ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Στο εδώλιο κάθισαν πάλι οι κάτοικοι για την TVX

Σοβαροί κίνδυνοι για το περιβάλλον και την υγεία από τη λειτουργία του εργοστασίου, επισημαίνουν επιστήμονες  

Οι εγκαταστάσεις της TVX
Οι εγκαταστάσεις της TVX
Και πάλι στο εδώλιο του δικαστηρίου Πολυγύρου κάθισαν χτες οι κάτοικοι της Ολυμπιάδας που χρόνια αγωνίζονται ενάντια στο ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου της Χαλκιδικής στην καναδέζικη εταιρία TVX. Οι 14 συνολικά κατηγορούμενοι που παρουσιάστηκαν στο Τριμελές Πλημ/κείο Πολυγύρου είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα συνολικά σε 169 μήνες φυλάκιση! Από αυτούς ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Ολυμπιάδας Νικόλαος Μήτσιου καταδικάστηκε για 10 πράξεις σε φυλάκιση 7 χρόνων και 7 μηνών, ενώ οι υπόλοιποι συνδημότες του σε 6 χρόνια και 5 μήνες συνολικά. Τελικά η δίκη μετά από αίτημα της υπεράσπισης αναβλήθηκε για τις 27 Σεπτέμβρη αυτού του χρόνου. Πολλοί κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν έξω από τα δικαστήρια, για να συμπαρασταθούν στους κατηγορούμενους, ενώ το «παρών» τους για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους έδωσαν από το ΚΚΕ ο βουλευτής του Κόμματος Αγ. Τζέκης, ο Γ. Νταφούλης γραμματέας Οργάνωσης Περιοχής Κ. Μακεδονίας και ο Ηλ. Γκουτζηγιάννης, μέλος του γραφείου της ΚΟΘ.

«Αντιμετωπίζω πάνω από 100 υποθέσεις στα δικαστήρια ύστερα από μηνύσεις της πολυεθνικής καναδικής εταιρίας και των αρχών», δήλωσε ο Νικ. Μήτσιου. «Μαζί και πολλοί άλλοι κάτοικοι της περιοχής που σύρονται κάθε τόσο στα δικαστήρια, αφήνοντας οι άνθρωποι τις δουλιές τους για να καθίσουν στο εδώλιο αντιμετωπίζοντας πλήθος κατηγορίες. Ημασταν και συνεχίζουμε να είμαστε κατά της εγκατάστασης χρυσού στην περιοχή μας. Δε θα αφήσουμε να καταστραφεί ο χώρος των Αρχαίων Σταγείρων. Ο αγώνας μας γίνεται γιατί αρνούμαστε να δεχτούμε την εγκατάσταση χημικής βιομηχανίας στον τόπο μας. Παρόμοια εργοστάσια πουθενά στον κόσμο δεν τα επιτρέπουν να λειτουργήσουν. Ηδη τα έχουν διώξει οι κάτοικοι από την Πέργαμο, την Τσεχία, από τη Ρωσία, ενώ έχει ξεσηκωθεί η αγροτιά για να μη γίνει εργοστάσιο χρυσού και στη Θράκη».

Επίσης, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης δήλωσε: «Συνεχίζονται οι δίκες σε βάρος των κατοίκων της Ολυμπιάδας με κύριο στόχο την τρομοκράτηση του λαού της περιοχής. Τα δικαστήρια είναι η προσφιλής τακτική της κυβέρνησης, προκειμένου να τρομοκρατηθεί ο λαός, ο οποίος διεκδικεί αυτά που νομίζει ότι δικαιούται. Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή καταδίκασε το ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου της περιοχής στο ξένο κεφάλαιο, γιατί κρίνει ότι ο πλούτος αυτός είναι περιουσία του λαού και πρέπει να ανήκει στο κράτος. Οποιες επενδύσεις γίνονται από το κράτος θα πρέπει πρώτα να διασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος και να διαφυλάσσουν την ανθρώπινη εργασία. Οι διώξεις αυτές θα πρέπει να σταματήσουν. Το ΚΚΕ μέσα στη Βουλή με Επίκαιρες Ερωτήσεις ζήτησε να σταματήσει αυτή η δίωξη σε βάρος του λαού της Ολυμπιάδας και να δοθεί πολιτική λύση».

Βλάπτει σοβαρά υγεία - περιβάλλον

Την ίδια στιγμή τους σοβαρούς κινδύνους που προκύπτουν για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων από τη δραστηριότητα των μεταλλουργικών επιχειρήσεων χρυσού επισήμαναν σε συνέντευξη Τύπου οι καθηγητές Φρ. Κόρτε του Πανεπιστημίου του Μονάχου και Κ. Αρίκας του Πανεπιστημίου του Αμβούργου.

Οι κίνδυνοι, τόνισαν, προκύπτουν είτε από ατυχήματα και αστοχίες, είτε λόγω των ουσιών που χρησιμοποιούνται ως πρώτες ύλες (μεταλλεύματα), είτε λόγω των ουσιών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγική διαδικασία (κυρίως το κυάνιο και τις ενώσεις του) και των ουσιών που παράγονται ως απόβλητα (κυανιούχα, αρσενικό, βαρέα μέταλλα, ξανθογονικά κ.λπ.). Από έναν τόνο μεταλλεύματος - τόνισαν συγκεκριμένα - το οποίο περιέχει 11% αρσενικό παράγεται χρυσός μόνο 5 -8 γραμμαρίων. Για την επεξεργασία του μεταλλεύματος χρησιμοποιούνται κυανιούχες ενώσεις επειδή έτσι συμφέρει στις επιχειρήσεις αυτές. Ενας τόνος κυανιούχου νατρίου - πρόσθεσαν - που ρίχνουν στο μετάλλευμα για να παραχθεί ο χρυσός κοστίζει 1.500 δολάρια, ενώ με τη χρησιμοποίηση αυτής της ποσότητας θα παραχθούν 6 κιλά χρυσού αξίας 58 - 60.000 δολαρίων.

Εξήγησαν επίσης ότι η εγκατάσταση του εργοστασίου χρυσού θα αποβεί μοιραία για το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, που εν μέρει εντάσσεται στο πρόγραμμα Natura 2000 και θα θέτει διαρκώς σε κίνδυνο την υγεία κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Μακρύς - επισήμαναν - είναι ο κατάλογος με τα ατυχήματα που έχουν συμβεί ανά τον κόσμο σε λίμνες εναπόθεσης των αποβλήτων των μεταλλείων χρυσού, όπως τα πρόσφατα στην Μπάγιε Μάρε της Ρουμανίας που μόλυνε τα νερά του Δούναβη και του Τίσα, αλλά και αυτό στην Ισπανία που μόλυνε το Εθνικό Πάρκο της Ντονάνα. Επισήμαναν ακόμη ότι για τους λόγους αυτούς παρόμοιας τεχνολογίας εργοστάσια απαγορεύεται να λειτουργήσουν με βάση και τη Σύμβαση του Ρίο του 1992, αλλά και τις κοινοτικές Οδηγίες. Οσον αφορά αυτό που λέγεται ότι το εργοστάσιο της TVX θα μειώσει την ανεργία, οι επιστήμονες τόνισαν ότι όπως έχει αποδείξει η πείρα από μια σειρά παρόμοια εργοστάσια σε πολλές περιοχές του κόσμου σε 6 - 7 χρόνια τα αποθέματα εξαντλούνται, οι ιδιοκτήτες πτωχεύουν και τα κλείνουν, με αποτέλεσμα να μένουν μόνο οι πληγές στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων...

Σημειώνεται, τέλος, ότι σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας συζητείται η προσφυγή των κατοίκων κατά των αποφάσεων για τη λειτουργία της TVX στη Χαλκιδική.

ΚΟΥΡΟΥΠΗΤΟΣ
«Ναυάγησε» και η προσωρινή λύση

Σε πλήρη αδιέξοδο έχει οδηγηθεί η υπόθεση της χωματερής Κουρουπητού Χανίων. Η επιλογή της Πολιτείας και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων για προσωρινή χωματερή στο Μεσομούρι Κουρουπητού - μέχρι την εξεύρεση οριστικής τοποθεσίας - δεν τελεσφόρησε.

Το Ε` Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με δύο αποφάσεις (77 και 78/2001) ακύρωσε τις πράξεις της Πολιτείας για χωματερή στο Μεσομούρι Κουρουπητού, κρίνοντας ότι οι συναρμόδιοι υπουργοί στις σχετικές μελέτες έλαβαν υπόψη τη νομοθεσία «για τις παραγωγικές επενδύσεις» και όχι, όπως θα έπρεπε, τη νομοθεσία για τη «διαχείριση των στερεών απόβλητων».

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει εκπρόσωπος του Δήμου Ακρωτηρίου Χανίων, ζητώντας να ακυρωθούν οι αποφάσεις για τη χορήγηση άδειας στη Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων για την προσωρινή κατασκευή μονάδας συμπίεσης απορριμμάτων στο Μεσομούρι Χανίων και τη μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της παραπάνω χωματερής.

Στο μεταξύ το πρόστιμο που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ελληνικό δημόσιο για τη χωματερή Κουρουπητού εξακολουθεί να «τρέχει». Το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) έχει ήδη καταδικάσει από τον περασμένο Ιούνη τη χώρα μας να πληρώνει πρόστιμο 7 εκατ. δραχμών ημερησίως, επειδή έχει καθυστερήσει να δώσει λύση στο πρόβλημα με τα απόβλητα της περιοχής.

Η κυβέρνηση κάτω από αυτά τα δεδομένα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του υπουργικού συμβουλίου είχε προχωρήσει στις 30 Ιουνίου 2000 στην αναγκαστική απαλλοτρίωση εκτάσεων στη θέση Μεσομούρι για τη λειτουργία χωματερής, αλλά η απόφαση του ΣτΕ έβαλε φραγμό σ' αυτές τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης.

ΔΙΚΗ Ν. ΜΑΖΙΩΤΗ
Απέβαλε τον κατηγορούμενο ο πρόεδρος!

Σε παρωδία, όπως όλα δείχνουν, εξελίσσεται η δίκη του 29χρονου ΝίκουΜαζιώτη στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών για την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο γκαράζ του υπουργείου Ανάπτυξης το Δεκέμβρη του 1997, ενέργεια που ο ίδιος αποδέχεται και θεωρεί ένδειξη συμπαράστασης στους κατοίκους του Στρυμονικού Κόλπου, οι οποίοι αγωνίζονταν τότε για να μην εγκατασταθεί μεταλλουργία χρυσού από την πολυεθνική εταιρία TVX GOLD στην περιοχή τους.

Χτες η δίκη διακόπηκε εκ νέου για τη Δευτέρα, προκειμένου να συνεχιστεί με διορισμένους από το δικαστήριο συνηγόρους υπεράσπισης, αυστηρά ελεγμένο ακροατήριο (ο έλεγχος θα ξεκινά από την είσοδο ακόμα του δικαστικού μεγάρου) και χωρίς την παρουσία του βασικού της παράγοντα, δηλαδή του κατηγορουμένου! Ομως, η εφαρμογή διαδικασιών αυτής της μορφής και μάλιστα από ένα τακτικό δικαστήριο δευτέρου βαθμού, κατά την εκδίκαση υπόθεσης με πολιτικό κυρίως υπόβαθρο, παραπέμπει σε σύνδρομα αντεκδίκησης, που μάλλον διακατέχουν την κατ' επίφαση ευνομούμενη πολιτεία, καταστρατηγεί το δικαίωμα του κατηγορουμένου για δίκαιη δίκη, ενώ θέτει εν αμφιβόλω και την όποια δικαστική κρίση.

Την αποβολή του κατηγορουμένου Ν. Μαζιώτη από τη δικαστική αίθουσα μέχρι το τέλος της δίκης του, αποφάσισε χτες ο πρόεδρος του δικαστηρίου Αναστ. Πράσσος. Αιτία προφανώς μια ακόμα «έκρηξή» του, αυτή τη φορά εναντίον των δικηγόρων Θεόδ. Αγγελή, Κωνστ. Αγγούρη και Κωνστ. Ανθόπουλου, που διόρισε το δικαστήριο για να τον υπερασπιστούν. «Δεν αναγνωρίζω κανένα εγκάθετο δικηγόρο», τους είπε. «Το καλό που σας θέλω, μην αποδεχτείτε το διορισμό σας. Δεν είναι δικαστήριο αυτό, είναι στρατοδικείο». Και όταν οι συγκεκριμένοι δικηγόροι αποδέχτηκαν το διορισμό τους, ξέσπασε: «Είστε μεγάλα ανδρείκελα φασιστικού δικαστηρίου. Είστε ανάξιοι δικηγόροι. Είστε αποτυχημένοι». «Ντροπή σας!», τους φώναξαν και ορισμένοι φίλοι του από το ακροατήριο. «Δεν αποδέχομαι τους δικηγόρους», κατέληξε ο κατηγορούμενος. «Θέλατε να τελειώσετε τη δίκη σε μια μέρα. Τώρα θα σας πάω τέσσερις - πέντε».

Μετά την εξέλιξη αυτή, δεν είναι βέβαιο αν η δίκη θα συνεχιστεί ομαλά τη Δευτέρα, καθώς διακόπηκε για να ενημερωθούν οι διορισμένοι συνήγοροι υπεράσπισης σχετικά με την εκδικαζόμενη υπόθεση, πράγμα διόλου απλό, αφού δεν έχουν παρακολουθήσει τη μέχρι τώρα διαδικασία. Σε ανάλογη περίπτωση διορισμού (αφορούσε τον εισαγγελέα της έδρας στην υπόθεση Γιαννόπουλου - Κατριβάνου), η δίκη είχε οδηγηθεί σε αναβολή. Εκτός και αν ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών με τριετή αναστολή επέβαλε χτες το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας στον ηθοποιό Δημ. Κατσιμάνη, ο οποίος είχε συλληφθεί προχτές επειδή αρνήθηκε να δεχτεί να εγκαταλείψει το σπίτι του στην Αργυρούπολη, όταν του κοινοποιήθηκε η έξωση από δικαστικό κλητήρα. Η άρνησή του να συμμορφωθεί στην εντολή έξωσης έγινε αφορμή να συλληφθεί και να παραπεμφθεί σε δίκη με την κατηγορία της «αντίστασης κατά της Αρχής»...

Προθεσμία ζήτησε χτες από τον 5ο τακτικό ανακριτή Αθηνών Παντ. Παντελίδη για να απολογηθεί ο 49χρονος Ιταλός Αλμπίνο Προυτεντίνο, που θεωρείται αρχηγός μαφιόζικης οργάνωσης και καταζητείται από την Ιντερπόλ για λαθρεμπόριο τσιγάρων. Συνελήφθη στην Πάτρα, επειδή εκκρεμούσε και στη χώρα μας ένταλμα εναντίον του για απόπειρα ανθρωποκτονίας εις βάρος του επιχειρηματία Ι. Γιατράκου τον περασμένο Ιούλιο στην Κυψέλη. Για την ίδια υπόθεση κατηγορείται και ο 27χρονος γιος του Αντζελο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ