ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ» ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Εκβιάζει και τρομοκρατεί η κυβέρνηση
  •  Με κυρώσεις απείλησε η Β. Παπανδρέου τους εργαζόμενους που δε θα υποβάλουν τη δήλωση της ντροπής! 
  • Αντίθετη η  ΑΔΕΔΥ, που στηρίζει με κάθε μέσο όσους δεν πειθαρχήσουν στο αυταρχικό μέτρο

Την τρομοκρατία και τον εκβιασμό επιστρατεύει η κυβέρνηση προκειμένου να καταφέρει να επιβάλει το αυταρχικό και προσβλητικό μέτρο της υποβολής «πόθεν έσχες» από τους δημόσιους υπάλληλους. Η επιμονή της κυβέρνησης για την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου συνδέεται με την προσπάθειά της να επιβάλει τις γενικότερες νεοφιλελεύθερες αναδιαρθρώσεις στη δημόσια διοίκηση, οι οποίες πλήττουν και τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα.

Η υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Β. Παπανδρέου, μετά τις αντιδράσεις αρκετών συνδικαλιστικών οργανώσεων, οι οποίες προτρέπουν τα μέλη τους να μην υποβάλουν τη δήλωση «πόθεν έσχες», που ουσιαστικά συνιστά ατομικό φακέλωμα, προχώρησε χτες σε επίδειξη πυγμής και απείλησε τους εργαζόμενους με επιβολή κυρώσεων, οι οποίες, με βάση το έκτρωμα του υπαλληλικού κώδικα, μπορούν να φθάσουν μέχρι και την απόλυση! Σε δηλώσεις της χτες η υπουργός τόνισε ότι «οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπορούν να μην εφαρμόσουν το νόμο, διαφορετικά αντιμετωπίζουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις», οι οποίες ξεκινούν από την απλή επίπληξη και φτάνουν μέχρι την απόλυση από την υπηρεσία! Ταυτόχρονα επιχείρησε να διασπάσει τους εργαζόμενους, λέγοντας ότι «οι δημόσιοι υπάλληλοι δε θα παρασυρθούν από την ΑΔΕΔΥ, διότι αυτοί θα υποστούν τις κυρώσεις»(!) και απαίτησε να υποβάλουν τις δηλώσεις μέχρι τις 25 Γενάρη. Προσπάθησε επίσης να φέρει σε αντιπαράθεση τους εργαζόμενους στο δημόσιο με τους άλλους εργαζόμενους, ισχυριζόμενη ότι το «πόθεν έσχες» αποτελεί «καθολικό αίτημα των Ελλήνων»(!) και οι καθυστερημένες αιτιάσεις της ΑΔΕΔΥ και των άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων «αποτελούν αστήρικτα προσχήματα που δεν πείθουν τους Ελληνες πολίτες»! Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις απόλυτα δικαιολογημένες ανησυχίες των εργαζομένων για χρήση του «πόθεν έσχες» σε «αλλότριους» και αντεργατικούς σκοπούς, επικαλέστηκε την απάντηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων, σύμφωνα με την οποία δεν παραβιάζεται το απόρρητο.

Ταυτόχρονα η υπουργός δεν έκρυψε τις επιδιώξεις της κυβέρνησης, αναφέροντας ότι αμέσως μετά τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή των δηλώσεων θα αρχίσει «δειγματοληπτικός έλεγχος» ανά υπηρεσία από το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης! Με άλλα λόγια, η υπουργός επιβεβαιώνει ότι οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» κάθε άλλο παρά απόρρητες είναι και θα χρησιμοποιηθούν για δημιουργία εντυπώσεων σε βάρος των υπαλλήλων. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι αυτή η χρησιμοποίηση των δηλώσεων έρχεται σε αντίθεση με τη γνωμάτευση της Επιτροπής Δαφέρμου, η οποία ορίζει σαφώς ότι «σκοπός της επεξεργασίας των στοιχείων που περιλαμβάνονται στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης πρέπει να είναι αποκλειστικά η διαπίστωση ποινικού αδικήματος ή πειθαρχικού παραπτώματος». Αντίθετα, η κυβέρνηση τις «προσφέρει» όλες στους ελεγκτές - όργανά της για να επιτύχει τις αντεργατικές επιδιώξεις της.

ΑΔΕΔΥ: Στηρίζουμε όσους δεν υποβάλουν

Από την πλευρά της η πλειοψηφία ΑΔΕΔΥ, έστω και καθυστερημένα και κάτω από την αγανάκτηση που υπάρχει στους εργαζόμενους, αποφάσισε να στηρίξει τους εργαζόμενους που δε θα υποβάλουν τη δήλωση της ντροπής. Σε ανακοίνωσή της καλεί την κυβέρνηση να επανεξετάσει τον τρόπο και την έκταση εφαρμογής του μέτρου και δηλώνει ότι «θα στηρίξει, με όποιο συνδικαλιστικό και νομικό μέσο διαθέτει, τους εργαζόμενους που θα επιλέξουν να μην υποβάλουν δήλωση και ειδικότερα αυτούς των κατηγοριών και καθηκόντων που δεν εμπλέκονται με οικονομικά αντικείμενα». Ταυτόχρονα, αναφέρει ότι ελέγχεται η συνταγματικότητα των σχετικών ρυθμίσεων για το «πόθεν έσχες» και άρα και «η νομιμότητα των πειθαρχικών ποινών που συνεπάγεται η μη υποβολή δήλωσης». Παράλληλα θα προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια για να προσβάλει τις σχετικές ρυθμίσεις. Επιπλέον, η ΑΔΕΔΥ επισημαίνει ότι η γενικευμένη και καθολική εφαρμογή του μέτρου γίνεται με προσβλητικό και διάτρητο τρόπο, που έχει ως αποτέλεσμα οι δημόσιοι υπάλληλοι να αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Σημειώνεται ότι μια σειρά ομοσπονδιών (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, Διοικητικοί ΑΕΙ κ.ά.) έχουν πάρει αποφάσεις με τις οποίες καλούν τα μέλη τους να μην καταθέσουν τη δήλωση «πόθεν έσχες».

ΕΣΑΚ Δημοσίου: Κανείς να μη συμπληρώσει το έντυπο

Η ΕΣΑΚ - Δημοσίου που από την πρώτη στιγμή είχε καταγγείλει και αντιδράσει στο «πόθεν έσχες», υπογραμμίζει ότι δεν υφίσταται λόγος για υποβολή του γιατί τα περιουσιακά στοιχεία του συνόλου σχεδόν των υπαλλήλων καταγράφονται στη φορολογική τους δήλωση. Οι ελάχιστες εξαιρέσεις που υπάρχουν αφορούν στελέχη σε ορισμένες υπηρεσίες και επιτροπές που διεκπεραιώνουν πράξεις οικονομικού περιεχομένου, τα οποία όμως διορίζει η ίδια η κυβέρνηση και άρα «αυτή μόνο ξέρει». Επιπλέον, ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η υποβολή των δηλώσεων (στον προϊστάμενο της διεύθυνσης διοικητικού) είναι προφανές ότι παραβιάζει εξόφθαλμα το απόρρητο. Ετσι, η δήλωση «πόθεν έσχες» μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκβιασμό ή δυσμενή μεταχείριση του εργαζόμενου. Στη βάση αυτή καλεί τους εργαζόμενους να μη συμπληρώσουν τα έντυπα του «πόθεν έσχες» που έχουν μοιράσει το υπουργείο.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εν αναμονή των δημοσκοπήσεων

Με το βλέμμα στο «νέο κύμα» των δημοσκοπήσεων η ηγεσία της ΝΔ πορεύεται προς το συνέδριο, εκμεταλλευόμενη τη «νηνεμία» στο εσωκομματικό μέτωπο μετά τις συνεδριάσεις της ΚΟ και της ΚΕ.

Η Ρηγίλλης αναμένει με ιδιαίτερη αγωνία τα γκάλοπ που θα αρχίσουν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις αμέσως επόμενες μέρες, στα οποία θα εμφανίζεται η «απήχηση» του υπό κατασκευή κόμματος του Δ. Αβραμόπουλου. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι τα «φρέσκα» γκάλοπ θα παρουσιάζουν διψήφιο ποσοστό στο νέο κόμμα (λόγος γίνεται για 14%-19%!), σε μια προσπάθεια των κατασκευαστών κομμάτων να δώσουν «αέρα» στο καινούριο δημιούργημά τους. Οσο και αν η ηγεσία της ΝΔ εμφανίζεται ψύχραιμη, θεωρώντας ότι δε θα έχει απώλειες από το νέο κόμμα, ωστόσο δεν μπορεί να κρύψει την αγωνία της για το κλίμα που θα δημιουργηθεί με τα γκάλοπ και τις επιπτώσεις που θα έχει στο εσωτερικό της. Πάντως, η «γραμμή» που έχει διαμορφωθεί στη Ρηγίλλης είναι ότι δεν πρέπει να γίνουν επιθέσεις προς την πλευρά του Δ. Αβραμόπουλου, ενώ δε λείπουν και αυτοί που υποστηρίζουν ότι πρέπει «να διατηρηθούν οι γέφυρες» μαζί του, προσβλέποντας στο βάθος του ορίζοντα σε μια συνεργασία μαζί του «ανάλογα με την έκβαση των εξελίξεων». Ενδεικτικές της ανησυχίας που διακατέχει τη ΝΔ είναι, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι παρεμβάσεις που επιχειρεί σε συγκεκριμένα «κέντρα» για να αποσύρουν την υποστήριξή τους στο νέο κόμμα.

Την ίδια στιγμή, ξεκινούν οι συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων (σήμερα οι πρόεδροι των ΝΟΔΕ, αύριο η ΟΝΝΕΔ) με θέμα την πορεία προς το συνέδριο. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει τη διεξαγωγή 7 περιφερειακών συνδιασκέψεων και κάποιων «θεματικών» μέχρι τα τέλη του Μάρτη. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει καθυστερήσει η επεξεργασία θέσεων τόσο για τις αλλαγές στο καταστατικό όσο και σε επίπεδο «παραγωγής πολιτικής» και γι' αυτό έχουν τεθεί συγκεκριμένες προθεσμίες στις αρμόδιες επιτροπές για την κατάθεσή τους.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Περιμένοντας τις εντολές

«Ακίνητη» η ελληνική εξωτερική πολιτική, αναμένει τα πρώτα «νεύματα» του νέου πλανητάρχη προκειμένου να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του. Στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν κινείται τίποτε και, όπως έχει δηλώσει ο Γ. Παπανδρέου, προτεραιότητα του υπουργείου για τη νέα χρονιά είναι η διαμόρφωση της σχέσης με τη νέα διοίκηση.

Ως πρώτη επαφή με τη νέα αμερικανική διοίκηση, η ελληνική κυβέρνηση προβάλλει τις τυπικές επιστολές, με τις οποίες ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ και ο υπουργός Εξωτερικών ευχαριστούν τον πρωθυπουργό και τον Γ. Παπανδρέου, αντίστοιχα, για τις τυπικές επιστολές συγχαρητηρίων που τους απέστειλαν.

Σε αυτές τις επιστολές ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, διέκρινε «θερμό λόγο, έτσι όπως περιέχεται στην επιστολή αυτή», και σημείωσε: «Πιστεύουμε ότι αποτελεί την καλύτερη εισαγωγή για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις σε αυτή τη νέα περίοδο, μετά τις πρόσφατες εκλογές στις ΗΠΑ. Οι δηλώσεις του νέου υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ κινούνται μέσα στο πνεύμα της πολιτικής που όλοι έχουμε δεχτεί για το Κυπριακό. Μιλούμε όλοι για μια διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία. Αυτό επιβεβαιώνει ότι και οι ΗΠΑ παραμένουν στο πλαίσιο της πολιτικής που έχει αποφασιστεί από τον ΟΗΕ για την αντιμετώπιση και επίλυση του κυπριακού θέματος».

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Κ. Πάουελ προς τον Γ. Παπανδρέου έχει ως εξής:

«Αγαπητέ κύριε υπουργέ,

Σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για την ευγενική συγχαρητήρια επιστολή σας. Αποτελεί τιμή μου το γεγονός ότι επιλέχθηκα από τον εκλεγμένο Πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, ως νέος υπουργός των Εξωτερικών των ΗΠΑ. Προσβλέπω να συνεργαστώ μαζί σας σε μια στενή και συνεχή βάση για την περαιτέρω ενίσχυση των ισχυρών σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί εδώ και χρόνια ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελληνική Δημοκρατία.

Με τις καλύτερες ευχές

Κόλιν Πάουελ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ