ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αύριο οι βουλευτικές εκλογές

Ζητούμενο η απρόσκοπτη προώθηση των μέτρων που χρειάζεται η στήριξη του κεφαλαίου

Οι διεκδικητές της αστικής διακυβέρνησης ετοιμάζουν τον επόμενο γύρο των αντιλαϊκών επιθέσεων
Οι διεκδικητές της αστικής διακυβέρνησης ετοιμάζουν τον επόμενο γύρο των αντιλαϊκών επιθέσεων
ΚΙΕΒΟ.--

Να πάρουν μέρος στην ψηφοφορία για να «ολοκληρώσουν» τη «διαμόρφωση της νέας δομής εξουσίας που ξεκίνησε τον Ιούνη», κάλεσε χτες τους Ουκρανούς ο Πέτρο Ποροσένκο, καθώς αύριο γίνονται βουλευτικές εκλογές, με τους πολιτοφύλακες των ανατολικών περιοχών -ωστόσο- να καλούν σε προεδρικές, βουλευτικές και τοπικές εκλογές στις 2 Νοέμβρη στις περιοχές τους, που δείχνει και ενδοαστικές κόντρες σε συνδυασμό με την κόντρα ρωσόφωνων με την ουκρανική κυβέρνηση.

Με δεδομένο ότι το κόμμα του Ποροσένκο («Μπλοκ») προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ο μεγαλοεπιχειρηματίας ηγέτης ήδη βρίσκεται σε επαφές με άλλες μερίδες της αστικής τάξης, εξετάζοντας όλα τα ενδεχόμενα μετεκλογικών συνεργασιών.

Φυσικά, κύριο ζητούμενο είναι η προώθηση μεταρρυθμίσεων και συμφωνιών που θα στηρίξουν το ουκρανικό κεφάλαιο, ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η σφοδρή ενδοϊμπεριαλιστική κόντρα των ΗΠΑ - ΕΕ με Ρωσία, που αφορά και τις δικές του διεθνείς και περιφερειακές συμμαχίες.

Προχτές, ο «πρωθυπουργός», Αρσένι Γιατσενιούκ, υποστήριξε ότι «οι απόπειρες να αποσταθεροποιηθεί η κατάσταση θα συνεχιστούν από τη ρωσική πλευρά. Δεν πέτυχαν στη διάρκεια της προεδρικής εκλογής (το Μάιο)... αλλά τα σχέδιά τους παραμένουν» και πρόσθεσε ότι «χρειαζόμαστε... πλήρη κινητοποίηση ολόκληρου του συστήματος επιβολής του νόμου για να προληφθούν παραβιάσεις της εκλογικής διαδικασίας και οποιεσδήποτε απόπειρες για τρομοκρατικές ενέργειες στη διάρκεια των εκλογών».

Στο μεταξύ, τα «παζάρια» για τη ροή του αερίου που χρειάζονται τα μονοπώλια συνεχίζονται. Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, και η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκέλα Μέρκελ, είχαν χτες νέα τηλεφωνική επικοινωνία, εκφράζοντας «ελπίδες» για την ευόδωση των συνομιλιών που αναμένεται να συνεχιστούν στις 29 του μήνα στις Βρυξέλλες. Επιπλέον, συζήτησαν για τη σκοπιμότητα μιας νέας συνάντησης της «Ομάδας Επαφής» στο «κοντινό μέλλον».

Θυμίζουμε ότι ήδη το Κίεβο έχει ζητήσει δάνειο ύψους 2 δισ. ευρώ από ΕΕ - ΔΝΤ για να καταβάλλει μέρος του χρέους του στη Μόσχα.

Οσον αφορά την κατάσταση στο Ντονμπάς, οι τοπικές αρχές του Ντονέτσκ ανέφεραν ότι ακούγονταν εκρήξεις σε όλα τα σημεία της περιοχής.

ΕΠΙΔΗΜΙΑ «ΕΜΠΟΛΑ»
Πρώτο κρούσμα και στη Ν. Υόρκη

Στη Λιβερία οι τάφοι για τα θύματα του «Εμπολα» αυξάνονται
Στη Λιβερία οι τάφοι για τα θύματα του «Εμπολα» αυξάνονται
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Καθησυχαστικοί εμφανίστηκαν χτες αξιωματούχοι των ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν φαινόμενα πανικού και δημόσιας ανησυχίας έπειτα και από το τέταρτο επιβεβαιωμένο κρούσμα «Εμπολα», που διαπιστώθηκε σε έναν 33χρονο γιατρό που επέστρεψε στη Νέα Υόρκη έπειτα από αποστολή με τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα» στη δυτικοαφρικανική Γουϊνέα.

Ο δήμαρχος της Ν. Υόρκης, Μπιλ Ντε Μπλάζιο, δήλωσε πως όταν ο ασθενής, που ονομάζεται δρ. Γρεγκ Σπένσερ, έφτασε στο διεθνές αεροδρόμιο Τζ. Φ. Κένεντι της πόλης, στις 17 Οκτωβρίου, δεν παρουσίαζε ύποπτα συμπτώματα (και επομένως δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού στους συνεπιβάτες του). Διαβεβαίωσε πως είχε περάσει από «διευρυμένο υγειονομικό έλεγχο», στο πλαίσιο των νέων μέτρων που αφορούν ταξιδιώτες από χώρες της Δυτικής Αφρικής που πλήττονται από τον αιμορραγικό ιό.

Ο Ντε Μπλάζιο προσπάθησε να καθησυχάσει τους Νεοϋορκέζους, σημειώνοντας πως είναι ασφαλείς από τον «Εμπολα», μολονότι αξιωματούχοι αποκάλυψαν πως ο δρ. Κρεγκ Σπένσερ είχε μετακινηθεί στην πόλη με το μετρό και ένα ταξί και είχε επισκεφθεί μια αίθουσα μπόουλινγκ στην περίοδο αφότου επέστρεψε από τη Γουινέα και μέχρι που εμφάνισε τα συμπτώματα.

Ο Σπένσερ, πάντως, φέρεται πως μετρούσε δύο φορές την ημέρα τη θερμοκρασία του προληπτικά και ότι ανέβασε για πρώτη φορά πυρετό την περασμένη Πέμπτη το πρωί. Για προληπτικούς λόγους, η αρραβωνιαστικιά του γιατρού και δύο φίλοι τέθηκαν από χτες σε καραντίνα, ενώ η Επίτροπος Υγείας της Νέας Υόρκης, Μέρι Τράβις Μπάσετ, σημείωσε ότι το διαμέρισμα του Σπένσερ στο Χάρλεμ του Μανχάταν έχει αποκλειστεί.

Συνεχίζονται τα μέτρα

Σε κάθε περίπτωση, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, επικοινωνώντας με τον κυβερνήτη και το δήμαρχο Ν. Υόρκης τους ανακοίνωσε επιπρόσθετη υποστήριξη από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ώστε να έχουν όλα τα μέσα στη διάθεσή τους για την αντιμετώπιση πιθανών νέων κρουσμάτων.

Το ίδιο διάστημα στο δυτικοαφρικανικό Μάλι διαπιστώθηκε για πρώτη φορά επιβεβαιωμένο κρούσμα «Εμπολα» σε ένα δίχρονο κοριτσάκι που είχε επιστρέψει πρόσφατα με τους γονείς του από τη Γουϊνέα.

Επιπλέον, χτες στις Βρυξέλλες ανακοινώθηκε ο διορισμός του Κύπριου Επιτρόπου Χρήστου Στυλιανίδη στη νέα θέση του συντονιστή δράσης της ΕΕ κατά του «Εμπολα», όπως έπραξε αντίστοιχα την περασμένη βδομάδα και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ορίζοντας ως «τσάρο» έναντι του αιμορραγικού ιού το μεγαλοδικηγόρο Ρον Κλάιν. Παράλληλα, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες ανακοινώθηκε πως θα αυξηθεί η ευρω-ενωσιακή οικονομική «βοήθεια» για την καταπολέμηση του «Εμπολα» στο ένα δισ. ευρώ.

Τέλος, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ (WFP) προειδοποίησε ότι η επιδημία του «Εμπολα» απειλεί να προκαλέσει και μείζονα επισιτιστική κρίση στις χώρες της Δυτικής Αφρικής...

ΕΣΘΟΝΙΑ
Παραβίαση του FIR από ρωσικό μαχητικό

ΤΑΛΙΝ.--

Ανακοίνωση του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι την Τρίτη σουηδικά μαχητικά αναχαίτισαν ρωσικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος που είχε μπει στον εναέριο χώρο της Εσθονίας. Επρόκειτο για ένα κατασκοπευτικό αεροσκάφος τύπου Ιλιούσιν-20, ικανό να υποκλέπτει κάθε ηλεκτρονική επικοινωνία. Στην αναχαίτιση πήραν μέρος σουηδικά αεροσκάφη (αν και η Σουηδία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ), επίσης δανέζικα και πορτογαλικά σε επικουρικό ρόλο. Για το ζήτημα, το υπουργείο Εξωτερικών της Εσθονίας επέδωσε έγγραφη διαμαρτυρία στο Ρώσο πρεσβευτή στην Εσθονία. Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας δήλωσε ότι το αεροπλάνο είχε απογειωθεί από το Χράμποβο του Καλίνιγκραντ και πετούσε πάνω από διεθνή ύδατα στη Βαλτική.

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του σουηδικού στρατού ανακοίνωσε χτες, τον τερματισμό (μετά από μία βδομάδα) των ερευνών για την παρουσία ξένου υποβρυχίου που είχε παρατηρηθεί να πλέει ανοικτά του Αρχιπελάγους της Στοκχόλμης δίχως να διευκρινίζει τους λόγους γι' αυτήν την απόφαση. Ο αντιναύαρχος Αντερς Γκρένσταντ, επικεφαλής της επιχείρησης έρευνας και εντοπισμού, δήλωσε: «Θεωρούμε ότι υπήρξε τουλάχιστον ένα, σύμφωνα με τις εικόνες που εξετάζουμε προς το παρόν». Πρόσθεσε ότι «μπορεί να επρόκειτο για ένα μικρό υποβρύχιο σκάφος» και διευκρίνισε ότι η παρουσία ενός «συμβατικού υποβρυχίου» μπορεί να αποκλεισθεί.

ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΔΥΤΙΚΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Υποσχέσεις για 1 δισ. στα μονοπώλια

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Στη στήριξη της ενεργειακής και μεταφορικής διασύνδεσης των δυτικών Βαλκανίων με ένα δισ. ευρώ από τα κονδύλια του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας (IPA) και ευνοϊκές πιστώσεις ύψους 10 δισ. ευρώ έως το 2020, προσανατολίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης ο απερχόμενος Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε από το Βελιγράδι, όπου συμμετείχε στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Οικονομίας των χωρών της περιοχής.

Οι υπουργοί της Σερβίας, του Κοσσυφοπεδίου, της Αλβανίας, της ΠΓΔΜ και του Μαυροβουνίου διαβεβαίωσαν ότι από την 1η Γενάρη θα καταθέσουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόγραμμα οικονομικών «μεταρρυθμίσεων», που θα λειτουργούν ακόμη πιο ενισχυτικά σε όφελος των μονοπωλίων.

Στο τέλος της άτυπης συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και Εξωτερικών χωρών των Δυτικών Βαλκανίων εξεδόθη κοινή ανακοίνωση, με την οποία «δεσμεύονται» ότι οι χώρες της περιοχής θα συντονίσουν την οικονομική τους συνεργασία και θα διευρύνουν τις μεταξύ τους οικονομικές σχέσεις, αλλά και εκείνες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να δημιουργήσουν «περισσότερο χώρο στην οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ