Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συζητήσεις με το βλέμμα στραμμένο στον ενεργειακό πλούτο

Συνάντηση με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο είχε ο Κύπριος Πρόεδρος, επιβεβαιώνοντας το αυξημένο αμερικανικό «ενδιαφέρον»

Από τη συνάντηση του Προέδρου της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη, με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στις 26/9/14 στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ
Από τη συνάντηση του Προέδρου της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη, με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στις 26/9/14 στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Τα σχέδια όλο και βαθύτερης εμπλοκής του κυπριακού λαού στις κόντρες για τις μπίζνες που θέλουν να στήσουν τα μονοπώλια με τον ενεργειακό πλούτο της ευρύτερης περιοχής επιβεβαίωσε και η συνάντηση που είχε την Παρασκευή (πρωί Σαββάτου ώρα Ελλάδας), στη Νέα Υόρκη, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, «ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέτασαν τις πιθανές συνεισφορές που θα μπορούσε να κάνει η Κύπρος, με μία διευθέτηση, στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής». Επιπλέον, οι δύο άντρες συμφώνησαν στην «περαιτέρω ενδυνάμωση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης» των δύο χωρών.

Τηλεγράφημα του ΑΠΕ σημείωνε ότι ο Μπάιντεν επανέλαβε στον Αναστασιάδη πως οι ΗΠΑ θα παρέμβουν προς την πλευρά της Αγκυρας την «κατάλληλη στιγμή», όπως και ότι ο Μπάιντεν έκανε λόγο για τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις του ο Ν. Αναστασιάδης αναφέρθηκε σε συνάντηση που έγινε «σε μία φιλικότατη ατμόσφαιρα και απασχόλησε μία σειρά από θέματα, που αφορούν πρώτιστα και πάνω απ' όλα το αναβαθμισμένο ενδιαφέρον των ΗΠΑ». Ο ίδιος πρόσθεσε πως στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν, ακόμα, «η ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων και οι διάφορες θεματικές που μπορούν να αποτελέσουν ακριβώς την αναβάθμιση αυτών των σχέσεων. Το τρίτο είναι η αναγνώριση του αναβαθμισμένου ρόλου που διαδραματίζει η Κύπρος στην περιοχή και ένα εξίσου σημαντικό θέμα, η προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη».

Ο Κύπριος Πρόεδρος επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «αυτό που αναμένουμε είναι ενεργό εμπλοκή, με την έννοια, εφόσον προχωρήσει ο διάλογος ή υπάρχουν δυσκολίες, παρεμβάσεις προς την τουρκική πλευρά, ώστε να υπάρξει προσαρμογή με αυτά που θα συνάδουν με το Κοινό Ανακοινωθέν, με τις βασικές αρχές και αξίες της ΕΕ, με μία λύση που οπωσδήποτε δεν θα αφήνει νικητές και ηττημένους, αλλά θα είναι ένα αποτέλεσμα που θα δημιουργεί ένα κράτος, το οποίο θα είναι ισότιμο μέσα στην ΕΕ και θα αντιμετωπίζει τις ανησυχίες και των δύο πλευρών».

Συνάντηση Μουν - Ερογλου

Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, συναντήθηκε και με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Ντερβίς Ερογλου, ο οποίος μίλησε πάλι για «αδιαλλαξία της "άλλης πλευράς"». Ισχυρίστηκε ότι «η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για μια τελευταία προσπάθεια εξεύρεσης λύσης», επισημαίνοντας πως «πρέπει να λάβουμε υπόψη τα λάθη και τις εμπειρίες άλλων εποχών για να φτάσουμε σε βιώσιμη λύση για όλες τις πλευρές». Επιπλέον, συμπλήρωσε: «Δεν μπορούμε να μιλάμε μόνο για υποχωρήσεις της μίας πλευράς, αλλά για ένα πάρε - δώσε. Ελπίζω να καταλάβει η "άλλη πλευρά" πως οι δυο κοινότητες είναι ισότιμες στις συνομιλίες». Σχετικά με τα αποθέματα φυσικού αερίου δήλωσε ότι «δεν ανήκουν μόνο στη μία πλευρά, αλλά και στις δύο και γι' αυτό το λόγο η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει κάνει ήδη δύο προτάσεις για συνεκμετάλλευση, όμως και οι δύο προτάσεις απορρίφθηκαν από το νότο».

Τόνισε πως «εθνικιστικές τάσεις στην ελληνοκυπριακή κοινότητα πιέζουν για μονομερή εκμετάλλευση», υποστηρίζοντας παράλληλα ότι «αν οι δύο κοινότητες συμφωνήσουν επί του φυσικού αερίου τότε αυτό θα αποτελέσει καταλύτη για συμφωνία γενικότερα».

Εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ότι ο Μουν «τους παρότρυνε (σ.σ. τους δύο ηγέτες) να εργασθούν χωρίς καθυστέρηση για να γεφυρώσουν τις διαφορές που παραμένουν μεταξύ των θέσεών τους, με βάση τις αρχές που εκτίθενται στο Κοινό Ανακοινωθέν».

Τέλος, τα πρακτορεία μετέδωσαν ότι στην ετήσια σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, αραβικές χώρες αντέδρασαν στην προσπάθεια της Τουρκίας να γίνει αναφορά σε «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου». Ανάμεσα σε όσους αντέδρασαν ήταν και η Αίγυπτος, με την οποία ήδη η κυπριακή κυβέρνηση δυναμώνει τη συνεργασία της για τη «συνεκμετάλλευση» του φυσικού πλούτου των λαών της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ