ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ - ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ - ΕΜΠΟΡΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Διεκδικεί μείωση των δημοτικών τελών

MotionTeam

Ουσιαστική μείωση στα δημοτικά τέλη, της τάξης του 50%, σε μια περίοδο που τα μικρομάγαζα γονατίζουν από τους φόρους και τα χαράτσια, ζήτησε αντιπροσωπεία του ΔΣ του Συλλόγου Αυτοαπασχολούμενων - Επαγγελματιών - Εμπόρων Δήμου Αθήνας σε συνάντηση με τον υπεύθυνο αντιδήμαρχο Αθήνας. Χαρακτηρίζει κοροϊδία τη μείωση του 2% που σχεδιάζει η δημοτική αρχή και επισημαίνει πως θα συνεχίσει την προσπάθειά του, ζητώντας παρέμβαση στην ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στην ανακοίνωσή του, αφού υπενθυμίζει ότι η φορολογία φτάνει σήμερα στα 6,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, τονίζει: «Σε μια περίοδο που τα μικρομάγαζα έχουν γονατίσει από τους φόρους, τα χαράτσια, τις εισφορές αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος κλπ. η Δημοτική Αρχή Καμίνη, σταθερά συμπορευόμενη με τη βάρβαρη κυβερνητική πολιτική, αρνείται ουσιαστικά να συμβάλει στην ανακούφιση του μικρού επαγγελματία, επιβάλλοντάς του υπέρογκα δημοτικά τέλη, βοηθώντας με τον τρόπο αυτό στο τελειωτικό χτύπημα του αυτοαπασχολούμενου ΕΒΕ.

Θεωρούμε ότι το 2%, (μόλις 0,13 λεπτά/μ2) είναι κοροϊδία. Και η επίθεση αυτή είναι ενταγμένη στα σχέδια της Δημοτικής Αρχής που, σε σύμπλευση με τα μεγάλα συμφέροντα και συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους, ετοιμάζονται να μετατρέψουν την Αθήνα σε χώρο όπου θα κυριαρχούν τα πολυκαταστήματα και οι μεγάλοι χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας.

Γι' αυτό και τα εξοντωτικά πρόστιμα, που παρ' όλη την πίεση που εξασκήσαμε το προηγούμενο διάστημα, αρνήθηκαν επίμονα τη διαγραφή τους προφασιζόμενοι νομικίστικες δικαιολογίες, παραπέμποντας τους συναδέλφους στο νόμο 4257 και 4304/14 περί ρυθμίσεων οφειλών προς το δημόσιο και καταληκτική ημερομηνία 30/11/2014.

Αυτά για μας είναι απαράδεκτα και γι' αυτό θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας. Ηδη ζητήσαμε να παρέμβουμε στην ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου και θα συζητηθεί το θέμα, για να εκθέσουμε τις απόψεις μας. Δεν μπορεί να χρεώνεται με τον ίδιο συντελεστή, ο μικρός αυτοαπασχολούμενος επαγγελματίας με τις τράπεζες και τα πολυκαταστήματα που τα κέρδη τους και κατά την περίοδο της κρίσης, ανέρχονται σε εκατομμύρια.

Απαιτούμε άμεσα να σταματήσει η Δημοτική αρχή την επιδρομή που έχει εξαπολύσει στα μικρομάγαζα της Αθήνας, μειώνοντας εδώ και τώρα κατά 50% τα υπέρογκα δημοτικά τέλη που επιβάλλει, αυξάνοντας αυτά των τραπεζών και των πολυκαταστημάτων.

Ακόμη απαιτούμε το σταμάτημα των εξοντωτικών προστίμων στα μικρομάγαζα του κέντρου, τη διαγραφή όσων έχουν δοθεί και τη χορήγηση σχετικής άδειας όπου αυτό δεν εμποδίζει την ελεύθερη προσπέραση των πεζών, για την προβολή των εμπορευμάτων τους.

Διεκδικούμε το δικαίωμα να ζούμε με αξιοπρέπεια από την δουλειά μας, να μπορούν να λειτουργούν οι επιχειρήσεις μας χωρίς το φόβο, τα συνεχή χαράτσια και τον φόβο των προστίμων και των κατασχέσεων.

Το ρωμαλέο πανελλαδικό συλλαλητήριο της 1ης Νοεμβρίου στο Σύνταγμα, έδειξε το μοναδικό δρόμο για την συνέχιση της επαγγελματικής δραστηριότητας.

Με αγώνες διεκδικούμε τα δικαιώματά μας.

Ισχυροποιούμε το Σύλλογο μας. Δυναμώνουμε την Κοινωνική Συμμαχία, ενάντια στη συμμαχία των Μονοπωλίων - ΕΕ - Συγκυβέρνησης και των προθύμων να την υπηρετήσουν, όπως η διοίκηση του Δήμου Αθήνας.

Συνεχίζουμε αγωνιστικά, στον ίδιο δρόμο, για την απεργιακή κινητοποίηση στις 27 Νοεμβρίου 2014, κλείνοντας τα μαγαζιά μας, πριν μας τα κλείσει η πολιτική τους και συμμετέχουμε στην συγκέντρωση των ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ στην Ομόνοια στις 11:00 το πρωί.(Προσυγκέντρωση στις 10:30 στην Πλατεία Κάνιγγος)».

ΠΑΜΕ
Στο πλευρό των εργαζομένων της ραδιοφωνίας

Την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους τεχνικούς του ραδιοφώνου και τη διοίκηση του Σωματείου τους (ΕΤΕΡ) στον αγώνα τους για τη Συλλογική Σύμβαση και το δικαίωμα της προσφυγής στον ΟΜΕΔ, εκφράζει το ΠΑΜΕ. Καλεί τους εργαζόμενους στο χώρο της ραδιοφωνίας να προβάλουν τις διεκδικήσεις τους συμμετέχοντας στην απεργία στις 27 Νοέμβρη.

Οι εργοδότες στο χώρο της ραδιοφωνίας (ΕΙΙΡΑ) έκαναν έφεση κατά της διαιτητικής απόφασης του ΟΜΕΔ, αξιώνοντας μεγαλύτερες μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων. Τις αξιώσεις των εργοδοτών αποθρασύνει το αντεργατικό οπλοστάσιο και μέσα σε αυτό η πρόσφατη τροπολογία της κυβέρνησης που δίνει τη δυνατότητα να αμφισβητείται ανά πάσα στιγμή το επίπεδο των μισθών προς το χειρότερο.

Με την ανακοίνωσή της, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ «καλεί όλα τα σωματεία, τους εργαζόμενους όλων των κλάδων, να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των εργοδοτών, να προβάλλουν πέρα από τα άλλα αιτήματα και αιτήματα για κάλυψη των απωλειών, για ΣΣΕ των αναγκών μας και όχι της διασφάλισης των κερδών της εργοδοσίας. Η υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις είναι ανάγκη να γίνει υπόθεση του κάθε σωματείου, όλων των εργαζομένων και να απαιτηθεί με καθολική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία τις 27 Νοέμβρη.

Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων στο χώρο της ραδιοφωνίας. Το δίκιο θα κριθεί στο δρόμο του αγώνα. Να προβάλλουμε τις διεκδικήσεις μας με καθολική συμμετοχή στην απεργία και στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ».

ΛΙΒΑΔΕΙΑ - ΜΟΝΑΔΑ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ
Απομένει με έναν γιατρό νεφρολόγο

Με έναν γιατρό νεφρολόγο κινδυνεύει να μείνει τους επόμενους μήνες η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) του Νοσοκομείου Λιβαδειάς. Εκεί κάνουν αιμοκάθαρση 60 νεφροπαθείς τελικού σταδίου, σε καθημερινή βάση γίνονται κατά μέσο όρο 10 έκτακτες συνεδρίες, ενώ επιπλέον η ΜΤΝ του νοσοκομείου στηρίζει τους 55 ασθενείς της ιδιωτικής ΜΤΝ («Νεφρολογική Βοιωτίας») που λειτουργεί μέχρι τις 4 μ.μ. Τέλος, στο Νοσοκομείο Λιβαδειάς υπάρχει νεφρολογική κλινική με ημερήσια νοσηλεία άνω των 6 ασθενών καθώς λειτουργούν και εξωτερικά ιατρεία δύο φορές τη βδομάδα.

Οπως σημειώνει ο Σύλλογος Νεφροπαθών Λιβαδειάς «Η Ελπίς», σύντομα από τους 5 γιατρούς νεφρολόγους θα απομείνει μόνο ένας - λόγω συνταξιοδοτήσεων, εγκυμοσύνης, απόσπασης - και «είναι αδύνατον να λειτουργήσει το νεφρολογικό τμήμα με μια νεφρολόγο γιατρό, που πρέπει να φέρει σε πέρας όχι μόνο την καθημερινή νοσηλεία των νεφροπαθών αλλά και την καθημερινή εφημέρευση του τμήματος.

Για να συνεχίσει να προσφέρει αναβαθμισμένες υπηρεσίες το νεφρολογικό τμήμα πρέπει, ΑΜΕΣΑ, ΤΩΡΑ, παρακάμπτοντας όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, να προκηρυχθούν δύο θέσεις νεφρολόγων γιατρών με πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά, μισθολογικά δικαιώματα και να επιστρέψει η αποσπασμένη γιατρός». «Οι ενέργειες πρέπει να γίνουν το γρηγορότερο δυνατό, ώστε να μη βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να χαθούν ανθρώπινες ζωές από την ολιγωρία του συστήματος. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε», ξεκαθαρίζει ο Σύλλογος, ο οποίος και στο παρελθόν έχει αγωνιστεί για να λυθούν «τα προβλήματα που ταλανίζουν το χώρο της Υγείας και ειδικά τις ΜΤΝ των δημόσιων νοσοκομείων (παλιά μηχανήματα αιμοκάθαρσης, στέρηση σύγχρονων μεθόδων, υποστελέχωση σε νοσηλευτικό - βοηθητικό προσωπικό και τραυματιοφορείς, απαρχαιωμένος εξοπλισμός)».

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ
Τραγική η κατάσταση των εργαζομένων

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Με αφορμή την επιδεινούμενη κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας, το ΚΚΕ με Ερώτησή του στη Βουλή σημειώνει ότι οι επιπτώσεις στον κλάδο και ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους είναι τραγικές.

Οι 580 περίπου εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Ελευσίνας, που ελέγχονται από τον όμιλο «Νεώριoν Νέα ΑΕ», είναι απλήρωτοι για περίπου 9 μήνες. Η εταιρεία τους καταβάλλει έναντι των οφειλόμενων μισθών τους, 200 - 300 ευρώ το μήνα. Από τον Αύγουστο ως σήμερα οι εργαζόμενοι έχουν πάρει περίπου 500 ευρώ ο καθένας. Τα συνολικά χρέη της εταιρείας προς τους εργαζόμενους αγγίζουν περίπου τα 7 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, στον αέρα βρίσκονται οι 1.000 περίπου εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, καθώς και η λειτουργία του ναυπηγείου. Οι ιδιοκτήτες, αν και εισέπραξαν τουλάχιστον 2,4 δισ. ευρώ από τα εξοπλιστικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού, έχουν καταδικάσει τους εργαζόμενους στην απληρωσιά και την εκ περιτροπής εργασία, τους οφείλουν δεδουλευμένα από τις 18 Απρίλη 2012, οι δε εγκαταστάσεις του ναυπηγείου κυριολεκτικά σαπίζουν.

Παράλληλα, οι 826 εναπομείναντες εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά ωθήθηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με το Πολεμικό Ναυτικό με μισθούς από 850 ευρώ και μειώσεις 35% σε σχέση με τις αμοιβές που είχαν παλιότερα. Η σύμβαση με το ΠΝ έχει διάρκεια το πολύ δύο χρόνια, όσο υπολογίζεται ότι θα διαρκέσουν η κατασκευή και οι δοκιμές των υποβρυχίων στο νερό. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν, δηλαδή, με μειωμένους μισθούς και με ημερομηνία λήξης. Επιπλέον, υπάρχουν άλλοι 120 εργαζόμενοι που είχαν αποσπαστεί σε θυγατρική των ναυπηγείων και έλαβαν πρόσκληση από το ΓΕΝ να προσέλθουν «προκειμένου να ενημερωθούν σε ό,τι αφορά στη συμφωνία, με την οποία θα συμβληθούν με το ΠΝ για να παράσχουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες τους μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών στα υποβρύχια».

Με αυτά τα δεδομένα οι αρμόδιοι υπουργοί ερωτώνται για τα μέτρα που σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση ώστε να εξασφαλιστεί εργασία στα ναυπηγεία με πλήρη απασχόληση και δικαιώματα των εργαζομένων, να μη γίνει καμία απόλυση και να μη θιχτούν περαιτέρω τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων. Να λειτουργήσουν άμεσα τα ναυπηγεία πλήρως με όλες τις δραστηριότητές τους. Να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους. Να υπάρξει άμεση στήριξη των οικογενειών των εργαζομένων στα Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά και της Ελευσίνας, με έκτακτο επίδομα 1.000 ευρώ.

Συνέλευση - εκλογές

Σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση προχωρά το Συνδικάτο Γάλακτος - Ποτών - Τροφίμων την Κυριακή 16 Νοέμβρη, στις 10.30 π.μ. στο ΕΚΑ. Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου, ανεξάρτητα από τη σχέσης εργασίας (εργολαβικοί, εποχικοί, ενοικιαζόμενοι), να πάρουν μέρος στη συνέλευση: «Να βάλουμε τους στόχους μπροστά στις εκλογές του Συνδικάτου, να συζητήσουμε πώς θα ενισχύσουμε το Συνδικάτο μας, τη δύναμή μας, ώστε με μεγαλύτερες δυνάμεις και πείσμα να δώσουμε τους αγώνες για τα δικαιώματά μας», αναφέρει μεταξύ άλλων στο κάλεσμά του.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης - Βορείου Ελλάδος (ΣΕΦΙΕ Θ-Β.Ε.) πραγματοποιεί τις εκλογές του το Σαββατοκύριακο 8 και 9 Νοέμβρη. Και τις δύο μέρες, θα διεξαχθούν από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το βράδυ, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλους 32).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ