ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προχωράμε αισιόδοξοι για το αύριο

  Ο «Ριζοσπάστης»,  παρουσία  της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ  Αλ. Παπαρήγα και πολλών ακόμα   προσκαλεσμένων, έκοψε, χτες το μεσημέρι, την  πίτα, για το νέο χρόνο

Ο Γιώργης Μωραϊτης, μέλος της Διεύθυνσης του «Ρ», απευθύνει χαιρετισμό στους εργαζόμενους και τους καλεσμένους
Ο Γιώργης Μωραϊτης, μέλος της Διεύθυνσης του «Ρ», απευθύνει χαιρετισμό στους εργαζόμενους και τους καλεσμένους
Μέσα σε κλίμα αισιοδοξίας ότι η εφημερίδα μας, ο «Ριζοσπάστης», όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ, θα ανταποκριθεί στα νέα πιο σύνθετα καθήκοντα που οι συνθήκες επιβάλλουν μετά το 16ο Συνέδριο του Κόμματος, οι εργαζόμενοι, η Συντακτική Επιτροπή και η διεύθυνση, κόψαμε, χτες το μεσημέρι, την πίτα για τον καινούριο χρόνο. Παρόντες και συμμέτοχοι στην εκδήλωσή μας ήταν, εκτός των άλλων, αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τη Γενική Γραμματέα της Αλέκα Παπαρήγα και τους Δημήτρη Γόντικα, μέλος του ΠΓ και Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ.

Επίσης, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι, από τον «902», ο διευθυντής του Στάθης Βαμβέτσος, από τη «Σύγχρονη Εποχή», την ΚΟΜΕΠ, τον ΟΔΗΓΗΤΗ και την «Τυποεκδοτική» και από Οργανώσεις του Κόμματος. Παρόντες ήταν ο Τάκης Μαμάτσης και ο Χρ. Τσιντζιλώνης από το ιστορικό τμήμα της ΚΕ κ.ά. Από τους συνεργάτες του «Ρ», εκτός των άλλων, οι: Τίτος Βανδής, Γ. Κακουλίδης, Γ. Τσαπόγας, Δ. Σέρβος, Α. Δαμίγος. Από τη διοίκηση της ΕΣΗΕΑ παραβρίσκονταν οι: Νίκος Καραντηνός α' αντιπρόεδρος, και τα μέλη του ΔΣ Σ. Βούλτεψη και Χρ. Κυρίτσης. Ενώ από την ΠΟΕΣΥ παραβρέθηκε ο Τ. Αναστασιάδης, μέλος της διοίκησής της.

«... Παρ' όλο που στο λυκαυγές της νέας χιλιετίας και του 21ου αιώνα, "μαύρα - απειλητικά νέφη" σκιάζουν τον ορίζοντα. Παρ' όλο που οι ειδήσεις καθημερινά φέρνουν καινούρια "κακά μαντάτα", που επιτείνουν την αγωνία των ανθρώπων για τη ζωή και για την ίδια την ύπαρξη στον πλανήτη μας, θέλουμε νά 'μαστε αισιόδοξοι», θα τονίσει ο Γιώργης Μωραΐτης, μέλος της Διεύθυνσης και της Συντακτικής Επιτροπής του «Ριζοσπάστη» για να προσθέσει στην ομιλία του:

«Πού το στηρίζουμε αυτό; Οι λαοί - αυτοί που δημιουργούν την Ιστορία - δε θα στέρξουν στην πυρηνική αυτοκαταστροφή! Με πρωτοπορία την εργατική τάξη, με επικεφαλής τους κομμουνιστές. Σε πανστρατιά οι φιλειρηνικές δυνάμεις και οι άνθρωποι καλής θέλησης όπου Γης. Πυργώνοντας παντού μέτωπα ρωμαλέας κι αποφασιστικής πολύμορφης αντίστασης και πάλης, θα ματαιώσουν την επιβολή της ιμπεριαλιστικής "Νέας Τάξης". Θα κουρελιάσουν τα σχέδια των σκοτεινών κύκλων. Θα περάσουν "χαλινό" στους θερμοκέφαλους του πολέμου. Και θα εδραιώσουν τη σιγουριά σ' ένα αντάξιο - του σύγχρονου ανθρώπου - ελπιδοφόρο μέλλον.

... Ισως, η τωρινή γενική αναστάτωση, από τις τρομερές αποκαλύψεις για τις συνέπειες του βρώμικου πολέμου στη γειτονική Γιουγκοσλαβία. Οπως, πριν λίγα χρόνια και στο Ιράκ. Και για τη μακροχρόνια καταστροφική δράση των "έξυπνων" βομβών ουρανίου και πλουτωνίου, σε ζωντανούς οργανισμούς, φύση και περιβάλλον. Ισως να συντελέσει στην αφύπνιση της κοινής γνώμης. Και στη συνειδητοποίηση, ως ζωτικής ανάγκης, της πάλης κατά των φορέων αυτής της εγκληματικής πολιτικής ενάντια στην εξουσία του μονοπωλιακού κεφαλαίου και τους διαχειριστές της. Κόντρα στις "εωσφορικές" δυνάμεις, που είναι γνωστές: ΗΠΑ -ΝΑΤΟ - ΕΕ».

Το... μυστικό του ΚΚΕ!

«Το ΚΚΕ σ' αυτό το επίμαχο θέμα, όπως και σε όλες τις εξελίξεις και στα κοινωνικά φαινόμενα, αποδείχτηκε το πιο ευαίσθητο και σωστό. Είχε πολιτική διορατικότητα. Δεν αιφνιδιάστηκε. Πρόβλεψε και προειδοποίησε. Και κυρίως, με όλες του τις δυνάμεις, πάλεψε. Βγήκε στους δρόμους! Σήμερα αυτό το αναγνωρίζουν όλοι. Το "μυστικό"; Η σταθερή ταξική του θέση, ο ιδεολογικός του εξοπλισμός, η πλούσια πείρα του. Αλλά και η ορθή πολιτική του, η ενότητα και η πειθαρχία του. Παλεύοντας στη γραμμή που χάραξε το ιστορικό 15ο Συνέδριό του, ανταποκρίθηκε στα δύσκολα καθήκοντά του. Πρόσφερε πολλά στο λαϊκό και στο διεθνές κίνημα. Αν και πολεμήθηκε αγρίως και βαναύσως από τον ξένο παράγοντα, την άρχουσα τάξη, τους "μηχανισμούς", και τα ΜΜΕ...

... Σ' αυτή τη μεγάλη προσπάθεια του ΚΚΕ, ο "Ριζοσπάστης", ως όργανο της ΚΕ ήταν η σημαία του Κόμματος. Και παρά τις όποιες αδυναμίες του συνέβαλε θετικά. Συμμετείχε σε όλες τις μάχες και τους αγώνες. Ενημέρωνε σωστά τους εργαζόμενους για όλα τα προβλήματα. Υποστήριζε τις διεκδικήσεις τους... Εδωσε από τις σελίδες του τα πλούσια υλικά των διεθνών συσκέψεων με τα αδελφά κόμματα. Πρόβαλε με κάθε δυνατό τρόπο τη γραμμή του ΚΚΕ με κεντρικό άξονα το Αντιμονοπωλιακό Αντιιμπεριαλιστικό Δημοκρατικό Μέτωπο. Κατάγγειλε, ξεσκέπασε, πολέμησε σε όλες τις πτυχές και σ' όλα τα "τερτίπια" της, την πολιτική των ιμπεριαλιστών "συμμάχων και συνεταίρων". Αλλά και ειδικά την πολιτική της κυβέρνησης και, γενικότερα, την πολιτική του δικομματισμού».

Εχουμε αυξημένες ευθύνες...

«... Σήμερα στην καινούρια χρονιά, εμείς είμαστε πάλι εδώ. Κρατάμε γερά την έπαλξη που μας έταξε ο αγώνας. Και πιστεύουμε θ' ανταποκριθούμε στη σοβαρή αποστολή μας. Βαδίζουμε μπροστά με αισιοδοξία και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. Θα αξιοποιήσουμε και όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν. Εχουμε όμως, τώρα, αυξημένες ευθύνες. Το ΚΚΕ βγήκε από το 16ο Συνέδριό του πιο ενωμένο, πιο έμπειρο, καλύτερα εξοπλισμένο, με μεγαλύτερο κύρος, πιο δυνατό. Επιφορτισμένο όμως και με πιο βαριά καθήκοντα απέναντι στην εργατική τάξη και στο λαϊκό κίνημα. Ο λαός από το Κόμμα μας περιμένει πολλά. Ο "Ριζοσπάστης" πρέπει να προβάλλει τις αποφάσεις του Συνεδρίου. Να κάνει βαθιά ανάλυση, εκλαΐκευση και διάδοση της γραμμής του Κόμματος. Προπαντός τις πιο επεξεργασμένες θέσεις για το ΑΑΔΜ. Μα και για τις κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες. Καθώς και για τα επιμέρους μέτωπα. Αλλά και για τα σύνθετα προβλήματα της οικονομίας, της πολιτικής, της ιδεολογίας, του μαζικού κινήματος κλπ. Χρειάζεται περισσότερη ατομική και συλλογική προσπάθεια. Και πιο συνειδητή κι επιμελημένη δουλιά. Με καλύτερη αξιοποίηση χρόνου και δυνατοτήτων.

Η διεύθυνση, η Συντακτική Επιτροπή, η ΚΟΒ προβληματίζονται σοβαρά πάνω στα νέα καθήκοντα. Θα πάρουν όλα τα μέτρα να τα βγάλουμε πέρα με επιτυχία. Είμαστε βέβαιοι ότι και όλοι οι συντάκτες και οι εργαζόμενοι θα βοηθήσουν με όλες τους τις δυνάμεις. Είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε. Μπορούμε να δώσουμε στο Κόμμα και στο λαό έναν καλύτερο "Ριζοσπάστη". Πιο πλούσιο και μαχητικό. Καλύτερα ενημερωμένο. Και από κάθε άποψη βελτιωμένο. Και το αξίζει αυτό ο "Ριζοσπάστης", γιατί, όπως και να το κάνουμε, είναι "το κάτι άλλο" μέσα στην πληθώρα του ελληνικού Τύπου. Είναι η εφημερίδα της εργατικής τάξης, των "ανθρώπων του μόχθου και της δουλιάς". Γι' αυτούς γράφει, σ' αυτούς απευθύνεται, αυτούς ενημερώνει, αυτών τα προβλήματα, κατά πρώτο λόγο, προβάλλει. Κι από αυτούς έχει την απαίτηση να τον αγοράζουν κάθε πρωί και να τον διαβάζουν. Με αυτή την ευκαιρία απευθύνουμε, μαζί με τις ευχές μας, έκκληση στους αναγνώστες μας και σε όλους τους εργαζόμενους, να κάνουν δική τους υπόθεση την κυκλοφορία. Και να φροντίζουν να φτάνει ο "Ριζοσπάστης" κάθε μέρα παντού και να διαβάζεται. Σας ευχόμαστε σύντροφοι και συντρόφισσες "καλή χρονιά", υγεία, δύναμη, αντοχή και καρποφόρα δουλιά».

ΑΘΗΝΑ
Εφτασε παντού ο «Κυριακάτικος Ριζοσπάστης»

Εσφυζαν από ζωή την Κυριακή τα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας. Δεκάδες μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, από πολύ νωρίς το πρωί, κατέφταναν για να παραλάβουν τα φύλλα του «Κυριακάτικου Ριζοσπάστη» που είχαν παραγγείλει και έφευγαν λίγη ώρα μετά για να ριχτούν στη μάχη της διακίνησής τους. Σε κάθε γωνιά της πόλης, σπίτι το σπίτι, σε κομβικά σημεία λεωφόρων, σε σταθμούς του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου, αντηχούσε μια φωνή: «Διαδώστε τον "Κυριακάτικο Ριζοσπάστη", την άλλη φωνή στην ενημέρωση. Διαβάστε σήμερα τις Αποφάσεις του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ».

Η ίδια κινητικότητα επικρατούσε και στα γραφεία των Κομματικών Οργανώσεων Βάσης. Κομματικά και ΚΝίτικα μέλη, φίλοι και οπαδοί του Κόμματος, από νωρίς στο πόδι, έτοιμοι να υλοποιήσουν το σχεδιασμό που είχαν κάνει όλες τις προηγούμενες μέρες για την όσο το δυνατόν καλύτερη επιτυχία της πανεξόρμησης, για να φτάσουν πλατιά στο λαό της Αθήνας οι Αποφάσεις του 16ου Συνεδρίου.

Γύρω στις 10 το πρωί, η συμβολή των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Κηφισίας άλλαξε τη συνηθισμένη της όψη. Οπου κι αν γυρνούσε κανείς το βλέμμα του, αυτό έπεφτε στο «Ριζοσπάστη», ενώ με ντουντούκα οι διερχόμενοι ενημερώνονταν για το παλλαϊκό συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΚΚΕ την ερχόμενη Πέμπτη στις 6.30 μ.μ. στα Προπύλαια. Παράλληλα, μοιραζόταν και η ανακοίνωση-κάλεσμα των Κομματικών Οργανώσεων Αθήνας, Πειραιά και Αττικής.

Ο πρώτος «Ριζοσπάστης» δόθηκε πριν καλά καλά οι διακινητές πάρουν τις θέσεις τους. Τα παράθυρα των αυτοκινήτων που σταμάταγαν στα φανάρια άνοιγαν για να αγοράσουν οι οδηγοί την εφημερίδα και να πάρουν την προκήρυξη για το συλλαλητήριο. Καθ' όλη τη διάρκεια της εξόρμησης από την ντουντούκα ακουγόταν: «Διαβάστε-διαδώστε το "Ριζοσπάστη". Σήμερα οι Αποφάσεις του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ». Καθώς και το κάλεσμα «Ολοι την Πέμπτη στα Προπύλαια, στο μεγάλο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο που οργανώνει το ΚΚΕ. Να διαλυθεί τώρα το ΝΑΤΟ. Να γυρίσουν τώρα οι Ελληνες στρατιώτες από τη Γιουγκοσλαβία. Να απαιτήσουμε να φύγουν από τα Βαλκάνια οι φονιάδες του ΝΑΤΟ, που δολοφονούν αμάχους και παιδιά».

Αποσπάσαμε για λίγα λεπτά από τη μάχη της διακίνησης τη Λουκία Κουτσιλέου, μέλος του Αχτιδικού Γραφείου της Αχτίδας Δημόσιας Διοίκησης του ΚΚΕ, η οποία υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της πανεξόρμησης, την ανάγκη να διαδοθούν πλατιά οι Αποφάσεις του Συνεδρίου του Κόμματος. Παράλληλα, όπως τόνισε, η εξόρμηση εξυπηρετεί έναν ακόμα στόχο, της ενημέρωσης του κόσμου, ο οποίος «είναι βυθισμένος στα προβλήματά του, αλλά ωστόσο ακουμπά την πολιτική του ΚΚΕ και όλο και περισσότεροι κατανοούν ότι η οργή τους πρέπει να γίνει δράση. Στην κατεύθυνση αυτή απαιτείται από μέρους μας η ένταση της προσπάθειας». Αμέσως μετά επέστρεψε στη διακίνηση της εφημερίδας, αφού είχε δηλώσει αισιόδοξη, όπως άλλωστε και όλα τα κομματικά και ΚΝίτικα μέλη, ότι οι στόχοι της πανεξόρμησης θα επιτευχθούν καθώς και ότι το συλλαλητήριο της ερχόμενης Πέμπτης θα είναι ιδιαιτέρως μαζικό και δυναμικό.

Β/Δ ΑΧΤΙΔΑ της ΚΟΑ
Καλό, πρώτο ξεκίνημα

Δυναμικό ξεκίνημα για σημαντική και σταθερή άνοδο της κυκλοφορίας του "Ριζοσπάστη" έκανε η Βορειο -Δυτική Αχτίδα της ΚΟΑ του ΚΚΕ την Κυριακή, συμμετέχοντας στην πανεξόρμηση της εφημερίδας με τις αποφάσεις του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

Η Αχτίδα διακίνησε στις συνοικίες της Νέας Ιωνίας, Ν.Φιλαδέλφειας, Μεταμόρφωσης και Ηρακλείου περί τα 1.300 φύλλα "Ριζοσπάστη". Αριθμό ίσο, περίπου, με εκείνον της πανεξόρμησης του "Ρ" με τις Θέσεις της ΚΕ για το 16ο Συνέδριο που ήταν ο μεγαλύτερος των τελευταίων χρόνων. Περί τα 750 φύλλα διακινήθηκαν μόνο στην περιοχή της Ν. Ιωνίας και απ' αυτά, περί τα 200 φύλλα στον Περισσό, όπου η κινητοποίηση των συντρόφων ήταν ιδιαίτερα μεγάλη. Μεγάλη συμμετοχή στη διακίνηση του "Ρ" είχε και η περιοχή της Φιλαδέλφειας. Σημαντική ήταν, επίσης, η συμμετοχή νεολαίων της ΚΝΕ που συγκεντρώθηκαν στη Ν. Ιωνία στα γραφεία της Αχτίδας και συμμετείχαν στην εξόρμηση της Ν. Ιωνίας, όπου "βοήθησε" και η ΚΟΒ του «Ριζοσπάστη»...

Η εξόρμηση με τον «Κυριακάτικο "Ρ"» συνεχίστηκε και χτες σε χώρους δουλιάς και κλάδους. Οπως θα μας πει η Κική Ντουροντζή μέλος του Αχτιδικού Γραφείου στον προγραμματισμό της οργάνωσης είναι να πάρουν μόνιμο χαρακτήρα οι εξορμήσεις για την αύξηση της κυκλοφορίας του "Ρ", όχι μόνο τις Κυριακές, αλλά και καθημερινά, με τον καθημερινό "Ρ". Να γίνονται εξορμήσεις, κυρίως, σε χώρους δουλιάς, όπως π.χ. ΕΒΕ και άλλους κλάδους, σχολεία κλπ.

Οπως έδειξε και η προχτεσινή πανεξόρμηση, συμπληρώνει η Κική Ντουροντζή, τα περιθώρια για αύξηση της κυκλοφορίας της εφημερίδας είναι πολύ μεγάλα. Και είναι χαρακτηριστικό από την άποψη αυτή, ότι εκεί που υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση και συμμετοχή συντρόφων και φίλων, διακινήθηκαν περισσότερα φύλλα και από την προηγούμενη πανεξόρμηση που ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων. Το άλλο είναι η απόφασή μας να συνεχιστεί η προσπάθεια και τις καθημερινές και τότε μπορούμε να έχουμε θεαματικά αποτελέσματα. Γιατί, στην κυριολεξία, υπάρχει κόσμος πολύς που περιμένει ν' ακούσει τις θέσεις και τη φωνή του ΚΚΕ για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Χρέος μας είναι να ανταποκριθούμε, σχετικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εξόρμηση συνδυάστηκε και με την προπαγάνδιση της μεγάλης κινητοποίησης που οργανώνει το ΚΚΕ κατά των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στα Βαλκάνια, για τα εγκλήματα των ΕυρωαμερικανοΝΑΤΟικών σε βάρος των λαών και χωρών της περιοχής.

Δήλωση της Αλ. Παπαρήγα για το «Ρ»

Με δήλωσή της σχετικά με την ανάγκη αύξησης της κυκλοφορίας του «Ρ» η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, θα πει:

«Εγώ θα ξεκινήσω, πριν απ' όλα, από τα μέλη του Κόμματος και τους οπαδούς. Πραγματικά είναι αδύνατο να τα βγάλεις πέρα, σήμερα, με τη συνθετότητα που έχει η κατάσταση, αν δεν αγοράζεις, δε μελετάς το "Ριζοσπάστη". Και βεβαίως χρειάζεται να παρακολουθεί κανείς και σημαντικές εκπομπές που έχει ο "902".

Δίχως, δηλαδή, γνώση, σήμερα, η δράση δε φέρνει αποτελέσματα. Επομένως, υπάρχει έδαφος για πολύ μεγάλη αύξηση της κυκλοφορίας του "Ριζοσπάστη" και, από κει και πέρα, να σκεφθεί κανείς και μια άλλη πλευρά: Οσο περισσότερους αναγνώστες έχει ο "Ρ", εργατοϋπάλληλους, απ' όλα τα κοινωνικά στρώματα, τότε και ο ίδιος θα μπορεί να γίνει καλύτερος, γιατί και οι αναγνώστες επιδρούν και στη βελτίωση του περιεχομένου της εφημερίδας».

Δηλώσεις δημοσιογράφων

Ο δημοσιογράφος Χρ. Κυρίτσης, μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, δήλωσε: «Εύχομαι με όλη την καρδιά μου να αυξηθεί η κυκλοφορία του "Ρ", γιατί αποτελεί προπύργιο της ενημέρωσης της εργατικής τάξης, η οποία έχει υποχρέωση και καθήκον να τον αγοράζει. Γιατί ο "Ρ" στηρίζει την εργατιά και τα αιτήματά της, αναδεικνύει τα πολλαπλά προβλήματά της. Εχουμε, έτσι, καθήκον όλοι να αγοράζουμε την εφημερίδα για το καλό του τόπου. Είναι αδήριτη ανάγκη να αυξηθεί η κυκλοφορία της. Με την ευκαιρία κοπής της πίτας, εύχομαι κάθε επιτυχία».

Επίσης, ο παλαίμαχος δημοσιογράφος, Γιώργος Τσαπόγας, μας δήλωσε: «Σε μια εποχή, που η γειτονιά μας δέχτηκε τις βόμβες του απεμπλουτισμένου ουρανίου - και όχι μόνον... - δέχτηκε, ταυτόχρονα, και τις βόμβες της οργανωμένης παραπληροφόρησης. Ακριβώς σε αυτή την εποχή, περισσότερο από κάθε άλλη ιστορική περίοδο, που ο "Ρ" έπαιζε αυτό τον αγωνιστικό - μαχητικό ρόλο, ο προορισμός του είναι ακόμη σοβαρότερος. Πρέπει να πληροφορήσει, πρέπει να ενημερώσει, πρέπει να σπάσει αυτό το τεχνητό φράγμα της σιωπής. Και χαίρομαι, ως δημοσιογράφος και ως αναγνώστης, που βλέπω ότι ποιοτικά, οργανωτικά προχωρεί και συνοδεύει τις αποφάσεις του ΚΚΕ για το άνοιγμα προς την κοινωνία, για τη συγκρότηση ενός αγωνιστικού λαϊκού μετώπου σε αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ