΝΕΡΙΤ, συνολικά της δημόσιας τηλεόρασης, είναι «καθαρά πολιτικό» και δεν μπορεί να καλλιεργείται η αυταπάτη ότι θα λυθεί στο πλαίσιο της Βουλής και όχι με αγώνες.

ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ
Φτιάχνεται κλίμα συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ

Να ηγηθεί το ΠΑΣΟΚ του εγχειρήματος αναμόρφωσης της κεντροαριστεράς με απώτερο στόχο μια κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να επιθυμεί η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του χώρου, σύμφωνα με έρευνα του ιστότοπου kentroaristera.gr., που παρουσιάζεται και ως «πρωτοβουλία για τη δημοκρατική προοδευτική παράταξη»

Στην έρευνα απάντησαν συνολικά 940 άτομα. Από αυτούς το 30,5% επιθυμεί να ηγηθεί του εγχειρήματος το ΠΑΣΟΚ, το 16,7% η πρωτοβουλία των «58», το 12% το «Ποτάμι», και το 2,4% η ΔΗΜΑΡ.

Ως προτιμότερο εταίρο σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, το 43,6% επιλέγει τον ΣΥΡΙΖΑ, και το 32,6% τη ΝΔ. Πάντως, το 46,5% όσων απάντησαν στο ερωτηματολόγιο δηλώνουν απαισιόδοξοι στο ερώτημα αν θα επιτευχθεί σύντομα η ανασυγκρότηση της «δημοκρατικής παράταξης». Το 60% πιστεύει ότι οι αιτίες είναι η έλλειψη συγκεκριμένου σχεδίου και η έλλειψη βούλησης.

Η δημοσιοποίηση της έρευνας έρχεται λίγες ώρες μετά και τις δηλώσεις του εκπρόσωπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δ. Καρύδη, που ξεκαθάρισε ότι η πρόσκληση Βενιζέλου για «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας» αφορά και τον ΣΥΡΙΖΑ, «αρκεί να υπάρξει ένα πλαίσιο και από την άλλη μεριά. Να μην υπάρχουν ύβρεις, πολεμικές κραυγές και λάσπη προς τους πολιτικούς αντιπάλους, να μην εκτοξεύονται απειλές ότι θα σας βάλουμε όλους στη φυλακή».

Στο πλαίσιο των διεργασιών στο χώρο αυτό ο πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Β. Οικονόμου ανακοίνωσε χτες τη συγκρότηση κίνησης με την ονομασία «Δημοκρατικός Σύνδεσμος». Διακηρύσσεται ως στόχος η «ανασυγκρότηση του ριζοσπαστικού κέντρου», ώστε μαζί «με τις δυνάμεις της Μεταρρύθμισης και της Ανανεωτικής Αριστεράς» να διεκδικήσουν ρόλο στο αστικό πολιτικό σύστημα κι αναβαθμισμένη κυβερνητική θέση. Ο «Δημοκρατικός Σύνδεσμος» καλεί «όλες τις Μεταρρυθμιστικές δυνάμεις που αναφέρονται στο Ριζοσπαστικό Κέντρο, στην Ανανεωτική Αριστερά και στη Σοσιαλδημοκρατία να κινητοποιηθούν» για «την άμεση εκκίνηση του διαλόγου».

ΕΠ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση στο Μάλι - Μάδι

Εκδήλωση για τους μαχητές και τις μαχήτριες του ΔΣΕ, τιμώντας τις μεγάλες νίκες του στο Μάλι - Μάδι το Σεπτέμβρη του 1948, διοργανώνει η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, την Κυριακή 21/9, στις 11 το πρωί.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Μάλι - Μάδι, στο χώρο του μνημείου προς τιμήν των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ. Θα μιλήσει ο Μιχάλης Καραμπατζιάς, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση, θα αναγνωστούν αποσπάσματα από το βιβλίο του Τ. Γεροζήση «Βίτσι, Αύγουστος - Νοέμβρης 1948».

Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι, στις 12.30 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία του Δεντροχωρίου.

Στο Βατικανό ο Αλ. Τσίπρας

Στο Βατικανό για συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο μεταβαίνει, σήμερα, ο Αλ. Τσίπρας. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, θα συζητήσουν θέματα που αφορούν στην παγκόσμια ειρήνη, στο μεταναστευτικό και την κλιματική αλλαγή.

Οπως ήταν αναμενόμενο, ο ΣΥΡΙΖΑ άδραξε την ευκαιρία για να ενισχύσει το προφίλ του ως δύναμης με «διεθνή αναγνώριση και εμβέλεια» και ως «ισότιμου συνομιλητή στα διεθνή φόρα». Αλλά και για να υπερασπιστεί το μείγμα διαχείρισης που υποστηρίζει ως το ενδεδειγμένο για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας. Οπως αναφέρει σε non paper, στα φόρα όπου συμμετέχει προβάλλει «τη διαφορετική στρατηγική για την πορεία της Ευρώπης και την έξοδο απ' την κρίση, σε αντίθεση με την κυβέρνηση που αναμασά την καταστροφική συνταγή της κ. Μέρκελ».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για να τους ενημερώσει για την επικείμενη συνάντηση και να συζητήσει μαζί τους για τις σχέσεις του Πατριαρχείου και της Ελλαδικής Εκκλησίας με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Βιβλιοπαρουσίαση στα Τρίκαλα

Οι Τομεακές Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στα Τρίκαλα, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών και των δραστηριοτήτων τους για την αντιμετώπιση του δηλητηρίου του φασισμού - ναζισμού, οργανώνουν σήμερα Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων, εκδήλωση - παρουσίαση του βιβλίου «Φασισμός και Κοινωνική Επανάσταση», του Ρατζανί Πάλμε Ντατ.

Το βιβλίο θα παρουσιάσει η Μαρία Γαβαλά, μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ