ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Συνεδρίαση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων

Η οργάνωση της πάλης της μικρομεσαίας αγροτιάς για την απόκρουση των αντιαγροτικών αποφάσεων και μέτρων που λαμβάνονται στο πλαίσιο της ΚΑΠ της ΕΕ θα συζητηθεί στη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Φλεβάρη, στις 12.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Στη συνεδρίαση θα επικαιροποιηθεί το διεκδικητικό πλαίσιο των αγροτικών αιτημάτων, καθώς νέα αντιαγροτικά μέτρα αρχίζουν να εφαρμόζονται από φέτος - π.χ., φορολογία αγροτών, νέες περικοπές στις επιδοτήσεις, νέοι αποκλεισμοί από τη βασική ενίσχυση κ.ά. - με στόχο να επιταχυνθούν οι ρυθμοί ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών και συγκέντρωσης της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και αγροτοεπιχειρηματιών - καπιταλιστών.

Το συνεπές αγροτικό κίνημα, πιστεύοντας ότι η εναλλαγή στην κυβερνητική εξουσία που έγινε με τις πρόσφατες εκλογές - και με δεδομένο ότι η καταστροφική ΚΑΠ συνεχίζεται - δεν πρόκειται να δώσει συνολική λύση στα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς, είναι αποφασισμένο να συνεχίσει στο δρόμο της πάλης. Αλλωστε, η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έδωσε το πρώτο δείγμα γραφής για την πολιτική που θα ακολουθήσει, συνυπογράφοντας την απόφαση για παράταση του εμπάργκο της ΕΕ κατά της Ρωσίας μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβρη. Μια απόφαση που σημαίνει ότι και η φετινή ελληνική παραγωγή σε ροδάκινα, νεκταρίνια, μήλα, αχλάδια κι άλλα προϊόντα, η οποία, τα τελευταία χρόνια, έχει εξαγωγική κατεύθυνση στη Ρωσία, θα σαπίσει στα χωράφια κι όση πουληθεί στους μεγαλεμπόρους, κάτω από την πίεση που διαμορφώνεται, θα είναι σε εξευτελιστική τιμή.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, που συστάθηκε στη διάρκεια των μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων των προηγούμενων ετών κι έχει δώσει σκληρές και πολυήμερες μάχες στα μπλόκα κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, καλεί τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους.

Να παλέψουν για να μην εφαρμοστούν τα νέα μέτρα - π.χ., η φορολόγηση με 13% για το αγροτικό εισόδημα του 2014 - για να καλυφθούν οι απώλειες - π.χ., να επιστραφεί το ποσοστό του 9,5% των επιδοτήσεων του 2014 που περικόπηκε - καθώς επίσης και για την ικανοποίηση των παλιών αιτημάτων όπως: Κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, κατάργηση των περιορισμών στις καλλιέργειες και των ποσοστώσεων στην παραγωγή, άμεση καταβολή των επιδοτήσεων, των ενισχύσεων και των επιστροφών ΦΠΑ και Ειδικού Φόρου Πετρελαίου, αντιμετώπιση του προβλήματος των αγροτικών χρεών, αύξηση των ισχνών αγροτικών συντάξεων κ.ά.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΑΜΟΥ
Σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα

Στο φόντο της εκρηκτικής κατάστασης που διαμορφώνει η αντιλαϊκή πολιτική στο χώρο της Υγείας

Τις επαναλαμβανόμενες και σημαντικές ελλείψεις, που παρατηρούνται σε μια σειρά από φάρμακα και βάζουν σε κίνδυνο την υγεία της εργατικής και λαϊκής οικογένειας, καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Σάμου. Απόρροια αυτής της κατάστασης ήταν η πρόσφατη παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου και άλλων μαζικών φορέων στην εισαγγελία, προκειμένου μια μητέρα να μπορέσει να βρει το φάρμακο που χρειάζεται για το άρρωστο παιδί της.

Στην ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο αναφέρει: «Οι ελλείψεις αυτές παρατηρούνται στην φαρμακαποθήκη και τα φαρμακεία τα οποία δεν μπορούν να εκτελέσουν τις ιατρικές συνταγές. Το πρόβλημα δεν είναι καινούριο και παρουσιάζεται τόσο όταν το φάρμακο είναι φτηνό όσο και όταν είναι ακριβό. Επειδή ακριβώς το φάρμακο αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα, όταν είναι φθηνό δεν συμφέρει τις φαρμακοβιομηχανίες να το παράγουν και να το κυκλοφορήσουν στην αγορά, γιατί δεν θα έχουν την κερδοφορία που θέλουν. Ετσι δημιουργούν τεχνητή έλλειψη, προκειμένου να πιέσουν και να πετύχουν καλύτερες τιμές γι' αυτές. Μπορούν ακόμα να το μοσχοπουλήσουν (είτε απευθείας οι φαρμακοβιομήχανοι, είτε οι φαρμακαποθήκες) σε άλλες χώρες και αυτό κάνουν. Οταν το φάρμακο είναι ακριβό, τότε το κράτος μειώνει τη φαρμακευτική δαπάνη για το ίδιο, ώστε να φορτώσει ακόμα μεγαλύτερο κόστος στους ασθενείς και ασφαλισμένους».

Επισημαίνει πως το πρόβλημα δεν περιορίζεται στην επάρκεια φαρμάκων στην αγορά, αφού υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός ασθενών (άνεργοι, ανασφάλιστοι, χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι) που δυσκολεύονται ή αδυνατούν να αγοράσουν φάρμακα: «Πολλοί αναγκάζονται να τροποποιήσουν τη φαρμακευτική τους αγωγή, επιλέγοντας φθηνότερο φάρμακο που ενδεχομένως να μην είναι αποτελεσματικό ή ακόμα και να τη διακόψουν. Ενώ δηλαδή από τη μια υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες με την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας να υπάρχει άφθονο και ποιοτικό φάρμακο, ολοένα και περισσότεροι δυσκολεύονται ή και αποκλείονται από το ποιοτικό και δωρεάν φάρμακο. Η συμμετοχή των ασφαλισμένων με 0%, 10% και 25%, που κλιμακώνεται σε μεγαλύτερα ποσοστά αν ο ασθενής δεν προμηθευτεί το φάρμακο με τη δραστική ουσία (γενόσημα) και προτιμήσει το γνήσιο με ψηλότερη τιμή, έφερε σαν αποτέλεσμα να πληρώσουμε από την τσέπη μας για το 2014 750 εκατομμύρια ευρώ και άλλα 70 εκ. από το 1 ευρώ της κάθε συνταγής», αναφέρει το Εργατικό Κέντρο. Υπενθυμίζει ακόμα ότι η αντιλαϊκή πολιτική έχει διαμορφώσει εκρηκτική κατάσταση συνολικά στην Υγεία «με βασικές ελλείψεις στο νοσοκομείο και τον θάνατο τουλάχιστον εξι (6) σαμιωτών εξαιτίας και της έλλειψης ασθενοφόρου».

Συνεχίζεται η απεργία στις «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες»

Από πρόσφατη απεργία στις μονάδες στην Τραγάνα
Από πρόσφατη απεργία στις μονάδες στην Τραγάνα
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε χτες η πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας που έχουν αποφασίσει, μέσα από Γενική Συνέλευση, οι εργαζόμενοι στις «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες» στη Φθιώτιδα. Η απεργία συνεχίζεται σήμερα, Τρίτη, και οι εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει να την περιφρουρήσουν στις μονάδες της επιχείρησης στη Λάρυμνα. Στο πλευρό τους βρίσκεται το Σωματείο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Φθιώτιδας.

Οι χτεσινές προσπάθειες της εργοδοσίας να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό έπεσαν στο κενό. Συγκεκριμένα, η εργοδοσία επιχείρησε να καλέσει για δουλειά εποχικούς εργαζόμενους, τους οποίους απασχολεί περιστασιακά. Συνάντησε όμως την αντίδραση όχι μόνο των απεργών αλλά και των ίδιων των εποχικών εργαζομένων, μόλις διαπίστωσαν ότι ο λόγος για τον οποίο τους κάλεσαν για δουλειά ήταν για να «σπάσουν» την απεργία.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν: Να εξοφλήσει η εργοδοσία τα δεδουλευμένα που τους οφείλει, μέσα στο Φλεβάρη. Να επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι συνάδελφοί τους και να καλυφθούν οι οργανικές θέσεις. Να εξασφαλιστεί η υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ανάκληση απόλυσης στα «Todaylicious»

Την ανάκληση της απόλυσης εργαζόμενης από την εταιρεία «Todaylicious» και την επιστροφή της στην εργασία πέτυχε το Συνδικάτο Επισιτιστικών - Τουριστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδικάτου, η εργαζόμενη δούλευε σε ένα από τα καταστήματα της εταιρείας, στην οδό Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη. Συμμετείχε στη γενική απεργία στις 27/11 και έκτοτε μεθοδεύτηκε η απόλυσή της με συνεχόμενες βραδινές βάρδιες, με καλλιέργεια κλίματος επιθετικότητας. Οταν πια η εργοδοσία κατάλαβε πως όλα αυτά δεν αποδίδουν, της ανακοίνωσε την απόλυση.

Το ΣΕΤΕΠΕ αντέδρασε άμεσα, με κινητοποίηση έξω από το κατάστημα, τριμερή συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας, κ.ά. Κάτω από την πίεση του Συνδικάτου, η εργοδοσία δήλωσε ότι η εργαζόμενη θα ξαναγυρίσει στο κατάστημα που εργαζόταν, με τους ίδιους όρους και θα πληρωθεί κανονικά το μήνα που βρισκόταν εκτός εργασίας.

«Είτε με αριστερή, είτε με δεξιά κυβέρνηση η πραγματικότητα στην καθημερινότητα του εργαζόμενου, του άνεργου παραμένει ίδια. Σωτήρες για το λαό δεν υπάρχουν αν δεν πάρει ο ίδιος την κατάσταση στα χέρια του! Η μόνη λύση για να διεκδικήσουμε όσα δικαιώματα μας έχουν απομείνει, αλλά και όσα μας επιτρέπουν να ζούμε με αξιοπρέπεια, είναι μόνο ο οργανωμένος αγώνας. Ο ανυποχώρητος αγώνας ενάντια σε όσους μας στερούν τη ζωή. Ο μόνος δρόμος είναι η οργάνωση του αγώνα μαζί με όλους όσοι βιώνουν την αντιλαϊκή πολιτική», σημειώνει το ΣΕΤΕΠΕ.

Απλήρωτοι οι ναυτεργάτες στα πληρώματα της ΝΕΛ

Σύσκεψη με τους ναυτεργάτες των πληρωμάτων των Ε/Γ-Ο/Γ «ΘΕΟΦΙΛΟΣ», «EUROPEAN EXPRESS» και «AQUA JEWELL» της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου (ΝΕΛ), για το οξυμένο πρόβλημα της μη καταβολής των δεδουλευμένων μηνών από την εργοδοσία, έγινε χτες στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ, με πρωτοβουλία των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΑΘΕΝ. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στα γραφεία της ΝΕΛ, όπου οι εκπρόσωποι της εταιρείας δήλωσαν, όπως καταγγέλλουν τα σωματεία, «αδυναμία να ανταποκριθούν στο σύνολο των οφειλών των δεδουλευμένων αποδοχών και συνολικά στις υποχρεώσεις της εταιρείας». Τα ναυτεργατικά σωματεία ζητούν να πραγματοποιηθεί συνάντηση αύριο, Τετάρτη 11 Φλεβάρη, με τον αναπληρωτή υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσα, και εκπροσώπους της εταιρείας, για το πρόβλημα των απλήρωτων ναυτεργατών.

Νεκρός ναυτεργάτης

Ενας 48χρονος ναυτικός, μέλος του πληρώματος του Ε/Γ-Ο/Γ «BLUE STAR 2», έχασε χτες τη ζωή του, εν πλω, από αίτια που δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί. Eντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του, χτες το πρωί, λίγο πριν το πλοίο φτάσει στο λιμάνι του Πειραιά. Αλλος ένας ναυτεργάτης τραυματίστηκε την περασμένη Κυριακή κατά τη διάρκεια εργασιών στο Ε/Γ-Ο/Γ «BLUE HORIZON». Ο 32χρονος μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας και πήρε την ίδια μέρα εξιτήριο, μετά την αντιμετώπιση θλαστικού τραύματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ