ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Φλεβάρη 2001
Σελ. /32
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα... «πρακτορεία» της καπιταλιστικής παλινόρθωσης

Tov τίτλο «συντροφικά πρακτορεία», φέρουν σήμερα στην Πολωνία τα επίσημα πορνεία, ο αριθμός των οποίων αυξάνει ραγδαία, όσο μεγαλώνουν οι οικονομικές και κοινωνικές αντιθέσεις σ' αυτή την πρώην σοσιαλιστική χώρα.

Το πρόβλημα της πορνείας τίθεται επί τάπητος πλέον από όλα τα ΜΜΕ, όταν σ' όλα τα ξενοδοχεία, σε όλα τα Μοτέλ και ακόμα σ' όλες τις πολυκατοικίες, λειτουργούν αυτά τα ιδιόμορφα «πρακτορεία». Ομως οι εκπρόσωποι της καθολικής εκκλησίας, από τους απλούς ιεράρχες έως τους χρυσοντυμένους Μητροπολίτες, «ποιούν την νήσσαν» συστηματικά.

Ο χρονογράφος της εφημερίδας «ΤΡΙΜΠΟΥΝΑ» της Βαρσοβίας, Πιοτρ Γκατζινόφσκι, ένας από τους ελάχιστους προοδευτικούς δημοσιογράφους της Πολωνίας - είναι αυτός που πριν δυο χρόνια όταν τα γεράκια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, βομβάρδιζαν τον άμαχο πληθυσμό της Γιουγκοσλαβίας, παραβιάζοντας όλες τις νόμιμες και μη απαγορεύσεις, μαζί με άλλους δυο προοδευτικούς συναδέλφους του, πήγαν στο Βελιγράδι για να μάθουν και να καταγράψουν την αλήθεια για τα αποτρόπαια εγκλήματα που διαπράχθηκαν - ασχολήθηκε με το μείζον αυτό θέμα και έγραφε μεταξύ των άλλων: «Στις τέσσερις μεγάλες "μεταρρυθμίσεις" που προέβη το στρατόπεδο της λεγόμενης "Αλληλεγγύης" ήταν και η νομιμοποίηση των οίκων ανοχής. Η πορνεία είναι νόμιμη στη χώρα, η σωματεμπορία τιμωρείται. Σήμερα ο πρώην καθηγητής του Δικαίου και σημερινός εκπρόσωπος των δικαιωμάτων του πολίτη, Α. Ζολ, πρότεινε στον υπουργό Δικαιοσύνης τη νομιμοποίηση των οίκων ανοχής και την ατιμωρησία της σωματεμπορίας! Η πρωτοβουλία του ως άνω "κυρίου" συνδέεται ασφαλώς με τα καινούρια οικονομο-κοινωνικά φαινόμενα.

Από το τρέχον έτος οι Αρχές της χώρας εφάρμοσαν το ΦΠΑ για τις εκδόσεις και για τις εφημερίδες. Συχνά δε έχουμε δημοσιεύσεις, τις λεγόμενες "συντροφικές ανακοινώσεις", που δεν είναι τίποτα άλλο από διαφήμιση οίκων ανοχής. Ετσι το κρατικό ταμείο αντλώντας κέρδη από τις ρεκλάμες αυτές, ανέχεται και βοηθά την οργάνωση της πορνείας, πράγμα που είναι αξιόποινο».

«Είναι αλήθεια, καταλήγει ο Π. Γκατζινόφσκι, ότι τα κερδισμένα μ' αυτόν τον τρόπο χρήματα και χωρίς να παραβιάζεται το Δίκαιο, μπορούν να διατεθούν για "ευγενικούς σκοπούς", π.χ. για τη συντήρηση των αρχαίων μνημείων, την ανακαίνιση των εκκλησιών κ.ά. κατατάσσοντας το κράτος μας σε κράτος σωματεμπόρων».

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΤΣΙΡΜΙΡΑΚΗΣ
Βαρσοβία
Οδηγούν σε χρεοκοπία την Κουντούρα

Κανένας προγραμματισμός και καμιά προστασία για τον παραγωγό...
Κανένας προγραμματισμός και καμιά προστασία για τον παραγωγό...
Η Κουντούρα είναι τόπος παραγωγής μεγάλων ποσοτήτων ντομάτας θερμοκηπίου (πρώτο εισόδημα της Επαρχίας Σελίνου Κρήτης). Το κόστος παραγωγής υψηλό, που μαζί με το κόστος απόσβεσης κατασκευής θερμοκηπίου και γης είναι περίπου 185 δρχ. ανά κιλό. Ακόμη τα υψηλά ημερομίσθια και το κόστος μεταφορικών επιβάλλουν στον καλλιεργητή αυξημένη φροντίδα με στόχο τη μεγαλύτερη χρονική και στρεμματική απόδοση, ώστε να καλυφθούν πρώτα οι υποχρεώσεις προς τράπεζες και προμηθευτές φυτοφαρμάκων και μετά ό,τι μείνει. Πρέπει δε να πούμε ότι οι αγρότες θερμοκηπίων Κρήτης κατέχουν την πρωτιά στα αγροτικά χρέη.

Η άναρχη, όμως, κατάσταση που επικρατεί στο χώρο των καλλιεργητών και η μη ενημέρωση από μέρους του υπουργείου Γεωργίας, με στοιχεία για το πόση πρέπει να είναι η παραγωγή για την κατανάλωση των προϊόντων τους χειμερινούς μήνες, οδήγησαν τους καλλιεργητές στην ταυτόχρονη καλλιέργεια σ' ολόκληρη την Κρήτη του ίδιου προϊόντος. Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής είναι η προβληματική διάθεση της ντομάτας με την εξευτελιστική τιμή των 50 δρχ. το κιλό, καθώς και η καταστροφή μεγάλων ποσοτήτων. Το εξωφρενικό δε είναι, ότι ενώ θα έπρεπε να κάνουμε εξαγωγή αυτού του κηπευτικού προϊόντος, γίνονται εισαγωγές!!!

Επειδή, λοιπόν, η ζημιά είναι οικονομική και δεν έχει ξαναγίνει και αφορά όχι μόνο τους καλλιεργητές αλλά και τους άλλους επαγγελματίες, πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση. Μέχρι σήμερα, όμως, κανένας φορέας της περιοχής και του νομού δεν έχει αναλάβει την παραμικρή πρωτοβουλία. Αλήθεια, πού είναι τώρα όλοι αυτοί οι αγανακτισμένοι παραγωγοί, έμποροι, συνδικαλιστές των αγροτών, που πρωτοστατούσαν με απεργοσπαστικές κινήσεις εναντίον των κινητοποιήσεων των αγροτών και ναυτεργατών, αναθεματίζοντας τους Πατάκη, Μπούτα και Μανουσογιαννάκη;

Σοβαρή ευθύνη υπάρχει για την αδράνεια αυτή στους τοπικούς φορείς των αγροτών, που το λιγότερο που είχαν να κάνουν ήταν να καλέσουν σε γενική συνέλευση τους καλλιεργητές, να ενημερώσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες και να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης κατάστασης.

Ολοι εσείς, λοιπόν, που εκπροσωπείτε τους αγρότες, έχετε την ηθική υποχρέωση, ν' αγωνιστείτε για τα προβλήματά τους, όσο είναι καιρός ακόμη. Εσείς που κυβερνάτε αυτό τον τόπο τα τελευταία χρόνια, δεν οδηγείτε στη χρεοκοπία μόνο τους αγρότες, αλλά και ολόκληρη την οικονομία αυτού του τόπου.

Κύριε πρωθυπουργέ, κύριοι της κυβερνητικής αποστολής, όταν έρθετε στα Χανιά (σ.σ.: Απλώς πήγαν είδαν και... απήλθαν!) προσέξτε τους Χανιώτες, μπορεί να σας προσφέρουν παραπάνω τσικουδιά και να σας μπερδέψουν στις εξαγγελίες σας, δίνοντάς σας υποσχέσεις (για ψήφους) που δε θα πραγματοποιηθούν ΠΟΤΕ.

Εγώ θα επαναλάβω τη δήλωση του προέδρου της Ενωσης Σελίνου: «Κύριοι της πολιτείας, λύστε τα προβλήματα των αγροτών, γιατί όταν θα ξεσηκωθούν δε θα μπορέσει καμία Αστυνομία να τους σταματήσει»

Βύρων Ψαράκης
Συνεταιριστής Κουντούρας Χανίων
Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας

Ως γραμματέας των Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Ιωαννίνων που είμαι, ζήτησα από τα κεντρικά του ΤΕΒΕ μια κατάσταση των νέων συνταξιούχων του 2000, για να τους εγγράψουμε στο Μητρώο Μελών μας, ώστε να μπορούμε να έχουμε επαφή μαζί τους (προβλήματα του κλάδου, αλλά και συνελεύσεις, εκδηλώσεις κλπ.)

Ομως αυτή η απλή διαδικασία, που έως τώρα γινόταν χωρίς καμία δυσκολία, φέτος έμελλε να γίνει για μένα ένας πραγματικός Γολγοθάς, μπερδεύοντάς με στα γρανάζια μιας ανείπωτης γραφειοκρατίας χωρίς κανένα τέλος.

Αφού λοιπόν έγιναν από εμένα όλες οι αιτήσεις προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, όπου μου ζητήθηκαν, άρχισε ένα ατελείωτο πήγαινε - έλα από γραφείο σε γραφείο, με το αιτιολογικό ότι εξετάζουν το... ζήτημά μου. Ετσι έφθασα και στον διοικητή κ. Κόντο, όπου και αυτός με τη σειρά του με έστειλε στη Νομική Υπηρεσία, η οποία με παρέπεμψε στην «Αρχή Προστασίας Δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα» και η οποία έκρινε ότι το θέμα αφορά μόνο το ΤΕΒΕ. Οπότε ξανάφτασα εκεί όπου αρχικά είχα ξεκινήσει την τραγελαφική αυτή πορεία μου.

Ετσι στο ΤΕΒΕ, στο β' γύρο των διαπραγματεύσεων που άρχισα, μου συνέστησαν - συμβούλευσαν τον εξής πρωτότυπο τρόπο ανεύρεσης νέων συνταξιούχων: «Πηγαίνετε στα χωριά και ρωτήστε... Ειδοποιήστε τους προέδρους, για να... ρωτήσουν. Πάρτε πληροφορίες από τους ταχυδρόμους κτλ κτλ»!!! Τώρα, έπειτα από όλα αυτά τα απίθανα που μου συνέβησαν στην Αθήνα, αυτό που μου μένει να κάνω, είναι να πάρω ένα «χωνί» και ένα χάρτη του Ν. Ιωαννίνων και να πάρω σβάρνα τα 309 χωριά και τους τέσσερις δήμους και να φωνάζω αν υπάρχουν νέοι συνταξιούχοι του ΤΕΒΕ.

Στη φετινή γιορτή της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας μας, έλειπαν οι νέοι συνταξιούχοι και γι' αυτό δεν ήμασταν εμείς οι υπεύθυνοι.

Κύριοι κύριοι, Νομικέ Σύμβουλε, Ραχιώτη και Βασιλόπουλε, γιατί αυτός ο εμπαιγμός και η 10ήμερη ταλαιπωρία μου; Εμείς απλά πράγματα θέλαμε, δε σας ζητήσαμε απόρρητα κρατικά μυστικά, ούτε θελήσαμε να σπάσουμε κάποιο κώδικα όπλων του ΝΑΤΟ...

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΑΚΗΣ
Γραμματέας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Ιωαννίνων
ΣΚΕΨΕΙΣ-ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ

  Αγαπητέ «Ρίζο»

Νέος χρόνος

Γιάννης Στυλιανίδης, αντιστασιακός, ετών 85, από Στρατώνι Χαλκιδικής. Μαζί με τη μικρή μου εισφορά των δέκα χιλιάδων δρχ., σου στέλνω και ένα επίκαιρο ποίημά μου από τα πολλά που έχω γράψει, με τον τίτλο: «Νέο έτος 2001». Ο χρόνος είναι νούμερο/χωρίς ισχύ κι αξία/κι ας μη προσμένουν οι λαοί/να τους χαρίσει ευτυχία/. Ο χρόνος είναι άσχετος/ δε δίνει ούτε παίρνει/για ό,τι πράττουν οι τρανοί/καμιά ευθύνη δε φέρνει/ όπως το ΝΑΤΟ που έσπειρε/βόμβες με ουράνιο στη Σερβία... Αιτία όλων των δεινών/του κόσμου, του πλανήτη τούτου/δεν είναι οι χρόνοι που περνούν/αλλά οι άρχοντες του πλούτου. Οι κροίσοι τους πάντες κυβερνούν,/ολ' είναι μίσθαρνα όργανά τους,/καταληστεύουν τους λαούς αλύπητα/και παίρνουν μέτρα ενάντιά τους./ Στην ιταμή αυτή πρόκληση και θέση/των φασιστοκαπιταλιστών/όλοι της Γης οι κολασμένοι ενωθείτε,/ υψώστε τη γροθιά σας, ξεσηκωθείτε/σπάστε τα αιώνια δεσμά σας/και έτσι θα βρείτε τη Λευτεριά σας.

Ενοχοι και συνένοχοι

Γ. Πατέλης, Μοσχάτο. Χιλιάδες είναι τα θύματα που χτυπήθηκαν από τις «έξυπνες βόμβες» των νεοβαρβάρων του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ και που πεθαίνουν ή αργοπεθαίνουν ή τους μέλλει να πεθάνουν. Στο Ιράκ, υπήρξε και συνεχίζεται μια απίστευτη γενοκτονία, που συνοδεύεται από το εγκληματικό εμπάργκο, σε βάρος της ζωής του λαού και των άρρωστων από καρκίνο παιδιών, που έχουν κηρύξει στη χώρα ιμπεριαλιστικά γεράκια των ΗΠΑ. Με τα ίδια όπλα οι ίδιοι αυτοί τρομοκράτες μόλυναν ανεπανόρθωτα και τη «γειτονία» μας, με το λεγόμενο «σύνδρομο των Βαλκανίων». Με το έγκλημα αυτό εναντίον της ανθρωπότητας, βαρύνεται η δυναστεία των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ - ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αυτοί είναι οι ένοχοι. Οι κυβερνήσεις - μαριονέτες των κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συγκατατέθηκαν και βοήθησαν σ' αυτή τη βαρβαρότητα, είναι συνένοχοι.

Να μη μείνουν ατιμώρητοι

Δ.Θ. Λαγκαδιώτης-τάκης. Θεσσαλονίκη. Οι καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων στα Βαλκάνια, μεταξύ των οποίων και εμείς, πονάνε με τη νέα φρικτή περιπέτεια που ζουν εξαιτίας των συνεπειών των βομβαρδισμών των νατοϊκών εναντίον της Γιουγκοσλαβίας.

Οι ανθρωποφάγοι του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ - ΕΕ, διακήρυξαν ότι πάνε να αποκαταστήσουν τη χαμένη δημοκρατία στη Γιουγκοσλαβία και, τι ειρωνεία... φέρανε τον θάνατο! Σπείρανε το θάνατο στο ντόπιο πληθυσμό, καθώς και στους φαντάρους που πολέμησαν εκεί. Αυτά ήταν τα «έξυπνα» όπλα τους, όπως διαλαλούσαν.

Τώρα λένε οι θρασύδειλοι ότι δε γνωρίζανε τις συνέπειες! Οταν οι βόμβες τους πέσανε πριν λίγα χρόνια στο Ιράκ με τραγικά αποτελέσματα έως σήμερα και παλαιότερα στη Χιροσίμα - Ναγκασάκι με την εξόντωση εκατομμυρίων ανθρώπων...

Εμείς, λοιπόν, οι λαοί, πρέπει να αναλάβουμε να τιμωρήσουμε τους δολοφόνους, αγωνιζόμενοι ενωμένοι εναντίον τους.

ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ

Δημητριάδη Γιώργο, Θεσσαλονίκη. Πήραμε την επιστολή σου και σε ευχαριστούμε. Μεταβιβάσαμε αντίγραφο της επιστολής σου στην ΚΟ Θεσσαλονίκης που γνωρίζει το ζήτημα, όπως, άλλωστε, κι εσύ γνωρίζεις, και θα επικοινωνήσουν μαζί σου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ