ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Νέα μέτρα σε βάρος των λαϊκών οικογενειών

Προωθείται πετσόκομμα των οικογενειακών επιδομάτων και μείωση της γονικής άδειας

Από κινητοποιήσεις σιδηροδρομικών φέτος το καλοκαίρι
Από κινητοποιήσεις σιδηροδρομικών φέτος το καλοκαίρι
ΠΑΡΙΣΙ.--

Νέο «χτύπημα» των οικογενειακών επιδομάτων προωθεί η γαλλική κυβέρνηση, στο πλαίσιο των περικοπών που περιλαμβάνει το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2015 και της πολιτικής που απαιτεί συνεχή εξασφάλιση ζεστού χρήματος για τις επιχειρήσεις.

Ετσι, σχεδιάζεται η σύνδεση των οικογενειακών επιδομάτων με το εισόδημα κάθε νοικοκυριού και όχι τον αριθμό των παιδιών, όπως ισχύει σήμερα. Η υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρισόλ Τουρέναν, ανακοίνωσε ότι τα οικογενειακά επιδόματα θα μειωθούν στο μισό για τα νοικοκυριά με εισόδημα πάνω από 6.000 ευρώ το μήνα και κατά τρία τέταρτα για εκείνα με μηνιαίο εισόδημα μεγαλύτερο των 8.000 ευρώ. Το μέτρο εκτιμάται ότι θα «εξοικονομήσει» 400 εκατομμύρια ευρώ το 2015 και στη συνέχεια θα «εξοικονομεί» 800 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Είναι μία ακόμα απόδειξη για την αντιλαϊκή «προσήλωση» της κυβέρνησης Ολάντ και Βαλς, που διαψεύδει όσους την εμφανίζουν να μην «τιθασεύει» το δημόσιο έλλειμμά της επειδή «διαφωνεί» με την ΕΕ και το όριο του 3% από την πλευρά των λαϊκών συμφερόντων.

Στο ίδιο πλαίσιο, η κυβέρνηση στοχοποιεί και μια σειρά άλλα εργατικά δικαιώματα, όπως τη γονική άδεια, που, ειδικά στην περίπτωση των εργαζόμενων μανάδων, ετοιμάζεται να μειώσει από 30 στους 24 μήνες. Μάλιστα, επικαλείται προκλητικά την «ανάγκη να μη διακόπτεται για πολύ η καριέρα των γυναικών», όταν η αυξανόμενη ανεργία και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας συχνά ... «διακόπτουν» μια και καλή τις γυναίκες από τη δουλειά, απολύοντάς τες.

Ενδοαστική αντιπαράθεση

Την ίδια στιγμή, αυξάνονται οι διαφωνίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης στο πλαίσιο της έντασης διεργασιών και αντιθέσεων που σχετίζονται και με τις δυσκολίες ξεπεράσματος της κρίσης.

Ετσι, ο «συντηρητικός» βουλευτής Ερίκ Βερτ σχολίασε ότι «επιτίθενται στην οικογενειακή πολιτική αλλά μόνο σε αυτήν», αφήνοντας να εννοηθεί ότι το πρόβλημα είναι ο σχεδιασμός και η έκταση των νέων αντιλαϊκών ρυθμίσεων.

Διαφωνίες φέρεται να εκφράζει και το Ριζοσπαστικό κόμμα της Αριστεράς (CRG), που συμμετέχει με έναν υπουργό και τρεις υφυπουργούς στην κυβέρνηση Ολάντ, ενώ έχει και 17 βουλευτές. Ο ηγέτης του, Ζαν - Μισέλ Μπαϊλέ, φέρεται μάλιστα να υπέβαλε «τελεσίγραφο» στην κυβέρνηση ότι θα αποσύρει την υποστήριξή του αν δε γίνουν τροποποιήσεις σε όσα προβλέπονται για τα οικογενειακά επιδόματα, τη διοικητική μεταρρύθμιση κτλ.

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ
Πιθανή συνάντηση την επόμενη βδομάδα

Παρεμβάσεις μεγαλοεπιχειρηματιών για «εξομάλυνση» της κατάστασης

Ετοιμος να ξεκινήσει συνομιλίες με εκπροσώπους των διαδηλωτών δήλωσε ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, Λεούνγκ Τσουν-γινγκ. Ορισμένοι διαδηλωτές καλωσόρισαν την πρόθεση του κυβερνήτη, άλλοι είπαν ότι δε βλέπουν κάτι «εποικοδομητικό». Πάντως, χτες το πρωί, η αστυνομία προχώρησε σε νέα «επιχείρηση» απομάκρυνσης οδοφραγμάτων και άλλων αντικειμένων με τα οποία συνεχίζονταν οι καταλήψεις σε ορισμένα σημεία.

Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις, μια σειρά επιχειρηματίες έχουν παρέμβει ζητώντας να διαφυλαχθούν η «τάξη και η «κοινωνική ηρεμία» γιατί αυτές ωφελούν τη λειτουργία του Χονγκ Κονγκ ως διεθνούς οικονομικού κέντρου. Ο δισεκατομμυριούχος Λι Κα-σινγκ (το «Μπλούμπεργκ» τον έχει κατατάξει ως πλουσιότερο άνθρωπο της Ασίας) προχώρησε σε δημόσιες δηλώσεις υποστηρίζοντας ότι «το σύστημα "μία χώρα, δύο συστήματα" έχει προστατεύσει τον τρόπο ζωής του Χονγκ Κονγκ» (σ.σ. εννοώντας την ανεμπόδιστη δράση των μονοπωλίων) και ζήτησε «από όλους να μην εξωθούνται στα άκρα. Καλώ όλους να μην αφήσουν το σημερινό πάθος να γίνει η λύπη του αύριο. Ειλικρινά ζητώ από όλους να επιστρέψουν στις οικογένειές τους».

Η υπεράσπιση των επιχειρηματικών επενδύσεων είναι άλλωστε αυτό που ενδιαφέρει και την κεντρική κινεζική κυβέρνηση, όπως διαμηνύει σε όλους τους τόνους. Ενδεικτικό του ότι η αντιπαράθεση είναι ξένη για τα λαϊκά συμφέροντα είναι και το «ενδιαφέρον» μιας σειράς παραγόντων ιμπεριαλιστικών κέντρων για την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ. Για παράδειγμα, η «έγνοια» του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντ. Κάμερον, για τα «δικαιώματα» (μέχρι και αυτό το δικαίωμα της απεργίας υπερασπίστηκε!) στο Χονγκ Κονγκ δεν μπορεί παρά να αποτυπώνει αντιθέσεις και κόντρες μεταξύ μονοπωλιακών συμφερόντων, που στο πλαίσιο του μεταξύ τους ανταγωνισμού αξιοποιούν κάθε τρόπο για να πλήξουν τη θέση των άλλων.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Το Συνδικάτο των Μηχανοδηγών (GDL) στη Deutsche Bahn, τους γερμανικούς σιδηρόδρομους, προχωράει σε 48η απεργία από σήμερα ως τα ξημερώματα της Δευτέρας. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν αυξήσεις 5% στους μισθούς και μείωση κατά δύο ώρες τη βδομάδα εργασίας, πράγμα που δε δέχεται η διοίκηση της επιχείρησης . Το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούνται συχνές απεργιακές κινητοποιήσεις, καθώς οι διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία έχουν αποβεί άκαρπες.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο 44χρονος Χάντερ Μπάιντεν, ο νεαρότερος από τους δύο γιους του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, απεβλήθη χτες από το Πολεμικό Ναυτικό, καθώς επιβεβαιώθηκε η χρήση κοκαΐνης έπειτα από ιατρική εξέταση στην οποία είχε υποβληθεί το καλοκαίρι του 2013 στη βάση Νόρφολκ της Βιρτζίνια. Είχε διοριστεί δόκιμος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού τον Μάιο του 2013 και εργαζόταν ως υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων μερικής απασχόλησης. Ο Χάντερ Μπάιντεν έχει σπουδάσει νομικά. Σύμφωνα με την εφημερίδα, σήμερα είναι στέλεχος επενδυτικής εταιρείας.

ΚΑΪΡΟ.-- Δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν αργά το βράδυ της Πέμπτης στο Βόρειο Σινά της Αιγύπτου, όταν δέχθηκαν επίθεση φανατικών ισλαμιστών με αντιαρματική ρουκέτα. Είναι η τρίτη επίθεση που πραγματοποιήθηκε μέσα σε διάστημα λίγων βδομάδων, έπειτα από επιθέσεις στο Ανώτατο Δικαστήριο του Καΐρου (όπου τραυματίστηκαν 12 άτομα) και το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών (όπου σκοτώθηκαν τρεις αστυνομικοί). Την ευθύνη για τις προηγούμενες επιθέσεις είχε αναλάβει η ισλαμιστική εξτρεμιστική οργάνωση «Ατζνάντ Μισρ».

ΜΑΠΟΥΤΟ.-- Με καταμετρημένο το 20% των αποτελεσμάτων από τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Τετάρτη στη Μοζαμβίκη, πρώτος φαίνεται πως έρχεται ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος FRELIMO και απερχόμενος υπουργός Αμυνας, Φελίπε Νιούσι, με ποσοστό 63% των ψήφων. Δεύτερος έρχεται ο υποψήφιος του αντιπολιτευόμενου κόμματος RENAMO, Αφόνσο Ντλακάμα, με περίπου 30%, ο οποίος δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα, καταγγέλλοντας «εκλογικές ανωμαλίες».

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Δεκαετή ποινή πρότεινε χτες ο εισαγγελέας στη δίκη του Νοτιοαφρικανού παραολυμπιονίκη Οσκαρ Πιστόριους για το θανάσιμο πυροβολισμό της φίλης του Ρίβα Στέενκαμπ το Φλεβάρη του 2013. Η δικαστική διαδικασία για τον Πιστόριους, που έχει βρεθεί ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, αναμένεται να συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Νέα επίσκεψη στο Γιασουκούνι

Αντιδράσεις από Κίνα και Νότια Κορέα

ΤΟΚΙΟ.--

Επίσκεψη στο μνημείο Γιασουκούνι (με αφορμή μια γιορτή του φθινοπώρου) πραγματοποίησαν πάνω από 100 Ιάπωνες βουλευτές, ενώ στεφάνι έστειλε στο μνημείο και ο πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε. Το Γιασουκούνι θεωρείται σύμβολο του ιαπωνικού μιλιταρισμού καθώς εκεί είναι θαμμένοι 14 εγκληματίες πολέμου καταδικασμένοι μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Είναι φυσικό να αποτίουμε φόρο τιμής και να εκφράζουμε την ειλικρινή ευγνωμοσύνη μας στους ανθρώπους που θυσίασαν τη ζωή τους για τη χώρα», δήλωσε ο γερουσιαστής Χιντεχίσα Οτσούτζι, επικεφαλής των βουλευτών, που προέρχονταν κυρίως από το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα.

Αμεση ήταν η αντίδραση της Κίνας και της Νότιας Κορέας, χωρών για τις οποίες οι τιμές στο Γιασουκούνι αποτελούν «κόκκινο πανί».

Το μεν Πεκίνο σημείωσε ότι «αντιτίθεται κατηγορηματικά στις επιζήμιες δραστηριότητες της Ιαπωνίας γύρω από το μνημείο Γιασουκούνι» και ότι «οι σινο-ιαπωνικές σχέσεις δεν θα μπορέσουν να ευημερήσουν υγιώς παρά μόνο εφόσον η Ιαπωνία παραδεχθεί σοβαρά το επιθετικό παρελθόν της, εφόσον μεταμεληθεί και αποστασιοποιηθεί από το μιλιταρισμό». Η δε Σεούλ υπογράμμισε ότι η Ιαπωνία «πρέπει να μην περιορίζεται σε ένα σκοτεινό παρελθόν και να στοχασθεί σοβαρά για να προχωρήσει προς ένα λαμπρό μέλλον». Ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, Γιοσιχίντε Σούγκα, είπε ότι η νέα επίσκεψη είναι «μια ιδιωτική πράξη».

Οι νέες αυτές αντεγκλήσεις μεταξύ των παραπάνω ασιατικών χωρών γίνονται στο φόντο της όξυνσης των ανταγωνισμών σε όλη την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πρόσφατη επιλογή της Ιαπωνίας να καταργήσει ρυθμίσεις που τυπικά την εμπόδιζαν να αναλάβει στρατιωτική δράση εκτός συνόρων.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδήλωση αλληλεγγύης στην Κούβα

Εκδήλωση αλληλεγγύης στην Κούβα διοργανώνει ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 23 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Θα παραβρεθούν ο Ελιο Γκάμες Νέϊρα, πρώτος αντιπρόεδρος του Κουβανικού Ινστιτούτου φιλίας των λαών (ICAP), και η Ιμπις Αλβίσα Γκονσάλες από τη διεύθυνση Ευρώπης του ICAP. Η εκδήλωση, εκτός των άλλων, θα προβάλλει και την ανάγκη της συνέχισης του αγώνα για την απελευθέρωση των 3 Κουβανών αγωνιστών που εξακολουθούν να βρίσκονται φυλακισμένοι με βαριές ποινές στις ΗΠΑ. Πρόκειται για τον Χεράρδο Γκονζάλες, τον Αντόνιο Γκερέρο και τον Ραμόν Λαμπανίνιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ