ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 27 ΝΟΕΜΒΡΗ 2014

Χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα, στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, συμμετείχαν χτες στην πανεργατική - πανελλαδική απεργία. Σταματώντας την παραγωγή σε μεγάλους χώρους και διαδηλώνοντας μαζί με τις οικογένειές τους, καταδίκασαν την αντιλαϊκή πολιτική και τις ανατροπές που θέλουν να προσθέσουν κυβέρνηση και τρόικα στην αλυσίδα των αντεργατικών μέτρων.

Οι ταξικές δυνάμεις αναδείχτηκαν σε πρωταγωνιστή και αυτής της μάχης. Κόντρα στις δυσκολίες, στην τρομοκρατία και την υπονόμευση, συνέβαλαν καθοριστικά στην απεργία και κατάφεραν να συσπειρώσουν μεγάλα τμήματα των απεργών, γεγονός που αποτυπώθηκε στις μαζικές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, με κορυφαία αυτή της Αθήνας.

Στην απεργιακή κινητοποίηση εκφράστηκε σε σημαντικό βαθμό η δυναμική και η συσπείρωση που επιτεύχθηκε μετά την πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ να διοργανώσει το Πανελλαδικό συλλαλητήριο την 1η Νοέμβρη. Αυτό είναι ένα από τα πιο αισιόδοξα στοιχεία της χτεσινής απεργίας, που ταυτόχρονα ανεβάζει τον πήχη της ευθύνης για το επόμενο διάστημα.

Με ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ «χαιρετίζει τους χιλιάδες απεργούς εργάτες και εργάτριες, τους νέους και τις νέες, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους, τη φτωχή αγροτιά που συμμετείχαν μαζικά στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις, σε όλη τη χώρα. Χαιρετίζει ιδιαίτερα όλους όσοι συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, δίνοντας συνέχεια στο αγωνιστικό κλίμα του τελευταίου διμήνου και του μεγαλειώδους πανελλαδικού συλλαλητηρίου της 1ης Νοέμβρη.

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα με τη σημερινή συμμετοχή τους στην απεργία έστειλαν μήνυμα αντίστασης στην ένταση της αντεργατικής πολιτικής και απόρριψης των μέτρων που γενικεύουν τη φτώχεια και παγιώνουν την εξαθλίωση. Κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ενωση και επιχειρηματικοί όμιλοι να μην αισθάνονται ήσυχοι. Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε την πάλη μας απέναντι στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει.

Καλούμε τους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο και τόπο δουλειάς να δώσουν συνέχεια στις αγωνιστικές δράσεις. Να δώσουν με την ακόμα μεγαλύτερη οργάνωσή τους στα σωματεία, άμεση και μαχητική απάντηση στις συνθήκες της σύγχρονης σκλαβιάς που μας προετοιμάζουν. Να τσακίσουμε το κλίμα της αδράνειας και της ηττοπάθειας που σπέρνει ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός.

Τις επόμενες μέρες θα συγκληθεί η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, για να συζητήσει τα συμπεράσματα της δράσης του τελευταίου διαστήματος και να προτείνει στην εργατική τάξη και στις συνδικαλιστικές οργανώσεις της, την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα».

Η μεγάλη συγκέντρωση στην Ομόνοια «σφράγισε» την απεργία

Η πορεία των απεργών κάλυψε την Πανεπιστημίου, από το Σύνταγμα μέχρι την Ομόνοια

Κοσμοπλημμύρα, καθώς η πορεία κατευθύνεται προς το Σύνταγμα
Κοσμοπλημμύρα, καθώς η πορεία κατευθύνεται προς το Σύνταγμα
Με μια μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, σφραγίστηκε η χτεσινή πανελλαδική πανεργατική απεργία στην Αθήνα. Είχε προηγηθεί από τα χαράματα η μάχη της περιφρούρησης από τα ταξικά σωματεία σε διάφορους χώρους και κλάδους, όπως στα Τρόφιμα - Ποτά, στον Τύπο - Χαρτί, στις τηλεπικοινωνίες, στο Εμπόριο, στους Οικοδόμους, στα σαπωνοποιεία και αλλού.

Εκεί όπου οι ταξικές δυνάμεις πρωτοστάτησαν για την οργάνωση της απεργίας, τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που βάζει η εργοδοσία, αλλά και η υπονομευτική στάση του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού. Ετσι, όλα τα μεγάλα εργοτάξια, όπως ο Νιάρχος, ο Ιππόδρομος και η επέκταση του Μετρό, «πάγωσαν» χτες, όπως και τα μεγάλα σαπωνοποιεία. Μεγάλες μονάδες έκλεισαν επίσης στους κλάδους Τύπου - Χάρτου, στα Τρόφιμα - Ποτά, αλλά και στο Μέταλλο.

Στον Επισιτισμό - Τουρισμό, υπήρξαν ξενοδοχεία με καθολική σχεδόν συμμετοχή στην απεργία, ενώ υψηλά ποσοστά συμμετοχής καταγράφηκαν και σε ορισμένους δήμους της Αττικής. Στις τηλεπικοινωνίες και στο Εμπόριο έγινε το πρωί περιφρούρηση σε χώρους δουλειάς, για να διευκολυνθούν εργαζόμενοι να απεργήσουν, ενώ τη δική τους συμβολή στην απεργία και τη μαζικότητα της απεργιακής συγκέντρωσης είχαν κλάδοι όπως ο Ιματισμός, το Φάρμακο, οι Λογιστές και άλλοι.

Αποψη της συγκέντρωσης στην Ομόνοια
Αποψη της συγκέντρωσης στην Ομόνοια
Με τα δικά τους μπλοκ συμμετείχαν στη συγκέντρωση οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, με το πανό της ΠΑΣΕΒΕ, οι φοιτητές - σπουδαστές, με το ΜΑΣ, αλλά και οι γυναίκες, που συσπειρώνονται στην ΟΓΕ. Εκεί βρέθηκαν και οι συνταξιούχοι, που συνεχίζουν πολύμορφα τις κινητοποιήσεις τους για αξιοπρεπείς συντάξεις, φάρμακα και υγεία. Με τις φωνές και τη ζωντάνια τους ξεσήκωσαν τον κόσμο τα μπλοκ των μαθητών από το Περιστέρι και άλλες περιοχές, που συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση ύστερα από κάλεσμα της συντονιστικής επιτροπής μαθητών από 15μελή και 5μελή μαθητικά συμβούλια.

Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση έκανε η Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Γρηγόρης Παπαδόπουλος, πρόεδρος του σωματείου της «Coca Cola», ο οποίος είπε ανάμεσα σε άλλα: «Η μάχη στην Coca Cola είναι μάχη όλης της εργατικής τάξης. Από την έκβαση αυτού του αγώνα θα κριθούν πολλά. Ολοι μαζί, μέσα από το ΠΑΜΕ, μπορούμε να αναγκάσουμε τον πολυεθνικό κολοσσό σε αναδίπλωση από τα αντεργατικά του σχέδια».

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν επίσης ο Στάθης Σαχινίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Αυτοαπασχολούμενων Επαγγελματιών Εμπόρων Δήμου Αθήνας και μέλος του ΔΣ της ΟΒΣΑ, όπως και ο Ανδρέας Πούλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ.

Οι εργαζόμενοι στα «πεντάμηνα» ανάμεσα στους χιλιάδες απεργούς και διαδηλωτές
Οι εργαζόμενοι στα «πεντάμηνα» ανάμεσα στους χιλιάδες απεργούς και διαδηλωτές
Αμέσως μετά τις ομιλίες, η μεγάλη συγκέντρωση, που σκέπασε κυριολεκτικά την Ομόνοια και τους γύρω δρόμους, έβαλε «μέτωπο» στην Πανεπιστημίου για να ξεκινήσει η πορεία προς το Σύνταγμα. Στην κεφαλή βρέθηκαν οι κλάδοι της Βιομηχανίας και από πίσω απλώθηκε ένα ανθρώπινο ποτάμι, που σε πλήρη ανάπτυξη και με πυκνή διάταξη, έφτανε από το Σύνταγμα, καλύπτοντας όλη την Πανεπιστημίου, την Αιόλου και τμήμα της Σταδίου, από τα Χαυτεία μέχρι την Ομόνοια.

Η πορεία ανεβαίνει την Πανεπιστημίου
Η πορεία ανεβαίνει την Πανεπιστημίου
Οι μαθητές με τη ζωντάνιά τους ξεσήκωσαν τον κόσμο
Οι μαθητές με τη ζωντάνιά τους ξεσήκωσαν τον κόσμο
Η έκταση που κάλυψε η πυκνή πορεία, σε πλήρη ανάπτυξη
Η έκταση που κάλυψε η πυκνή πορεία, σε πλήρη ανάπτυξη
Μαζικά διαδήλωσαν ο απεργοί στη Θεσσαλονίκη

Από τη μαζική συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου
Από τη μαζική συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου
Μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία έγινε χτες από το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη. Η μάχη ξεκίνησε από νωρίς το πρωί, με περιφρούρηση σε μια σειρά μεγάλους χώρους δουλειάς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα: Σε εργοστάσια στη ΒΙΠΕ, σε εταιρείες πληροφορικής (MLS), στον ΟΤΕ, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε νοσοκομεία, σε σχολεία, σε εργοτάξια και σε εμπορικές επιχειρήσεις («Αττικα», ΝΟΤΟΣ, ΧΟΝΤΟΣ, κ.ά.).

Από τα στοιχεία που ξεχώρισαν στην απεργιακή συγκέντρωση, είναι η συμμετοχή με δικό τους μπλοκ των εργαζομένων του Μετρό, που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις απολύσεις και την επιθετικότητα της κατασκευάστριας κοινοπραξίας. Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν, επίσης, οι σπουδαστές των δημόσιων και ιδιωτικών σχολών, οι φοιτητές, οι μαθητές.

Ιδιαίτερα μαχητικό ήταν το μπλοκ των Σπουδαστών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Μακεδονίας που διαδήλωσαν ενάντια στην υποβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης και απαίτησαν σίτιση - στέγαση - μεταφορές δωρεάν για όλους, ούτε ένα ευρώ από τις τσέπες των οικογενειών τους για τις σπουδές τους, αξιοπρεπείς υποδομές, δωρεάν σημειώσεις, μόνιμο προσωπικό καθηγητών.

Λίγο μετά τις 10 το πρωί, ξεκίνησαν οι προσυγκεντρώσεις των εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό και των εργαζομένων στο εμπόριο. Ενώθηκαν σε μια πορεία στην Αριστοτέλους και συγκροτημένα κατευθύνθηκαν προς το χώρο της συγκέντρωσης, στο Αγαλμα Βενιζέλου. Στη συγκέντρωση, μίλησε ο Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Εκ μέρους της ΠΟΕΕΠ και των απεργών της «Coca Cola» μίλησε ο Γιώργος Ευθυμιάδης. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης, με κατεύθυνση προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Στιγμιότυπο από την πορεία
Στιγμιότυπο από την πορεία
Δε θα ζήσουμε με ψίχουλα!

Αποσπάσματα από την ομιλία της Γιώτας Ταβουλάρη στην απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας

Η Γιώτα Ταβουλάρη
Η Γιώτα Ταβουλάρη
Είμαστε εδώ πιο δυνατοί, με την παρακαταθήκη της προηγούμενης αγωνιστικής μας δράσης και του συλλαλητηρίου της 1ης Νοέμβρη. Με τις ζωντανές και συλλογικές μας διαδικασίες, την πλατιά και καθαρή συζήτηση με τους συναδέλφους μας, την οργάνωση του αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο.

Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να ζήσουμε μια ζωή με δικαιώματα, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας και τις δυνατότητες του καιρού μας. Αυτό που χρειάζεται είναι να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας.

Με την οργάνωση σε δυνατά, μαζικά σωματεία, με συμμετοχή των μελών στη δράση, με δραστηριότητες για όλα τα προβλήματα που βασανίζουν τις εργατικές οικογένειες, με συνεχή παρέμβαση στους χώρους δουλειάς, σύγκρουση με την εργοδοσία, το κράτος και τους μηχανισμούς τους και αταλάντευτη υπεράσπιση των εργατικών συμφερόντων. Σωματεία - μάχιμες δυνάμεις στον αγώνα για τη χειραφέτηση της εργατικής τάξης.

Με υπομονή, επιμονή και πίστη στο δίκιο και στους στόχους της τάξης μας. Με πίστη και εμπιστοσύνη στη δύναμή μας, στη δύναμη όλων των συναδέλφων, ακόμα και αυτών που δεν έχουν τολμήσει μέχρι τώρα να κάνουν το βήμα της οργάνωσης και του αγώνα. Γι' αυτό, δεν πρέπει και δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω στις δυσκολίες.

Να επιμείνουμε στην οργάνωση των εργαζομένων στα σωματεία, παλεύοντας να ξεπερνιέται ο φόβος, η απογοήτευση, οι συγχύσεις. Να επιμείνουμε στην επαφή μας, στην επαφή των σωματείων με τους εργαζόμενους, ξεπερνώντας τα εμπόδια των εργοδοτών. Να επιμείνουμε, ώστε τα σωματεία να είναι το αποκούμπι του εργαζόμενου, να τον στηρίζουν και να στηρίζονται σε αυτόν, να τον αξιοποιούν.

Να επιμείνουμε στην οργάνωση των ανέργων, των νέων, των γυναικών, των μεταναστών στα σωματεία με πιο έντονη και πιο ειδική δουλειά. Να ατσαλωθούμε, όχι μόνο για να ξεπεράσουμε τις σημερινές δυσκολίες και τα εμπόδια, αλλά να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και τα μεγαλύτερα εμπόδια που σχεδιάζουν να βάλουν οι εργοδότες και το κράτος τους στην οργάνωση και στη συλλογική πάλη των εργαζομένων, στη συνδικαλιστική δράση.

Από τη δράση μας, τους αγώνες μας, τις διεκδικήσεις μας εξαρτάται η «σωτηρία» μας, η αξιοπρεπής ζωή, η μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Απορρίπτουμε την αυταπάτη ότι αν αλλάξουν οι διαχειριστές στην κυβέρνηση θα γίνει πιο ανθρώπινο το εκμεταλλευτικό σύστημα, πως θα γυρίσει ο τροχός. Η αναμονή, η εναπόθεση ελπίδας σε κυβερνητικές εναλλαγές αποδείχτηκε πως δε φέρνει πίσω κατακτήσεις. Η αδράνεια, η καθυστέρηση δημιουργούν νέες υποχωρήσεις, νέες απώλειες, σταθεροποιείται η φτώχεια και η εξαθλίωση.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Με όλες μας τις δυνάμεις για την ανασύνταξη του κινήματος

Στην απεργιακή συγκέντρωση συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος δήλωσε: «Το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για την προστασία των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Δεν αντέχεται άλλο αυτή η κατάσταση, κανείς πλέον δεν μπορεί να ζήσει με ψίχουλα. Το ΚΚΕ θα δώσει όλες του δυνάμεις για ανασυγκρότηση του εργατικού - λαϊκού κινήματος, για την αλλαγή των συσχετισμών - των πολύ αρνητικών συσχετισμών - μέσα στο εργατικό κίνημα, σε αρχαιρεσίες, στις εκλογές, ενάντια σε όσες ηγεσίες υπονομεύουν τη λαϊκή πάλη, υπονομεύουν τη λαϊκή συμμετοχή. Για να οικοδομήσουμε τη μεγάλη λαϊκή κοινωνική συμμαχία ενάντια στα μονοπώλια, ενάντια στο σύστημά τους, για ριζικές αλλαγές και ανατροπές μέχρι και το επίπεδο της εξουσίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ