Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ
Αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών εν μέσω αντιθέσεων

Αλλεπάλληλα επιχειρηματικά διαβούλια «τρέχουν» παράλληλα με την όξυνση των ανταγωνισμών...

Την ανάγκη ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Σκρέκας μιλώντας χτες στο Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ που διεξάγεται στη Σμύρνη, αναφέροντας ότι «η Ιστορία μάς διδάσκει ότι η ελληνοτουρκική φιλία περνά μέσα από τη διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στα δύο κράτη». Στην πραγματικότητα, και αυτή η εξέλιξη επιβεβαιώνει τις αντιφατικές σχέσεις ανταγωνισμού και προσωρινών συμβιβασμών που αναπτύσσουν οι αστικές τάξεις των δύο χωρών.

Στο «Φόρουμ» παίρνουν μέρος πάνω από 300 Ελληνες και Τούρκοι επιχειρηματίες, ενώ ο Κ. Σκρέκας θα είχε και συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Οικονομίας, Ν. Ζεϊμπεκτσί. Το «Φόρουμ» διοργανώθηκε από την ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα, το Συμβούλιο Ξένων Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας και την Ενωση Ελληνικών Εμποροβιομηχανικών Επιμελητηρίων. Σύμφωνα με την τουρκική «Χουριέτ», αναμένονται να πραγματοποιηθούν πάνω από 500 συναντήσεις μεταξύ των επιχειρήσεων που συμμετέχουν...

Στόχοι της συνάντησης είναι να ενισχυθούν οι εμπορικές και επενδυτικές συνεργασίες μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων στις δύο χώρες, καθώς και οι συνεργασίες τους για δραστηριότητες σε τρίτες χώρες. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, οι κλάδοι στους οποίους κύρια επικεντρώνεται το ενδιαφέρον είναι οι: τουρισμός, κατασκευές, ενέργεια, ακίνητα, ναυτιλία, μεταφορές, αλλά και τρόφιμα, κατασκευή μηχανημάτων και άλλων ειδών εξοπλισμού, χημική βιομηχανία, ιματισμός κτλ.

Στην ομιλία του ο Κ. Σκρέκας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο παρουσιάζει συνεχή αυξητική τάση, καθώς από τα 2,2 δισ. ευρώ το 2010 έφτασε τα 4,3 δισ. ευρώ το 2013, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια η Τουρκία απορροφά το μεγαλύτερο ποσοστό ελληνικών εξαγωγών από κάθε άλλη χώρα. Παράλληλα, αυξάνεται συνεχώς η εκατέρωθεν τουριστική κίνηση, καθώς και οι επενδύσεις ελληνικών και τουρκικών επιχειρήσεων στις δύο πλευρές του Αιγαίου.

Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι περίπου 500 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων δραστηριοποιούνται σήμερα στην Τουρκία, με το ύψος της αξίας των ελληνικών επενδύσεων στην Τουρκία να ανέρχεται σε 6,6 δισ. δολάρια. Χαρακτήρισε το «Φόρουμ» ως μία επιπλέον πρωτοβουλία «για τον εντοπισμό πεδίων κοινού οικονομικού και επενδυτικού ενδιαφέροντος», προσδιορίζοντας μάλιστα ως τέτοια τους τομείς της ενέργειας, των νέων τεχνολογιών και τον τουρισμό.

Στα Γιάννενα ο Τούρκος πρόξενος

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος πρόξενος στη Θεσσαλονίκη, Τ. Μπιλτεκίν, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στα Γιάννενα, συνοδευόμενος και από τον Εμπορικό Ακόλουθο του Προξενείου. Σε συνάντηση με το δήμαρχο της πόλης, Θ. Μπέγκα, και τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου, συμφωνήθηκε να υπάρξει πολύ σύντομα και μια οργανωμένη συνάντηση με επιχειρηματίες των δύο πλευρών στα Γιάννενα. Ο δήμαρχος Ιωαννιτών, μετά από το τέλος της συνάντησης, δήλωσε ότι η επιδίωξη της δημοτικής αρχής είναι η ενίσχυση της «επιχειρηματικότητας και του τουρισμού» και σημείωσε ότι Γιάννενα και Θεσσαλονίκη είναι δύο σημαντικές πόλεις για τους Τούρκους, λόγω της ιστορίας τους και των μουσουλμανικών μνημείων τους.

Ο Τούρκος Πρόξενος αναφέρθηκε στις θετικές προοπτικές που υπάρχουν για στενή συνεργασία σε εμπορικό και τουριστικό επίπεδο, ενώ, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, «συνεχάρη το δήμαρχο Ιωαννιτών για τις πρωτοβουλίες που παίρνει ώστε να ενισχυθούν οι εμπορικές σχέσεις και στην περιοχή των Ιωαννίνων» και ανέφερε πως «τα Γιάννενα έχουν ένα όνομα στην Τουρκία γιατί η πόλη σας έχει μια ξεχωριστή θέση στην τουρκική ιστορία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ