Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Ξανά πρώτο το «δεξιό» UMP στη Γερουσία

ΠΑΡΙΣΙ.--

Την τρίτη απανωτή εκλογική ήττα μέσα στο τελευταίο εξάμηνο μέτρησε το Σοσιαλιστικό Κόμμα Γαλλίας (PS) το περασμένο Σαββατοκύριακο, στις εκλογές για τη μερική ανανέωση της Γερουσίας. Το «δεξιό» κόμμα UMP κέρδισε πάλι την πρώτη θέση που μετά από πάρα πολλά χρόνια είχε χάσει το 2011 από το PS.

Αναλυτικά, το UMP εξέλεξε 145 γερουσιαστές από 130, το PS 112 από 128, το «κεντρώο» UDI (που θεωρείται σταθερός σύμμαχος του UMP) 38 από 31. Το ακροδεξιό «Εθνικό Μέτωπο» (FN) της Μαρίν Λε Πεν εξέλεξε δύο έδρες (στη νοτιοανατολική χώρα) στη Γερουσία, για πρώτη φορά από τότε που ιδρύθηκε.

Η Γερουσία αποτελεί τη λεγόμενη «Ανω Βουλή» του γαλλικού Κοινοβουλίου. Σε περίπτωση διαφορετικής απόφασης με την «Κάτω Βουλή» (την Εθνοσυνέλευση δηλαδή) υπερισχύει η τοποθέτηση της δεύτερης. Τα αποτελέσματα αυτά εμφανίστηκαν ενώ πριν δέκα περίπου μέρες ο Νικολά Σαρκοζί επιβεβαίωσε ότι θα είναι υποψήφιος για τις εκλογές που θα γίνουν το Νοέμβρη για την προεδρία του UMP. Τη διαδικασία αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος επιβεβαιώνει και η ενίσχυση του FN. Φανερώνει διεργασίες στο εσωτερικό της γαλλικής αστικής τάξης σχετικά με την αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης και τη διασφάλιση της θέσης της, στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς.

  • Οι εκπρόσωποι του συνδικάτου SNPL, του μεγαλύτερου συνδικάτου των πιλότων της «Air France», ανακοίνωσαν τη λήξη των απεργιακών κινητοποιήσεων που είχαν ξεκινήσει στις 15 Σεπτέμβρη, ενάντια σε αναδιαρθρώσεις με μια σειρά αντεργατικές συνέπειες. «Αποφασίσαμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας αίροντας τις απεργιακές κινητοποιήσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του συνδικάτου, Γκιγιόμ Σμιτ, λέγοντας πως επιθυμία είναι να «συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις σε ένα πιο ήρεμο κλίμα».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ