Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΕ
Συνεδρίαση στο φόντο διεξαγωγής ιμπεριαλιστικών επιχειρήσεων

Υποψήφιος για τη θέση του προέδρου και ο Ελληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Από επίσκεψη της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ στο Στρατηγείο της λυκοσυμμαχίας, στη Λάρισα

ΓΕΣ

Από επίσκεψη της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ στο Στρατηγείο της λυκοσυμμαχίας, στη Λάρισα
Συνεδριάζει από χτες στις Βρυξέλλες η Στρατιωτική Επιτροπή της ΕΕ με τη συμμετοχή των αρχηγών ΓΕΕΘΑ των κρατών - μελών. Αντικείμενο της συνεδρίασης είναι οι τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και αποστολές της ΕΕ σε Βαλκάνια, Υποσαχάρια Αφρική, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Κέρας της Αφρικής, Ινδικό Ωκεανό και Κόλπο του Αντεν. Παραπέρα, αναμένεται να εκλεγεί και ο επόμενος πρόεδρος του οργάνου, θέση για την οποία υποψήφιος είναι και ο Ελληνας αρχηγός, Μ. Κωσταράκος.

Η Στρατιωτική Επιτροπή της ΕΕ αποτελεί το υψηλότερο στρατιωτικό όργανο εντός του Συμβουλίου της ΕΕ και αποτελείται από τους αντίστοιχους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ των κρατών - μελών, οι οποίοι εκπροσωπούνται από τους στρατιωτικούς αντιπροσώπους τους. Ο πρόεδρός της παρακολουθεί τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου, όταν απαιτείται λήψη αποφάσεων επί θεμάτων στρατιωτικής υφής. Παράλληλα, είναι ο σύμβουλος επί στρατιωτικών θεμάτων της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας. Κύρια αποστολή της Στρατιωτικής Επιτροπής είναι να παρέχει στρατιωτικές γνωμοδοτήσεις και εισηγήσεις επί στρατιωτικών θεμάτων στην Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας (επίπεδο πρέσβεων). Επίσης, παρακολουθεί την εκτέλεση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και αποστολών, οι οποίες αναλαμβάνονται από την ΕΕ και εκτελούνται από τον εκάστοτε διοικητή επιχειρήσεων.

Στη συνεδρίασή της αυτό το διήμερο, εκτός από τις ευρωενωσιακές αποστολές εκτός ΕΕ, οι αρχηγοί θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά και με την ανάπτυξη «συνεργιών» μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών της ΕΕ. Επίσης, επανεξετάζουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην ανάπτυξη στρατιωτικών δυνατοτήτων εστιάζοντας στην «πρωτοβουλία» Ενιαίος Ευρωπαϊκός Ουρανός, τη Στρατηγική της ΕΕ για την Ασφάλεια στη Θάλασσα και την «πολιτική - πλαίσιο» για τη συστηματική και μακροπρόθεσμη αμυντική συνεργασία.

Σε ό,τι αφορά την εκλογή του νέου προέδρου του οργάνου, η θητεία του οποίου είναι τριετής με ανάληψη καθηκόντων από το Νοέμβρη 2015, η υποψηφιότητα Κωσταράκου έρχεται λίγο μετά την πρόσφατη υποψηφιότητά του για τη θέση του προέδρου στην αντίστοιχη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ και αντανακλά τις προσπάθειες γεωστρατηγικής αναβάθμισης της ντόπιας αστικής τάξης, μέσω (και) της λεγόμενης «στρατιωτικής διπλωματίας», με επάνδρωση κρίσιμων θέσεων στις λυκοσυμμαχίες όπου μετέχει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ