ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Μία νεκρή από πλημμύρες

ΣΟΦΙΑ.--

Στον «ύπνο» πιάστηκαν οι αρχές στη Βουλγαρία καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις και η σφοδρή χιονόπτωση του Σαββατοκύριακου προκάλεσαν τον πνιγμό τουλάχιστον μίας γυναίκας στο Μπουργκάς, προβλήματα στην ηλεκτροδότηση χιλιάδων νοικοκυριών και ανωμαλίες στις οδικές και ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Μολονότι η βουλγαρική Μετεωρολογική Υπηρεσία είχε προειδοποιήσει εγκαίρως για καιρικά φαινόμενα, όπως θυελλώδεις ανέμους, βροχές και χιόνια, σε πολλά σημεία της χώρας έκλεισαν δεκάδες κεντρικές οδικές αρτηρίες προκαλώντας «εμφράγματα» στις συγκοινωνίες. Σοβαρά ήταν και τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση άνω των 40.000 νοικοκυριών, που έμειναν δίχως ρεύμα έως χτες, με σοβαρότερη την κατάσταση σε ορεινές περιοχές του Γκάμπροβο, όπου σε δεκάδες χωριά η βαριά χιονόπτωση δυσχεραίνει το έργο των συνεργείων που προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις βλάβες.

Από τους θυελλώδεις ανέμους ανεστάλησαν τα δρομολόγια στο λιμάνι του Μπουργκάς, καθώς η περιοχή είχε τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όλο το Σαββατοκύριακο. Στην επαρχία του Χάσκοβο, το «φούσκωμα» των ποταμών της περιοχής είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δεκάδες φτωχόσπιτα. Στις περιοχές Γκάμπροβο και Σέβλιεβο τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και σήμερα, καθώς οι περισσότεροι δρόμοι παραμένουν κλειστοί εξαιτίας του χιονιού.

Η κατάσταση αναμένεται να εξομαλυνθεί από σήμερα, οπότε προβλέπεται υποχώρηση των καιρικών φαινομένων.

  • Υστερα από συνάντηση με τον πρόεδρο του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΒΣΚ), Μιχαήλ Μίκοφ, στο Κοινοβούλιο, ο αρχηγός του κεντροδεξιού κόμματος GERB, Μπόικο Μπορίσοφ (που αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές αλλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει αυτοδυναμία), δήλωσε χτες ότι οι διαπραγματεύσεις σχηματισμού κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού δεν εξελίσσονται με τον «επιθυμητό τρόπο».

ΗΠΑ
Σοκ από το φονικό σε γυμνάσιο της Ουάσιγκτον

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Συγκλονισμένη παραμένει η μικρή κοινωνία του Μέρισβιλ της Ουάσιγκτον έπειτα από την αιφνιδιαστική επίθεση 14χρονου μαθητή στην καφετέρια γυμνασίου της περιοχής, αργά το βράδυ της Παρασκευής, με αποτέλεσμα το θάνατο τριών ατόμων (μεταξύ των οποίων και ο δράστης) και τον τραυματισμό άλλων ατόμων, εκ των οποίων ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η λίστα των θυμάτων αυξήθηκε το βράδυ της Κυριακής όταν εξέπνευσε στο νοσοκομείο Εβερετ της Ουάσιγκτον η 14χρονη μαθήτρια Τζία Σοριάνο.

Ως δράστης του αποτρόπαιου φονικού στο γυμνάσιο Μέρισβιλ Πίλτσακ φέρεται ο 14χρονος μαθητής Τζέιλεν Φράιμπεργκ, που προέρχεται από επιφανή οικογένεια Ινδιάνων της φυλής των Τούλαλιπ και εισέβαλε για άγνωστους λόγους στην καφετέρια του σχολείου του την περασμένη Παρασκευή, πυροβολώντας κατά των συμμαθητών του. Λίγα λεπτά μετά την έναρξη της επίθεσης, ο 14χρονος Φράιμπεργκ εμποδίστηκε από έναν καθηγητή και έβαλε στη συνέχεια τέλος και στη δική του ζωή.

Οι συγγενείς του εφήβου στην πολιτεία της Ουάσιγκτον δήλωσαν ότι ζουν έναν «εφιάλτη» και προσπαθούν να κατανοήσουν γιατί το παιδί επιτέθηκε εναντίον των δύο εξαδέλφων του και φίλων του προτού αυτοκτονήσει. Αργότερα, πάντως, διαπιστώθηκε πως ο 14χρονος έδειχνε σημάδια έντονης απογοήτευσης κατά τη δραστηριότητά του σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.


ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ
φωτό 1

Για τα 3 χρόνια από το παντοτεινό φευγιό του συντρόφου μου στη ζωή και στο Κόμμα, ΓΙΩΡΓΟΥ ΝΙΚΗΤΑΡΑ, η γυναίκα του Καλλιόπη προσφέρει στο ΚΚΕ 100 ευρώ, για την Οικονομική του Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Κάτω Αιγάλεω.

***

φωτό 1

Οι άνθρωποι ξεκινάνε από τις άκρες της ζωής τους. Αλλοι στρώνουν τις καρδιές τους στα πεζοδρόμια. Αλλοι συμπληρώνουν και κλείνουν τον κύκλο τους βιολογικά. Εσύ, παιδί μου, γιατί έφυγες τόσο νωρίς, χωρίς να κλείσει ο κύκλος σου;

Η ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ γεννήθηκε στις 9/1/1956 στον Πειραιά και απεβίωσε στις 9/9/2014. Σπούδασε κοινωνική λειτουργός. Για 20 χρόνια ήταν προϊσταμένη του τμήματος στο Νοσοκομείο «Ελενα Βενιζέλου» και τα τελευταία 10 χρόνια εργάστηκε σαν ωρομίσθια στο τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Αθηνών. Κράτησε μια 2ωρη εκπομπή (11 -1) στα πρώτα χρόνια του ραδιοφωνικού σταθμού «902 Αριστερά στα FM. Συμμετείχε σε όλες τις εκδηλώσεις του ΚΚΕ. Πάλεψε και έδωσε καλές αρχές στα παιδιά της, αλλά άφησε μεγάλο κενό με το θάνατό της.

Εγώ θα σου ανάψω το καντήλι της ψυχής μου και με το φως του να σε φωτίζει στην τελευταία σου στράτα στον κακοτράχαλο δρόμο για τον Αδη. Καλό σου ταξίδι παιδί μου, θα σε θυμάμαι όσο ζω.

Στη μνήμη σου, προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Β΄ Διαμερίσματος Πειραιά.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ
Βασιλόπουλος Κώστας


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας, Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν, εκτίμησε, μιλώντας στη «Φιγκαρό» πως η Γαλλία «κινδυνεύει να βρεθεί στην κατάσταση την οποία έχει γνωρίσει η Ελλάδα» και να αναγκαστεί «να ζητήσει τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου». Προτείνει να σχηματιστεί γύρω από το ευρώ μία «ομοιογενής ομάδα» περίπου δέκα χωρών που θα έχουν τους ίδιους κανόνες όσον αφορά τον προϋπολογισμό και τα δημοσιονομικά, την οποία αποκαλεί «Europa». Μέλη αυτής της ένωσης θεωρεί ότι πρέπει να είναι οι Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Ισπανία, Πορτογαλία, Αυστρία, και «όταν έρθει η στιγμή η Πολωνία», διευκρινίζει, προσθέτοντας πως «μπορεί να προβλεφθεί η συμμετοχή της Ιρλανδίας και της Φινλανδίας».

ΣΕΟΥΛ.-- Οι εισαγγελείς ζήτησαν την επιβολή της θανατικής ποινής κατά του πλοιάρχου του νοτιοκορεατικού οχηματαγωγού «Σεουόλ» που τον περασμένο Απρίλιο παρέσυρε στο θάνατο πάνω από 300 ανθρώπους, κυρίως εφήβους που πήγαιναν εκδρομή. Από την πρώτη στιγμή του ναυαγίου, αναδείχθηκαν μια σειρά από πλευρές (π.χ. υπερφόρτωση πλοίου) που βεβαίωσαν ότι κύρια αιτία και γι' αυτή τη ναυτική τραγωδία ήταν το ότι η ακτοπλοΐα είναι στα χέρια των εφοπλιστών.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Η γενική εισαγγελέας της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Κόσσοβο (Eulex), Γιαροσλάβα Νοβότνα, και ο πρώην πρόεδρος του δικαστικού συμβουλίου της Eulex, Φραντσέσκο Φλόρι, παρακολουθούνται από τις ειδικές δυνάμεις κατά της διαφθοράς, καθώς ερευνάται τυχόν δωροδοκία τους με σκοπό το κλείσιμο υποθέσεων που αφορούν στο οργανωμένο έγκλημα.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Εκτελέστηκε το Σάββατο στο Ιράν η 26χρονη Ιρανή Ρεϊχανέχ Τζαμπαρί που είχε καταδικαστεί για το φόνο άνδρα που προσπάθησε να τη βιάσει. Η εκτέλεσή της προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Σοκ προκαλεί στη Νότια Αφρική η προχτεσινοβραδινή επίθεση τριών ενόπλων στο σπίτι του 27χρονου τερματοφύλακα της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της χώρας, Σένζο Μεγίουα, στην κωμόπολη Βόσλουρους, κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ. Τα κίνητρα των δραστών παραμένουν άγνωστα.


ΚΗΔΕΙΕΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΟΥΛΑΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΟΥΛΑΣ
ΦΩΤΟ

Την Τετάρτη 29/10, στις 12 το μεσημέρι, στο Γ΄ Νεκροταφείο (Νίκαια) κηδεύουμε τον σύντροφο ΓΙΑΝΝΗ ΓΟΥΛΑ, μέλος της ΚΟΒ Αγ. Τριάδας Κοκκινιάς.

Η οικογένειά του παρακαλεί, αντί για στεφάνια, τα λεφτά να δοθούν στο ΚΚΕ, το κόμμα που υπηρέτησε μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του.

***

Τον λατρευτό μας πατέρα ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ του Γεωργίου, ετών 97, που απεβίωσε, κηδεύουμε την Τετάρτη 29 Οκτώβρη 2014 και ώρα 2.30 μ.μ. στο κοιμητήριο του Κόκκινου Μύλου, στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Τα παιδιά, Γεωργία και Κωνσταντίνος Τορτοπίδης

Τα ανίψια και οι λοιποί συγγενείς

* Εφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, σε ηλικία 97 ετών, ο παλαίμαχος αγωνιστής της Εθνικής μας Αντίστασης, καθηγητής της χημείας και συγγραφέας, αφοσιωμένος φίλος του ΚΚΕ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ.

Ο σύντροφός μας έως το τέλος της ζωής του υπήρξε σταθερός συμπαραστάτης και ενισχυτής του ΚΚΕ και στήριγμα του «Σπιτιού του Αγωνιστή». Παρών σε όλες τις κινητοποιήσεις του ΚΚΕ, όσο του το επέτρεπαν η ηλικία και η υγεία του.

Θερμά συλλυπητήρια στην κόρη του, σε όλους τους συγγενείς και φίλους του.

Το «Σπίτι του Αγωνιστή»



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ