ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ
Αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών εν μέσω αντιθέσεων

Αλλεπάλληλα επιχειρηματικά διαβούλια «τρέχουν» παράλληλα με την όξυνση των ανταγωνισμών...

Την ανάγκη ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Σκρέκας μιλώντας χτες στο Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ που διεξάγεται στη Σμύρνη, αναφέροντας ότι «η Ιστορία μάς διδάσκει ότι η ελληνοτουρκική φιλία περνά μέσα από τη διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στα δύο κράτη». Στην πραγματικότητα, και αυτή η εξέλιξη επιβεβαιώνει τις αντιφατικές σχέσεις ανταγωνισμού και προσωρινών συμβιβασμών που αναπτύσσουν οι αστικές τάξεις των δύο χωρών.

Στο «Φόρουμ» παίρνουν μέρος πάνω από 300 Ελληνες και Τούρκοι επιχειρηματίες, ενώ ο Κ. Σκρέκας θα είχε και συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Οικονομίας, Ν. Ζεϊμπεκτσί. Το «Φόρουμ» διοργανώθηκε από την ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα, το Συμβούλιο Ξένων Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας και την Ενωση Ελληνικών Εμποροβιομηχανικών Επιμελητηρίων. Σύμφωνα με την τουρκική «Χουριέτ», αναμένονται να πραγματοποιηθούν πάνω από 500 συναντήσεις μεταξύ των επιχειρήσεων που συμμετέχουν...

Στόχοι της συνάντησης είναι να ενισχυθούν οι εμπορικές και επενδυτικές συνεργασίες μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων στις δύο χώρες, καθώς και οι συνεργασίες τους για δραστηριότητες σε τρίτες χώρες. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, οι κλάδοι στους οποίους κύρια επικεντρώνεται το ενδιαφέρον είναι οι: τουρισμός, κατασκευές, ενέργεια, ακίνητα, ναυτιλία, μεταφορές, αλλά και τρόφιμα, κατασκευή μηχανημάτων και άλλων ειδών εξοπλισμού, χημική βιομηχανία, ιματισμός κτλ.

Στην ομιλία του ο Κ. Σκρέκας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο παρουσιάζει συνεχή αυξητική τάση, καθώς από τα 2,2 δισ. ευρώ το 2010 έφτασε τα 4,3 δισ. ευρώ το 2013, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια η Τουρκία απορροφά το μεγαλύτερο ποσοστό ελληνικών εξαγωγών από κάθε άλλη χώρα. Παράλληλα, αυξάνεται συνεχώς η εκατέρωθεν τουριστική κίνηση, καθώς και οι επενδύσεις ελληνικών και τουρκικών επιχειρήσεων στις δύο πλευρές του Αιγαίου.

Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι περίπου 500 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων δραστηριοποιούνται σήμερα στην Τουρκία, με το ύψος της αξίας των ελληνικών επενδύσεων στην Τουρκία να ανέρχεται σε 6,6 δισ. δολάρια. Χαρακτήρισε το «Φόρουμ» ως μία επιπλέον πρωτοβουλία «για τον εντοπισμό πεδίων κοινού οικονομικού και επενδυτικού ενδιαφέροντος», προσδιορίζοντας μάλιστα ως τέτοια τους τομείς της ενέργειας, των νέων τεχνολογιών και τον τουρισμό.

Στα Γιάννενα ο Τούρκος πρόξενος

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος πρόξενος στη Θεσσαλονίκη, Τ. Μπιλτεκίν, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στα Γιάννενα, συνοδευόμενος και από τον Εμπορικό Ακόλουθο του Προξενείου. Σε συνάντηση με το δήμαρχο της πόλης, Θ. Μπέγκα, και τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου, συμφωνήθηκε να υπάρξει πολύ σύντομα και μια οργανωμένη συνάντηση με επιχειρηματίες των δύο πλευρών στα Γιάννενα. Ο δήμαρχος Ιωαννιτών, μετά από το τέλος της συνάντησης, δήλωσε ότι η επιδίωξη της δημοτικής αρχής είναι η ενίσχυση της «επιχειρηματικότητας και του τουρισμού» και σημείωσε ότι Γιάννενα και Θεσσαλονίκη είναι δύο σημαντικές πόλεις για τους Τούρκους, λόγω της ιστορίας τους και των μουσουλμανικών μνημείων τους.

Ο Τούρκος Πρόξενος αναφέρθηκε στις θετικές προοπτικές που υπάρχουν για στενή συνεργασία σε εμπορικό και τουριστικό επίπεδο, ενώ, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, «συνεχάρη το δήμαρχο Ιωαννιτών για τις πρωτοβουλίες που παίρνει ώστε να ενισχυθούν οι εμπορικές σχέσεις και στην περιοχή των Ιωαννίνων» και ανέφερε πως «τα Γιάννενα έχουν ένα όνομα στην Τουρκία γιατί η πόλη σας έχει μια ξεχωριστή θέση στην τουρκική ιστορία».

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΕ
Συνεδρίαση στο φόντο διεξαγωγής ιμπεριαλιστικών επιχειρήσεων

Υποψήφιος για τη θέση του προέδρου και ο Ελληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Από επίσκεψη της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ στο Στρατηγείο της λυκοσυμμαχίας, στη Λάρισα

ΓΕΣ

Από επίσκεψη της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ στο Στρατηγείο της λυκοσυμμαχίας, στη Λάρισα
Συνεδριάζει από χτες στις Βρυξέλλες η Στρατιωτική Επιτροπή της ΕΕ με τη συμμετοχή των αρχηγών ΓΕΕΘΑ των κρατών - μελών. Αντικείμενο της συνεδρίασης είναι οι τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και αποστολές της ΕΕ σε Βαλκάνια, Υποσαχάρια Αφρική, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Κέρας της Αφρικής, Ινδικό Ωκεανό και Κόλπο του Αντεν. Παραπέρα, αναμένεται να εκλεγεί και ο επόμενος πρόεδρος του οργάνου, θέση για την οποία υποψήφιος είναι και ο Ελληνας αρχηγός, Μ. Κωσταράκος.

Η Στρατιωτική Επιτροπή της ΕΕ αποτελεί το υψηλότερο στρατιωτικό όργανο εντός του Συμβουλίου της ΕΕ και αποτελείται από τους αντίστοιχους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ των κρατών - μελών, οι οποίοι εκπροσωπούνται από τους στρατιωτικούς αντιπροσώπους τους. Ο πρόεδρός της παρακολουθεί τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου, όταν απαιτείται λήψη αποφάσεων επί θεμάτων στρατιωτικής υφής. Παράλληλα, είναι ο σύμβουλος επί στρατιωτικών θεμάτων της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας. Κύρια αποστολή της Στρατιωτικής Επιτροπής είναι να παρέχει στρατιωτικές γνωμοδοτήσεις και εισηγήσεις επί στρατιωτικών θεμάτων στην Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας (επίπεδο πρέσβεων). Επίσης, παρακολουθεί την εκτέλεση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και αποστολών, οι οποίες αναλαμβάνονται από την ΕΕ και εκτελούνται από τον εκάστοτε διοικητή επιχειρήσεων.

Στη συνεδρίασή της αυτό το διήμερο, εκτός από τις ευρωενωσιακές αποστολές εκτός ΕΕ, οι αρχηγοί θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά και με την ανάπτυξη «συνεργιών» μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών της ΕΕ. Επίσης, επανεξετάζουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην ανάπτυξη στρατιωτικών δυνατοτήτων εστιάζοντας στην «πρωτοβουλία» Ενιαίος Ευρωπαϊκός Ουρανός, τη Στρατηγική της ΕΕ για την Ασφάλεια στη Θάλασσα και την «πολιτική - πλαίσιο» για τη συστηματική και μακροπρόθεσμη αμυντική συνεργασία.

Σε ό,τι αφορά την εκλογή του νέου προέδρου του οργάνου, η θητεία του οποίου είναι τριετής με ανάληψη καθηκόντων από το Νοέμβρη 2015, η υποψηφιότητα Κωσταράκου έρχεται λίγο μετά την πρόσφατη υποψηφιότητά του για τη θέση του προέδρου στην αντίστοιχη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ και αντανακλά τις προσπάθειες γεωστρατηγικής αναβάθμισης της ντόπιας αστικής τάξης, μέσω (και) της λεγόμενης «στρατιωτικής διπλωματίας», με επάνδρωση κρίσιμων θέσεων στις λυκοσυμμαχίες όπου μετέχει.

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ
Στάλθηκε υποβρύχιο στην Ανατολική Μεσόγειο

Στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου πλέει εδώ και περίπου μια βδομάδα το ελληνικό υποβρύχιο «Πρωτεύς», ενταγμένο στη ΝΑΤΟική ναυτική Δύναμη «Active Endeavour» που περιπολεί εκεί προς αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας» και άλλων «ασύμμετρων απειλών».

Η αποστολή του υποβρυχίου στην περιοχή, πέρα από τη συμμόρφωση της ελληνικής αστικής τάξης με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο συμμετοχής της στη λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ, αφορά και στην αντιπαράθεσή της με την τουρκική αστική τάξη για το προβάδισμα στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Αλλωστε, πρόσφατα, στην Κυπριακή ΑΟΖ είχε εντοπιστεί το τουρκικό υποβρύχιο «Dolunay» να συνοδεύει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Barbaros».

Στην ίδια περιοχή περιπολεί και η ελληνική πυραυλάκατος «Καβαλούδης» στο πλαίσιο της συμμετοχής της στη δύναμη του ΟΗΕ UNIFIL που επιβλέπει την τήρηση της λεγόμενης Συμφωνίας του Λιβάνου. Αναμένεται να παραμείνει εκεί έως τις 19/11, οπότε και προγραμματίζεται να αντικατασταθεί με άλλη πυραυλάκατο, τύπου «Super Vita», όπλο με ενισχυμένες δυνατότητες.

ΟΗΕ - ΕΛΛΑΔΑ - ΠΓΔΜ
Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση στη Νέα Υόρκη

Χωρίς «κανένα καινούργιο στοιχείο» και χωρίς να αποφασιστεί ο ακριβής χρόνος συνέχισης των συνομιλιών έληξε η χτεσινή συνάντηση στην έδρα του ΟΗΕ του Μάθιου Νίμιτς, διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, με τους αντιπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Αδ. Βασιλάκη και Β. Ναουμόφσκι, αντίστοιχα.

Σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση, ο Μ. Νίμιτς επανέλαβε ότι πρόκειται για ένα «δύσκολο ζήτημα». Επισήμανε επίσης ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν τους «επόμενους μήνες», χωρίς αυτήν τη φορά να διευκρινίσει αν θα ξανακαλέσει τους αντιπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ στη Νέα Υόρκη ή αν θα μεταβεί ο ίδιος στις δυο χώρες και πότε.

Τόνισε ότι χτες «δεν πετύχαμε καμία πρόοδο» και ότι «οι δυο πλευρές έχουν μια καλύτερη διαμορφωμένη ιδέα για το στόχο των συνομιλιών», προσθέτοντας επίσης ότι «χρειάζεται μεγαλύτερη ευελιξία».

Από την πλευρά του, ο Αδ. Βασιλάκης δήλωσε ότι ο νέος αντιπρόσωπος της ΠΓΔΜ στις συνομιλίες «ουσιαστικά επανέλαβε τις ίδιες σκέψεις τις οποίες έχουν τα Σκόπια και δε νομίζω ότι υπάρχει κάτι το καινούργιο να σας πω». Εκτίμησε πάντως ότι «καινούργιες ιδέες θα υπάρξουν τον επόμενο χρόνο, τώρα σε ποιο μήνα θα το κάνει δεν ξέρουμε. Ισως στο μέλλον να βγει κάτι».

Βιβλιοπαρουσιάσεις

Σήμερα, Πέμπτη

-- Στις 6 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθήνας (οδός Ακαδημίας) στην αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης», η ΤΟ Εκπαιδευτικών διοργανώνει παρουσίαση του βιβλίου του Μ. Μαΐλη «Το αστικό πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα 1950 - 1967». Την παρουσίαση θα κάνει ο Κώστας Σκολαρίκος, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ.

Αύριο, Παρασκευή

-- Στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Χαλκηδόνας θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ «Κόμμα "παντός καιρού". Ιδεολογική - πολιτική - οργανωτική ισχυροποίηση του ΚΚΕ». Την παρουσίαση θα κάνει ο Δημήτρης Ξεκαλάκης, μέλος της ΙΕ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης της Σύγχρονης Εποχής «Το αστικό πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα από το 1950 έως το 1967» οργανώνουν οι Τομεακές Οργανώσεις Τρικάλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στις 8 μ.μ., στο δημαρχείο Τρικάλων. Την παρουσίαση θα κάνει η Μαρία Γαβαλά, μέλος του ΓΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα, Πέμπτη

-- Ομιλία - συζήτηση στο ΑΕΙ Πάτρας με θέμα «Από τον Εμφύλιο στη Χούντα», με ομιλητή τον Δ. Τζαβάρα, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ Πελοποννήσου - Ζακύνθου - Κεφαλονιάς, πραγματοποιείται, στις 12 μ., στο αμφιθέατρο των Πολιτικών Μηχανικών.

-- Στις 19.30, στο καφέ «Ανατολή» στη Λακωνική (Λακωνικής και Ηρώων), θα μιλήσει ο Δ. Οικονομάκος, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

-- Στις 18.30, στου Μελιγού (Αρκαδία), στο καφενείο Καμπύλη, θα μιλήσει ο Τ. Αδάμης, μέλος της ΤΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ