Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Εκρηξη ηφαιστείου με δεκάδες νεκρούς

ΤΟΚΙΟ.--

«Εξαιρετικά δύσκολη» ήταν - σύμφωνα με τις αρχές - η πρόβλεψη της έκρηξης του ηφαιστείου Οντάκε που σημειώθηκε το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου στην Ιαπωνία, με αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό αλλά και το θάνατο δεκάδων ορειβατών. Το «Ρόιτερς» μετέδωσε πως ήταν η πρώτη θανάσιμη έκρηξη ηφαιστείου στη χώρα από το 1991.

Γκρίζα τέφρα είχε καλύψει τα πάντα σε όλη τη γύρω περιοχή. Τις πρώτες ώρες μετά την έκρηξη είχαν εντοπιστεί 31 άτομα «σε κατάσταση καρδιακής ανακοπής κοντά στην κορυφή». Χτες το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας, πρακτορεία όπως το BBC και το «Ρόιτερς» σημείωναν εκτιμήσεις για 36 συνολικά νεκρούς. Υπολογίζεται ότι τραυματίστηκαν ακόμα 40 άτομα. Το συγκεκριμένο ηφαίστειο έχει ύψος 3.067 μ. και βρίσκεται 200 χιλιόμετρα δυτικά του Τόκιο.

Ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιοσιχίντε Σούγκα, δήλωσε ότι «δε νομίζει» η έκρηξη του Οντάκε να επηρεάσει τα σχέδια επαναλειτουργίας του πυρηνικού αντιδραστήρα του εργοστασίου Σεντάι, που βρίσκεται επίσης σε ηφαιστειακά δραστήρια περιοχή. Η Πυρηνική Ρυθμιστική Αρχή (NRA) είχε χαρακτηρίσει αμελητέα την πιθανότητα «σημαντικής» ηφαιστειακής δραστηριότητας στη διάρκεια ζωής του πυρηνικού σταθμού Σεντάι που εκμεταλλεύεται η «Kyushu Electric Power». Χτες, οι έρευνες για τη διάσωση όσων ακόμα αγνοούνταν στο Οντάκε σταμάτησαν, εξαιτίας φόβων από τις εκροές πολύ επικίνδυνων αερίων. Επιπλέον, η Μετεωρολογική Υπηρεσία προέβλεψε ότι είναι πιθανό να σημειωθούν περαιτέρω εκρήξεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ