ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ.--

Μαζικές διαδηλώσεις συνεχίστηκαν στο Χονγκ Κονγκ και το περασμένο Σαββατοκύριακο εναντίον του τρόπου εκλογής της τοπικής κυβέρνησης. Οι διαδηλωτές διεκδικούν περισσότερη «δημοκρατία» και σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία σε μεγάλο μέρος τους προέρχονται από το χώρο των πανεπιστημίων (φοιτητές, ακαδημαϊκοί αλλά και μαθητές κ.τ.λ.). Εχουν ξεκινήσει τις διαμαρτυρίες εδώ και μέρες, ενώ τα τελευταία 24ωρα φέρονταν να σχεδίαζαν κατάληψη του κέντρου της πόλης. Οι δυνάμεις καταστολής χρησιμοποίησαν σπρέι πιπεριού και δακρυγόνα για να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να κατευθυνθούν στην έδρα της τοπικής κυβέρνησης. Οι ανταποκριτές των AP, BBC, «Reuters» έκαναν λόγο για δεκάδες συλληφθέντες (σχεδόν 80) αλλά και περίπου 30 τραυματίες. Ορισμένοι χαρακτήριζαν τα γεγονότα τη «χειρότερη αναταραχή από το 1997», όταν δηλαδή η τότε βρετανική αποικία του Χονγκ Κονγκ «επέστρεψε» στην Κίνα. Μεταξύ των διοργανωτών φέρονται διάφορα «κινήματα» με ονόματα όπως η «Επανάσταση της ομπρέλας» (επειδή πολλοί λένε ότι διαδηλώνουν με ομπρέλα για να αποφύγουν τα δακρυγόνα) αλλά και το κίνημα «Καταλάβετε τη Σέντραλ» (από την κεντρική συνοικία της πόλης του Χονγκ Κονγκ).

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Σινχουά», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λι Γιουαντσάο κάλεσε σε εμβάθυνση των «μελετών» που αφορούν το Χονγκ Κονγκ και την αρχή «μια χώρα - δύο συστήματα» που προωθείται εκεί, όπως επίσης σε κατανόηση της «κατεύθυνσης» της κεντρικής κυβέρνησης και από κοινού διασφάλισης της τοπικής σταθερότητας και ευημερίας.

Παρέμβαση για τα γεγονότα έκανε το βρετανικό ΥΠΕΞ τονίζοντας ότι «αποτελεί πάγια θέση της Βρετανίας, ως συνυπογράφουσας την Κοινή Σινο-Βρετανική Δήλωση (σ.σ.: με την οποία διευθετήθηκε η μεταβίβαση της κυριαρχίας επί του Χονγκ Κονγκ) ότι η ευημερία και η ασφάλεια του Χονγκ Κονγκ ενισχύονται από τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες, περιλαμβανομένου του δικαιώματος των πολιτών να διαδηλώνουν». Η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Χουα Τσουνουίνγκ δήλωσε ότι το Πεκίνο είναι αντίθετο σε κάθε εξωτερική ανάμειξη στις υποθέσεις της Κίνας οποιασδήποτε ξένης χώρας.

Το Χονγκ Κονγκ αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα οικονομικά και χρηματοπιστωτικά κέντρα της Ασίας αλλά και διεθνώς. Οι «ισορροπίες» στην περιοχή ενδιαφέρουν μια σειρά μονοπώλια και ιμπεριαλιστικά κέντρα.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟ 2017
Οι «Τόρις» βλέπουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα

ΛΟΝΔΙΝΟ. --

Διαρροές προς το Κόμμα της Ανεξαρτησίας (UKIP) του Νάιτζελ Φάρατζ (που εκπροσωπεί εκείνο το τμήμα του βρετανικού κεφαλαίου που θέλει έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ) έχει το κυβερνών κόμμα των Συντηρητικών («Τόρις») του Ντέιβιντ Κάμερον. Στη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου των «Τόρις» στο Μπέρμιγχαμ, που ξεκίνησε τη Δευτέρα, ένας ακόμα βουλευτής του ο Μαρκ Ρέκλες ανακοίνωσε την προσχώρησή του στο κόμμα του Φάρατζ. Τον προηγούμενο μήνα, είχε προηγηθεί άλλος ένας βουλευτής ο Ντάγκλας Κάρσγουελ, ενώ το συνέδριο γίνεται πριν τις βουλευτικές εκλογές τον Μάη το 2015 και το δημοψήφισμα που έχει οριστεί για το 2017 για την παραμονή ή όχι του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ. Πάντως, ο πρωθυπουργός Ντέβιντ Κάμερον, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο BBC δήλωσε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει νέα διαπραγμάτευση με καλύτερους όρους για τη Βρετανία (καλύτερους όρους για την αστική τάξη) και είπε ότι μόνο το κόμμα του μπορεί να εγγυηθεί τη σωστή διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. «Εάν δεν το επιτύχω (σ.σ. τους καλύτερους όρους) ανήκει στον βρετανικό λαό η απόφαση εάν θα μείνουμε ή θα φύγουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά. Φυσικά, η αποχώρηση της Βρετανίας (δεν είναι στην Ευρωζώνη) από την ΕΕ θα έχει σημαντικές συνέπειες συνολικά σε αυτήν τη διακρατική καπιταλιστική ένωση, το μέγεθος των οποίων δεν μπορεί να προβλεφτεί αυτή την στιγμή και με δεδομένο ότι η καπιταλιστική κρίση δεν έχει ξεπεραστεί.

Είναι φανερό ότι και κάτω από την πίεση του UKIP, το Συντηρητικό Κόμμα προσπαθεί να έχει όλες τις γέφυρες ανοικτές με τμήματα του κεφαλαίου, που συνδέουν τα συμφέροντα τους εκτός ΕΕ. Ειδικότερα, και το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία στη Σκοτία (με 45% υπέρ) έδειξε ότι οξύνεται η ενδοαστική αντιπαράθεση και η ανάγκη για έναν νέο συμβιβασμό. Εξάλλου, το Εθνικό Κόμμα Σκοτίας έχει δηλώσει ότι η συνέχεια της «μάχης» για την ανεξαρτητοποίηση θα αξιοποιήσει και το δημοψήφισμα του 2017.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Εκρηξη ηφαιστείου με δεκάδες νεκρούς

ΤΟΚΙΟ.--

«Εξαιρετικά δύσκολη» ήταν - σύμφωνα με τις αρχές - η πρόβλεψη της έκρηξης του ηφαιστείου Οντάκε που σημειώθηκε το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου στην Ιαπωνία, με αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό αλλά και το θάνατο δεκάδων ορειβατών. Το «Ρόιτερς» μετέδωσε πως ήταν η πρώτη θανάσιμη έκρηξη ηφαιστείου στη χώρα από το 1991.

Γκρίζα τέφρα είχε καλύψει τα πάντα σε όλη τη γύρω περιοχή. Τις πρώτες ώρες μετά την έκρηξη είχαν εντοπιστεί 31 άτομα «σε κατάσταση καρδιακής ανακοπής κοντά στην κορυφή». Χτες το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας, πρακτορεία όπως το BBC και το «Ρόιτερς» σημείωναν εκτιμήσεις για 36 συνολικά νεκρούς. Υπολογίζεται ότι τραυματίστηκαν ακόμα 40 άτομα. Το συγκεκριμένο ηφαίστειο έχει ύψος 3.067 μ. και βρίσκεται 200 χιλιόμετρα δυτικά του Τόκιο.

Ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιοσιχίντε Σούγκα, δήλωσε ότι «δε νομίζει» η έκρηξη του Οντάκε να επηρεάσει τα σχέδια επαναλειτουργίας του πυρηνικού αντιδραστήρα του εργοστασίου Σεντάι, που βρίσκεται επίσης σε ηφαιστειακά δραστήρια περιοχή. Η Πυρηνική Ρυθμιστική Αρχή (NRA) είχε χαρακτηρίσει αμελητέα την πιθανότητα «σημαντικής» ηφαιστειακής δραστηριότητας στη διάρκεια ζωής του πυρηνικού σταθμού Σεντάι που εκμεταλλεύεται η «Kyushu Electric Power». Χτες, οι έρευνες για τη διάσωση όσων ακόμα αγνοούνταν στο Οντάκε σταμάτησαν, εξαιτίας φόβων από τις εκροές πολύ επικίνδυνων αερίων. Επιπλέον, η Μετεωρολογική Υπηρεσία προέβλεψε ότι είναι πιθανό να σημειωθούν περαιτέρω εκρήξεις.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Πενθήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποιεί ο Ινδός πρωθυπουργός, ενώ σήμερα έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα. Τη μέρα που έφτασε στις ΗΠΑ, μετά από αγωγή μιας ΜΚΟ, δικαστήριο της Νέας Υόρκης τού απηύθυνε κατηγορίες για τη σφαγή μουσουλμάνων η οποία είχε γίνει το 2002 στο ινδικό κρατίδιο Γκουτζαράτ, όπου ήταν τοπικός πρωθυπουργός. Ο Μόντι έχει προθεσμία 21 ημερών για να αντιδράσει. Το 2005 οι αμερικανικές αρχές είχαν αρνηθεί να του θεωρήσουν το διαβατήριο εξαιτίας των γεγονότων στο Γκουτζαράτ. Πάντως, είναι σαφές ότι η Ουάσιγκτον ενδιαφέρεται να δυναμώσει τις σχέσεις της με την Ινδία.

ΧΑΓΗ.-- Οι εισαγγελείς της ενάγουσας αρχής για εγκλήματα πολέμου ολοκλήρωσαν χτες την υπόθεσή τους εναντίον του πρώην αρχηγού των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς, ισχυριζόμενοι πως ο κατηγορούμενος ήταν «κινητήρια δύναμη» και «σταθερά επικεφαλής μιας γενοκτονικής εκστρατείας» για την «αποκάθαρση» της Σερβίας από τον μη σερβικό πληθυσμό της. Ζήτησαν την επιβολή ισόβιας κάθειρξης. Ο Κάρατζιτς, ο οποίος υπερασπίσθηκε μόνος του τον εαυτό του, απορρίπτει το δικαστήριο ως εργαλείο της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ και των άλλων δυνάμεων επέμβασης στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

ΠΕΚΙΝΟ - ΤΖΟΥΜΠΑ.-- Εκπρόσωπος του σινικού υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε την αποστολή 700 Κινέζων στρατιωτών που θα υπηρετήσουν στο πλαίσιο «ειρηνευτικής» αποστολής του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς επιβεβαίωσε την παρουσία του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στα μέσα Οκτώβρη, οπότε θα παραβρεθεί στις επικείμενες εκδηλώσεις για την 70ή επέτειο της απελευθέρωσης του Βελιγραδίου από τους ναζί, με τη συμβολή του Κόκκινου Στρατού.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντάλα αλ-Θίνι και η κυβέρνησή του ορκίστηκαν προχτές, λίγο μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που πήρε από το νέο κοινοβούλιο, έχοντας να αντιπαλέψει το αυθαίρετο κοινοβούλιο των ισλαμιστών που εδρεύει στην πρωτεύουσα Τρίπολη. Η νέα κυβέρνηση έχει 13 υπουργούς περιλαμβανομένων τριών αναπληρωτών του προέδρου της κυβέρνησης, αλλά δε διαθέτει υπουργό Πετρελαίου. Ο πετρελαϊκός τομέας θα διοικείται από την κρατική εταιρεία «National Oil Corp» (NOC) όπως και επί Καντάφι.

ΓΑΛΛΙΑ
Ξανά πρώτο το «δεξιό» UMP στη Γερουσία

ΠΑΡΙΣΙ.--

Την τρίτη απανωτή εκλογική ήττα μέσα στο τελευταίο εξάμηνο μέτρησε το Σοσιαλιστικό Κόμμα Γαλλίας (PS) το περασμένο Σαββατοκύριακο, στις εκλογές για τη μερική ανανέωση της Γερουσίας. Το «δεξιό» κόμμα UMP κέρδισε πάλι την πρώτη θέση που μετά από πάρα πολλά χρόνια είχε χάσει το 2011 από το PS.

Αναλυτικά, το UMP εξέλεξε 145 γερουσιαστές από 130, το PS 112 από 128, το «κεντρώο» UDI (που θεωρείται σταθερός σύμμαχος του UMP) 38 από 31. Το ακροδεξιό «Εθνικό Μέτωπο» (FN) της Μαρίν Λε Πεν εξέλεξε δύο έδρες (στη νοτιοανατολική χώρα) στη Γερουσία, για πρώτη φορά από τότε που ιδρύθηκε.

Η Γερουσία αποτελεί τη λεγόμενη «Ανω Βουλή» του γαλλικού Κοινοβουλίου. Σε περίπτωση διαφορετικής απόφασης με την «Κάτω Βουλή» (την Εθνοσυνέλευση δηλαδή) υπερισχύει η τοποθέτηση της δεύτερης. Τα αποτελέσματα αυτά εμφανίστηκαν ενώ πριν δέκα περίπου μέρες ο Νικολά Σαρκοζί επιβεβαίωσε ότι θα είναι υποψήφιος για τις εκλογές που θα γίνουν το Νοέμβρη για την προεδρία του UMP. Τη διαδικασία αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος επιβεβαιώνει και η ενίσχυση του FN. Φανερώνει διεργασίες στο εσωτερικό της γαλλικής αστικής τάξης σχετικά με την αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης και τη διασφάλιση της θέσης της, στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς.

  • Οι εκπρόσωποι του συνδικάτου SNPL, του μεγαλύτερου συνδικάτου των πιλότων της «Air France», ανακοίνωσαν τη λήξη των απεργιακών κινητοποιήσεων που είχαν ξεκινήσει στις 15 Σεπτέμβρη, ενάντια σε αναδιαρθρώσεις με μια σειρά αντεργατικές συνέπειες. «Αποφασίσαμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας αίροντας τις απεργιακές κινητοποιήσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του συνδικάτου, Γκιγιόμ Σμιτ, λέγοντας πως επιθυμία είναι να «συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις σε ένα πιο ήρεμο κλίμα».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ