Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
69η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΗΕ
Οι επεμβάσεις στο προσκήνιο

Οι επιδρομές των ΗΠΑ στη Συρία, οι δραματικές συνέπειες της πρόσφατης επίθεσης των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας αλλά και η επιθετικότητα δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και μία σειρά επεμβάσεις σε Βαλκάνια, Κεντρική Ασία, Μέση Ανατολή κυριάρχησαν στις ομιλίες δεκάδων ηγετών που ανέβηκαν στο βήμα της 69ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ μέσα στο τελευταίο τριήμερο.

Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Ουαλίντ αλ Μοάλεμ, κατηγόρησε χτες τις ΗΠΑ για υποκριτική πολιτική σημειώνοντας ότι την ώρα που βομβαρδίζουν τους «τζιχαντιστές», την ίδια ώρα δίνουν σε άλλους χρήμα και εκπαίδευση δημιουργώντας «γόνιμο έδαφος για περισσότερη βία και τρομοκρατία στην περιοχή». Πρόσθεσε ότι οι επιδρομές κατά του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) δεν επαρκούν, αντιπροτείνοντας πιέσεις σε γειτονικές χώρες ώστε να σταματήσουν να τους υποστηρίζουν.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ισχυρίστηκε ότι το Ιράν και όχι οι «τζιχαντιστές» του «Ισλαμικού Κράτους» «είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον κόσμο» επειδή, όπως είπε, προσπαθεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Και κατέληξε: «Το να νικήσουμε το ΙΚ και να αφήσουμε το Ιράν ως δύναμη που απέχει λίγο από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα είναι σαν να κερδίζουμε τη μάχη και να χάνουμε τον πόλεμο».

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Αβιγκντορ Λίμπερμαν, κατηγόρησε χτες στο περιθώριο της ΓΣ τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούτ Αμπάς, πως δεν επιθυμεί την ειρήνη με το Ισραήλ, λέγοντας ότι την Παρασκευή εκφώνησε «μήνυμα μίσους».

Ο Αμπάς είχε καταγγείλει το Ισραήλ για «πόλεμο γενοκτονίας» στη Λωρίδα της Γάζας. Ανακοίνωσε πρωτοβουλία στον ΟΗΕ για χρονοδιάγραμμα τερματισμού της ισραηλινής κατοχής, ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, σημειώνοντας ότι θα ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να υπαγορεύσει τους κανόνες οποιωνδήποτε μελλοντικών συνομιλιών με το Ισραήλ. Σημείωσε, τέλος, πως είναι «αναφαίρετο δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού η υπεράσπισή του από την ισραηλινή πολεμική μηχανή και η αντίσταση σε μία αποικιοκρατική, ρατσιστική κατοχή».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, το Σάββατο κατήγγειλε τη συμμαχία των ΗΠΑ πως φιγουράρει σαν «πρωταθλητής της δημοκρατίας» ενώ στην πραγματικότητα «είναι το εντελώς αντίθετο αφού απορρίπτει τη δημοκρατική αρχή της ισοτιμίας μεταξύ ανεξάρτητων κρατών». Κατήγγειλε τις ΗΠΑ ότι θεωρούν «δικαίωμά τους τη μονομερή χρήση βίας όπου θεωρήσουν πως διακυβεύονται τα εθνικά τους συμφέροντα», ότι έχουν κάνει συνήθεια τη στρατιωτική επέμβαση και ότι «η βιωσιμότητα του συστήματος διεθνών σχέσεων έχει κλυδωνιστεί από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στην πρώην Γιουγκοσλαβία, την επέμβαση στο Ιράκ, τις επιθέσεις στη Λιβύη και την αποτυχία επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν». Δεν παρέλειψε τις αιχμές για τις «πολύχρωμες επαναστάσεις» και «άλλα σχέδια για την αλλαγή ακατάλληλων καθεστώτων» μέσω του χάους και της αστάθειας, σημειώνοντας ότι η Ουκρανία έπεσε θύμα αυτής ακριβώς της πολιτικής.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι παραβίασε το διεθνές δίκαιο όταν προσάρτησε τη Χερσόνησο της Κριμαίας, ζητώντας το επόμενο λεπτό από τους ηγέτες άλλων χωρών να αποτρέψουν την επανεμφάνιση «διχοτόμησης» του κόσμου σε Ανατολή και Δύση.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι, ζήτησε «πολιτικές λύσεις» στις «αδιάκοπες συγκρούσεις» που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ