ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εκλογοαπολογιστική Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής

Από 24 Νοέμβρη έως 4 Δεκέμβρη οι αρχαιρεσίες

Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής. Οι εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ θα γίνουν από τις 24 Νοέμβρη έως τις 4 Δεκέμβρη. Στη συνέλευση παρουσιάστηκε η μέχρι τώρα δράση του Συνδικάτου ενώ τέθηκαν οι βασικοί άξονες δράσης για το επόμενο διάστημα.

Για τη μέχρι τώρα δράση του Συνδικάτου σημειώθηκε εισηγητικά πως παρά τις αδυναμίες «ανταποκριθήκαμε στα καθήκοντα που είχαμε μπροστά μας». Συνεργάστηκε με επιχειρησιακά σωματεία, όπου είχαν αγωνιστικές δράσεις, συγκρότησε παραρτήματα στον Πειραιά και το Βόρειο Τομέα, σωματειακές επιτροπές σε δήμους και επιτροπές στους εργαζόμενους που απασχολούνται στους δήμους μέσα από τα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας», προγράμματα του ΟΑΕΔ, από τις σχολές μαθητείες κ.ά. Πραγματοποίησε μια σειρά από δράσεις που αφορούν στο σύνολο της ζωής των εργαζομένων - Πολιτισμός, Αθλητισμός κ.ά.

Για το επόμενο διάστημα το σχέδιο δράσης αφορά στην «αξιολόγηση», στον «επανέλεγχο» συμβάσεων, στις μαζικές απολύσεις, στο νέο μισθολόγιο και τις μειώσεις μισθών, στα προγράμματα προσωρινής απασχόλησης, στις ΚοινΣεΠ, στις κοινωνικές δομές και τις ιδιωτικοποιήσεις. Ακόμα τέθηκαν τα ζητήματα του Ασφαλιστικού, της οργάνωσης αλληλεγγύης, τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία, ενώ σημειώθηκε ότι πιο αποφασιστικά πρέπει να ανοίξει το μέτωπο στις τοπικές αρχές, αναδεικνύοντας τον αντιδραστικό τους ρόλο και προβάλλοντας την ανάγκη επίλυσης των λαϊκών προβλημάτων.

Μπήκε το καθήκον να δοθεί με αποφασιστικότητα η μάχη για την πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 27 Νοέμβρη. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ένταση των προσπαθειών ώστε να υπάρχει μαζική συμμετοχή στις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου, υπογραμμίζοντας πως η ενίσχυσή του «είναι συμβολή στην ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος, στην οργάνωση της αντεπίθεσης».

Στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν μεταφέρθηκαν οι άθλιες συνθήκες εργασίας που επικρατούν στους δήμους, αναδείχθηκαν οι ευθύνες του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού αλλά και η δράση των ταξικών δυνάμεων για τα προβλήματα των εργαζομένων και την οργάνωση του αγώνα τους.

Μέρες και ώρες αρχαιρεσιών

Οι αρχαιρεσίες θα γίνουν από τις 24 Νοέμβρη έως τις 4 Δεκέμβρη, από τις 10 π.μ. έως τις 6 μ.μ., στα εξής σημεία:

  • 24 Νοέμβρη, Δημαρχείο Ηλιούπολης (οδός Σοφοκλή Βενιζέλου και Πρωτόπαπα).
  • 25 Νοέμβρη, Δημαρχείο Αγ. Αναργύρων (Λ. Δημοκρατίας και Ιωάννη Μέρλα).
  • 26 Νοέμβρη, Δημαρχείο Περιστερίου (πλατεία Δημοκρατίας).
  • 28 Νοέμβρη, Δημαρχείο Καλλιθέας (οδός Μαντζαγριωτάκη 74).
  • 29 Νοέμβρη, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγ. Φιλοθέης 5Β, πίσω από τη Μητρόπολη).
  • 1 Δεκέμβρη, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Κορυδαλλού (οδός Γρ. Λαμπράκη και Ταξιαρχών).
  • 2 Δεκέμβρη, Πολιτιστικό κέντρο Ελευσίνας (οδός Παγκάλου και Κίμωνος 11).
  • 3 Δεκέμβρη, Δημαρχείο Αμαρουσίου (Β. Σοφίας 9 και Δ. Μόσχα).
  • 4 Δεκέμβρη, αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος).
ΔΗΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Εμπαίζουν εργαζόμενους - άτομα με αναπηρία

Παρέμβαση στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών απαιτώντας να επανέλθουν στην εργασία τους αλλά και να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι - άτομα με αναπηρία του Δήμου Ζωγράφου έκαναν χτες το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων.

Στο συγκεκριμένο δήμο υπηρετούσαν δύο ΑμεΑ με κινητικά προβλήματα με το πρόγραμμα «3 συν 1» σε δημοτική επιχείρηση και παρότι το Δημοτικό Συμβούλιο έχει πάρει ομόφωνα απόφαση να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση μεταθέτει τις ευθύνες στο υπουργείο Εσωτερικών ζητώντας του να γνωματεύσει. Αποτέλεσμα, οι εργαζόμενοι από το Φλεβάρη να είναι εκτός δουλειάς. Από τον γενικό γραμματέα απαίτησαν να τελειώσει άμεσα ο «Γολγοθάς» των εργαζομένων κι εκείνος δεσμεύτηκε ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα απαντήσει.

Ηλεκτρονική παρακολούθηση συνταγών και παραπεμπτικών

Υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση και καταγραφή «σε πραγματικό χρόνο» βρίσκεται η χορήγηση παραπεμπτικών και συνταγών σε κάθε ασφαλισμένο του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν χτες ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ και ο υπουργός Υγείας.

Ο φάκελος ασφάλισης υγείας έρχεται να υποκαταστήσει τους αντίστοιχους φακέλους στα νοσοκομεία, και εν πολλοίς το βιβλιάριο υγείας, του οποίου η χρήση έχει γίνει υποτονική. Και αυτή η διαδικασία είναι ενταγμένη στη λογική του εξορθολογισμού των δαπανών Υγείας, όπως είπε ο υπουργός, καθώς θα αποτρέπει παραβατικές πρακτικές γιατρών. Οι παραβατικές, όπως χαρακτηρίστηκαν, συμπεριφορές οφείλονται σε υπαρκτές υπερβάσεις, που έχουν ως κύρια αιτία την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας με την ταυτόχρονη απουσία ενός δημόσιου συστήματος Υγείας κυρίως στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Επόμενο βήμα στις αρχές του χρόνου θα είναι η κάρτα υγείας του ασφαλισμένου. Στην ερώτηση αν η κάρτα υγείας θα περιέχει και οικονομικό όριο, όπως παλιότεροι σχεδιασμοί, ο υπουργός Υγείας, Μ. Βορίδης, απάντησε αρνητικά. Πρόσθεσε ότι θα ισχύσουν τα πλαφόν των τελευταίων υπουργικών αποφάσεων για τις συνταγογραφήσεις.

Επίσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι δεν θα αποκλείονται απ' τις παροχές οι ανασφάλιστοι.

Αλληλεγγύη στους τεχνικούς ραδιοφώνου

Την επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ουσιαστική κατάργηση του δικαιώματος προσφυγής από τα εργατικά σωματεία στον ΟΜΕΔ καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΔΣ της Ενωσης Προσωπικού Εφημερίδων Πρακτορείων Τύπου.

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, σημειώνει, είναι «να βρίσκεται στον αέρα η διαιτητική απόφαση που αφορά τους συναδέλφους της ΕΤΕΡ, στους οποίους και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας. Είναι επιλογή που στοχεύει στην πλήρη κατάργηση και του τελευταίου οχυρού, σε ό,τι αφορά μισθούς και εργατικά δικαιώματα των εργαζομένων, των Συλλογικών Συμβάσεων. Είναι επιλογή που υπαγορεύει η πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, με στόχο τη διαφύλαξη και ενίσχυση της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας του μεγάλου κεφαλαίου. Μόνη απάντηση ο ταξικός αγώνας, σκαλοπάτι του οποίου αποτελεί η πανεργατική απεργία στις 27 Νοέμβρη, στην οποία καλούμαστε όλοι να δώσουμε τη μάχη για την επιτυχία της».

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε το ΔΣ της ΕΠΗΕΑ εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους τεχνικούς του ραδιοφώνου και στη διοίκηση της ΕΤΕΡ. Ανακοίνωση έβγαλε και η ΕΤΕΡ Μακεδονίας - Θράκης.

Ο

«ΦΕΙΔΑΣ»: Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο υποδηματοποιίας «Φειδάς». Διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλει η εργοδοσία και αντιδρούν στο καθεστώτος της εκ περιτροπής εργασίας. Την απεργία προκήρυξε το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής, μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων στο εργοστάσιο, που έγινε με μαζική συμμετοχή την περασμένη Πέμπτη. Επίσης, αποφασίστηκαν τρίωρες στάσεις εργασίας (12 - 3 μ.μ.) από αύριο, Τετάρτη, έως την Παρασκευή.

«ΒΙΒΛΙΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ»: Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα, Τρίτη, οι εργαζόμενοί της «Βιβλιοσυνεργατικής». Στις 11.30 π.μ. θα συγκεντρωθούν έξω από το υπουργείο Εργασίας, όπου είναι προγραμματισμένη νέα τριμερής συνάντηση για την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

«ΜΕΞΥΛ ΕΠΕ ΣΑΡΡΗΚΕΧΑΓΙΑΣ»: Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι και απολυμένοι της επιχείρησης από κοινού με το Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλου Θεσσαλονίκης. Το Σάββατο 8 Νοέμβρη από τις 10 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι, πραγματοποίησαν μαζική παρέμβαση με διανομή υλικού σε πελάτες και κόσμο που περνούσε μπροστά από την έκθεση της επιχείρησης στην Πυλαία Θεσσαλονίκης. Εχουν αποφασίσει συμμετοχή στην πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 27 Νοέμβρη.

«EUROMEDICA»: Παράσταση διαμαρτυρίας οργανώνουν τα σωματεία εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Αθήνας και Πειραιά καθώς «η εργοδοσία, παράλληλα με την απλήρωτη εργασία που έχει καθιερώσει στους εργαζόμενους του ομίλου, γενικεύει την επίθεση μέσω των ατομικών συμβάσεων». Η παρέμβαση θα γίνει το Σάββατο στις 10 π.μ. έξω από το διαγνωστικό κέντρο «Euromedica» στην Αγία Παρασκευή (Χαλανδρίου 16).

ΕΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ: Μετά τις μειώσεις μισθών, την εκ περιτροπής εργασία, τις απολύσεις και τις αναγκαστικές αποχωρήσεις, την εφαρμογή της ενοικίασης εργαζομένων κ.λπ., η διοίκηση της ΕΑΣ επέβαλε, τώρα, στους εργαζόμενους να υπογράψουν ατομική σύμβαση εργασίας. Η Γραμματεία Τρικάλων του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους στις συνεταιριστικές επιχειρήσεις να μη δεχτούν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας, να διεκδικήσουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες των ίδιων και των οικογενειών τους.

ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο εργοτάξιο της Αγίας Σοφίας πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι του Μετρό Θεσσαλονίκης, αντιδρώντας στις μαζικές απολύσεις που πραγματοποιεί η κατασκευάστρια κοινοπραξία του έργου, με πρόσχημα την έλλειψη κονδυλίων για τη συνέχιση των αρχαιολογικών εργασιών.

ΕΛΕΥΣΙΝΑ
Διαδήλωση για την Υγεία

Διαδήλωση για την Υγεία διοργανώνουν το Σάββατο στις 11 π.μ. στην Πλατεία Λαού στην Ελευσίνα το Σωματείο Εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας και Ασπροπύργου, η τοπική ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και το Παράρτημα Θριασίου «Η ΜΑΣΙΝΑ» του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής.

Συνελεύσεις

Σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση προχωρά το Συνδικάτο Γάλακτος - Ποτών - Τροφίμων την Κυριακή 16 Νοέμβρη, στις 10.30 π.μ. στο ΕΚΑ. Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας (εργολαβικοί, εποχικοί, ενοικιαζόμενοι), να πάρουν μέρος στη συνέλευση: «Να βάλουμε τους στόχους μπροστά στις εκλογές του Συνδικάτου, να συζητήσουμε πώς θα ενισχύσουμε το Συνδικάτο μας, τη δύναμή μας, ώστε με μεγαλύτερες δυνάμεις και πείσμα να δώσουμε τους αγώνες για τα δικαιώματά μας», αναφέρει μεταξύ άλλων στο κάλεσμά του.

Κάλεσμα συμμετοχής στην εκλογοαπολογιστική του Γενική Συνέλευση απευθύνει και το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας. Η συνέλευση θα γίνει την Τετάρτη 19 Νοέμβρη, στις 5 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Γενική Συνέλευση πραγματοποιεί σήμερα, στις 6 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Κορυδαλλού το Παράρτημα Πειραιά του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής. Επίσης Γενική Συνέλευση θα κάνει την Πέμπτη 13 Νοέμβρη και το Παράρτημα Βόρειου Τομέα, στις 6.30 μ.μ στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Νέας Ιωνίας (στάση ΗΣΑΠ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ).

Ξεκίνησαν χτες, Δευτέρα, και συνεχίζονται σήμερα και αύριο οι εκλογές της Ενωσης Βιοτεχνών Μετάλλου Αττικής. Οι εκλογές γίνονται από τις 5 μ.μ. έως τις 9 μ.μ. στην αίθουσα του Σωματείου Ιδιοκτητών Τριτόνων Φορτηγών (ΣΕΙΤΦΑ) (Ιωαννίνων 6 και Πέτρας, Κολωνός). Η «Αγωνιστική Συνεργασία Βιοτεχνών Μετάλλου Αττικής» απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στις εκλογές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ