Σάββατο 8 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ
Τραγική η κατάσταση των εργαζομένων

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Με αφορμή την επιδεινούμενη κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας, το ΚΚΕ με Ερώτησή του στη Βουλή σημειώνει ότι οι επιπτώσεις στον κλάδο και ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους είναι τραγικές.

Οι 580 περίπου εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Ελευσίνας, που ελέγχονται από τον όμιλο «Νεώριoν Νέα ΑΕ», είναι απλήρωτοι για περίπου 9 μήνες. Η εταιρεία τους καταβάλλει έναντι των οφειλόμενων μισθών τους, 200 - 300 ευρώ το μήνα. Από τον Αύγουστο ως σήμερα οι εργαζόμενοι έχουν πάρει περίπου 500 ευρώ ο καθένας. Τα συνολικά χρέη της εταιρείας προς τους εργαζόμενους αγγίζουν περίπου τα 7 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, στον αέρα βρίσκονται οι 1.000 περίπου εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, καθώς και η λειτουργία του ναυπηγείου. Οι ιδιοκτήτες, αν και εισέπραξαν τουλάχιστον 2,4 δισ. ευρώ από τα εξοπλιστικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού, έχουν καταδικάσει τους εργαζόμενους στην απληρωσιά και την εκ περιτροπής εργασία, τους οφείλουν δεδουλευμένα από τις 18 Απρίλη 2012, οι δε εγκαταστάσεις του ναυπηγείου κυριολεκτικά σαπίζουν.

Παράλληλα, οι 826 εναπομείναντες εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά ωθήθηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με το Πολεμικό Ναυτικό με μισθούς από 850 ευρώ και μειώσεις 35% σε σχέση με τις αμοιβές που είχαν παλιότερα. Η σύμβαση με το ΠΝ έχει διάρκεια το πολύ δύο χρόνια, όσο υπολογίζεται ότι θα διαρκέσουν η κατασκευή και οι δοκιμές των υποβρυχίων στο νερό. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν, δηλαδή, με μειωμένους μισθούς και με ημερομηνία λήξης. Επιπλέον, υπάρχουν άλλοι 120 εργαζόμενοι που είχαν αποσπαστεί σε θυγατρική των ναυπηγείων και έλαβαν πρόσκληση από το ΓΕΝ να προσέλθουν «προκειμένου να ενημερωθούν σε ό,τι αφορά στη συμφωνία, με την οποία θα συμβληθούν με το ΠΝ για να παράσχουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες τους μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών στα υποβρύχια».

Με αυτά τα δεδομένα οι αρμόδιοι υπουργοί ερωτώνται για τα μέτρα που σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση ώστε να εξασφαλιστεί εργασία στα ναυπηγεία με πλήρη απασχόληση και δικαιώματα των εργαζομένων, να μη γίνει καμία απόλυση και να μη θιχτούν περαιτέρω τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων. Να λειτουργήσουν άμεσα τα ναυπηγεία πλήρως με όλες τις δραστηριότητές τους. Να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους. Να υπάρξει άμεση στήριξη των οικογενειών των εργαζομένων στα Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά και της Ελευσίνας, με έκτακτο επίδομα 1.000 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ